Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Орангутани

Поступове зникнення тропічних лісів Азії загрожує існуванню двох представників сімейства людиноподібних мавп - полохлив, що відокремлено живе орангугана й стадного гібона.

Орангутан і гібон ставляться до сімейства мавп. Усі смороду відомі як азіатські мавпи, оскільки населяють материк і острова ПівденнооСхідної Азії. Витончені гібони представляють малих людиноподібних мавп, а величний орангутан - великих


Орангутан

Хоча існує лити один вид орангутанов, дві їх популяції - на Борнео й Суматрі - відрізняються друг від друга. Суматранский орангутан має менш масивна статура, більш бліде фарбування, довгу вовну й витягнута особа

Орангутан значно перевищує по розмірах гібонів. Тіло його покрите довгими, рудими, кошлатими волоссями, особа не заросла; лише дорослі самці на Суматрі "носять" довгі бороди. Дорослі самці майже вдвічі крупніше самок, а більші м'ясисті нарости з боків особини у вигляді "бакенбардів", високий жировий гребінь на верхівці голови й великий горловий мішок, що підсилює й без того голосний лемент самців, роблять їхня зовнішність ще більш разючої

За допомогою своїх довгих рук і ніг орангутан пересувається в кронах дерев. Однак значна ваги знижує його рухливість, визначаючи спосіб пересування. Витягнувши руку, він хапається за сусідню гілку й починає люто грясти її, розгойдуючи все дерево, поки не вхопиться за гілку, досить міцну, щоб витримати його ваги. Завдяки своїм гачкуватим пальцям ступні орангутана більше нагадують руки. По дереву він пересувається рачки, обхоплюючи гілку ногами й руками

Особливість орангутана як примата полягає в тому, що він живе майже відокремлено; тривала прихильність зберігається тільки між самкою і її єдиним дитинчам. Дорослий самець визначає свою територію. Орангутаны часто виходять за межі своїх ділянок. Зустрівшись випадково, дорослі особини намагаються не зауважувати один одного, хоча іноді між ними спалахують запеклі й надзвичайно гучні сутички


Будівництво гнізда

ОрангутаныОрангутан веде денний спосіб життя. Незважаючи на свої ваги, більшу частину години він проводити на деревах, навіть коли будує собі на ніч гнізда з листів і прутів. Для цього він спочатку згинає й сплітає кілька міцних галузей. Іноді перед сном орангутан покриває прутами голову. З віком самці проводять вусі більше години на землі, можливо, через ваги, яка робить їхніми незграбними, утрудняючи пересування в кронах дерев

Майже весь свій день орангутан зайнятий споживанням їжі. Масивні щелепи дозволяють йому розгризати шкарлупу фруктів, яким він віддає особливу переваги. Харчується орангутан також аркушами, горіхами, втечами, деревною корою, комахами, а крім того, пташиними яйцями й дрібними ссавцями

Більші розумові здатності допомагають орангутанам запам'ятовувати місця, де в різну пору долі плодоносять дерева. Орангутаны витрачають більше години на харчування, чому гібони, алі покривають при цьому за день набагато менші відстані

На території дорослого самця живуть також кілька самок. Коли одна з їх проявляє полову сприйнятливість, обоє партнера протягом приблизно декількох тижнів тримаються разом, періодично спаровуючись. Як тільки самка завагітніє, партнери розстаються й більше не мають між собою нічого загального. Таким чином, самці спаровуються з декількома самками


Молодий орангутан

Після майже дев'ятимісячної вагітності самка народжує одного дитинчати. Спочатку він завісь годину чіпляється за її вовну, потім пересувається поруч, поки після закінчення трьох років мати не відніме його від грудей. Однак він не розстається з матір'ю, поки в неї не з'явиться інше дитинча. Звичайно період між дітородіннями триває п'ять років. Самки роблять потомство майже до 30елітнього віку

Юнаки відділяються, щоб установити границі власної території. Алі тому що смороду ще тільки виходять із юнацького віку, ті часто відіграють, утворюючи нестійкі групи, поки не досягнути повної зрілості в 10-15 років

Особлива відмінність зрілого самця - впечатляюще голосний тривалий лемент, перед яким орангутан звичайно обламує з дерев галузей і шпурляє їх на землю. Сам лемент починається серією низьких звуків, гучність яких, поступово зростаючи, досягає максимуму й переходити в переривчасте ревіння перед тем, як знову впасти до низької тональності. Цим лементом, що тривають від однієї до трьох хвилин, орангутан сповіщає околиці про границі своїх володінь і, можливо, призиває самок


Гібони

Явно помітні види гібонів еволюціонували від загального предка, що існував близько мільйона років тому. З дев'яти видів гібонів, або малих людиноподібних мавп, вісім приблизно однакового розміру, хоча смороду значно відрізняються по кольору. Їхні ділянки проживання не збігаються. Дев'ятий вид, сиаманг, крупніше й зустрічається в тій же географічній області, що й два інших виду - гібон лар і швидкий гібон


