Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Ушастые тюлені

На перший погляд усі тюлені виглядають, ледве чи не однаково, але, придивившись, бачиш, що вони діляться на дві різні групи й, що тільки в представників однієї з них збереглася ознака, що дала цією тваринам їх назва. Мова йде про більші, добре помітних вухах

ВзагаліоТе вуха є у всіх тюленів, але тільки в морських левів і котиків вуха довгі й висячі. В інших, так званих справжніх тюленів - а до них зоологи відносять усіх полярних тюленів, горбоносих тевяков і тюленів звичайних - вуха являють собою не більш ніж невеликі отвори з боків голови; це надає тілу тварини більшу обтічність

Ушастые тюленіНастільки невелика відмінність у зовнішньому вигляді утворювалося в результаті окремих еволюційних процесів. Учені починають, що звичайні тюлені відбулися близько 15 млн. років тому від схожих на выдр істот, що жили в Північній Атлантиці, а предками ушастых тюленів були собакоподобные ссавці, що жили 25 млн. років тому в північних широтах Тихого океану. Генетичний зв'язок із сімейством собачих не пройшла без сліду: ушастые тюлені чимсь змахують на собак і досить рухливі на суші, на відміну від більшості тюленів звичайних, майже безпомічних поза водним середовищем

Причина проста. Виявившись на суші, звичайний тюлень лежить на животі, подібно викинутої на берег рибі, його передні ласти стирчать із боків, а задні волочаться по піскові, як риб'ячий хвіст; щоб пересуватися вперед, звір змушений, підстрибуючи, переміщати всю свою гашу


Ходіння й плавання

Ушастый тюлень, на відміну від своїх безвухих побратимів, міцно стоїть на всіх чотири; його передні ласти постачені потужними м'язами, що дозволяють витримувати вага тіла, а задні не волочаться позаду, а розгорнуті вперед і перебувають під черевом. Звичайно ушастый тюлень іде вразвалку, немов навшпиньках, відштовхуючись від землі краями кінцівок, а розгніваний або наляканий ушан просто-таки кидається вперед, далеко викидаючи передні ласти й шкутильгаючи слідом, як каліка на милицях. Такий галоп непоказний, але ефективний: швидкість котика, що біжить по кам'янистому берегу, вище швидкості людину, що біжить

Спритність ушастого тюленя на суші те саме що його манері плавати. На відміну від звичайного тюленя, що пливе за рахунок гребків потужними задніми ластами, його ушастый родич пересувається у воді, як пінгвін, розмашисто працюючи передніми ластами. Задні ласти практично не задіяні й служать лише кермом. Таким чином, уся м'язова сила ушастого тюленя зосереджена в передній частині його тіла, близько плечей і шиї, тому й на суші він рухається жваве

Подібно всім іншим тюленям, ушастый проводить більшу частину свого життя у воді, внаслідок чого його тіло знайшло форми, що сприяють плаванню. З погляду обтічності тіло тюленя зовсім, і просувається у воді воно безперешкодно й плавно. Кістки верхніх кінцівок не випирають, а нижні закінчуються плоскими крилоподібними ластами, що дозволяють відштовхуватися від водної товщі, не викликаючи ніякий опору

Гладке тіло тюленя має малу площу поверхні, що дозволяє йому добре втримувати тепло в холодній воді. Не слід забувати, що навіть поблизу екватора, де живуть галапагосские морські котики, температура води часом значно нижче температури тіла

Додаткову ізоляцію й обтічність ушастым тюленям забезпечує товстий шар підшкірного жиру, а котики до того ж можуть похвастатися чудовою шубою з м'якого хутра, захищеної зверху твердим волосяним покривом. Без хутра ушастому тюленеві ніяк не обійтися на суші, коли на полярному вітрі температура падає до -100 °С; придасться йому шуба й у воді, тому що тонкість шерстинок у комбінації з їхнім водовідштовхувальним покриттям ніколи не дають холодній воді доступу до шкіри тварини. Цінність хутра як ізолюючого матеріалу знижується при глибокім пірнанні, коли шари збереженого хутром теплого повітря стискується під тиском водних мас; проте, мешканець Південної Африки капский котик запросто переслідує видобуток на глибині ста й більш метрів. Каліфорнійських морських левів навчили поринати ще глибше, хоча по великому рахункові ушастые тюлені поринають гірше справжніх. Чому? Насамперед тому, що не прагнуть надовго затримувати подих. Звичайний тюлень протримається під водою хвилин двадцять, а то й довше; він звільнить свої легені й запасе чимало кисню в крові, у її червоних тельцах. Підводна дихальна техніка ушастых тюленів не настільки досконала, і мало кому з них вдається за раз пробути під водою більше п'яти хвилин


Видобуток і їжа

На суші тюлень неспритний і незграбний, але у воді - стрімкий і моторний мисливець, з тямущістю й хваткою вовка й зі спритною сноровистостью хижих риб

