Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Летучі ссавці

Кажани - єдині ссавці, що опанували мистецтвом активного польоту. Але є ще три ссавців, що не полягають у спорідненні групи, здатних планувати в повітрі на значні відстані. Це - білкиллетяги, що літають поссумы (фалангеры) і шерстокрылы.

Багато з живучих на галузях дерев ссавців, у тому числі білки й мавпи, хоробро перестрибують із дерева на дерево, не бажаючи зазнати, що чекають на землі небезпеками. Така стратегія безвідмовно діє в густому лісі, але що робити в рідколісся? Із цим завданням успішно впоралися летучі ссавці, у яких між передніми й задніми кінцівками є шкірясті перетинки


БілкилЛетяги

Найвідомішим летучим ссавцем є білка-летяга. Ареал проживання цього звірка охоплює Північну Америку, Європу й Азію, а два сімейства населяють і Африку

Більшість летяг дуже мала, не більше 135 мм у довжину (плюс, як і у всіх білок, довгий пухнатий хвіст). Летяги воліють селитися в лісах, облаштовуючи житло у видовбаних дятлами або природніх дуплах дерев. Основний їхній раціон складається з кори, бруньок, листів і насінь, а на землі вони охоче ласують грибами і ягодами. Не будучи строгими вегетаріанцями, деякі види летяг різноманітять своє меню пташиними яйцями, комахами й іншою дрібною живністю. На відміну від звичайної білки, побачити летягу в лісі досить важко, тому що на годівлю вона виходить тільки ночами. Перед початком планування летяга забирається на верхівку дерева, різко відштовхується й, розправивши шкірясті перетинки між лапками, плавно парить у повітрі. Кермом їй служить пухнатий хвіст

Перед посадкою звірок різко викидає кінцівки вперед і приземляється на всі чотири лапки. Оскільки місце приземлення завжди нижче місця старту, летяга знову забирається наверх для продовження подорожі. Дальність перельоту може бути різної, документально зафіксовані відстані до 100 м.

Євроазіатська білкаллетяга, по суті, є сибірським видом і не зустрічається на захід Латвії й Фінляндії. Цей звірок дуже малий, зате набагато більший вид живе в деяких регіонах Азії, у тому числі Виндии.

БілкилЛетяги Північної Америки діляться на два сімейства - південних і північних летяг. Зовнішністю й звичками вони дуже схожі на своїх євроазіатських родичів, але трохи уступають їм по величині

Два сімейства африканських летяг об'єднані загальною назвою - чешуехвостые білки. Від мешканців Північної Америки і Євразії вони відрізняються місцем кріплення перетинки до кінцівок - не в зап'ястного, а в ліктьового суглоба. Нараховують кілька видів цих звірків


Літаючі лемури

Летучі ссавціЛітаючі лемури (шерстокрылы) відрізняються від летяг і лемурів, і до них часто застосовують місцеві назви - кулуго або кобего. Ці звірки водяться на Філіппінах, в Індонезії, Малайзии й на півдні Китаю

Парити в повітрі шерстокрылу допомагає більш досконала, чому в білки, перетинка, що з'єднує шию, кінчики пальців і хвіст, і, перелітаючи з дерева на дерево, шерстокрыл схожий на маленький килималітак. Будучи набагато крупніше більшості летяг, цей звірок величиною все-таки не більше кішки. У самок хутро сірого кольору, а в самців - шоколадного. Шерстокрылые харчуються плодами, листами, насіннями й нічками. Годуються вони, подібно іншим летучим ссавцем, ночами, а днем відсипаються, повисши де-небудь на гілці вниз головою, точно кажани. І так само, як у нетопирів, самка шерстокрыла приносить тільки одного дитинчати. Під час польоту маля висить у матусі на груди, накрепко вцепившись у мех. Шерстокрылы здатні долати в повітрі відстані до 136 м.


Літаючі поссумы

Летучі ссавціЛітаючі поссумы - сумчасті тварини, що живуть в Австралії й Новій Гвінеї. На білок-летяг вони схожі не тільки літальною перетинкою, але й довгим пухнатим хвостом, а також дуже густим і гарним хутром

Розрізняють три групи літаючих поссумов. У першу входять самі дрібні поссумы-медоеды, або цукрові поссумы, названі так за їхню любов до солодкого. У цих малят вагою не більше 130 г сірі спинки, а на груди - білі манишки. У Новій Гвінеї окремий підвид утворюють папуаські медоеды. Спостерігачі не раз зауважували, як вони на лету моторно вистачають метеликів

У близькім спорідненні з медоедами полягають більші літаючі поссумы й желтобрюхие летяги. Вони здатні регулювати напрямок польоту за допомогою хвоста

Друга група - це сумчасті поссумыыпігмеї, або перьехвостые поссумы, названі так за схожий на пташине перо хвіст. Один вид живе в Австралії, іншої - у Новій Гвінеї. Обоє вони завбільшки з мишу й харчуються квітковим нектаром і комахами

У третю групу входить один вид - великий літаючий поссум, вага якого досягає 1,5 кг. Він водиться на сході Австралії і є досить близьким родичем коалы. Раціон цього найбільшого із усіх сумчастих поссумов становлять листи й бруньки евкаліптів