Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Гієни

Гієни живуть по всій Африці, на Близькому Сході й в Індії. Хоча гієни відомі як падальщики, до їхнього виду належить один із самих митецьких і зроблених хижаків

Гієни еволюціонували до сучасного виду наприкінці міоцену (9±3 млн. років тому). Їхні предки ставилися до сімейства виверровых, і перші представники виду гієн зовні були схожі на виверр, або циветт. Ужена тієї стадії розвитку в них були міцні зуби, здатні розгризти кістка. І сьогодні такі зуби є відмітною рисою одного з нині існуючих видів. У плейстоцене, який почався близько 2 млн. років тому, існувала тварина, відоме за назвою печерної гієни. Воно було вдвічі більше найбільшої з нині живучих гієн


Види

ГієниПлямиста гієна - найбільша й найпоширеніша в Африці. Середовище проживання в неї дуже різноманітна - пустелі, чагарники, ліси на території всієї Африки до півдня від Сахари, за винятком крайнього півдня й басейну ріки Конго. На цій же території живуть і два інших виду гієн. Хутро в плямистої гієни довгий і твердий, кольору хакі або ясно-коричневий з темними плямами неправильної форми. Кінчики лабетів і хвоста й морда - темно-коричневі або навіть чорні, а на шиї й плечах - коротка тверда грива

Бура гієна займає саму невелику територію, але, схоже, здатна виживати майже в будь-якому ареалі проживання. Вона зустрічається в пустелі, на ділянках, поросших травою й чагарником, у лісі й на узбережжя Південної Африки. Її темно-коричневе хутро набагато довжин її й більш кошлатий, чому в плямистої гієни. Особливо густий він на плечах і на спині. Тому гієна виглядає крупніше, чим вона є на самій справі

Смугаста гієна - сама маленька із трьох видів - живе північніше своїх родичів. Вона віддає перевагу відкритій місцевості на сході й півночі Африки, на Близькому Сході, в Аравії, Індії й на південно-заході колишнього Радянського Союзу. Вона рідко поселяється далі, чим за ДО) км від води. У неї сірий або ясно-коричневе хутро, качиний і кошлатий, з поперечними темно-коричневими смугами, а на спині - тверда грива довжиною до 20 см.

У всіх гієн плечі вище задньої частини тіла, і хребет розташовується не паралельно землі, а під значним кутом. У них хитна хода, що підстрибує, тому що вони - інохідці. У плямистих гієн вуха закруглені, а в бурих і смугастих - загострені


Спосіб життя гієни

Хоча гієн часто можна зустріти днем, вони більш активні в сутінках і в темний час доби, а днем воліють відпочивати в лігвищі або біля нього. Будинок гієни облаштовують або, розширюючи нори інших тварин, або знайшовши затишне місце серед скель або в лісі. Гієни дуже прив'язані до своєї території, зірко опікують простір навколо лігвища, а також уважають своїм більша мисливська ділянку. Розміри цієї ділянки можуть значно варіюватися, вони залежать від кількості й доступності їжі. Гієни мітять границі зноси території виділеннями з анальних залоз і ароматичних залоз між пальцями лабетів, а також сечею й фекаліями. Найрозвиненіші анальні ароматичні залози - у бурої гієни. Вона виділяє два види секрету - білу й чорну пасту, якими мітить головним чином траву

Плямисті гієни, мабуть, самі соціальні із усіх гієн. Вони живуть більшими групами, або кланами, у яких може налічуватися до 80 особин. Найчастіше клан складається з 15 тварин. Самка гієни більше самця й займає чільне положення, що нечасто зустрічається серед хижаків

Церемонія вітання в обох підлог і всіх віків досить складна - кожна тварина піднімає задню лапу, щоб інше могло понюхати його гениталии. Вони також підтримують контакт лементами й іншими звуками, з яких лише деякі вловлює людське вухо. У гієн голосний виразний голос, їх можна почути за кілька кілометрів. Іноді плямисту гієну називають смеющейся через її лемент, схожий на регіт. Бурі гієни ведуть більш відокремлений спосіб життя. Вони живуть родинами з 4-6 особин, а полюють поодинці. У знак вітання бурі гієни теж обнюхують один одного, голову й тіло, ощетинивая при цьому гриву, але вони роблять значно менше різних звуків


Харчування

Гієни Донедавна вважалося, що все гієни - падальщики й харчуються залишками трупів тварин, убитих іншими хижаками. Виявилося, однак, що плямиста гієна, завдяки своєму гострому зору, чудовому нюху, а також соціальному способу життя - один із самих митецьких і небезпечних хижаків

