Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Хижі птахи

Пернаті хижаки - самі нещадні й митецькі мисливці пташиного миру. Своїми вигнутими пазурами й дзьобами ці зіркі повітряні аси розправляються з найрізноманітнішим видобутком

Термін "хижі птахи" звичайно застосовують до представників загону Falconiformes. У цей великий загін входять майже три сотні різних видів, у тому числі орли, яструби, канюки й соколи. Але якщо всі вони, без сумніву, належать до хижаків, те багато інші птахи, що добувають їжу полюванням, такими не є. Скажемо, поморник і сорокопуд теж годуються всякою живністю, але ні той, ні іншої не вважається хижаком. Навіть сов, з їхнім гострим зором і пазурами не гірше орлиних, не можна назвати дійсними хижаками

Справа в тому, що в цих пернатих немає єдиної для всіх відмітної риси. У той же час усі хижі птахи, будучи в основному м'ясоїдними, харчуються практично всіма видами тварин - комахами, птахами, що плазують і ссавцями. Їхні потужні гачкуваті дзьоби відмінно пристосовані для розривання живої плоті

Крім того, майже всі хижі птахи активно полюють і вбивають видобуток. Але, на відміну від більшості своїх м'ясоїдних побратимів, вони вистачають жертву не дзьобом, а потужними пазуристими лабетами. Очевидним виключенням із цього правила є стерв'ятники, що харчуються тільки падлом. Тому й лабети в них слабкіше, і дзьоби найчастіше затуплені на кінці

У той же час усі хижі птахи, не виключаючи стерв'ятників, активні тільки в денний час. Правда, деякі види начебто белозобого сокола літають і в сутінках, але ніхто не полює в повній темряві. Тому хижих птахів часто називають денними хижаками, на відміну від сов, що полюють по ночах

Хижі птахи поширені по усьому світу й зустрічаються на всіх континентах, крім Антарктики. Окремі види зуміли пристосуватися до самих різних сфер проживання - від гірських вершин до вересковых пустищ, від тропічних лісів до засніженої тундри


Міграція

Багато хижих птахів не живуть цілий рік на одному місці. Деякі навчилися мігрувати, рятуючись від суворої зими, інші зі зміною пір року кочують із одних мисливських угідь в інші. Приміром, звичайний осоед і степовий боривітер, раціон яких багатий комахами, улітку часто перелітають на північ, де більше корму. Але з наближенням зими, коли комах стає менше, вони слідом за сонцем вертаються на південь


У шлях за видобутком

Хижі птахиДеякі хижаки, що полюють на інших птахів, кочують разом із сезонною міграцією свого видобутку. Скажемо, чеглок Елеонори навіть відкладає на пізніше виведення потомства, щоб пташенята вилупилися, коли в небі їх рідного Середземномор'я буде повно дрібних перелітних птахів. Інші види, наприклад, сокілссапсан, перелітають лише на кілька кілометрів між місцями гніздування в горах і зимовими квартирами на узбережжя

Під час перельотів хижаки уникають великих водних просторів. Справа в тому, що вони відмінно пристосовані до ширяння, але недостатньо витривалі, щоб подовгу махати крилами. Різні хижаки в досконалості опанували майже всіма прийманнями вищого пілотажу, і про манеру польоту або полювання тієї або іншого птаха багато чого можна довідатися за формою її крила

У всіх хижих птахів довгі широкі крила з потужною піднімальною силою. Приміром, кондори, грифи й орли можуть майже без зусиль подовгу парити у висхідних потоках нагрітого повітря. День за вдень вони проводять на крилі, методично обстежуючи околиці в пошуках корму. Один із самих дивних крилатих хижаків - орелмблазень. Розмах крил дорослого блазня досягає майже 2 метрів, але в польоті, він видасться майже безхвостим. Змушений облітати величезні площі в пошуках падали, блазень здатний розбудовувати швидкість до 80 км/година. Різка зміна напрямку досягається зміною кута нахилу крила на зразок морських птахів. Блазень уміло користується найменшим рухом повітря, обмежуючись рідкими змахами крил


Гроза горобців

Хижі птахиУ таких хижаків, як яструбеперепелятник, що б'ють видобуток у років, як правило, більш короткі, закруглені крила й довгі хвости. Така форма тіла дає оптимальна комбінація швидкості й маневреності. Часто перепелятник вихром проноситься уздовж живоплоту, вспугивая пташиний дріб'язок, і одним блискавичним ударом вихоплює й убиває жертву. Але самі митецькі майстри повітряного полювання - це соколи. Серед хижих птахів їм немає рівних по швидкості польоту. Часто пишуть, що сокілссапсан у погоні за видобутком здатний розвити швидкість до 300 км/година. Сапсан майже завжди атакує жертву - звичайно голуба або горлицю - зверху, пікіруючи з висоти 15-18 м і наносячи пазурами смертельний удар. Як і яструбеперепелятник, він здатний на лету блискавично схопити й убити дрібну птаху. Більшому видобутку, убитої однієї лише силою удару, він дозволяє впасти на землю. Однак в активному польоті титул соколиного чемпіона зі швидкості належить, очевидно, звичайному чеглоку. Витончені, скошені назад крила цього мініатюрного хижака дозволяють йому збивати на лету ластівок і стрижів