Усі тюлені - тваринні хижі, але деякі підвиди відрізняються особливими гастрономічними пристрастями. Серед ушастых тюленів самим вибагливим є гренландский великоокий: він не їсть нічого, крім крилю, - малюсіньких креветок, мириадами, що кишать у північних морях. Криль також є черговим блюдом блакитних китів; можливо, що саме їх відхід з південних вод послужив однієї із причин стрімкого зростання чисельності котиків. До речі, котики й морські леви не боляче розбірливі в їжі - що піймають, то й з'їдять. Більшість видів тюленів живуть у регіонах, де прибережні підводні плини піднімають наверх донні водні маси, що буяють мікроскопічними істотами - невичерпним джерелом їжі для дрібної водної фауни, яку поїдають риби, настільки ласі, у свою чергу, для тюленів


Як полюють тюлені

Ушастые тюлені полюють у глибинах вод і на морському дні. Їхній звичайний видобуток складається зі свободноплавающей риби, кальмарів і навіть пінгвінів, а часом включає крабів, раків і інших донних мешканців. Щоб піймати видобуток, тюлень користується всіма своїми почуттями, добре пристосованими для орієнтування під водою. На суші тюлень непогано бачить на яскравім сонці, але в сутінках, коли зіниці розширюються, усі навколо зливається в плями, і тварина розпізнає лише великі предмети, що й швидко рухаються. У воді ж усі інакше: будова тюленьего ока повністю відповідає оптичним властивостям води, і звір зірко бачить усі навколо навіть при повній відсутності денного світла

Деякі ушастые тюлені геть-чисто сліпі, але їх відгодований вид доводить, що інші почуття ( серед іншого, слух) цілком забезпечують импропитание.


Як вони чують під водою

Під водою ушастый тюлень не тільки краще бачить, але й краще чує. Його вуха влаштовані так, що їм не заважає ріст сили звукових хвиль у воднім середовищі, а особливий механізм дозволяє настроїти вухо на роботу в глибині, під більшим тиском. Слух тюленя навіть у темній і мутній воді дозволяє чітко визначити, звідки йде звук і де перебуває його джерело

Ушастый тюлень навіть у повній тьмі й тиші морських глибин може знайти видобуток на дотик. Його довгі, як у кота, вуса сприймають коливання, вироблені пропливаючими поблизу рибами або іншими об'єктами, і по складній мережі нервових волокон передають у мозок точний сигнал про можливий улов


Розмноження

Ушастые тюлені Для продовження роду всі котики й морські леви збираються в численні череди - колонії; тут вони народжують дитинчат, ростять їх, а потім, по закінченню шлюбного сезону, знову йдуть вморе.

Одна із причин, по яких тюлені збиваються в череди, - відсутність достатньої кількості лежбищ, придатних для виношування й народження дитинчат. Ушастые тюлені досить рухливі на суші, але при цьому є легким видобутком для великих хижаків; тому самки, що залишають водні простори для добутку на світло потомства, збираються разом у затишних місцях, де почувають себе в більшій безпеці. Оскільки самка готова прийняти самця незабаром після дозволу від тягаря, кожний самець може обслужити відразу декількох і свого шансу не упускає: самець прибуває на лежбище до появи самки й заявляє свої права на частину території - і всіх ", що висаджуються" там тюлених.

Утвір гаремів неминуче приводить до того, що багато самців залишаються поза грою, на холоді й вітру, так що боротьба за місце на пляжі, під сонцем, розпалюється не на жарт. Між самцями відбуваються справжні баталії. Таким чином, у ході непорушного природного добору самці тюленів стають усе більше й більше.


Поява самок

Самки починають прибувати на лежбище через дві-три тижні після самців. Перші новоприбулі всі як одна вагітні - організм тюленів улаштований так, що малята народжуються рівно через рік після злучки. Протягом дня або двох тюленихи родять, потім днів шість доглядають за дитинчам, а потім, з настанням тічки, починають снувати взадпуперед по лежбищу, націлюючись явно убік моря. Намагаючись повернути її "у родину", самець розуміє, що самка знову готова до злягання, і не втрачаючи часу покриває її, після чого самка спливає в море за уловом, періодично вертаючись погодувати маля молоком; так триває майже три з половиною місяця


Винищування тюленів

Затишні лежбища захищають тюленів від більшості хижих тварин, але не від людини. Приміром, перші відкриті колонії котиків (в 1786 році, на островах біля Аляски) були повністю винищені промисловиками. Та ж доля спіткала полярних тюленів, що жили на інших американських узбережжях. Добувачів у першу чергу цікавили котикові шкурки, що цінувалися за блискуче пухнате хутро, і вони не дужеете обтяжували себе вибракуванням: котиків убивали підряд, без розбору, усіх, хто виявлявся під рукою, включаючи вагітних самок. Не дивно, що до 1910 року пухнаті північні котики практично зникли, а багатьом іншим видам всерйоз загрожувало повне зникнення

Введення обмежень на вилов і відстріл запобігло безконтрольному винищуванню багатьох тюленьих видів, а кропітка робота з охорони зграй дозволила збільшити їхнє поголів'я, причому в окремих випадках, як, наприклад, із гренландским тюленем, до рекордних показників. У цей час популяції всіх видів ушастых тюленів неухильно ростуть - на відміну від того, що відбувається з більшістю інших великих ссавців