Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Олені, жирафи й антилопи

Олені, антилопи й довготелесі, небагато нескладні жирафи ставляться до загону парнокопитних жуйних тварин. Наспіх проковтнута їжа зберігається в одному з них чотирьох шлунків, а пізніше відригається для більш ретельного пережовування

Усього в Європі, Північній Африці, Азії й обох Америках налічується 36 видів оленів. Порівняно недавно вони були завезені в Австралію й Нову Зеландію

Олені - єдині тварини, у яких на виростах лобових костей розташовуються гіллясті кісткові утвори, або рогу. За винятком одного- двох видів, рогу прикрашають тільки самців. Щороку старі роги спадають, а на їхньому місці виростають нові. У період гонів, тобто сезону спарювання, рогу служать самцям зброєю для двобоїв за самку. Олені звичайно живуть великими чередами, кочуючи з місця на місце в пошуках корму. Харчуються корою, бруньками, втечами й листям дерев і чагарників


Олені Євразії

Найпоширеніші європейські види - це маля лань висотою в холці близько 1 м і величний шляхетний олень, чий ріст досягає 1,2 м.

У дикій природі лані зустрічаються на півдні Європи, у Туреччині й подекуди на північно-заході Африки. У Північній Європі й Великобританії лані живуть у парках як декоративні тварини. Шляхетні олені широко поширені майже у всій Європі, Північно-Західній Африці, де їх називають берберськими оленями, і в Ірані. У близькім спорідненні з ними полягає вапити, або американський шляхетний олень

У Лапландії й на Крайній Півночі Росії живе північний олень. Тепле волохате хутро й товсте шар підшкірного жиру дозволяють йому виживати в суворих умовах арктичної зими

Найбільшим представником усього оленячого племені є майже двометровий європейський лось. Цей близький родич американського лося широко розповсюджений у Скандинавії, Східній Європі й Сибіру, де вибирає для проживання листяні ліси, болота й торфовища

З азіатських видів відомий індійський болотний олень, або барасингу. В Індії, Шрі-Ланці, у Південно-Східній Азії, Китаї й на Філіппінах живе більший замбар вагою до 320 кг. Але, мабуть, усіх перевершує красою олень аксис із його покритої білими цятками рудувато-коричневою шубкою. Він водиться в Індії й Шрі-Ланці, кочуючи чередами до 100 і більше особин

Маленький індійський мунтжак ростом не перевищує напівметра. Його часто називають гавкаючим оленем через схожий на собачий гавкіт голос. Ріжки в нього короткі, але він не без успіху захищається парою гострих іклів. Так само невеликий і китайський водяник олень

Справжньою рідкістю став олень Давида. ДО 1900 р. він був повністю винищений у рідному Китаї, але, на щастя, стараннями герцога Бедфордского в англійському маєтку Уоберн збереглася невелика череда, потомство якого було згодом розіслане в багато зоопарків, включаючи Пекінський

ОленіРізними видами оленів багато й західна півкуля. Американський лось доводиться близьким родичем американському шляхетному оленеві й багато в чому на нього схожий. Ще один відомий американець - карибу, або північний олень. Розрізняють два види цієї тварини - лісовий і тундровий. Лісові карибу живуть у густих лісах Канади й північних штатів США. Тундрові карибу менше ростом і світліше фарбуванням, ніж їх лісові побратими. Зимують вони в лісах, а на літо перекочовують в арктичну тундру

Найчастіше в дикій природі зустрічається граціозний белохвостый, або виргинский, олень, що живе в Північній Америці, Болівії, у всіх трьох Гвианах і Перу. Ріст цієї тварини не перевищує 1 м. У західних регіонах Північної Америки водиться схожий на нього чернохвостый, або ослиний, олень із довгими, як у мула, вухами. І ті, і інші відрізняються манерою високо підстрибувати на біжу

Коричневий і червоний олені мазама водяться в тропічних широтах. У близькім спорідненні з ними полягає самий маленький у світі чилійський олень пуду. Його висота в холці не перевищує 30 див. Найбільшим у Південній Америці є болотний олень висотою до 1,2 м.


Розмноження

Щорічно всіх, що досяглися половою зрілості самок запліднює ватажок череди. Після вагітності, що триває в різних видів від 25 до 40 тижнів, самка родить одного- двох дитинчат. Звичайно самки роблять потомство в якому-небудь затишному куточку, і, перш ніж приєднатися до череди разом з матір'ю, дитинчата ще кілька тижнів ховаються вукрытии.


