Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Вушастыя цюлені

На першы погляд усе цюлені выглядаюць, ці ледзь не аднолькава, але, дагледзеўшыся, бачыш, што яны дзеляцца на дзве розныя групы і, што толькі ў прадстаўнікоў адной з іх захаваўся прыкмета, далы гэтым жывёлам іх назоў. Гаворка ідзе аб вялікіх, добра прыкметных вушах.

Наогул-то вушы ёсць у ўсіх цюленяў, але толькі ў марскіх львоў і каткоў вушы доўгія і вісячыя. У астатніх, так званых сапраўдных цюленяў - а да іх заолагі адносяць усіх палярных цюленяў, гарбаносых тевяков і цюленяў звычайных - вушы ўяўляюць сабой не больш за невялікія адтуліны па баках галавы; гэта надае целу жывёлы вялікую абцякальнасць.

Вушастыя цюленіГэтак невялікае адрозненне ў вонкавым выглядзе ўтварылася ў выніку асобных эвалюцыйных працэсаў. Навукоўцы лічаць, што звычайныя цюлені адбыліся каля 15 млн. гадоў таму назад ад падобных на выдр істот, прабывалых у Паўночнай Атлантыцы, а продкамі вушастых цюленяў былі собакоподобные сысуны, якія жылі 25 млн. гадоў назад у паўночных шыротах Ціхага акіяна. Генетычная сувязь з сямействам сабачых не мінула без следа: вушастыя цюлені чымсьці паходзяць на сабак і вельмі рухомыя на сушы, у адрозненне ад большасці цюленяў звычайных, амаль бездапаможных па-за водным асяроддзем.

Чыннік простая. Апынуўшыся на сушы, звычайны цюлень ляжыць на жываце, падобна выкінутай на бераг рыбе, яго перадпакоі ласты тырчаць па баках, а заднія валакуцца па пяску, як рыбін хвост; каб перасоўвацца наперад, звер змушаны, падскокваючы, перамяшчаць усю сваю тушу.


Хадня і плаванне

Вушасты цюлень, у адрозненне ад сваіх бязвухіх субратаў, трывала варта на ўсіх чатырох; яго перадпакоі ласты забяспечаныя магутнымі цягліцамі, якія дазваляюць вытрымоўваць вагу цела, а заднія не валакуцца ззаду, а разгорнутыя наперад і знаходзяцца пад брухам. Звычайна вушасты цюлень ідзе ўперавалку, нібы на дыбачках, адштурхваючыся ад зямлі бакамі канечнасцяў, а ўгневаны або напалоханы ушан проста-ткі кідаецца наперад, далёка выкідваючы перадпакоі ласты і клыпаючы вослед, як калека на мыліцах. Такі галоп мізэрны, але эфектыўны: хуткасць катка, беглага па камяністым беразе, вышэй хуткасці беглага чалавека.

Шустрость вушастага цюленя на сушы падобна яго манеры плаваць. У адрозненне ад звычайнага цюленя, які плыве за рахунак гребков магутнымі заднімі ластамі, яго вушасты сваяк перасоўваецца ў вадзе, як пінгвін, размашыста працуючы перадпакоямі ластамі. Заднія ласты практычна не задзейнічаныя і служаць толькі рулём. Такім чынам, уся цягліцавая сіла вушастага цюленя засяроджаная ў перадпакоі часткі яго цела, каля плечаў і шыі, таму і на сушы ён рухаецца жвава.

Падобна ўсім астатнім цюленям, вушасты праводзіць вялікую частку свайго жыцця ў вадзе, з прычыны чаго яго цела здабыла формы, спрыяльныя плаванню. З пункта гледжання абцякальнасці цела цюленя цалкам, і прасоваецца ў вадзе яно бесперашкодна і плыўна. Косткі верхніх канечнасцяў не вытыркаюць, а ніжнія сканчаюцца плоскімі крылападобнымі ластамі, якія дазваляюць адштурхвацца ад воднай тоўшчы, не выклікаючы ніякага супраціву.

Гладкае цела цюленя мае малы пляц паверхні, што дазваляе яму добра ўтрымліваць цеплыню ў лядоўні вадзе. Не варта забываць, што нават зблізку экватара, дзе насяляюць галапагосские марскія каткі, тэмпература вады часам значна ніжэй тэмпературы цела.

