Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Сови

Птаха цього загону, а представлений він майже 150 видами, живуть чи не у всіх природних зонах. Довідатися сову легко по деяких загальних ознаках, властивих більшості з них

Уважається, що перший схожий на сову птах жив уже в пізньому мезозої (248-65 млн. років тому). У часи, що настав за ним эоцена, а він закінчився 40 млн. років тому, у Європі, як починають, жило кілька видів сов. Але птаха зі знайомими нам рисами з'явилися в період від 10 до 25 млн. років тому назад.


Ознаки сов

Найпершими з ознак, які відразу відзначаєш у сові, є її велика голова й морда з більшими кругл очами, що дивляться вперед, яку оточує лицьовий диск. У сипух лицьовий диск має форму серця, але у звичайних сов він звичайно круглий. Дзьоб короткий, вигнутий, з розташованими в підстави ніздрями

Оперення в цих птахів, як правило, густе й м'яке, хвіст прямокутний, а крила відносно великі, округлі, причому в тих видів, які полюють під пологом лісу, вони короткі, а в, що віддають перевагу відкритої місцевості або часто здійснюючих перельоти - довгі. У порівнянні з вагою тіла крила в сови більші, так що вона літає й планує, не додаючи особливих зусиль і зовсім безшумно.


Оперення

Фарбування оперення в сов, як правило, "захисна", тобто воно зливається з навколишнім середовищем, допомагаючи птахові залишатися непоміченої під час денного відпочинку. Пір'я лісових сов звичайно коричнюваті, при цьому у видів, що живуть у хвойних лісах, відзначається сіруватий відтінок. Сови - жителі пустель і їх родичка, що водилася на рівнинній місцевості, відрізняються більш світлим фарбуванням: сови в пустелі вже точно руді. За винятком рибних сов, пір'я покривало й лабети. Завдяки тому, що зовнішні пальці в неї оборотні, сова однаково міцно захоплює й сідало, і свою жертву, а пазурігте в них у всіх довгі й гострі

СовиСамки, як правило, ледве крупніше самців, але фарбування пір'я в них практично однакова. Правда, у полярної сови самці відрізняються сніжно-білим оперенням, а в їхніх подруг воно має помітні коричнюваті пестрины.

Сови мають гострий зір і слухом. Їхні більші очі пристосовані для полювання в умовах слабкого висвітлення. Часто говорять, начебто сови добре бачать у темряві, зате при світлі дня - слабко, але ні те, ні інша думка не вірна. Сові, оскільки ока в неї дивляться вперед, як і людині, властивий бінокулярний зір, але більш широке його поле досягається завдяки здатності птаха повертати голову майже на 180 градусів. Вуха в неї розташовані по обидві сторони лицьового диска, причому в деяких видів зовнішні вуха несиметричні, тобто одне може бути на 50% більше іншого, до того ж і вище розташовується. Особливо велике у всіх сов внутрішнє вухо. Та й нейронів у тій частині мозку, яка відповідає за слух, у них набагато більше, чим у більшості інших птахів. Як наслідок - такий тонкий слух, що деякі сови місце знаходження свого видобутку вміють визначити в кромішній тьмі, а то й під шаром снігу. Між іншим, пензлика на вухах у деяких видів нічого загального зі слухом сов не мають, але, імовірно, допомагають пізнавати представників свого виду


Звички сов

Майже всі види сов ведуть нічний спосіб життя, за винятком будинкового сича, широко розповсюдженого на півдні Британії й у Європі, і болотної сови, що зустрічається по всій Британії і Євразії. Два види сов - яструбина сова й полярна - живуть в Арктиці. Улітку вони звичайно полюють ясними ночами, а взимку віддають перевагу декільком годиннику денного часу доби

Днем більшість сов відпочивають в уподобанім місці - на гілці, в ущелині, на уступі скелі, а то й під навісом даху занедбаного будинку. Є види, які влаштовують гнізда в поглибленнях ґрунту, а є й такі, що живуть внорах.

Майже все сови - птаха осілі, тобто все життя живуть в одному місці, однак бувають серед них і перелітні види. Деякі сипухи, що зустрічаються в Центральній і Південній Європі влітку, на зиму відлітають на північ тропічної Африки або в інші райони Середземномор'я. Болотна сова теж до зими мігрує на південь. Кочувати з нажитого місця багатьох сов - наприклад, яструбину й більшу сіру - може змусити нестача їжі

Осілих сов відрізняє характерну поведінку, пов'язане із захистом власної території: вони агресивно ставляться до спроб її порушити ким-небудь, а особливо іншими хижими птахами


Звуки

Курсы подготовки к егэ по биологии в белгороде - ariadna-ege.ru.

Сови - птаха досить красномовні. Репертуар їх лементів включає набагато більше звуків, чому знайоме всім уханье. Самець неясыти звичайної лементом попереджає порушників території, супроводжує залицяння за самкою й передвіщає своє повернення в гніздо з їжею для обраниці й пташенят. Крім того, у нього досить широкий репертуар. Особлива балакучість властива совам у період розмноження. Відомо, що яструбина сова в такий час за одну ніч може подавати голос 600 раз. Лементи в неї найрізноманітніші: одні, по опису, схожі на плач дитини, інші нагадують регіт - різкий і глузливий. З європейських сов горобиний сич, мабуть, самий маленький, однак не самий мовчазний: у нього вражаючий набір територіальних сигналів і різних жвавих посвистів. Пташенята в більшості видів, коли голодні, сповіщають про це швидким цвіріньканням, клацанням і щебетанням


