Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Більші кішки

Цих стрімких і лютих убивць, що відмінно вміють вистежувати й доганяти жертву, можна назвати самими щасливими мисливцями тварини царства

Усього в природі налічується шість різновидів більших кішок. Це приналежні до одній групі (пантери) лев, ягуар, тигр, леопард і сніжний барс, а також окремий вид - гепард

Кішки живуть на Землі вже більше 25 млн. років. Одним із самих ранніх і найвідоміших представників сімейства котячих був саблезубый тигр, що мав ікла довжиною понад 20 див. Ці величезні звірі полювали на великі травоїдні тварин, миттєво вбиваючи їх ударами потужних іклів

Між більшими кішками багато відмінностей. Приміром, леви, тигри й леопарди ричать, а ягуари, сніжні барси й гепарди - немає. Більшість більших кішок їсть лежачи; сніжні барси годуються сидячи. У всіх більших кішок, крім гепарда пазурі, що втягуються

Усе більші кішки - м'ясоїдні хижаки. Більшість із них полюють поодинці, але леви виходять на лов групами. Одна або дві левиці вспугивают присмотренную жертву й заганяють її прямо в лабети притаившимся в засідці родичам

Більші кішкиЛев - єдиний представник сімейства, ведучий по-справжньому громадське життя в складі груп, або прайдов. У прайд входить до 12 самок, зв'язаних між собою спорідненням, і до п'ятишшести самців. Ватажком і батьком більшості дитинчат є найбільший і сильний самець. Самці набагато крупніше самок, а їх голова й плечі покриті густою волохатою гривою, що надає їм ще більш значний вид. Грива також захищає горло, коли самцеві доводиться вступати в бійку, захищаючи територію прайда. Полюють тільки самки, добуваючи їжу для всієї родини. Харчування левів різноманітно - від зебр і буйволів до мишей і змій

Усе самки прайда можуть у деякий час зробити на світло 3-4 дитинчат, яких вигодовують і ростять усі разом. Приблизно із трьох місяців левенята починають, є м'ясо, але ще три місяці харчуються й материнським молоком


Найбільша кішка

Найбільша кішка - тигр. Існує кілька підвидів цієї тварини, причому всі вони перебувають під загрозою. Один з них, уссурійський тигр, є найбільшим представником котячих на землі, і його вага може досягати 300 кг. Він живе в холодних регіонах Росії, і від суворих морозів його рятує товстий шар підшкірного жиру. У тих краях добути їжа непроста, і в пошуках видобутку цей хижакдодинак здатний долати більші відстані. Товста шуба уссурійського тифу має червонясто-жовте фарбування й найчастіше світліше, чим в інших його родичів. Білий колір у його шкірі допомагає тигрові залишатися непомітним у сибірські снігах

Найпоширенішим і відомим видом є індійський (бенгальський) тигр. Тигри-Самці ревниво опікують свою територію й звичайно ведуть відокремлений спосіб життя, а самки мирно вживаються із самцями й іншими самками. Подібно більшості інших більших кішок, тигр мітить границі своєї території сечею й попереджає інших тигрів про свою присутність, здираючи кору з деревних стовбурів

Володіючи величезною силою, тигр здатний убити тварина, набагато більше, чому він сам - приміром, азіатського буйвола. Піймавши й убивши жертву, тигр затаскує її в яке-небудь затишне місце, де й ухвалюється за трапезу. Якщо видобуток досить великий, тигр буде приходити на годівлю кілька ночей підряд. Недоїдене тигр зариває в сухі листи й опікує видобуток, поки знову не проголодается. Полювання - заняття стомлююче, тому 80% денного часу тигри проводять у пасивному відпочинку, щоб зберегти запас енергії. Ночами вони виходять на полювання, ховаючись у високій траві й непомітно підкрадаючись до жертви під покривом темряви. Ранками й вечорам тигри старанно опоряджаються, вилизуючи вовну, як це роблять домашні кішки. На відміну від них, тигри люблять воду й часто не ладь поплавати