Дадатковую ізаляцыю і абцякальнасць вушастым цюленям забяспечвае тоўсты пласт падскурнага тлушча, а каткі да таго ж могуць пахваліцца выдатным футрам з мяккага меха, абароненай зверху цвёрдым валасяным полагам. Без меха вушастаму цюленю ніяк не абыйсціся на сушы, калі на палярным ветры тэмпература падае да -100 °С; спатрэбіцца яму футра і ў вадзе, т. к. тонкасць шерстинок у спалучэнні з іх воданепрымальным пакрыццём ніколі не даюць лядоўні вадзе доступу да скуры жывёлы. Каштоўнасць меха як ізалявальнага матэрыялу зніжаецца пры глыбокім ныранні, калі пласты захаванага мехам цёплага паветра сціскаецца пад ціскам водных мас; тым не менш, насельнік Паўднёвай Афрыкі капский каток папросту пераследвае здабычу на глыбіні ста і больш метраў. Каліфарнійскіх марскіх львоў навучылі ныраць яшчэ глыбей, хоць па вялікім рахунку вушастыя цюлені ныраюць горай сапраўдных. Чаму? Першым чынам таму, што не жадаюць надоўга затрымоўваць дыханне. Звычайны цюлень пратрымаецца пад вадой хвілін дваццаць, а то і даўжэй; ён вызваліць свае лёгкія і назапасіць нямала кіслароду ў крыві, у яе чырвоных цялятах. Падводная дыхальная тэхніка вушастых цюленяў не гэтак дасканалая, і мала каму з іх атрымоўваецца за раз прабыць пад вадой больш пяці хвілін.


Здабыча і ежа

На сушы цюлень няспраўны і нязграбны, але ў вадзе - імклівы і спрытны паляўнічы, са кемлівасцю і хваткай ваўка і з спрытнай сноровистостью драпежных рыб.

Усе цюлені - жывёлы драпежныя, але некаторыя падвіды адрозніваюцца адмысловымі гастранамічнымі прыхільнасцямі. Сярод вушастых цюленяў самым пераборлівым з'яўляецца грэнландскі вялікавокі: ён не есць нічога, акрамя криля, - малюсенькіх крэветак, мірыядамі якія кішаць у паўночных морах. Криль таксама з'яўляецца дзяжурнай стравай блакітных кітоў; магчыма, што як раз іх сыход з паўднёвых вод паслужыў адной з чыннікаў імклівага росту колькасці каткоў. Дарэчы, каткі і марскія львы не балюча пераборлівыя ў ежы - што зловяць, то і з'ядуць. Большасць выглядаў цюленяў насяляюць у рэгіёнах, дзе прыбярэжныя падводныя плыні паднімаюць наверх дновыя водныя масы, збытныя мікраскапічнымі істотамі - невычэрпнай крыніцай ежы для дробнай воднай фауны, якую ядуць рыбы, гэтак прынадныя, у сваю чаргу, для цюленяў.


Як палююць цюлені

Вушастыя цюлені палююць у глыбінях вод і на марскім дні. Іх звычайная здабыча складаецца з свободноплавающей рыбы, кальмаров і нават пінгвінаў, а сітавінай уключае крабаў, ракаў і іншых дновых насельнікаў. Каб злавіць здабычу, цюлень карыстаецца ўсімі сваімі пачуццямі, добра прыстасаванымі для арыентоўкі пад вадой. На сушы цюлень нядрэнна бачыць на яркім сонцы, але ў змярканні, калі зрэнкі пашыраюцца, усё вакол зліваецца ў плямы, і жывёла распазнае толькі буйныя і хутка якія рухаюцца прадметы. У вадзе жа ўсё інакш: будынак тюленьего вочы цалкам адказвае аптычным уласцівасцям вады, і звер зорка бачыць усё вакол нават пры поўнай адсутнасці дзённага святла.

Некаторыя вушастыя цюлені спрэс сляпыя, але іх укормлены выгляд даказвае, што іншыя пачуцці (сярод іншага, слых) суцэль забяспечваюць ім пражытак.


Як яны чуюць пад вадой

Пад вадой вушасты цюлень не толькі лепш бачыць, але і лепш чуе. Яго вушы ўладкованыя так, што ім не мяшае рост сілы гукавых хваль у водным асяроддзі, а адмысловы механізм дазваляе наладзіць вуха на працу ў глыбіні, пад вялікім ціскам. Слых цюленя нават у цёмнай і каламутнай вадзе дазваляе выразна вызначыць, адкуль ідзе гук і дзе знаходзіцца яго крыніца.