Антилопи

Антилопи відрізняються від оленів порожніми й позбавленими відростків прямими рогами. Сімейство антилоп вражає різноманіттям форм і розмірів. Ріст деяких велетнів, наприклад, канни, досягає 2 м. Але є й малята - скажемо, висота в холці карликової антилопи становить лише близько чверті метра. Майже все антилопи живуть в Африці, лише кілька видів - в Азії. А так звана американська антилопа, або вилорог, незважаючи на назву, не є близьким родичем антилоп. І самці, і самки цього сімейства носять рогу, але на відміну від оленів не скидають їх щороку. На турнірах у сезон спарювання самці антилоп подібно оленям користуються рогами як зброєю

Деякі види антилоп живуть у лісах, на гірських схилах або на болотах, але більшість кочує величезними чередами по просторах сухих саван Східної й Південної Африки. При найменшій погрозі вся швидконога череда дружна рятується втечею. Майже у всіх антилоп шкіра покрита короткої, однотонно пофарбованою вовною різних відтінків сірого або рудувато-бурого квіток. Розрізняють чотири основні групи антилоп: винторогие куду й бушбоки; дукеры; саблерогие, або кінські, антилопи; газелі

У групу бушбоков і куду, самці яких прикрашені спірально закрученими рогами, входить і рід оленебиків. Куду - досить росла тварина зі схожими на штопор рогами, що живе в поросших чагарником саванах. Тут же пасуться череди найбільшої з африканських антилоп - канни. Висота в холці самця цього виду становить близько 1,5 м. Порівняно невеликі бушбоки віддають перевагу лісам. Їхні помаранчево--коричневі боки розфарбовані яскравими поперечними смугами

До групи винторогих належать і два азіатські види. На відкритих рівнинах Індії водиться антилопа нильгау з короткими конічними ріжками, а в густому підліску тропічних джунглів живе маленька четырехрогая антилопа - по суті, єдиний власник чотирьох рогів

АнтилопипДукеры, утікаючи від мисливців або хижаків, збивають погоню з користі, чергуючи широкі зиґзаґи зі сторони убік з високими підскіками. Ці антилопи водяться в лісах і чагарникових заростях Центральної й Південної Африки

У групу саблерогих входить велике число великих і середніх тварин. Особливою популярністю користуються два види цієї групи - кінська й чорна антилопи, чиї довгі вуха роблять їхніми схожими на коней. Вони живуть чередами: кінські - на відкритих просторах до півдня від екватора, а чорні - у Центральній і Східній Африці. Заслуговують згадування ще два види - болотний і водяник козла. Обоє тримаються поблизу від води, де ховаються від хижаків, через що їх часто називають болотними антилопами

До великих представників цієї групи ставляться орикс, або сернобык (невелика популяція ориксов живе й у Саудівській Аравії), довгоносі бубалы, або коров'ячі антилопи, з їхніми схожими на ліру рогами, і знамениті антилопи гну. Бубалы й гну удосталь водяться в саванах і не відрізняються особливою красою, зовні нагадуючи помісь між конем і буйволом

На відміну від бубалов і гну, газелі здавна вважаються визнаними красунями серед антилоп. Ці стрункі швидконогі тварини відмінно пристосовані до життя в жарких посушливих регіонах Африки й Азії. До них належать спрингбок, у випадку небезпеки, що підстрибує на 2 м, импала, що пересувається довгими стрибками, і винторогая гарна, що не знає собі рівних у бігу у всій Індії


Жираф

Шестиметрового жирафа - найвищого зі ссавців - легко довідатися по довгим голенастым ногам і ще більш довгій шиї. Високий ріст і нескладний вид роблять його, на перший погляд, досить легким видобутком, однак він здатний розбудовувати швидкість до 50 км/година й убити ворога потужним ударом ніг. Одного удару заднього копита досить, щоб убити лева. Короткі ріжки жирафа, на відміну від оленячих рогів, служать йому все життя, однак неповторний колорит його вигляду надає плямисте золотаво-коричневе фарбування


Спосіб життя жирафа

ЖирафиЖирафи водяться в багатьох регіонах Африки, воліючи высокотравье поросших чагарником саван, де досить їх улюбленого корму - листя акацій і мімоз. А тому що в саванах дерева ростуть дрібними острівцями, жирафи кочують до місць годівлі невеликими групами до 30 особин, що полягають із декількох самок з дитинчатами й ватажка

Самці нерідко затівають сутички за право спаритися із самкою, а саме спарювання відбувається в будь-який час року - періоду гонів у жираф не існує. Під час двобою дуелянти обмінюються важкими ударами головою - вона, до слова, важить до 45 кг - і довгими шиями. Після 4о місячної вагітності на світло з'являються дитинчата, які вже через 20 хвилин здатні стояти на ногах. Тривалість життя жираф - до 30 літ

У жирафа є тільки один родич - окапи. Це тварина настільки потайлива, що європейці вперше побачили його лише в 1901 р. Окапи живе в тропічних лісах Центральної Африки, його ріст у холці досягає 1,5 м, а від жирафа його відрізняє більш коротка похила шия. Колір вовни - червонясто-бурий із кремовими смужками на ногах. У самців ростуть схожі на жирафьи ріжки. Окапи живуть групами, що полягають звичайно з одного самця й двох самок сдетенышами.