Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Їжаки

Колюче маляти їжачка багато добре знають і люблять. Але далеко не всі члени сімейства їжаків збройні колючками. У гимнуров і волосатих їжаків тіло покрите твердими або навіть м'якими й тонкими волоссями

ЇжакиПрийнято вважати, що найперші їжаки з'явилися на Землі близько 30 млн. років тому, в олігоцені. До кінця наступного міоценового періоду, тобто близько 5 млн. років тому, їжаки розселилися по всій планеті, крім Австралії, Південної Америки, Мадагаскару й Антарктики. Саме до цієї епохи ставляться викопні останки гігантського волосатого їжака (Deinogalerix). Цей великий звір величиною із середній собаку жив на півдні Італії, і в його раціон, очевидно, входили інші ссавці

За останні 5 млн. років їжаки на якімсь етапі зникли в Північній Америці. У наші дні вони широко поширені по всій Європі, починаючи з Південної Скандинавії й закінчуючи Британськими островами, у Росії, у всій Африці, на Близькому Сході, у Китаї й Південно-Східної Азії. В Австралії їх ні, зате в Новій Зеландії безліч

Усі колючі їжаки приблизно однакові по величині - довжина тіла з головою не більше 20-30 див - і захищені густим голчастим панциром. Голки, а насправді видозмінені волоски, покривають зверху й з боків усе тіло й частина голови. Мордочка й черевце звірка заросли грубими волоссями. При найменшій небезпеці їжак за допомогою особливих поздовжніх і кільцеподібних м'язів звивається в майже невразливу колючу кулю, наїжившись грізними голками. Однак своїм голчастим покривом звірок, як щіткою, зчісує з лісових трав голодних кліщів і бліх, від яких уже не може позбутися. Здатність їжаків збирати на себе лісових кліщів учені стали використовувати для обліку цих небезпечних паразитів у вогнищах енцефаліту й туляремії

У волосатих їжаків форма тіла приблизно така ж, але замість голок вони покриті волоссями різного фарбування, густоти й фактури - від твердих до м'яких і тонких. Від своєї колючої родички вони відрізняються довгим, як у пацюка, хвостом, покритим роговими лусочками, і більше схожі на землерийок, чому на їжаків. До того ж вони моторніше й ловче в рухах, тоді як колючі їжаки воліють пересуватися неквапливим, що шаркають кроком.

У всіх їжаків гострі витягнуті мордочки, щоб зручно було ритися в густому підліску в пошуках корму. Слух у них відмінний, і слуховой апарат добре розвинений, хоча майже у всіх видів вушка маленькі й круглі. Виключення, зрозуміло, становлять ушастые їжаки, чиї оброслі білими волосками вушні раковини помітно довше. Загострюючи слух, вони, можливо, служать звіркам для пошуку видобутку або ж поліпшують тепловіддачу в жаркому кліматі рідних пустель. В, що живуть в Азії й Північній Африці пустельних їжаків вуха теж довше, чим у їхніх європейських побратимів. Голчастий панцир у них трохи менше, так що м'яким хутром покриті й нижні частини боків. Довжина голки не більше 3 див. До того ж ушастые їжаки відрізняються дивною стійкістю до сильних отрут - наприклад, до отрути гадюки - і перегріву


Звички

Їжаки ведуть переважно відокремлений нічний спосіб життя, хоча зрідка бувають, діяльні й ранками. Ніч безперервно вони зайняті пошуками корму, а днем відпочивають і сплять. Незважаючи на сильні лабети й пазурі, пристосовані до риття землі, західноєвропейські їжаки не риють нір, а влаштовуються на денний відпочинок де-небудь у густому ожиннику або прикореневім дуплі. Згорнувшись у нещільний клубок, їжачок спить у тимчасовім гнізді із трави й сухих листів або просто на голій землі. Пройде кілька днів, і їжак перебереться на нове місце, де влаштує інше лігвище. Ушастые й пустельні їжаки будують гнізда в затишних щілинах між каменями, а іноді риють власні нори, розширюють житла, покинуті колишніми хазяями або навіть займають величезні термітники, які не рідкість у Центральній Африці. Охотнее всіх селяться в норах вагітні самки, де влаштовують гнізда для потомства. Гимнуры теж проводять день у притулках між коріннями дерев, серед каменів, у дуплах або покинутих норах. Звичайний гимнур воліє селитися на болотистих ґрунтах по берегах струмків і в мангрові заростях


Спячка

широкий спектр услуг печать буклетов, журнал, офсет, каталог и брошюра полный цикл

У несприятливих умовах їжаки здатні впадати в спячку. Європейські їжаки звичайно поринають у глибокий сон на всю зиму, реагуючи не стільки на холод, скільки на нестачу корму. Деякі пустельні підвиди впадають у спячку в сама печеня й суха пора року, ховаючись від перегріву в норах. У цьому випадку говорять не про зимову, а про літню спячке. За літні місяці західноєвропейський їжак нерідко товстіє, ледве чи не вдвічі, накопичуючи запаси підшкірного жиру для довгої зимівлі. З наближенням холодів він улаштовує теплу зимівельну нору, вибравши зручне містечко під сараєм, у живоплоті або купі садового сміття. Гніздо вистилається шаром сухого листя й трави товщиною до 50 див і щільно втрамбовується. Завдяки цьому усередині при будь-яких морозах зберігається постійна температура, ніколи не опускаючись нижче нуля