Сила рук

ОрангутаныГібони мають риси, загальні для всіх людиноподібних мавп: довгі руки, порівняно довгі тонкі ноги, відсутність хвоста, густа й довга вовна, особа темношкіра й безволоссі, - хоча поставу вертикальна, і морда менш витягнута. За допомогою своїх довгих сильних рук гібони пересуваються по галузях дерев із приголомшливою швидкістю. Цей спосіб пересування відомий як "брахиоторный". Гібони "літають" між галузями, іноді віддаленими друг від друга метрів на 15, начебто ледь стосуючись їх. Довгі пальці мавп, немов гачками обхоплюють кожну гілку. Моторні гібони бігають по найтонших гілках, балансуючи тільки на задніх ногах. Алі найбільш відмітною особливістю гібонів є їхня чудова "пісня", якої смороду, звичайно на світанку, оголошують лісу


Життя родини

Усі гібони з ранку до вечора ведуть активний спосіб життя, відпочиваючи в самий жаркий полуденний годинник, а вночі сплять на галузях дерев, звичайно побудувавши собі затишне гніздо з листів і прутів

Більшість видів гібонів живуть сімейними групами, що полягають із самця, самки й до чотирьох дитинчат. Очевидно, найчастіше гібони паруются на всі життя. Самці гібонів Клосса практично не підтримують близьких контактів із групою: сплять окремо, а під година пересування тримаються позаду або збоку від самки й дитинчат

Кожна група має свою територію, у межах якої вона спити й годується і якові захищає від зазіхань інших груп. Установлене, що на 1 км2 ліси звичайно доводити від двох до чотирьох сімейних груп. У цих межах малі гібони проходять за день 1-1,5 км, а великий сиаманг покриває лише половину цього відстані

Значну частину активної години доби гібони проводять, харчуючись або пересуваючись між деревами в пошуках їжі. Подібно орангутанам, смороду віддають переваги зрілим фруктам і перевіряють їх на зрілість, як люди, - обмацуючи більшим і вказівним пальцями

Крім фруктів, гібони їдять листи й у невеликих кількостях комах і павуків, які постачають їхніми деякими тваринними білками. Їжу, гібони збирають рукою, звисаючи на іншій руці з гілки. Різні види гібонів населяють різні території, тому що якби ці території збігалися, те видам довелося б боротися між собою за їжу. Сиаманг, однак, співіснує на своїх територіях з малими гібонами, тому що за день він поїдає значно більше листів. Це дає йому можливість залишатися й годуватися на більш обмеженій ділянці, у ті година як малий гібони добігають до самих його границь, збираючи фрукти із самих тонких і гнучких гілок, які ніяк не витримали б ваги більш важкого сиаманга.


Мати й дитя

Гібони спаровуються кожні два-три роки й після семи- восьмимісячної вагітності самка народжує одного дитинчати. Якийсь година маля постійно тримається за груди матері, які, проте, носитися між деревами в пошуках їжі. Перший рік мати ретельно оберігає дитину й постійно годує грудьми. На самому качану іншого долі вона відлучає його. У трирічному віці молоді гібони вже пересуваються самостійно, хоча вусі ще в складі сімейної групи. Приблизно в шість років смороді вже зовсім дорослі, алі звичайно проходити ще парі років, перш ніж смороду відділяються від групи й починають шукати собі партнера


Спів як засіб спілкування

"Спів" - життєво важливий елемент соціальної поведінки гібонів. Пісні виконуються щодня або з різними інтервалами до п'яти днів і звучати звичайно на світанку від десяти хвилин до двох часів. У більшості видів гібонів це дме самця й самки даної сімейної групи. З віком молодь теж іноді бере доля в сімейному співі. У деяких видів, особливо в сиамангов, є більші горлові мішки, які під година співу роздуваються й діють як резонатори


Сольний спів

Звуки, видавані гібонами, дуже різноманітні по тону й характеру: отут і верес, і гавкіт, і трелі, і свист, і булькіт, і щебетання. Кожний вид відрізняється своєрідними лементами. Звичайно самка й самець, сівши на гілці, починають, як усі великі співаки, з "распевки". Потім смороду поперемінно співають гармонійним дуетом

У деяких видів, особливо в гібонів Клосса, практикується сольний спів; ті, що відомо як "велика пісня", виконує самка. Звичайно, піднявшись на вершину дерева, вона починає співати перед самим світанком. Коли спів досягає кульмінації, вона мчиться між деревами, на ходу зриваючи листи й прути. Інші членуй групи теж починають носитися по гілках, обриваючи листи. Спів перетворюється в справжнє сімейне шоу. Лементи цих мавп, мабуть, різноманітні по своєму призначенню. Безсумнівно, що, з одного боку, це оповіщення сусідніх груп про власність на територію і її границях, а з іншого - про зв'язок між самцем і самкою. Крім того, пісня самки, мабуть, попереджає інших самок, що можливо шукають партнера, що цей самець уже зайнятий


Охорона

Існування всіх видів азіатських мавп перебуває під загрозою. У минулому їх відловлювали в більших кількостях для того, щоб приручити або віддати в музей. При цьому дорослих нерідко вбивали, щоб заволодіти малятами, а ті часто гинули по дорозі до місця їх змісту

Однак сьогодні головна погроза виходить від постійного руйнування їх рідних джунглів і тропічних лісів. На жалко, найбільшому ризику, мабуть, піддана велика людиноподібна мавпа - орангутан. Як свідчать спостереження, виявившись мимоволі на більш обмеженій території, дорослі особини стають більш агресивними по відношенню друг до друга, а рівень залицяння й відтворення падає