Тварини й рослини Рослини й тварини Мир тварин і рослин Мир рослин і тварин Тварини й рослини


Ведмеді

Колись ведмеді без ліку водилися майже у всій Північній півкулі. Хоча це найбільші з наземних хижаків, у раціоні більшості ведмедів м'ясо -рідкість і делікатес

У сімействі ведмедів налічується сім окремих видів, які живуть у різних регіонах планети й відрізняються рядом особливостей. При значній різниці в габаритах усі ведмеді - потужні кремезні звірі з короткими міцними ногами й маленьким хвостом. Широкі плоскі лабети постачено п'ятьома довгими й гострими, як бритви пазурами, які не втягуються в подушечки, як у кішок. Усе тіло звіра покрите густим хутром різного фарбування й довжини. Ока й кругле вуха порівняно невеликі для масивної голови. Ніс вологий і блискучий, як у собаки

Звичайно ведмідь пересувається вразвалку на всіх чотири, хоча іноді може встати на задні лабети й проковылять кілька кроків. Ведмідь - тварина стопоходящее, як і людей, тобто ступає на повну стопу. Якщо потрібно, він переходить на галоп і біжить із вражаючою швидкістю - до 50-60 км у годину. Ведмеді добре лазают, особливо не дуже великі види, і часто навіть сплять на деревах. Усі вони вміють плавати, але білий ведмідь у цьому просто професіонал


Харчування

Хоча ведмедів відносять до хижаків, насправді в їхньому раціоні набагато менше м'яса, чому в інших тварин цього загону, і більшу частину "меню" становить рослинна їжа. Їхнім скоріше можна назвати всеїдними пристосованцями, що поїдають усе, що попадеться в лабети. За багато століть еволюції їх типові для хижаків зуби теж змінили форму, пристосувавшись до різноманітної дієти

Виключення становить білий ведмідь. Сніжні простори Заполярья не радують достатком рослинної їжі, і він став митецьким мисливцем, особливо на тюленів. Інші ведмеді харчуються плодами, ягодами, бульбами, цибулинами, грибами, горіхами й жолудями, час від часу присмачуючи все це такими делікатесами, як комахи, мед і личинки диких бджіл. Цілком згодиться в їжу дрібний ссавець або рептилія, але при нагоді несдобровать і вівці, дикому кабанові або, що відбився від череди лосеві

Майже всі ведмеді годуються днем, проводячи більшу частину часу в пошуках їстівного. Володіючи відмінним нюхом, вони часто всідаються на пагорку й принюхиваются до заходів, що доносяться

Восени ведмеді, що живуть у холодних регіонах - за винятком їх білого побратима - посилено нагулюють жир перед тем, як упасти в зимову спячку. Із приходом холодів ведмідь відшукує зручне містечко для барлога, куди натаскує суху траву, листи й мохи. Для притулку підійде печера або затишна ущелина в скелі, але буває, що ведмідь і сам викопує барліг

Зимовий відпочинок ведмедя не можна назвати справжньої спячкой, тому що температура його тіла й наповнення пульсу не падають, хоча серцебиття вповільнюється. Звір на довгі тижні поринає в глибокий сон, але в теплий денек може прокинутися й вийти на пошуки їстівного. Проспавши близько шести місяців ведмідь, що охляв, навесні вибирається на поверхню


Розмноження

У помірних і арктичних широтах гони у ведмедів відбувається звичайно навесні. Сама вагітність триває недовго, але оскільки самки народжують не раніше середини періоду спячки, запліднене яйце прикріплюється до стінки матки ведмедиці тільки в жовтні-листопаді. Цей процес називають затриманою імплантацією

Самки всіх ведмедів приносять найчастіше двох неймовірно крихітних дитинчат. Немовлята важать не більше 200-700 г, сліпі, беззубі й майже безволосі. Залишок зими вони проводять у барлогу з матір'ю, харчуючись її жирним молоком і швидко підростаючи. Навесні вони вибираються на сонечко, непевно дрібочучи слідом за матусею

