Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Слони, трубкозуби й даманы

У світі збереглося лише два види слонів - африканський і його небагато менший індійський побратим. Алі в цієї могутньої тварини є двоє несхожих на нього далеких родичей. Це африканський муравьед (трубкозуб) і схожий на кролика даман.

Слони - найбільші й важкі мешканці нашої планети. Смороду ж є власниками самих довгих зубів, самих довгих носів і, мабуть, самої міцної пам'яті серед усіх тварин Слони, яких часто називають "добродушними велетнями", дуже ранимі й емоційні. Членуй одного сімейства завжди дуже прив'язані друг до друга. На жалко, через бивні, знамениту слонячу кістку, слони стали об'єктом нещадного полювання, що поставило їх на грань вимирання


Рекордсмени ваги

СлониМайже чверть загальної ваги слона - а самець африканського слона може важити більш 6000 кг - припадає на голову. Це масивна конструкція, обтяжена ще й особливим обладнанням для приймання їжі - потужними жувальними м'язами, кутніми зубами, хоботом і бивнями

Бивні - це подовжені верхні різці. З їхньою допомогою слон підриває коріння й здирає з дерев кору. У шлюбний період смороду служать самцям зброєю у двобоях. На відміну від звичайних зубів, бивні ростуть у слона всі життя. В один старого африканського слона вигнуті в дугу бивні виросли до 3 із зайвим метрів

Голова слона тримається на короткій, міцній, алі малорухомій шиї. Через це він не може дотягтися ротом до землі. У ході еволюції цей недолік був заповнений довгим мускулистим відростком - зрослою верхньою губою й носом, тобто хоботом. Цей дивний орган постачений тисячами м'язів і здатний виконувати самі різні функції - зривати плоди, втягувати воду з водойми, обривати гілки й виривати з коренем дерева. Хобот чуйно вловлює заходь й дотику, і з його допомогою слони вивчають незнайомі предмети, вітають родичів і навіть погладжують потенційних полових партнерів

Своя величезна ваги слон несе з надзвичайною грацією, рівномірно розподіляючи ваги на міцні ноги. Слон, як і кінь, ступає на пальці. Смороду широко розставлені й підтримуються пружною пористою тканиною круглої підошви. Сама підошва покрита товстим кулею шкіри, яка постійно обновляється в міру зношування. Незважаючи на незграбний вид, слон дуже рухливий і здатний пересуватися майже по будь-якій місцевості - від болотистих драговин до крутих гірських схилів, майже не залишаючи слідів на кам'янистому ґрунті. Цей гігант добрі плаває й переправляється через ріки й озера, користуючись хоботом як дихальною трубкою


Африканські й індійські слони

Є всього два види слонів - африканський і індійський (азіатський). Легше всього їх відрізнити за розмірами (африканські слони набагато крупніше й важче) і по величині вух і бивнів. В індійського слона більш опуклий череп

За тисячоріччя всім слонам, особливо африканським, доводилося пристосовуватися до різних розумів життя. Коли майже вся суша була покрита лісами, усі смороду були лісовими мешканцями. Зі змінами клімату змінювався вигляд землі, і в наші дні слони живуть у лісах і саванах. Степового слона можна зустріти навіть у сахеле - регіоні Африки до півдня від Сахари. Лісові слони населяють великі регіони - від Західної Африки до басейну Конго. Більшість індійських слонів живе в лісах, алі деякі зустрічаються на рівнинах і вболотах.


Вегетаріанці

Будучи травоїдними, слони охоче поїдають будь-який рослинний корм - траву, листи, стебла, плоди, квіти, гілки, стовбури й навіть коріння дерев. У день слонові потрібно до 225 кг корму, який він з'їдає приблизно за 16 годинника

В фирме Горки Вы сможете арендовать детские аттракционы по низким ценам.

Воду - а її потрібно багато - слон п'є за допомогою хобота. Африканський слон може за один присід втягти в хобот до 5 л води. Спочатку він втягує воду в хобот і закриває його, потім підносить кінчик хобота до рота й видуває туди вміст. Маленькі слоненята п'ють воду ротом, обходячись перший година без хобота


Мандрівники

У пошуках води й злиденні слон щодня проходити багато кілометрів. В Африці під годину сухого сезону важко відшукати воду, і слони роблять довгі переходи, щоб добратися до водопою. Щороку смороду приходять у ті саме місце й ніколи не забувають, де є вода. Індійські слони живуть в 1устых лісах, де клімат м'якше, і тому їм немає споживи пускатися в далекі мандрівки

Дорослі самці живуть особняком або групами з декількох особин, а самки з дитинчатами - у численних батьківщинах. Кожною групою передує стара самка, зв'язана узами споріднення з усіма дорослими членами родини, і вже занадто стара, щоб мати своє потомство. Володіючи більшим досвідом, вона вирішує, куди череді йти, чим годуватися, де пити воду й де відпочивати. Дорослі самці ненадовго відвідують черзі, щоб спаритися із самками, алі не беруть доля у вихованні дитинчат. Іноді смороду вступають один з одним у смертельні двобої за право спаритися ссамкой.


