Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Белкообразные грызуны

Сёння разнамасная кампанія вавёрак са ўсёй блізкай і далёкай раднёй налічае амаль 400 выглядаў. Выдатна прыстасоўваючыся да розных умоў жыцця, гэтыя звяркі асвоілі амаль усе кліматычныя зоны Землі.

Рэшткі найстаражытных выкапняў грызуноў, якія жылі каля 60 млн. гадоў назад, прыналежаць прымітыўным, падобным на вавёрак істотам, якія атрымалі навуковы назоў раrаmyidae. Іх памеры, як і ў сучасных белкообразных грызуноў, вагаліся ад мышы да бабра.

Найблізкім цяпер які жыве нашчадкам дагістарычных грызуноў з'яўляецца горны бабёр, насялялы на поўначы ціхаакіянскага ўзбярэжжа Паўночнай Амерыкі.

У падатрадзе белкообразных грызуноў налічаецца сем сямействаў: вавёркі, бабры, горныя бабры, кішэнныя гоферы, шипохвосты, мешотчатые скакуны і кенгуровые пацукі, а таксама долгоноги. У сутнасці, адзінай агульнай для ўсіх гэтых жывёл рысай з'яўляецца прымітыўная прылада сківічных цягліц.


Вавёркі

Белкообразные грызуныЗ усіх белкообразных найболей шматліка і багата выглядамі сямейства вавёрчыных, якія, не ў прыклад шматлікім грызунам, вядуць дзённую выяву жыцця. Акрамя земляных і драўняных вавёрак і палятух, у гэтае сямейства ўваходзяць бурундуки, лугавыя сабачкі, звычайныя і лясныя суркі.

Усе гэтыя жывёлы добра прыстасаваныя да вонкавых умоў. Вострыя кіпцікі драўняных вавёрак, для якіх, як ясна з назову, дрэвы - родная хата, дазваляюць ім чэпка трымацца за кару і без стомы насіцца па драўняных ствалах, а пышны хвост дапамагае захоўваць раўнавагу падчас скачкоў па галінах і служыць цёплай коўдрай падчас сну. Драўняныя вавёркі водзяцца ва ўсіх кутках планеты, але адмысловай разнастайнасцю выглядаў могуць ганарыцца Цэнтральная Амерыка і Паўднёваўсходняя Азія.

У вавёрак-палятух, здольных планаваць з дрэва на дрэва на адлегласці да 100 м, па баках цела маюцца пакрытыя мехам скурыстыя зморшчыны, якія выпростваюцца ў палёце, нібы парашуты. Амаль усе палятухі жывуць у трапічных лясах Паўднёваўсходняй Азіі.

Земляныя вавёркі падобныя на сваіх драўняных суродзічаў, адрозніваючыся ад іх толькі кароткімі вушкамі і не гэтак пухнатымі хвастамі. Паколькі шматлікія земляныя вавёркі жывуць у падземных норах, лапкі ў іх карацей і мацней, асабліва перадпакоі. Дужыя заднія лапы забяспечаныя доўгімі кіпцюрамі, якімі зручна рыць зямлю. У большасці пустынных земляных вавёрак падэшвы пакрытыя мехам. Дзякуючы гэтаму яны лёгка бегаюць па распаленым пяску, не абпальваючы скуру. Упадабанае асяроддзе пасялення земляных вавёрак - адчыненыя стэпы і полупустыни Паўночнай Амерыкі, Еўропы, Азіі і Афрыкі.

Звычайныя суркі, лугавыя сабачкі і лясныя суркі таксама жывуць на зямлі, дакладней, пад зямлёй. Ад іншых прадстаўнікоў вавёрчынага сямейства гэтыя норные звяркі адрозніваюцца буйнейшымі памерамі і масіўным целаскладам. Прырода надзяліла іх кароткімі моцнымі лапамі, прыкметна пакараціўшы хвасты - прыкладна да адной траціны даўжыні цела, - і заадно паменшыла ім пушистости. Лугавыя сабачкі шмат у чым падобныя на суркоў, хоць, у цэлым, адрозніваюцца больш стройнай постаццю, а кароткі хвосцік з чорнай або белай плямкай на канцы таксама значна сціплей вавёрчынага. Гэтыя грызуны жывуць паўсюль ва ўмераных шыротах Паўночнага паўшар'я - галоўнай выявай у горах і на адчыненых раўнінах, аднак лясны сурок аддае перавагу густыя лясы, а лугавыя сабачкі жывуць выключна на Вялікіх раўнінах ЗША.