Потайливі мисливці

Леопарди є найпоширенішим різновидом більших кішок, і цим вони зобов'язані вмінню пристосовуватися до середовища проживання й корму. Гнучке, пружинисте тіло цього елегантного звіра покрите блискучим і м'яким плямистим хутром. Малюнок плям у кожного леопарда неповторний, і по ньому можна безпомилково відрізнити кожну особину. Зустрічаються леопарди із зовсім чорним хутром, яких звичайно називають чорними пантерами. Шкіра в них теж плямиста, просто плями не так помітні. Найчастіше чорні пантери зустрічаються в Південно-Східній Азії, де темне хутро відмінно маскує їх у густих заростях. Вони більш агресивні, чому інші леопарди

Більші кішкиЛеопарди - самі потайливі із усіх більших кішок, і вистежити їх украй важко. І самці, і самки леопардів - це смертоносні машини-убивці, набагато менш перебірливі в їжі, чому будь-які інші котячі. Їхнім видобутком можуть бути газелі, шакали, страуси, бородавочники й навіть черепахи. Леопард подовгу відпочиває, розвалившись на череві де-небудь у затишному куточку

Сніжний барс живе в холодних кліматичних зонах на висоті від 3000 до 4000 м. Узимку він спускається з гір у долину. Полює він ночами на самі різні ссавців - від газелей до зайців. У сніжного барса більші передні лабети, короткі передні ночі й потужна грудна клітка, що дозволяє йому легко стрибати по скелях. Довгий хвіст допомагає звірові зберігати рівновага

Димчастий леопард зовні дуже схожий на більших кішок, але зовсім не вміє ричати. Він не є близьким родичем леопарда, але вчені вважають його сполучною ланкою між більшими й малими кішками

Ягуар - дуже рідкий і потайливий звір, що живе в джунглях Центральної й Південної Америки. Мускулистий і міцно збитий, з гарним, як у леопарда, плямистим хутром, він просто створений для полювання. Однак для тривалої погоні в нього не вистачає витривалості, тому він бере видобуток терпінням і силою. Кормом йому служать інші мешканці джунглів, наприклад, лінивці й водосвинки. Ягуара відрізняє особлива сила хватки. Порівняно короткі щелепи замикаються потужними мускулами, що дозволяє йому прокушувати, розгризати, розривати й розжовувати кості й живі тканини. Подібно іншим більшим кішкам, ягуар полює в сутінках. У пошуках видобутку він здатний подолати кілька кілометрів, зупиняючись тільки перед водними перешкодами, і не гидує навіть рибою й черепахами

Гепард - найшвидша сухопутна тварина нашої планети. Свій видобуток -швидконогих газелей і антилоп - він переслідує зі швидкістю 80 км у годину, а при необхідності збільшує її до 112 км у годину. Втім, довго втримувати таку швидкість гепард не може. Якщо жертві вдається уникнути його пазурів хоча б секунд 20, він здається й кидає погоню. Наздогнавши жертву, гепард злітає в стрибку й валить її з ніг. Щоб повалити велика тварина, потрібен сильний ривок пазурами за хрестець або бік. Упалу жертву гепард притискає лабетами до землі й перегризає їй горло. Після цього він вириває м'ясо шматок за шматком і поїдає видобуток за один присід. Гепарди харчуються лише тим видобутком, який самі піймали й убили. Вони зневажають мертвими, нехай навіть тільки що вбитими тваринами. При всім цьому вони досить боязкі й уступають убитий видобуток таким більшим кішкам, як леви й леопарди

Дитинчата гепарда зовсім беззахисні й нерідко стають жертвами левів, леопардів і інших хижаків. Небезпека може виходити й від їхніх власних родичів. Якщо готовому до спарювання самцеві гепарда зустріне самка, він може буквально побрати її в заручниці. Перебуваючи в полоні самця, вона не може годувати дитинчат, і тем загрожує голодна смерть. Іноді лементи голодних малят залучають інших хижаків, які преспокійно їх пожираються