Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Більша панда

Більша панда - одне з найвідоміших, але й самих рідких тварин на планеті

Більша пандаШироку популярність і любов здобула панді її чарівна й легко пізнавана зовнішність. Цей кремезний телепень статурою й зовнішнім виглядом схожий на ведмедя. Основний колір його волохатої шуби білий, але лабети, груди, плечі й вуха - чорні. Такі ж чорні плями приховують маленькі, майже котячі вічка з вертикальними прорізами зіниць

Досить корисною відмітною рисою панди є подоба великого пальця на передніх лабетах. Насправді, це оброслі м'ясистими подушечками відростки зап'ястних костей, якими панда спритно вистачає корм

Уміючи стояти на приосадкуватих задніх лабетах, більші панди, проте, завжди пересуваються на всіх чотири развалистой, клишавою ходою. У випадку погоні вони переходять на незграбну рись, але швидко утомлюються й не витримують узятого темпу. Відмінні верхолази, вони часто забираються на нижні галузі дерев у пошуках корму, а також щоб просто відпочити або укритися від небезпеки


Де живуть панди

На волі більша панда зустрічається лише в деяких поросших холодними вологими лісами гірських районах Центрального й Південного Китаю, на висотах від 1200 до 4000 м. Саме там росте їхні улюблені ласощі - бамбук. Загальна площа ареалу їх проживання становить близько 30 000 км, але вважається, що панди живуть на ділянці не більш 6000 км2. У рідних лісах кожна панда обзаводиться власною територією, яку позначає на прикордонних деревах виділеннями пахучих залоз. Іноді ці території можуть частково збігатися, але звичайно тварини уникають один одного, ведучи відокремлений образ життя

Більші панди - нічні тварини, бадьорі із сутінків до світанку. Удень вони сплять і відпочивають, але не в постійнім лігвищі, а в затишнім містечку де-небудь серед скель або навіть у дуплі дерева


Що їдять панди

Хоча більшу панду відносять до м'ясоїдних тварин, основу її раціону становить рослинна їжа, особливо листи, втечі й стебла бамбука. Сівши де-небудь у бамбукових заростях, звір відламує передніми лабетами молоді рослини й методично поїдає всі ласощі - листи, втечі й стебла. У годинник пильнування, тобто близько 16 годин у день, панда майже увесь час зайнятий їжею. Щоб зберегти масу тіла, їй потрібне величезна кількість бамбука - почасти тому, що вегетаріанська їжа не занадто живильна, а почасти тому, що травна система панди не так ефективна, як в інших травоїдних тварин. Якщо більшість травоїдних засвоює близько 80% їжі, то панда - усього 17%.

Крім бамбука, більша панда охоче поїдає й інший рослинний корм - траву, квіти, гриби, бульби, корінці й кору, а також дрібних ссавців і рибу, яких вдається піймати. Не погидує вона й падлом. На ведмежий манер панди влаштовують набіги й на бджолині гнізда


Розмноження

Сезон спарювання більших панд триває із середини березня по травень, і в цей час тварини шукають собі пари. На одну самку можуть претендувати 4-5 самців, але як тільки гучне спарювання відбулося, тварини вертаються до колишнього відокремленого способу життя. Через 3-5 місяців самка відшукує в печері або дуплі теплий безпечний барліг. Вистеливши лігвище листами й гілками, вона родить крихітного й безпомічного дитинчати. Часто на світло з'являються двоє й навіть троє ведмежат, але вони вимагають такої турботи й уваги, що самка звичайно вигодовує одного, прирікаючи інших на загибель


Дитинчата панди

Більша пандаПанди з'являються на світло сліпими, майже голими й важать не більше 150 г. Перші три тижні самка майже увесь час сидить, не випускаючи маляти з передніх лабетів і притискаючи чадо до сосок. Дитинча швидко росте. До кінця першого місяця в нього відростає хутро із чорними мітками, а через ще два тижні відкриваються очі. Ходити він починає тільки із трьох місяців, а до того матуся постійно носить його на собі

З п'яти місяців маля переходить на бамбуковий корм, а ще через місяць його відлучають від грудей. У віці 1-1,5 років дитинча залишає матір і починає самостійне життя. Більші панди досягають полової зрілості до шести рокам, і самка народжує дитинча кожні 2-3 року. Через повільні темпи розмноження дуже важко добитися збільшення чисельності більших панд у природні умовах


Охорона

За порівняно короткий строк після відкриття цього виду чисельність більших панд настільки скоротилася, що тварина офіційна віднесли до видів, що перебувають на грані зникнення. Саме собою, панда вважалася коштовним мисливським трофеєм, але головною причиною її вимирання стала вирубка лісів - її природного середовища проживання. У результаті на невеликих територіях збереглися дрібні розрізнені групи панд, що неминуче веде до інбридингу й ослабленню видового генофонду

До того ж відомо, що бамбукові рослини, залежно від виду, гинуть кожні 40-120 років. За старих часів, кочуючи по величезних територіях, панди просто перебиралися туди, де було більше бамбука. Тепер же маршрути їх міграції часто перекриті людськими поселеннями або сільськогосподарськими вгіддями

Небезпека, що нависла над більшими пандами, цим символом Всесвітнього фонду охорони природи, розбудила інтерес в усьому світі, і з кінця 19509х років китайський уряд вживає заходів по їхньому захисту. У гірських районах створено 32 заповідника для панд із найбільш сприятливими умовами для їхнього проживання. Діє також державний науковий центр, що розробляє, що й перетворює в життя програми по збільшенню чисельності й вивченню панд у природні умовах

По зробленому одного разу прогнозу, до 2000 року в природі не повинне було залишитися ні однієї великої панди. Однак є надія, що завдяки міжнародним зусиллям ця чудова тварина збережеться в рідних гірських лісах