У маленькіх бурундучков вельмі ёмістыя защечные мяшкі, у якіх яны пераносяць насенне і арэшкі. Гэты лясны народзец насяляе ў Азіі і Паўночнай Амерыцы.

Драўняныя вавёркі ўладкоўваюць жыллё ў галінах дрэў, часам умацоўваючы парай галінак закінутае птушынае гняздо і высцілаючы яго ўсярэдзіне моху і сухой травой. Некаторыя земляныя вавёркі выбіраюць для жылля зацішныя куткі ў грудах камянёў або густым падлеску. Бурундуки селяцца ў расколінах скал або ветраломе, але большасць земляных грызуноў рые ўласныя, часам вельмі прасторныя норкі. Да прыкладу, суркі жывуць калоніямі да паўсотні асобін у грандыёзных сістэмах падземных нор і хадоў.

Лугавыя сабачкі селяцца супольнасцямі да некалькіх тысяч асобін, дзе сямейныя групы жывуць у сапраўдных падземных гарадах пляцам каля 65 гектараў. Уваходы і вынахады лёгка заўважыць па земляных холмикам, якія ратуюць норкі ад затаплення.


Гастранамічныя густы

Белкообразные грызуныАснову вавёрчынага рацыёну складаюць насенне і арэхі, але іх суцэль уладкоўвае і іншая раслінная ежа ў выглядзе грыбоў і ягад, а таксама казуркі. Прыемная разнастайнасць у вегетарыянскую дыету ўносяць птушыныя яйкі, а часам нават птушаняты і дробныя рэптыліі.

Земляныя вавёркі кормяцца ў невысокай траве і нізкарослым хмызняку, а лугавыя сабачкі ўшчэнт з'ядаюць усё, што расце ў непасрэднай блізкасці ад іх падземных калоній. У першую чаргу знішчаюцца высокія расліны, каб палепшыць агляд і пазбавіць хованкі магчымых ворагаў.

Шматлікія норные грызуны гэтага падатрада, асабліва жыхары Паўночнага паўшар'я, на зіму ўпадаюць у спячку. Некаторыя - напрыклад, звычайныя і лясныя суркі - узмоцнена кормяцца ўвосень, каб перажыць зіму за рахунак назапашанага тлушча. Затое бурундуки і земляныя вавёркі збіраюць у норках запасы, якімі падмацоўваюцца, час ад часу. Драўняныя вавёркі не ўпадаюць у спячку, але ў моцную сцюжу падоўгу не пакідаюць цёплых гнёздаў.

Ва ўмераных шыротах спарванне адбываецца пасля абуджэння жывёл з спячкі, звычайна ўвесну. Перыяд выношвання доўжыцца ад 21 да 40 дзён, а дзіцяняты нараджаюцца сляпымі, голымі і цалкам бездапаможнымі. У адным кодле можа быць ад аднаго - двух да дзевяці малянят, прычым некаторыя выгляды робяць некалькі кодлаў за год.

Дзіцяняты большасці выглядаў хутка растуць і развіваюцца, цёплыя кажушкі адрастаюць у іх ужо да сярэдзіны другога тыдня жыцця, а вочы праразаюцца прыкладна на трэцяй-чацвёртаму тыдню. У веку шасці-сямі тыдняў яны ўжо гатовыя пакінуць гняздо і неўзабаве пачынаюць самастойнае жыццё. У малянят-палятух самае працяглае дзяцінства, а некаторыя выгляды пакідаюць бацькоўскую хату не раней 10-тыднёвага веку. Палавая сталасць у шматлікіх выглядаў надыходзіць у падгадаваным веку, а ў буйных суркоў некалькі пазней.


