Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Белкообразные гризуни

Сьогодні різношерста компанія білок з усією близькою й далекою ріднею нараховує майже 400 видів. Відмінно пристосовуючись до різних умов життя, ці звірки освоїли майже всі кліматичні зони Землі

Останки найдавніших викопних гризунів, що жили близько 60 млн. років тому, належать примітивним, схожим на білок істотам, які одержали наукову назву раrаmyidae. Їх розміри, як і в сучасних белкообразных гризунів, коливалися від миші до бобра

Найближчим нині живучим нащадком доісторичних гризунів є гірський бобр, що живе на півночі тихоокеанського узбережжя Північної Америки

У підзагоні белкообразных гризунів налічується сім сімейств: білки, бобри, гірські бобри, кишенькові гоферы, шипохвосты, мешотчатые стрибуни й кенгурові пацюки, а також долгоноги. По суті, єдиної загальної для всіх цих тварин рисою є примітивне обладнання щелепних м'язів


Білки

Белкообразные гризуни Із усіх белкообразных найбільш численне й багато видами сімейство білячих, які, не в приклад багатьом гризунам, ведуть денний спосіб життя. Крім земляних і деревних білок і летяг, у це сімейство входять бурундуки, лугові собачки, звичайні й лісові бабаки

Усі ці тварини добре пристосовані до зовнішніх умов. Гострі коготки деревних білок, для яких, як ясно з назви, дерева - рідний будинок, дозволяють їм чіпко триматися за кору й невтомно носитися по деревних стовбурах, а пишний хвіст допомагає зберігати рівновага під час стрибків по галузях і служить теплою ковдрою під час сну. Деревні білки водяться у всіх куточках планети, але особливою різноманітністю видів можуть пишатися Центральна Америка й Південно-Східна Азія

У білок-летяг, здатних планувати з дерева на дерево на відстані до 100 м, з боків тіла є покриті хутром шкірясті складки, які розправляються в польоті, немов парашути. Майже все летяги живуть у тропічних лісах Південно-Східної Азії

Земляні білки схожі на своїх деревних родичів, відрізняючись від них лише короткими вушками й не настільки пухнатими хвостами. Оскільки багато земляних білків живуть у підземних норах, лапки в них коротше й сильніше, особливо передні. Міцні задні лабети постачені довгими пазурами, якими зручно рити землю. У більшості пустельних земляних білок підошви покриті хутром. Завдяки цьому вони легко бігають по розпеченому піскові, не обпалюючи шкіру. Улюблене середовище проживання земляних білок - відкриті степи й напівпустелі Північної Америки, Європи, Азії й Африки

Звичайні бабаки, лугові собачки й лісові бабаки теж живуть на землі, вірніше, під землею. Від інших представників білячого сімейства ці норные звірки відрізняються більшими розмірами й масивною статурою. Природа наділила їхніми короткими сильними лабетами, помітно вкоротивши хвости - приблизно до однієї третини довжини тіла, - і заодно зменшила їм пушистості. Лугові собачки багато в чому схожі на бабаків, хоча, у цілому, відрізняються більш стрункою фігурою, а короткий хвостик із чорним або білою цяткою на кінці теж набагато скромніше білячого. Ці гризуни живуть усюди в помірних широтах Північної півкулі - головним чином у горах і на відкритих рівнинах, однак лісовий бабак віддає перевагу густим лісам, а лугові собачки живуть винятково на Великих рівнинах США.

У маленьких бурундучков дуже місткі защічні мішки, у яких вони переносять насіння й орешки. Цей лісовий народец живе в Азії й Північної Америці

Деревні білки влаштовують житла в галузях дерев, іноді зміцнюючи парою гілочок занедбане пташине гніздо й вистилаючи його усередині мохами й сухою травою. Деякі земляні білки вибирають для житла затишні куточки в купах каменів або густому підліску. Бурундуки селяться в ущелинах скель або буреломі, але більшість земляних гризунів риє власні, іноді досить просторі норки. Приміром, бабаки живуть колоніями до півсотні особин у грандіозних системах підземних нір і ходів

Лугові собачки селяться співтовариствами до декількох тисяч особин, де сімейні групи живуть у справжніх підземних містах площею близько 65 гектарів. Входи й виходи легко помітити по земляних горбках, що рятують норки від затоплення


Гастрономічні смаки

Белкообразные гризуниОснову білячого раціону становлять насіння й горіхи, але їх цілком улаштовує й інша рослинна їжа у вигляді грибів і ягід, а також комахи. Приємна різноманітність у вегетаріанську дієту вносять пташині яйця, а іноді навіть пташенята й дрібні рептилії