Раціон сов

Сови харчуються, за малим виключенням, живим видобутком. Іноді бачили, що вони вживають і падло, але все-таки вгамовувати свій апетит сови віддають перевагу полюванням. Їхній раціон, невеликі відмінності в якім залежать від середовища проживання, включає й дрібних ссавців - мишей, полівок, землерийок, пацюків, лемінгів, кроликів, гірських зайців, і дощових хробаків, різних комах, невеликих змій і інших плазуючих, і рибу, і ракоподібних. Буває, що сова на полюванні може вбити молоде оленя, багато хто з них нападають на інших птахів і навіть на дрібних сов. Пугачі, як відомо, можуть з'їсти їжака, навчившись, перш ніж братися за м'ясо, знімати з нього шкіру й голки


Полювання

СовиЇї способи залежать від самого видобутку. Комах сова ловить на лету, а от якщо в раціоні є рибне - як у південноафриканської рибної сови, - тоді вона, сівши на товстій гілці поблизу води, буде пильно стежити, не чи видасть брижі, що перебуває в глибині рибу, щоб потім безшумно спікірувати й схопити улов пазурами. Може вона полювати на крабів і на інших дрібних ракоподібн, що водяться в берегової лінії

Переважна більшість нічних мисливиць виглядає свій видобуток, нечутно кружляючи над певним сектором, на які вони ділять свої вгіддя, де роблять систематичний лов. Або ж, недвижно сидячи в зручнім місці - на гілці або стовпі, - виглядають жертву на землі: ні найменший рух землерийки або полівки не вислизне від їхнього гострого зору й найтоншого слуху. Європейським видам потрібно в день їжі 16-48% від ваги власного тіла

Виключенням, очевидно, є сипухи, у яких потреба в їжі вище. Між іншим, якщо зіставляти кількість, що з'їдається з розміром птаха, чимало дрібних сов дадуть фори більшим видам


Розмноження сов

Видимий, самий помітний вплив на те, коли сови приступають до розмноження, виявляють наявність їжі й переважна погодні умови: якщо їжі багато, розмножуватися птаха починають раніше й відкладають більше яєць, якщо нестача, то в кладці буде в найкращому разі одне-два яйця

Деякі види сов утворюють пари один раз і на все життя, самці ж інших щороку підшукують собі нову самку. Мало сов в'ють собі гнізда самі, набагато частіше вони займають житла, що пустують, інших птахів, використовують дупла в деревах або інші природні поглиблення. Деякі види влаштовують гнізда з пучків трави й соломи. Африканська болотна сова гніздиться на землі, у ходах, пророблених у рослинності. Пустельні види відкладають яйця звичайно в нори, кинуті гризунами


Відкладання яєць

Вибравши місце для гнізда, сова може відкласти в нього з інтервалом у кілька днів від одного до 14 яєць. У порівнянні з курячими овальними яйцями, у сов вони мають більш круглу форму. На відміну від багатьох інших птахів, самка починає висиджування, як тільки відкладе перше яйце, тому пташенята прокльовуються із проміжком у кілька доби й, якщо приходить важка пора пташенята, що вилупилися пізніше, голодують у той час, як старшим дістається вся їжа. Тривалість висиджування в різних видів становить від 24 до 36 доби. На яйцях сидить тільки самка, а їду їй у цей період приносить самець

Дитинчата народжуються безпомічними, із закритими м'яким пушком очами й вухами. Його, перш ніж у них почнуть з'являтися справжнє пір'я, перемінить вторинний пуховий покрив - мезоптиль. Ока, як правило, відкриваються на другий тиждень. Їду в гніздо - мишей і полівок - спочатку приносить тільки самець, а самка не залишає малят, оберігаючи їх від переохолодження. Але в міру їх росту збільшується і їх апетит - і тоді самка теж починає летіти полювати

Пташенята вирішуються вибратися із гнізда залежно від виду на 3-Ю тиждень життя. У цей час багато хто з них не дуже вміють або прагнуть літати, тому можуть ще кілька тижнів залишатися неподалік від гнізда. До розмноження вони готові приблизно в однорічному віці


Сипухи

Сипухи водяться майже у всіх куточках планети, відрізняючись самим широким серед наземних птахів ареалом поширення. Мабуть, як жодна інша сова, сипуха селиться поблизу людину, досить часто вибираючи в якості денного сідала або гнізда даху комор, сараїв, що спорожніли будинків або церковні вежі

У європейської - білогрудої - сипухи найкрасивіше пухнате оперення на спині має фарбування жовтувато-коричневу, із золотавим відливом і сіро-білими плямами. Нижня частина птаха - біла, іноді з жовтуватим відтінком на груди, поцяткована чорними цяточками, а серцеподібний лицьовий овал і внутрішня частина крил пофарбовані в чистий білий колір

Раціон харчування сипухи складається із дрібних гризунів, але вона може вистачати прямо із гнізда й невеликих птахів, таких як горобці, або кажанів - якщо вдається їх піймати. Ця нічна мисливиця може, коли приходить зима або потрібно годувати пташенят, відправлятися на полювання й днем. Видобуток вона відносить до гнізда й там з'їдає

Сезон розмноження в Європі звичайно починається в лютомулберезні, причому не рідкість і два виведення. Довгасті за формою яйця, а в кладці їх може бути 4-7, розташовуються в зручнім місці де-небудь на даху або в дупластім дереві. Гнізда сипуха сама не в'є, але зате вистилає вподобане місце харчовими катышками або займає звите іншими птахами гніздо. Висиджування триває кілька днів і в цей час про харчування самки опікується самець. Коли ж пташенята починають прокльовуватися, він, подвоюючи свою спритність, укладає в краю гнізда відразу кілька тушок гризунів. Після того, як пташенята вивелися, самка дробить шкарлупу й часто її поїдає. Поки малятам не здійснилося 7-8 тижнів вони гнізда не залишають