Ведмедів часто називають пустельниками, і дорослі самці дійсно живуть особняком, збираються хіба що в місці загальної годівлі. Але перші два-три роки життя ведмежата тримаються при матері, у якої за цей час з'являється нове потомство. Тому дорослі самки більшу частину життя проводять разом зі своїми нащадками


Білий ведмідь

Білий ведмідьНа великих територіях Росії, Норвегії, Гренландії, Канади й США розкинулися крижані простори Заполярья. Саме тут перебуває сувора батьківщина білих ведмедів - найбільших представників свого сімейства

Латинська назва цього звіра означає "морський ведмідь", і найчастіше його можна зустріти там, де сковане льодом море зустрічається із сушею. Ці відмінні плавці й нирці почувають себе у воді як удома, плавають зі швидкістю до 20 км/година й здатна перебувати під водою до 2 хвилин. Енергійно пливучих білих ведмедів бачили в 300 із зайвим кілометрах від суши. У воді їх захищає від холоду товстий шар підшкірного жиру й водовідштовхувальна шуба. Густе ведмеже хутро з ледве жовтуватим відтінком відмінно зливається із засніженою місцевістю й складається із щільно го підшерстя й довгих остей. Навіть підошви лабетів покриті вовною, дозволяючи ведмедеві впевнено ступати по слизькому льоду. Він подорожує із дрейфуючими паковими льодами на площі понад 50 тис. км2.

Головною їжею білим ведмедям служать тюлені, особливо кільчасті нерпи. Ведмідь підкрадається до тюленьей лежанню, підстерігає видобуток у лунки або підпливає під водою до відпочиваючої тварини й потужним ривком пробивається крізь тонкий лід

Тільки вагітні самки влаштовують барліг на зиму, викопуючи глибоку нору в прибережних снігових наносах. Крихітні ведмежата з'являються на світло в грудніесічні, але тільки через три місяці виходять разом з матір'ю на поверхню


Бурий ведмідь

Хоча бурий ведмідь давно зник у багатьох місцях колишнього проживання, це все ще самий численний вид із усього сімейства. Він живе в Північній Америці, Канаді, на півночі Європи й у Росії, але місцями зустрічається й південніше - у Мексиці, Іспанії, Туреччині, Ірані й у Гімалаях. Невелика популяція бурих ведмедів живе й Вяпонии.

Цей вид нараховує якнайбільше число підвидів, один з яких -, що користується дурною репутацією північноамериканський гризли. Інший підвид - кадьякский ведмідь - суперничає з білим кузеном за титул найбільшого наземного хижака. Фарбування хутра різних підвидів коливається від світло-палевого, червонуватого, чорно-бурого, попелястого або сріблистого до бурого із проседью, як у гризли, від чого той і одержав свою назву (grizzled по-англійському означає "із проседью").

Усі бурі ведмеді затишніше всього почувають себе в лісах, виходячи з них тільки в пошуках їжі, причому їх меню різноманітно, як, мабуть, ні в кого з родичів. Наприклад, канадські бурі ведмеді - прекрасні рибалки, причому це вміння не передається в спадщину, а освоюється кожним ведмедем заново.


Чорний американський ведмідь

Цей самий низькорослий, але самий численний ведмідь Північної Америки живе в лісах майже на всій території континенту й зустрічається більш ніж в 20 штатах США. Завдяки невеликій вазі, він часто й охоче лазает по деревах

Незважаючи на назву, офарблення його шуби коливається від білого або сріблистого до ясно-коричневого або шоколадного, а часом синювато-чорного. Кінець морди звичайно ясно-жовтий

Цей абсолютно всеїдний звір часто влаштовує ревізії сміттєвих баків в американських національних парках і грабіжницькі набіги на стоянки туристів. В іншому його меню залежить від пори року й місця проживання. У північній частині ареалу його улюбленими ласощами є дрібні гризуни, лосенята й лосось