Боривітер

Подбор литых дисков в городе

Боривітер, мабуть, найвідоміша із усіх пернатих хижаків, не ладь при нагоді збити на лету дрібну птаху. Але частіше вона прибігає до приймання, що дало їй прізвисько "windhover" ("ширяюча на вітрі"). Майже недвижно зависнув у небі на широко розкритих гострих крилах і віялом розпустивши хвіст, вона виглядає в траві полівок і іншу живність. Швидкість польоту вона відмінно пристосовує до швидкості зустрічного вітру. Запримітивши жертву, боривітер складає крила й каменем обрушується на неї з неба з випущеними пазурами. Зроблене вміння вистежити, схопити, убити й негайно пожерти ще живий видобуток перетворила більшість хижаків у грізних мисливців. Але щоб не віднімати, друг у друга їжа, різні види хижих птахів дотримуються різних меню. Своя "спеціалізація" є навіть у стерв'ятників, що харчуються падлом. Приміром, ушастые грифи здатні своїм важким дзьобом розсікати товсту шкіру великих тварин і відривати шматки самого твердого м'яса. Зате білоголові сипы, виждавши, коли туша буде розкрита, поїдають нутрощі

Невеликий єгипетський стерв'ятник навчився розколювати страусиные яйця, кидаючи в них камені. А гострий, хоча й не такий міцний дзьоб допомагає йому підбирати недоїдки інших, більших побратимів


Дарове частування

Take a look at www.e-vite.co.il regarding useful Event invitations content.

Стерв'ятники - не єдині аматори падали. Мало хто з пернатих хижаків пропустить нагоду попировать на дарівщину. Але здебільшого вони активно полюють і вбивають видобуток дарованим природою зброєю - дзьобом і пазурами. І подібно стерв'ятникам, що засвоїли різні способи годівлі, щоб не суперничати, один з одним, кожний ловчий птах полює по-своєму. Більше того, оскільки самки найчастіше набагато крупніше самців, зменшується навіть суперництво між підлогами. Скажемо, самки яструбаеперепелятника часто полюють за дроздами й жирними голубами, тоді як більш дрібні самці ловлять синиць і вьюрков.


Крилатий рибалка

Цікавими анатомічними особливостями виділяється скопа. У неї не тільки гострі, як голки, пазурі, але навіть подушечки на лабетах мають шорсткувату голчасту поверхню, допомагаючи удержати майстерно вихоплену з води рибу. Своєрідність скопи й у тому, що один палець на лапі має рухливий суглоб, завдяки чому два пальці загнуті вперед, а два - назад, щоб краще втримувати слизьку рибину

У більшості хижих птахів три пальці на лабетах дивляться вперед, а один назад, і хоча всі вони постачені гострими пазурами, саме задній палець наносить жертві кинджальний "удар милосердя". У хижаків, що полюють на інших птахів, лабети й пазурі звичайно довше, щоб зручніше вистачати жертву, тоді як в африканського соколаллуня, ловця наземного видобутку, постачені двома суглобами лабети, дозволяють витягтися жертву з найглибшої щілини


Шлюбні ритуали

Багато крилатих хижаків демонструють чудеса вищого пілотажу й у спробах зачарувати партнера. Ці повітряні шоу, що звичайно супроводжуються збудженими лементами, часто схожі на нежартівливе полювання, коли один птах налітає на партнера, немов на видобуток. Деякі соколи влаштовують парні польоти, при яких один роняє ласий шматочок, а іншої на лету його підхоплює. Закохана парочка може навіть зчепитися пазурами й разом перекидатися в повітрі ледве не до землі, розчепившись у самий останній момент і знову злітаючи у висоту. У сезон спарювання хижі птахи часто стають ревнивими стражами своєї території, виганяючи всіх суперників. Іноді непрошений гість того ж виду може бути вбитий і з'їдений більшою самкою пари, що влаштувався тут

Способів і місць гніздування стільки ж, скільки й видів. Багато хижаків гніздяться на природних піднесеннях, скажемо, на уступах скель, або навіть у чужих гніздах. Інші будують власні величезні неохайні гнізда, як правило, на верхівці високого самотньо вартого дерева


Молодняк

Число яєць у кладці може коливатися від 1 до 6, причому, чому крупніше птах, тем менше яєць. Насиживание завжди починається відразу ж, тому, якщо в кладці кілька яєць, пташенята з'являються на світло в різний час

У порівнянні з більшістю інших птахів, пташенята хижаків розвиваються порівняно повільно. Їжу пташенятам добувають обоє батька, але годує їх звичайно тільки самка. Перший час корм для малят розривають шматочками батьки, але в міру росту пташенята вчаться робити це самі. Оперяють пташенята теж повільно. Спочатку вони дуже незграбні, і перші польоти найчастіше закінчуються падінням. У результаті батькам ще довго доводиться годувати своїх нащадків після першої проби сил. Дорослі, очевидно, навчають пташенят навичкам полювання, приносячись їм живий видобуток і летячи, ладь, а піймати її пташеня повинен сам. Тільки засвоївши всі необхідні навички й навчившись самостійно полювати, молодий хижак знаходить остаточну незалежність


чи Знаєте ви?

  • Сови, з їхніми гострими дзьобами й пазурами, все-таки не полягають у спорідненні з хижими птахами. Прийнято вважати, що сови відбулися від птахів типу дрімлюги, тоді як предком хижаків уважається якийсь прототип лелеки
  • Дрібний видобуток хижаки звичайно заковтують цілком. Їх винятково концентрований шлунковий сік здатний розчинити навіть кості жертви, а вовна й пір'я пізніше срыгиваются у вигляді грудочок
  • СокілсСапсан - найпоширеніша у світі птах
  • Пальмовий гриф відрізняється від інших побратимів тим, що в його раціон входить багато рослинної їжі - в основному, пальмових горіхів - і дохлої риби
  • Гострота зору боривітра приблизно у вісім раз вище людської
  • Найбільший крилатий хижак - андский кондор, розмах крил якого перевищує 3 м.
  • Самий маленький - карликовий сокіл, величиною 16 див, тобто не більше зяблика