Горны бабёр

Гэтага куртатага прысадзістага звярка ростам 30-40 гл з кароткім і шырокім хвастом нельга па праве назваць ні бабром, ні горным жыхаром. Водзіцца ён толькі на ціхаакіянскім узбярэжжы Паўночнай Амерыкі - ад паўднёвай часткі Брытанскай Калумбіі да Цэнтральнай Каліфорніі, - выбіраючы для жылля месца ў густым падлеску на вышынях ад узроўня мора да верхняй мяжы вырастання лясоў.

Гэтае начное жывёла рые нару ў сухой глебе, забяспечваючы яе некалькімі ўваходамі, якія вядуць у сапраўдны лабірынт падземных спальняў, камор і нават туалетаў.

Непатрабавальнага ў ежы горнага бабра ўладкоўвае любы раслінны корм, частка якога ён есць на месцы, а частка сцягвае ў норку пра запас. Не быўшы спрытным верхолазом, ён, тым не менш, можа ўскараскацца на 7-метровую вышыню, каб дабрацца да якая спадабалася галінкі. Па шляху наверх ён пакідае на ствале недагрызкі галінак, якія затым служаць апорай для лап пры спуску ўніз галавой. У зімовую спячку горны бабёр не ўпадае, хоць і збірае вялікія запасы на зіму.

Палавая сталасць у прадстаўнікоў гэтага выгляду надыходзіць у двухгадовым веку, а 6-тыднёвы перыяд спарвання прыходзіцца на канец зімы - пачатак вёсны. Раз у год самка прыносіць 2-5 дзіцянятаў. Цалкам бездапаможныя пры нараджэнні маляняты адлучваюцца ад грудзей ужо праз двух месяца, але да наступу восені не выганяюцца з бацькоўскага гнязда. Кішэнныя гоферы - неперасягненыя майстры капання нор і амаль усё жыццё праводзяць пад зямлёй.

Гэтыя звяркі водзяцца толькі ў Паўночнай і Цэнтральнай Амерыцы - ад Заходняй Канады да Панамы. У межах гэтага арэала яны сустракаюцца амаль усюды, дзе глеба падыходзіць для капання падземнага жылля.

Добра прыстасаваныя да падземнага жыцця кішэнныя гоферы - гэта камлюкаватыя коротколапые звяркі з куртатым, амаль безвалосым хвастом, вельмі адчувальным да найменшага дакранання. Іх перадпакоі пяціпальцыя лапы ўзброеныя магутнымі кіпцюрамі-кірхамі. Паколькі доўгія выгнутыя разцы гофера таксама служаць для капання зямлі, яго 1убы стульваюцца ззаду зубоў, каб бруд не пападала ў рот. Таму зубы заўсёды красуюцца навідавоку і гэтак жа, як кіпцюры, растуць з неверагоднай хуткасцю - у аднаго выгляду да 1 мм у дзень.

Сваім назовам кішэнны гофер абавязаны аб'ёмістым защечным мяшкам. У іх звяркі пераносяць корм, а для ачысткі могуць нават вывярнуць іх навыварат.

Глыбока пад зямлёй гофер будуе шматпакаёвае жыллё з цэлай сістэмай хадоў, кіроўных у гнездавыя камеры, склады харчоў і туалет. Адзін тунэль звярок абавязкова пракладвае бліжэй да паверхні, дзе можна знайсці смачныя карэньчыкі і клубні. Гэты перакананы аднаасобнік нярэдка выяўляе агрэсіўнасць, раўніва ахоўваючы сваё жыллё і тэрыторыю. Яе памеры не заўсёды аднолькавыя, але самцы звычайна займаюць большы ўчастак, чым самкі.

Гэтыя звяркі прыкметна зніжаюць актыўнасць у зімовы час, хоць і не ўпадаюць у спячку. Пасля недоўгачасовага вясновага сезону спарвання самцы і самкі вяртаюцца да ранейшага адасобленага жыцця. Цяжарнасць доўжыцца 17-20 дзён, а ў кодле можа быць ад 2 да 11 дзіцянятаў. Да адлучэння ад грудзей маляняты шэсць тыдняў стала знаходзяцца пры матулі. Праз дзве-тры тыдні яны пакідаюць бацькоўскую хату і пачынаюць рыць уласнае жыллё. Палавая сталасць у самцоў надыходзіць у падгадаваным веку, а самкі нярэдка пачынаюць выводзіць нашчадства ўжо ў тры месяца, прыносячы некалькі кодлаў за год.