Весняне пробудження

Залежно від запасів жиру й наявності корму їжаки залягають у спячку в період з початку зими до кінця грудня, причому самці, як правило, раніше самок. Часом вони прокидаються й навіть виходять назовні, але справжнє пробудження наступає тільки навесні, коли повністю вичерпаються жирові запаси, і тоді пошуки корму стають їхньою головною турботою. Темного часу доби для насичення їжакові не вистачає, і навесні він часто попадається на очі в розпал дня або дає про себе знати шурхотом сухого торішнього листя

Гимнуры звичайні їжаки, що й живуть у вологих тропіках, не мають потреби в зимовій спячке, тому що корму в них завжди вдосталь. Деякі новозеландські їжаки залягають у спячку на зимові місяці, а жителі більш теплих країв, як правило, активні цілий рік. Однак усі вони схильні впадати в спячку, якщо їх витягти зі звичного середовища проживання


Харчування

изготовление индивидуальных рекламных объектов, реклама на щитах с 3д дизайном

Їжаки ставляться до комахоїдних тварин, і основу їх раціону становлять усілякі комахи й безхребетні. Крім таких визнаних делікатесів, як жуки й земляні хробаки, західноєвропейські їжаки охоче поїдають гусениць, щипавок, личинок і багатоніжок, ласують пташенятами і яйцями птахів, що гніздяться на землі, а при нагоді не гидують і падлом. Приємна різноманітність у їхнім меню вносять насіння, ягоди, плоди й інша рослинна їжа

Європейські види найчастіше селяться в перелісках, на узліссях лісів, поросших травою пустищах, у садах і парках. Пустельні й ушастые їжаки зустрічаються в самих різних куточках свого ареалу, але, воліючи сухі місця для обладнання гнізд, уникають районів з рясними опадами. У пустелях, де мало комах, у раціон їжаків входять, очевидно, дрібні гризуни. Гимнуры живуть у низинних тропічних лісах, відмінно плавають і крім комах харчуються ракоподібними, жабами, молюсками й навіть рибою


Де заморити черв'ячка?

У пошуках корму їжакові допомагають відмінний нюх і слух. У своїх щонічних мандрівках звірок постійно принюхивается до заходів і здатний учуять хробака на глибині до 3 див. Гострими пазурами він миттєво розриває землю й добирається до нещасливої жертви. Решта час їжак, сопіти й пофыркивая, галасливо копається в сухім листі, у зелених огорожах, на лісових узліссях або в сирих низинах, раз у раз, прислухаючись, не чи шурхне поблизу який-небудь жучок


Здоровіший апетит

Їжаки завжди готові чим-небудь підкріпитися, але коли приходить час запасати жир перед заляганням у спячку, перетворюються в справжніх ненажер. Не нагромадивши досить жиру, звірок не зможе заснути й чи навряд переживе зиму. За ніч їжак у середньому проходить до 3 км у пошуках корму, причому самці обходять більшу територію, ніж самки

Щелепи їжака влаштовані так, що нижні різці, немов совок, підбирають комаха й подають його до верхніх. Нижні різці порівняно тупі, зате гострі верхні відмінно прокушують видобуток


Розмноження

Залежно від місця проживання їжаки розмножуються в різну пору року, а жителі тропіків - навіть цілий рік. У деяких видів не більше одного приплоду в рік, інші - у тому числі західноєвропейський їжак - можуть давати й два виведення

Перший шлюбний період західноєвропейського їжака звичайно наступає у квітні, незабаром після пробудження від спячки. самець, що пустився в нічні мандрівки, спаровується з будь-якою прихильної до нього самкою. Спочатку він робить кілька кіл навколо подруги, що сподобався, після чого партнери, галасливо пихкаючи й сопіти, переходять до справи. На цьому всі подружні відносини закінчуються, а через 31-35 днів самка приносить потомство в спеціально влаштованім гнізді


Ежата

ЇжакиУ виводку буває від 2 до 7 малят. Ежата народяться сліпими, голими й зовсім безпомічними. Майбутні голки лише горбками позначені на рожевій шкірі, щоб не травмувати мати при пологах. Однак уже через кілька годин в ежат відростають спочатку білі й м'які голки, а через троє доби - темні. У двотижневому віці білі голки зовсім ховаються в масі темних. Потривожена в перший годинник після пологів матуся може з'їсти своє потомство. Але якщо все проходить благополучно, маленькі ежата швидко ростуть і розвиваються. Через два тижні в них відкриваються очі, а мордочка й черевце починають обростати волоссями


Два виведення за літо

До кінця третього тижня життя на зміну молочним зубам в ежат виростають постійні, і вони готові іти за матусею в походах за кормом. Ще тритчотири тижні вона буде годувати їхнім молоком, а потім попросту вижене із гнізда

Якщо перший виводок був у травні, то наприкінці літа їжачиха цілком може принести другий приплід. Однак дитинчатам, що з'явилися на світло напередодні осіни, набагато сутужніше вижити, чому їхнім старшим братам, у яких у запасі цілих три місяці, щоб підрости й нагромадити жир на зиму. Переходячи на власні хліба, юні ежата важать близько 250 г - вдесятеро більше, чим при народженні, але щоб пережити зиму, вони повинні важити не менше 400 г. Нове покоління досягнеться полової зрілості тільки в наступному році, в 11нмісячному віці

В ушастых їжаків буває тільки один приплід у році з липня по вересень. У виводку звичайно 4-7 дитинчат, які з'являються на світло в особливій гніздовій камері, улаштованої в найглибшому й прохолодному куточку підземної нори. Вагітність у різних видів триває від 30 до 59 днів. У приплоді звичайних і малих гимнуров, як правило, налічується не більше двох-трьох дитинчат