Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Вовки

Колись вовкам не було рівних серед великих хижаків - так широко вони були поширені й так спритно добували собі їжу. Але вовки заважали людині в його полюванні, переводили овечі череди й навіть уважалися людожерами - і людей винищував їхні довгі роки... Зараз вовків молено зустріти тільки в глухих лісах і високо вгорах.

Розумні, хитрі й невибагливі, вовки жили всюди. Звичайні сірі вовки жили в рівнинних лісах і степах, високо в горах, у напівпустелі й у крижаній тундрі... Щоб вижити в настільки різних середовищах, їм доводилося задовольняти будь-яким видобутком - від комах і мишей до могутніх бізонів, лосів і овцебыков. Серед хижаків вовкам не було рівних, але в нерівній боротьбі з людьми вони програли

Збереглося всього два види вовків. Руді вовки за старих часів буяли на південно-сході США, але зараз їх дуже мало, а на волі, можливо, взагалі не залишилося. З іншого боку, сірі вовки дотепер зустрічаються в Канаді, на Алясці, у Східній Європі, Скандинавії, Росії, на Близькому Сході, у Середній Азії, і на просторах Сибіру

До сірих вовків зоологи відносять досить несхожих один на одного полярного вовка, американського лісового вовка, степового вовка середньоазіатських пустель і вовка звичайн, що зберігся в лісових і гірських районах Східної й Північної Європи. Від сірого мешканця хащі степовий вовк відрізняється поджаростью й більш світлою мастю, а мешканець тундри полярний вовк побільше своїх побратимів і закутаний у теплу, майже білу шубу. Вовча зграя - це родина, у якій рідко живе більш 20 особин. У кожній зграї бродить 6-8 дорослих вовків, що підкоряються ватажкові і його подрузі, вовчиці-матері. Це їхні діти, що вже виросли, але, що не зуміли обзавестися власними територіями. Дитинчата в зграї звичайно народжуються тільки в пари ватажків.

По своїй природі вовки тягнуться друг до друга, допомагають собі подібним і при цьому жорстко дотримують ієрархії, на вершині якої коштують ватажок і його обраниця; самець на чолі зграї має побільше повноважень, чому його вовчиця, а всяк звір рангом нижче добре знає своє місце й статус. Якщо з ватажком або вовчицеюйматір'ю щось трапиться місце, що звільнилося, дістанеться комусь іншому, але конкуренція за місце на чолі зграї рідко приводить до бійки: вовки розуміють, що з'ясування відносин такого роду може вивести з ладу незамінну в полюванні "бойову одиницю", і тому протистояння членів однієї зграї носять чисто символічний характер. Втім, будь-який вовк, займаючи свою нішу в зграї, праг би піднятися вище, і коли вся зграя збирається разом, починаються складні ритуали, у ході яких звірі перевіряють, повинен чи залишатися колишній порядок. Трапляється, що в такій грі хтось відтискує ватажка, і той, виявившись на задньому плані, не завжди може змиритися з поразкою й назавжди йде зі зграї


Територія

Наймолодший нижні місця, що займають, у звіриній ієрархії самці, яким нема чого втрачати, теж ідуть із рідних зграй, сподіваючись зустріти собі подібних і обзавестися своєю зграєю. Іноді таким одиначкам доводить долати величезні відстані

ВовкиСамотній вовк пересувається обережно, уникаючи територій, зайнятих іншими зграями, і не порушуючи їх спокій: зустріч із чисельно переважаючими супротивниками може стати останньою пригодою в його житті. Ніколи не торкаючи своїх, зграя безжалісно розправиться із чужинцем. У пошуках видобутку вовки забрідають на ферми, де виявляються поблизу людину й ризикують розстатися з життям. Восени й узимку зграя нишпорить по певній території; у лісі, де дичини вистачає, ці межі малі - не більш 100 кв. км, а там, де видобуток треба пошукати, площа "своїх" земель зростає в десять і більш раз. Полярні вовки, що полюють на північних оленів, рік у рік ідуть за їхніми чередами по всій тундрі; трапляється, що при череді оленів є своя вовча зграя. Одного разу зоологи простежили пересування однієї зграї по Алясці: вовки за півтора місяця пройшли 1100 км по просторах площею 13 тисяч кв. км!


Як вовки мітять володіння

Скитаясь по такій величезній території, зграя, природно, не зможе зберегти на неї виключні права, але лісові вовки, володіння яких поменше, схильні бачити в них тільки свою землю. Вовк мітить свої володіння власним заходом ( як? Так само, як наші собаки, що піднімають лабети в ліхтарних стовпів), особливо усердствуя на прикордонній смузі, щоб сусіди знали, хто тут живе, і не совалися, а то їм не поздоровится.

Вовки спілкуються між собою не тільки за допомогою слідіввміток, але й виємо. Якщо одна зграя нарветься на іншу, втрат не уникнути, і тому вовки оголошують вытьем околиці, повідомляючи іншим про своє наближення. Вити починає один вовк, йому вторять інші. Переслідуючи видобуток, вовки підвивають, сповіщаючи побратимів про своє місцезнаходження. На виття однієї зграї відгукуються всі зграї неподалік, і в лісі піднімається немислима какофонія. Втім, буває й так, що одна зі зграй не підхопить чуже виття, - вона чисельно мала, і тому їй краще затаїтися або навіть потихеньку ретируватися по тим же міркуванням. До речі, самотній вовк не виє ніколи.

