Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Вусаті кити

Вусаті кити - одні із самих більших тварин нашої планети. У їхнє число входить найбільший мешканець Землі за всю її історію - блакитної кит

Вусаті китиКити - теплокровні морські ссавці, чиї предки жили на суші. Вони чітко діляться на дві групи: зубаті ( до яких ставляться й дельфіни) і вусаті кити. Подібно сухопутним ссавцем, кити дихають повітрям і вигодовують дитинчат молоком

Вусаті кити мають виняткову здатність до адаптації. Середня довжина найбільшого з них - блакитного киту - 26 м при вазі 150 тонн. Існує вагома причина для таких розмірів: температура води в океані звичайно набагато нижче температури їх крові, і тому, як і інші живучі у воді ссавці, кити ризикують загинути від переохолодження

Однак більші тіла мають меншу площу поверхні щодо своєї маси, і великі тварини віддають менше тепла воді, чому невеликі. Ізолюючий шар ворвані дозволяє зберігати внутрішню температуру 36-37°С. У полярного киту товщина шару цього жиру доходить до 50 див. Ворвань не кріпиться нерухомо до нижерасположенным м'язам - вона податлива як подушка. Це дозволяє величезному киту легко пересуватися у воді, не створюючи при цьому надмірну турбулентність, і додатково заощаджувати енергію. Жир також перебуває в печінці й у великій кількості - вкостях.


Харчування

Вусаті кити їдять менше, чим можна було б очікувати від таких гігантів. Завдяки своєму "енергозберігаючому" статурі, китам для збереження тепла потрібно відносно невелика кількість їжі, а саме планктонів. Ці плаваючі рослини й тварини є найбагатшим джерелом харчування для морських ссавців. Однак, через мікроскопічну величину планктонів, його важко добути в достатній для їжі кількості


Китовий вус

У результаті еволюції у вусатих китів з'явилося особливий утвір - китовий вус, -, що дозволяє їм харчуватися винятково планктонами. Ці ворсинчатые рогові пластини схожі на щітку, але діють як сито, отфильтровывая планктони з тонн води, яка виштовхується в процесі харчування з рота киту. Китовий вус утворювався не із зубів, а з піднебінних виступів

У різних видів вусатих китів будова рота формувалася по-різному, залежно від виду планктонів, що входить у їхній раціон. Так більші кити поділили ресурси океану між собою. Блакитні кити і їм подібні, маючи довгі й тонкі пластини китового вуса, можуть харчуватися більш дрібними ракоподібними в складі планктонів, такими як криль

Самі більші пластини потрібні гренландским і полярним китам, ", що знімають" поверхневий шар води в пошуках їжі. Блакитні кити, финвалы й сейвалы застосовують метод "великого ковтка", заковтуючи величезні кількості води із планктонами й атакуючи скупчення мікроорганізмів збоку або знизу. Деякі види китів використовують обоє приймання. Пластини китового вуса важкі, тому голова киту повинна бути відповідних розмірів, щоб нести ця вага. У гренландских китів голова займає 40% довжини тіла, а шийні хребці срослись, щоб витримувати таке навантаження

Усі вусаті кити мігрують. Але це не безцільне скитание, а неквапливе, добре сплановане в часі подорож між багатими їжею холодними водами Арктики й Антарктики й місцями виведення потомства в тропічній зоні. Вусаті кити розмножуються лише раз у два-три роки. Під час пологів самці допомагають трохи "повитух" - китів її зграї, які підтримують дитинчати, коли він з'являється на світло, і виносять його на поверхню, щоб він міг зробити свій перший ковток повітря. У немовляти китенка ще немає товстого шару ворвані, і він поки не вміє правильно дихати й плавати. Китовий молодняк харчується материнським молоком і швидко росте. Однак дорослим особинам у тропічних водах їжі мало, і вони змушено поститися до приходу літа. До цього часу в молодих китів уже з'являється захисний шар ворвані, достатній для виживання в холодних водах планктонних пасовищ


Горбач

Музикант і акробат - незвичайна характеристика для киту довжиною 14-17 метрів і вагою 65 тонн. Однак учені зібрали величезну фонотеку таких пісень: довгі серії стогонів, мукання, скреготу, рохкання й щебетання, які можуть звучати протягом 10-15 хвилин, а потім повторюватися багато годин підряд.

У кожної популяції горбачів своя особлива пісня, яка розвивається й змінюється з кожним роком. Вона передається по воді на відстань до 185 км. дозволяючи горбачам підтримувати зв'язок


Південний кит

У південних китів немає спинного плавця й горлових борозен, але є затверделости на голові й біля дыхала. У світі їх залишилося не більш 2000. Вони живуть на малих глибинах і мігрують узимку до теплих екваторіальних вод для виведення потомства

Самки годують дитинчат молоком протягом року й ще 2-3 року доглядають за ними під час неквапливих подорожей по океанах


Сірий кит

Сірого киту можна часто спостерігати поблизу берега. Улітку він мігрує до місць годівлі в Арктиці, де завдяки довгим сонячним дням виростає величезний "урожай* мікроорганізмів. Сірі кити харчуються на мелкоколепную обтічну форму. Під підборіддям перебуває ряд борозен, або горлових складок, які тягнуться до черева. Коли кит набирає повний рот води, складки розпрямляються, щоб умістити улов. У блакитного киту досить груба щетина китового вуса, і харчується він майже винятково крилем - креветкоподобными рачками, що присутствующими у водах Антарктики в період південного літа. Вони настільки наїдаються крилем, що їм немає потреби харчуватися у воді хробаками, малими ракоподібними й молюсками, що живуть на океанському дні. Переорюючи бічними рухами донні відкладання, вони засмоктують більші кількості безхребетних разом з мулом, піском і галькою


Блакитний кит

Вусаті кити Як і всі полосатиковые. блакитний кит, незважаючи на свої розміри, має вели час міграції або відвідування місць виведення потомства

Блакитні кити живуть до 80 років. Безжалісне винищування в минулому привело до того, що зараз вони є зникаючим видом. Полова зрілість у них наступає, коли дойна їх тіла досягає 23 м. Самки приносять потомство раз у три роки. Якщо не захистити основний продукт харчування блакитних китів - криль - від забруднення, чи навряд може бути відновлена їх колишня чисельність