Земляні білки годуються в невисоких травах і низькорослому чагарнику, а лугові собачки подчистую з'їдають усе, що росте в безпосередній близькості від їхніх підземних колоній. У першу чергу знищуються високі рослини, щоб поліпшити огляд і позбавити вкриття можливих ворогів

Багато норные гризуни цього підзагону, особливо жителі Північної півкулі, на зиму впадають у спячку. Деякі - наприклад, звичайні й лісові бабаки - посилено годуються восени, щоб пережити зиму за рахунок накопиченого жиру. Зате бурундуки й земляні білки збирають у норках запаси, якими підкріплюються, час від часу. Деревні білки не впадають у спячку, але в сильну холоднечу подовгу не залишають теплих гнізд

У помірних широтах спарювання відбувається після пробудження тварин зі спячки, звичайно навесні. Період виношування триває від 21 до 40 днів, а дитинчата народжуються сліпими, голими й зовсім безпомічними. В одному виводку може бути від одного - двох до дев'яти малят, причому деякі види роблять трохи виводків за рік

Дитинчата більшості видів швидко ростуть і розвиваються, теплі шубки відростають у них уже до середини другого тижня життя, а очі прорізаються приблизно на третьоїечетвертому тижні. У віці шестиисеми тижнів вони вже готові покинути гніздо й незабаром починають самостійне життя. У малятелетяг саме тривале дитинство, а деякі види залишають рідний дім не раніше 10отижневого віку. Полова зрілість у багатьох видів наступає в однорічному віці, а у великих бабаків трохи пізніше.


Гірський бобр

Цього куцого приосадкуватого звірка ростом 30-40 див з коротким і широким хвостом не можна по праву назвати ні бобром, ні гірським жителем. Водиться він тільки на тихоокеанськім узбережжі Північної Америки - від південної частини Британської Колумбії до Центральної Каліфорнії, - вибираючи для житла місця в густому підліску на висотах від рівня моря до верхньої границі виростання лісів

Ця нічна тварина риє нору в сухому ґрунті, постачаючи її декількома входами, які ведуть у справжній лабіринт підземних спалень, комор і навіть туалетів

Невибагливого в їжі гірського бобра влаштовує будь-який рослинний корм, частину якого він поїдає на місці, а частина тягне в норку про запас. Не будучи спритним верхолазом, він, проте, може видрати на 7уметрову висоту, щоб добратися до гілочки, що сподобався. По шляху наверх він залишає на стовбурі недогризки гілок, які потім служать опорою для лабетів при спуску вниз головою. У зимову спячку гірський бобр не впадає, хоча й збирає значні запаси на зиму

Полова зрілість у представників цього виду наступає у дворічному віці, а 6ытижневий період спарювання припадає на кінець зими - початок весни. Раз у рік самка приносить 2-5 дитинчат. Зовсім безпомічні при народженні малята відлучаються від грудей уже через два місяці, але до настання осіни не виганяють із батьківського гнізда. Кишенькові гоферы - неперевершені майстри риття нір і майже все життя проводять під землею

Ці звірки водяться тільки в Північній і Центральній Америці - від Західної Канади до Панами. У межах цього ареалу вони зустрічаються майже всюди, де ґрунт підходить для риття підземних жител

Добре пристосовані до підземного життя кишенькові гоферы - це кремезні коротколапые звірки з куцим, майже безволосим хвостом, досить чутливим до найменшого дотику. Їхні передні п'ятипалі лабети збройні потужними пазурами-кирками. Оскільки довгі вигнуті різці гофера теж служать для риття землі, його 1убы замикаються за зубами, щоб бруд не попадав у рот. Тому зуби завжди красуються на очах і так само, як пазурі, ростуть із неймовірною швидкістю - в одного виду до 1 мм вдень.

Своєю назвою кишеньковий гофер зобов'язаний об'ємистим защічним мішкам. У них звірки переносять корм, а для очищення можуть навіть вивернути їх навиворіт.

Глибоко під землею гофер будує багатокімнатне житло із цілою системою ходів, що ведуть у гніздові камери, склади припасів і туалет. Один тунель звірок обов'язково прокладає ближче до поверхні, де можна знайти смачні корінці й бульби. Цей переконаний одноосібник нерідко проявляє агресивність, ревниво опікуючи своє житло й територію. Її розміри не завжди однакові, але самці звичайно займають більшу ділянку, ніж самки

Ці звірки помітно знижують активність у зимовий час, хоча й не впадають у спячку. Після нетривалого весняного сезону спарювання самці й самки вертаються до колишнього відокремленого життя. Вагітність триває 17-20 днів, а у виводку може бути від 2 до 11 дитинчат. До відлучення від грудей малята шість тижнів постійно перебувають при матусі. Через дві-три тижні вони залишають рідний дім і починають рити власні житла. Полова зрілість у самців наступає в однорічному віці, а самки нерідко починають виводити потомство вже в три місяці, приносячись трохи виводків за рік