Плямиста гієна може полювати на самоті, але часто переслідує видобуток зграєю. Гієни розбудовують швидкість до 65 км/годину тому можуть наздогнати таких тварин, як зебра й антилопа гну. Вони вистачають жертву за ноги або за боки й тримають її мертвою хваткою, поки вона не впаде. Тоді вся зграя накидається па її й у буквальнім значенні слова розриває на шматки. Гієна може з'їсти 15 кг м'яса за один присід. Найчастіше вони переслідують антилоп незабаром після того, як у тих з'явилися на світло дитинчата, тому що малята являють собою легкий видобуток

Щелепи плямистої гієни - один із самих потужних серед усіх хижаків. Ними вона може віджахнути навіть лева й тигра й без праці розгризти найбільші кості буйвола. Травна система гієн улаштована так, що здатна переварювати кості. Їхні випорожнення білого кольору через високий зміст кальцію із з'їдених костей

Харчування плямистої гієни залежить від місця її проживання й пори року. У меню гієни входять носоріг, леви, леопарди, слони, буйволи й усі види антилоп, які живуть в ареалі їх проживання, а також комахи, рептилії й небагато трави. Вони поїдають будь-яке падло, яке зустрічається в них на шляху, а іноді риються в покидьках біля людського житла. На вбиту жертву завжди багато претендентів, тому тварини відривають від трупа як можна більший шматок і відбігають із ним убік, щоб хто-небудь не вирвав м'ясо в них із зубів

Бурі й смугасті гієни - менш агресивні мисливці. Частіше вони харчуються падлом, відшукуючи її за допомогою гострого нюху. Полюють вони поодинці й парами. Найчастіше їх видобутком стають дрібні хребетні, а також домашні ягнята й цапенята. У їхній раціон входять також комахи, яйця, фрукти й городин. Якщо гієна знаходить більшу тунгу, вона може відгризти шматок побільше й сховати його в затишнім місці, щоб пообідати їм наступного разу. Бурі гієни харчуються також викинутої на берег мертвою рибою й трупами морських тварин

Час, який гієни витрачають на полювання й пошуки їжі, залежить від доступності їжі. Бурі гієни витрачають на пошуки їжі по 10 і більш годин всутки.

Розмножуються гієни в будь-який час року, однак найбільша кількість малят з'являється на світло в період із серпня по січень. Плямисті гієни спаровуються зі членами свого ж клану, у бурих - самецьвмандрівник спаровується із самкою, що живе в групі, яка зустрілася йому на шляху. Вагітність триває в бурої гієни 110 днів. Кал найчастіше складається із двох щенят. Пологи відбуваються в норі - великій ямі на відкритій місцевості, поросшей травою (частина такого ландшафту видна на фотографії). Трохи самок збираються в одній норі й разом роблять на світло потомство. На відміну від практично всіх хижаків, темно-коричневі щенята народжуються з відкритими очами. Крім того, у них уже є зубки. Якщо буде потреба щенята можуть бігати відразу після появи на світло

Усі щенята залишаються в норі під доглядом однієї або двох самок. Вони підходять уводити, увести до ладу поверхні землі, щоб мати могла погодувати їхнім молоком, але з метою безпеки не виходять із нори, поки їм не здійсниться близько 8 місяців. У цьому віці вони відправляються з мамою на полювання або на пошуки їжі. Гієни ніколи не приносять видобуток у нору, щоб хижаки не змогли визначити місцезнаходження притулку по сильному заходу падали. Плями з'являються в 4 місяця. У ріктпівтора щенят "відлучають від грудей".

У бурих і смугастих гієн період вагітності коротше - 90 днів. Кал бурої гієни складається із двох щенят, смугастої - з п'яти. В обох видів щенята народжуються сліпими й беззахисними, очі відкриваються в них через два тижні. У сімейних групах бурих гієн годувати маляти молоком може не тільки мати, але кожна із самок. Після того як щенятам здійсниться три місяці, усі члени сімейства будуть носити їм їжу внору.

До кінця першого року мати перестає годувати щенят молоком, але ще кілька місяців вони залишаються всемействе.


Збереження виду

У першій половині XX в. гієн уважали шкідниками, небезпечними для мешканців заповідників, і знищували. Цей вид був практично винищений на півдні ПАР. Завдяки колективному полюванню й соціальному розподілу їжі, плямисті гієни більш успішно протистояли агресії людини, чому два інших виду, і збереглися в більшій кількості

Бурі й смугасті гієни в багатьох регіонах перебувають на грані зникнення. Людина практично винищила їх, тому що вони завдають шкоди його домашньому господарству. Ще однієї причиною зменшення чисельності виду є активне освоєння людиною нових земель і конкуренція з більш пристосованим видом - плямистими гієнами