Якщо зграя не виє, то вона або закріплює за собою нову територію, або готується до засідки, зачувши видобуток. Вовчі зграї застосовують тактикові безшумного проникнення на нові землі там, де залишилося мало вільних володінь


Розмноження

Пізньою весною вовки міняють свої звички. Вони більше не скитаются, а нишпорять у пошуках видобутку лише поблизу лігвища, де збираються обзавестися потомством. Звичайне лігвище підбирає й облаштовує вагітна від ватажка самка ( швидше за все, ця пара не розстанеться до кінця життя). Вона виношує дитинчат сім тижнів і приносить від 4 до 7 сліпих і безпомічних малят. Із цього моменту вона не залишає лігвища тижня три; видобуток приносить батько сімейства. Інші члени зграї залишаються поблизу й теж підгодовують вовчицю і її виведень, поки вовченята не підростуть. Коли вовчиця починає сама виходити на полювання, зграя доглядає за малятами

Два або три місяці через вовченята вже можуть трусить слідом за зграєю, і все вовче сімейство залишає лігвище. Вовчі нащадки перебувають при батьках кілька років, освоюють премудрості полювання й по закінченні часу йдуть, щоб обзавестися власними зграями


Полювання

ВовкиВолков можна назвати пристосованцями - вони їдять усе, що можна піймати, і всіх, хто слабкіше їх. Улітку в раціон вовків, як це ні дивно, входять птаха, жаби, жуки й навіть вегетаріанські блюда з лісових плодів і лишайників. Голодні вовки їдять і падло, отдирая м'ясо від костей подібно стерв'ятникові, - моторошна картина, що сприяла поширенню про них лиховісних переказів. Якщо ж вовк не прагне задовольняти лише тим, що попадеться йому на шляху, він завжди вибере найбільшого звіра, щоб прикладені зусилля принесли якнайбільше їжі. Самотній вовк буде рад невеликому оленеві або вівці, а зграї й звір покрупнее цілком по зубах

Зграя запросто може загнати й завалити лося вагою в полтонны (і це при тому, що один вовк важить вдесятеро менше). Для цього потрібні сила, рішучість і злагодженість дій, так що на полюванні закони зграї віддаються вовкам сторицей.

Головний мисливський засіб вовка - його ніс, що вловлює найменший захід видобутку. Зачувши захід, уся зграя повертає голів у потрібному напрямку й завмирає, щоб гарненько його запам'ятати. Вовки виляють хвостами, немов передчуваючи майбутнє бенкет, а наступні їхні дії залежать від типу місцевості. На відкритому просторі затаїтися ніде, і вовки відразу атакують; у лісі вони підкрадаються з подветренной сторони, пересуваючись один за одним і сподіваючись застати жертву зненацька.

Така манера полювання дозволяє добути лося або іншого звіраиодинака, хоча вони, швидше за все, зачують ворога й виявлять йому опір. Великий рогач може прийняти бойову стійку й ударами копит відігнати вовків, яким прийде відступити й зайнятися пошуками жертви послабее. Якщо жертва почне тікати, вовки почнуть погоню, але відмовляться від неї, якщо програють у швидкості, - їм нема рації без нестатку витрачати сили, які ще не раз придадуться


Природний добір

Здоровішим і сильним копитним, по великому рахункові, нема чого боятися вовків; тому зграя завжди виглядає молодняк, старих або хворих звірів, яких легше піймати. Це добре видне, коли вовча зграя нападає на череду північних оленів або овцебыков; вовки кидаються на молодих особин, і самі слабкі з них стають легким видобутком. Таким чином, череда, на яку постійно нападають вовки, буде здоровее добре охоронюваного. Напавши на череду, вовки намагаються створити в ньому паніку, щоб відігнати майбутню жертву й легко її завалити; якщо ж череда зуміє перегрупуватися й дорослі звірі оточать малят стіною із твердих копит і грізних рогів, вовки підуть, несолоно хлебавши, але однаково будуть видали стежити за пересуваннями замічених у череді слабких або хворих особин


Вовка ноги годують

Полюючи всією зграєю, вовки збільшують свої шанси на успіх. Такий "командний підхід" проявляється в наступному. Два або три вовки затаюються в засідці, а вся зграя нападає на череду й жене його на ловців; ті вискакують із "секрету", у череді починається паніка, переляканий олень шарахається убік; його наздоганяє один вовк, потім - іншої, олень щосили відбивається, але, зрештою, падає... Першим угамовує голод ватажок, поїдаючи кращі шматки й вимазуючись кров'ю жертви; інші вовки товчуться віддалік, очікуючи своєї черги й частки; якщо м'ясо залишиться, вовки зариють його в землю або ж просто залишать, а самі умиються в найближчому струмку, выспятся й прийдуть за добавкою. Якщо в лігвищі їх чекають, що годують свій виводок самки, вовки віднесуть їм м'ясо - сире в зубах або напівпереварене в шлунках. За один раз вовк може з'їсти до 10 кг м'яса, і свого не упустить, наостанку гарненько обглодав кістки; якщо на обід вовкові попався невеликий звірок, він з'їсть його цілком, навіть зі шкуркою. Вовк угамовує свій голод ґрунтовно - адже 90% його мисливських вилазок закінчуються невдачею, і часом для доброго полювання він повинен нишпорити кілька днів. Щоб вижити, вовкам доводиться непросто, і якщо удача їм посміхнеться, вони беруть від свого хижого життя все, що можуть собі дозволити