Чорний гімалайський ведмідь

Трохи менше свого західного побратима чорний гімалайський ведмідь. Він живе в горах і лісах усієї Аади - від Ірану до Кореї і Японії. Його латинська назва Selenarctos означає "місячний ведмідь" і походить від білої мітки на груди у формі півмісяця. Фарбування густої шуби звичайно чорна, однак зустрічаються бурі й рудуваті звірі

Цей відмінний верхолаз часто піднімається за кормом на дерева й, заламуючи гілки із плодами й листами, укладає їх у подобу гнізда. Очевидно, тільки мешканці північних країв зимують у барлогах, де в цей час виводять потомство. Жителі півдня можуть ненадовго впадати в спячку або спускаються з гір і цілий рік ведуть активний образ життя

Самий дрібний із усіх малайський ведмідь живе в лісах Південного Китаю, Мьянмы, Борнео й островів Індонезії. Цей власник чорної гладкої шуби одержав прізвисько сонячного ведмедя не стільки через звички ( тому що це нічний звір), скільки через жовтогарячу мітку на груди у формі півмісяця. Удень він звичайно відпочиває або спить на лежбище, улаштованому в галузях дерева в 2 із зайвим метрах від землі

Такий же всеїдний, як усі, малайський ведмідь одержав прізвисько "медолиз" через особливу пристрасть до цих ласощів. Відшукавши бджолине гніздо, він розламує його потужними пазурами й добуває звідти мед і личинок, не обертаючи уваги на укуси розлютованих хазяїв

У м'якому кліматі малайський ведмідь не впадає в спячку й спаровується в будь-який час року. Малята з'являються на світло в густих заростях тропічного лісу. Починають, що ці ведмедізнерозлучники утворюють пари на все життя


Губач

, Що Живе в лісах Індії й Шрі-Ланки губач теж діяльний ночами й, мабуть, має тільки одного полового партнера

Від своїх побратимів він відрізняється кошлатою твердою шубою. Його гостра білувата морда майже позбавлена хутряного покриву й закінчується надзвичайно рухливими губами. Довгі гачкуваті пазурі дозволяють йому подовгу висіти на галузях униз головою, подібно лінивцеві, за що його й називають " ведмідь-лінивець".

При всій різноманітності раціону головним блюдом 1убача є терміти. ніздрі, що замикаються, порожнє небо й відсутність декількох передніх зубів -от і всі пристосування для поїдання цих комах. Розрив термітник, губач спочатку із силою видуває пил і бруд, а потім всмоктує комах крізь витягнуті губи. Барліг служить йому не для зимівлі, а тільки для вкриття. На Шрі-Ланці губачи виводять потомство в будь-який час року, а в Індії сезон спарювання триває із квітня по червень


Очковий ведмідь

Далі всіх на південь забрався очковий ведмідь, що живе в Андах (Південна Америка) від Венесуели до Чилі. Своя назва він одержав завдяки ясно-жовтим смужкам навколо очей і носа

Очковий ведмідь уважається самим більшим вегетаріанцем у сімействі й харчується навіть досить твердими рослинами. Будучи гарним верхолазом, він годується й відпочиває на галузях дерев. У зимову спячку цей ведмідь не впадає, а в січні виводить потомство в надійно вкритому земляному гнізді

Усі ведмеді издревле були об'єктами активного полювання - заради м'яса, для продажу у звіринці й просто заради забави. Жир і жовч ведмедя використовують у медицині, шкіру - на килими. Об'єктом промислу завжди служив головним чином бурий ведмідь, але в наші дні багатьом видам теж загрожує повне зникнення, тому що місця їх проживання руйнуються невблаганною ходою цивілізації

Чорний американський порівняно численний у своєму ареалі, хоча в минулому теж був об'єктом активного полювання. Білому ведмедеві деякий час загрожував повне знищення, але в 19709е роки він був узятий під захист у всім арктичному регіоні, і за останній час його популяція збільшилася. Губач теж поки поза небезпекою, хоча місця його проживання усе інтенсивніше освоюються людиною

 

 
 
     
\