Шипохвосты

Не зовсім білки й не те щоб із засіяним шипами хвостом, ці літаючі звірки водяться в тропічних і субтропічних лісах Західної й Центральної Африки

Шипохвосты ведуть нічний спосіб життя, відсипаючись днем у дуплах дерев на висоті до 35 метрів. По виду вони схожі на білок, але хвіст не такий пухнатий, як у деревних родичів, а в підстави хвоста з нижньої сторони розташовуються тверді шиповатые лусочки, що ростуть вістрями назад. З їхньою допомогою звірки втримуються на вертикальному деревному стовбурі. З дерева на дерево вони перелітають, розправивши шкірясті складки, які, на відміну від справжніх летяг, кріпляться не до зап'ястя, а до ліктьового суглоба

Про цих тварин відомо набагато менше, чим про інших белкообразных гризунах. Очевидно, вони живуть самотньо або парами, а харчуються різноманітним рослинним кормом - плодами, листами, корою, насіннями й горіхами, а також комахами. Щоночі вони долають до 6,5 км у пошуках їстівного, але "на днювання" звичайно вертаються в рідне гніздо

Два рази в рік самки приносять приплід з 1-3 дитинчат. Досить великі й рухливі малята з'являються на світло в хутряній шубці й з відкритими очами


Мешотчатые стрибуни

У це сімейство входять кенгурові пацюки й малі стрибуни, а також колючі стрибуни, яких, по суті, не можна назвати ні мишами, ні пацюками. Ці тварини живуть у Північній Америці на захід від ріки Міссісіпі, а їх загальний ареал простирається від Південно-Західної Канади через усю Центральну Америку до північно-західних регіонів Південної Америки. Мешотчатые стрибуни, кенгурові пацюки й малі стрибуни живуть у пустелях, а колючі стрибуни почувають себе затишніше в тропічних джунглях і саванах

Як і кишенькові гоферы, ці звірки використовують місткі защічні мішки для переносу корму. Головним блюдом у їхньому раціоні є насіння, вищипані з рослин малюсінькими передніми лапками. При нагоді вони не відмовляться від соковитої зелені, комах і іншої безхребетної живності. Деякі види стрибунів не п'ють води, одержуючи з їжею всю необхідну вологу. Усі ці тварини годуються в безпосередній близькості від своїх норок, куди можна миттєво сховатися у випадку небезпеки

Мешотчатые стрибуни дрібніше кенгурових пацюків і малих стрибунів, і зі своїм довгим хвостиком набагато більше схожі на справжніх мишей. Кенгурові пацюки й миші багато в чому схожі один на одного - хіба що пацюка небагато крупніше. У тих і інших задні кінцівки помітно довше й сильніше передніх

Ці нічні тварини живуть у просторих норах з камерами для сну, виведення потомства й зберігання запасів. Укладаючись спати, вони звичайно засинають вхід у нору зсередини купкою землі, щоб усередині зберігалися постійна температура й вологість

Спарювання в них, очевидно, відбувається в будь-який час, і самки приносять приплід кілька раз у рік. Дитинчата - від одного до восьми - з'являються на світло в спеціально влаштованім гнізді


Долгоног

Єдиний член цього сімейства - долгоног - живе в піщаних, поросших рідкою травою напівпустелях Східної й Південної Африки. Цей власник довгих задніх кінцівок і пухнатого хвоста більше схожий на маленького кенгуру й пересувається такими ж довгими стрибками - до 3 м і більше.

Долгоног живе в норі, виритої в м'якому піщаному ґрунті. Її глибина рідко перевищує 80 див, зате загальна довжина підземних ходів найчастіше досягає 45 м. На відміну від інших норных гризунів цього підзагону, долгоног не влаштовує в норі гніздової камери, зате в ній передбачено кілька виходів і шляхів відступу, які допомагають рятуватися від змій і мангустов.

Будучи нічними тваринами, долгоноги з настанням сутінків виходять із нір попастися на соковитій траві. Як правило, вони годуються поруч із житлом, особливо у світлі місячні ночі, коли хижаки їх бачать як на долоні. Хоча в себе в норах вони живуть, як на хуторах, ділячи їх тільки з потомством, але пасуться часто групами, імовірно, для більшої безпеки

Спарювання в долгоногов відбувається в будь-який час, і самки можуть до трьох раз у рік приносити по одному дитинчаті після 11отижневого виношування. Немовля повністю покрите вовною, важить близько 300 г (вага дорослої тварини - 3-4 кг), добре бачить і відразу ж здатний пересуватися. До 6-7 тижнів він залишається в норі, харчуючись материнським молоком, а потім виходить на поверхню й починає годуватися самостійно.