Вагітність

Вагітність самки африканського слона триває 22 місяця (індійського - 21). Звичайно на світло з'являється одне дитинча. Ваги немовляти близько 100 кг, ріст не більше 1 м. Перші два роки життя слоненя харчується материнським молоком, навчаючись тім годиною користуватися хоботом, поки не навчиться щипати траву й чагарник. Що досяглися полової зрілості (у віці близько 14 років) молодих самців виганяють із череди, щоб не допустити їхні спарювання зі членами свого сімейства. Самки залишаються в череді на всі життя й доглядають за малятами, поки їм не прийде наставши годину заводити своє потомство.


Сімейні узи

СлониРодинні зв'язки усередині групи дуже сильні, і всі допомагають ростити й захищати слоненят. Іноді при зустрічі слони біжать друг до друга, голосно сурмлячи в знак вітання. Якщо всі добрі, слони підбадьорюють один одного розкотистим басовитим гурчанням. Алі при найменшій погрозі смороді замовкають, а дорослі оточують малят щільним кільцем, уберігаючи їх від небезпеки

Дуже зворушливо реагують слони на смерть свого родича. Часто смороду подовгу коштують у мертвого тіла, торкаючи й погладжуючи його хоботом, а іноді навіть намагаються зарити його в землю. Видне, що мати зазгубного слоненяти переживає справжнє горі. Нерідко вона підбирає тіло мертвого дитинчати, несе його в затишне місце й не залишає кілька днів


Бивні слонів

Бивні - єдине джерело слонячому кістки, матеріалу, який завжди високо цінувався людиною. За старих часів, до появи автомобілів і гвинтівок, слона було вкрай складно не ті що вбити, алі навіть вистежити. Однак з появою автомобіля люди без праці сталі заганяти слонів і розстрілювати їх з безпечної відстані. Величезна кількість слонів була вбита зазаради слонячої кістки, і незабаром ці прекрасні тварини виявилися на грані повного зникнення. В 1979 р. в Африці налічувалося близько 1,3 млн. слонів. ДО 1989 р. браконьєри скоротили цю цифру приблизно до 600 тис. Зростаюча в усьому світі тривога за майбутнє цих тварин привела до введення в 1989 р. міжнародної заборони на торгівлю слонячою кісткою, який давши відчутні результати. Попит на слонячу кістку різко впавши, ціни знизилися, торгівля різко скоротилася. В 1995 р. в Африці як і раніше налічувалося близько 600 тисяч слонів. Частка індійського слона зложилася менш сприятливо. У цей година в дикій природі ( насамперед, в Індії) збереглося не більш 35-54 тисяч слонів - головним чином, через знищення середовища їх природного проживання. Ще 16 тисяч приручили й використовують на різних роботах з усієї Азії


Несподівана родичка

Сьогодні слон - єдине на землі травоїдна тварина з хоботом. Мільйони років тому планету населяло близько 350 видів proboscidae ( тобто тварин, що мають хобот). Їхніми нащадками й далекими родичами слонів є нинішні ламантини й морські корови

Однак у цього велетня є два набагато більш близьких родича. Це африканський муравьед (трубкозуб) і даман. І слони, і трубкозуби, і даманы ставляться до "примітивним копитним". Їхні пазурі згодом розплющилися й перетворилися в нігті, алі не стали копитами. Звідси їх назва "примітивні".


Даманы й трубкозуби

Даманы - це схожі на кроликів звірки з короткими вушками й хвостом. Смороду живуть в Африці й на Близькому Сході. Більшість із їх розміром із зайця, а деякі - з невеликий собаку

У деревного дамана, що живе на деревах в африканських лісах, лабети відмінно пристосовані для лазания. Він веде відокремлений нічний образ життя

Чагарникові й гірські даманы живуть на скелястих пагорбах восточноафриканских рівнин. Іноді смороду живуть змішаними групами з кількох сотень особин, очолюваних великими самцями. Даманы спілкуються один з одним лементами й свистом. Під година годівлі старійшина сидить деу не будь на камені, спостерігаючи за околицями. З появою небезпеки страж попереджає інших, і вся зграйка негайно кидається навтьоки.

Схожий на порося трубкозуб веде відокремлений спосіб життя в саванах Центральної й Південної Африки. Самець тримається особняком і зустрічається із самкою тільки для спарювання. Самка звичайно живе разом зі своїм єдиним нащадком. Трубкозуб харчується мурахами й термітами, викопуючи видобуток витягнутим вузьким рильцем. Ця полохлива тварина може пройти більше 10 км у пошуках мурашиних гнізд або термітників, керуючись гострим слухом і надзвичайно чутливим нюхом

Довгі й гострі пазурі служать йому відмінним шанцевим інструментом. Викопавши в термітнику ямку потужними ударами лабетів, трубкозуб засовує туди рухливе рильце й злизує комах довгою, вузькою й липкою мовою. Трубкозуби - прекрасні грабарі. Цей звір здатний вирити метровий тунель набагато швидше, чим група збройних лопатами грабарів. Побачивши гієни, леопарда або лев він миттєво викопує в землі яму й заривається в неї з головою. Втім, іноді трубкозуб атакує ворога, наносячи удари потужним хвостом і передніми лабетами.