Вушасты цюлень нават у поўнай цемры і цішыні марскіх глыбінь можа знайсці здабычу навобмацак. Яго доўгія, як у ката, вусы ўспрымаюць ваганні, вырабляныя якія праплываюць паблізу рыбамі або іншымі аб'ектамі, і па складанай сетцы нервовых валокнаў перадаюць у мозг дакладны сігнал аб магчымым улове.


Размнажэнне

Вушастыя цюленіДля працягу роды ўсе каткі і марскія львы збіраюцца ў шматлікія статкі - калоніі; тут яны нараджаюць дзіцянятаў, гадуюць іх, а затым, па канчатку шлюбнага сезону, ізноў сыходзяць у моры.

Адна з чыннікаў, па якіх цюлені збіваюцца ў статкі, - адсутнасць дастатковай колькасці лежняў, прыдатных для выношвання і нараджэнні дзіцянятаў. Вушастыя цюлені досыць рухомыя на сушы, але пры гэтым з'яўляюцца лёгкай здабычай для буйных драпежнікаў; таму самкі, якія пакідаюць водныя прасторы для твора на святло нашчадства, збіраюцца разам у зацішных месцах, дзе пачуваюцца ў большай бяспецы. Паколькі самка гатовая прыняць самца неўзабаве пасля дазволу ад бремени, кожны самец можа абслужыць адразу некалькіх і свайго шанцу не выпускае: самец прыбывае на лежню да з'яўлення самкі і заяўляе свае правы на частку тэрыторыі - і ўсіх "высаживающихся" тамака тюлених.

Адукацыя гарэмаў непазбежна прыводзіць да таго, што шматлікія самцы застаюцца па-за гульнёй, на холадзе і ветру, так што дужанне за месца на пляжы, пад сонцам, разгараецца не на жарт. Паміж самцамі адбываюцца сапраўдныя баталіі. Такім чынам, падчас непарушнага натуральнага адбору самцы цюленяў становяцца ўсё больш і больш.


З'яўленне самак

Самкі пачынаюць прыбываць на лежню праз дзвюх-тры тыдні пасля самцоў. Першыя новоприбывшие ўсё як адна цяжарныя - арганізм цюленяў уладкованы так, што маляняты нараджаюцца роўна праз год пасля злучкі. На працягу дня або двух тюленихи нараджаюць, затым дзён шэсць заляцаюцца за дзіцянём, а потым, з наступам цечкі, пачынаюць хадзіць узад-наперад па лежні, нацэльваючыся відавочна ў бок мора. Спрабуючы вярнуць яе "у сям'ю", самец разумее, што самка ізноў гатовая да сукуплення, і не губляючы чакай пакрывае яе, пасля чаго самка сплывае ў моры за ўловам, перыядычна вяртаючыся пакарміць маляня малаком; так працягваецца амаль тры з паловай месяца.


Знішчэнне цюленяў

Зацішныя лежні абараняюць цюленяў ад большасці драпежных жывёл, але не ад чалавека. Да прыкладу, першыя адчыненыя калоніі каткоў (у 1786 году, на выспах блізу Аляскі) былі цалкам знішчаныя промысловиками. Той жа лёс спасцігла палярных цюленяў, прабывалых на іншых амерыканскіх узбярэжжах. Здабытчыкаў у першую чаргу цікавілі котиковые скуркі, ценившиеся за блішчалы пухнаты мех, і яны не вельмі-то абцяжарвалі сябе выбракоўваннем: каткоў забівалі запар, без разбору, усіх, хто апыняўся пад рукой, уключаючы цяжарных самак. Не дзіўна, што да 1910 году пухнатыя паўночныя каткі практычна зніклі, а шматлікім іншым выглядам сур'езна пагражала поўнае знікненне.

Уводзіны абмежаванняў на адлоў і адстрэл прадухіліла бескантрольнае знішчэнне шматлікіх тюленьих выглядаў, а карпатлівая праца па ахове зграй дазволіла павялічыць іх пагалоўе, прычым у асобных выпадках, як, напрыклад, з грэнландскім цюленем, да рэкордных паказчыкаў. У цяперашні час папуляцыі ўсіх выглядаў вушастых цюленяў няўхільна растуць - у адрозненне ад таго, што адбываецца з большасцю іншых буйных сысуноў.