Шипохвосты

Не зусім вавёркі і не то каб з усеяным шыпамі хвастом, гэтыя якія лётаюць звяркі водзяцца ў трапічных і субтрапічных лясах Заходняй і Цэнтральнай Афрыкі.

Шипохвосты вядуць начную выяву жыцця, адсыпаючыся днём у дуплах дрэў на вышыні да 35 метраў. Па выглядзе яны падобныя на вавёрак, але хвост не такі пухнаты, як у драўняных суродзічаў, а ў падставы хваста з ніжняга боку размяшчаюцца цвёрдыя шиповатые лускавінкі, якія растуць лёзамі назад. З іх дапамогай звяркі ўтрымліваюцца на вертыкальным драўняным ствале. З дрэва на дрэва яны пералятаюць, расправіўшы скурыстыя зморшчыны, якія, у адрозненне ад сапраўдных палятух, мацуюцца не да запясця, а да локцевага сустава.

Аб гэтых жывёлах вядома значна менш, чым аб іншых белкообразных грызунах. Відаць, яны жывуць адасоблена або парамі, а сілкуюцца разнастайным раслінным кормам - плёнам, лісцем, карай, насеннем і арэхамі, а таксама казуркамі. Кожную ноч яны пераадольваюць да 6,5 км у пошуках ежы, але "на дневку" звычайна вяртаюцца ў роднае гняздо.

Два разу ў год самкі прыносяць приплод з 1-3 дзіцянятаў. Даволі буйныя і рухомыя маляняты з'яўляюцца на святло ў футравым кажушку і з адчыненымі вачамі.


Мешотчатые скакуны

У гэтае сямейства ўваходзяць кенгуровые пацукі і малыя скакуны, а таксама калючыя скакуны, якіх, у сутнасці, нельга назваць ні мышамі, ні пацукамі. Гэтыя жывёлы жывуць у Паўночнай Амерыцы да захаду ад ракі Місісіпі, а іх агульны арэал распасціраецца ад Юго-Заходняй Канады праз усю Цэнтральную Амерыку да северо-заходніх рэгіёнаў Паўднёвай Амерыкі. Мешотчатые скакуны, кенгуровые пацукі і малыя скакуны насяляюць у пустэльнях, а калючыя скакуны пачуваюцца ўтульней у трапічных джунглях і саванах.

Як і кішэнныя гоферы, гэтыя звяркі выкарыстаюць ёмістыя защечные мяшкі для пераносу корму. Галоўнай стравай у іх рацыёне з'яўляюцца насенне, выскубленыя з раслін малюсенькімі перадпакоямі лапкамі. Пры выпадку яны не адмовяцца ад сакавітай зеляніны, казурак і іншай бесхрыбтовай жыўнасці. Некаторыя выгляды скакуноў не п'юць воды, атрымліваючы з ежай усю неабходную вільгаць. Усе гэтыя жывёлы кормяцца ў непасрэднай блізкасці ад сваіх норак, куды можна імгненна схавацца ў выпадку небяспекі.

Мешотчатые скакуны драбней кенгуровых пацукоў і малых скакуноў, і са сваім доўгім хвосцікам значна больш падобныя на сапраўдных мышэй. Кенгуровые пацукі і мышы шмат у чым падобныя сябар на сябра - няўжо што пацукі трохі буйней. У тых і іншых заднія канечнасці прыкметна даўжэй і мацней перадпакояў.

Гэтыя начныя жывёлы жывуць у прасторных норах з камерамі для сну, выводзіны нашчадства і захоўванні запасаў. Укладваючыся спаць, яны звычайна засынаюць уваход у нару знутры купкай зямлі, каб усярэдзіне захоўваліся сталая тэмпература і вільготнасць.

Спарванне ў іх, відаць, адбываецца ў любы час, і самкі прыносяць приплод некалькі разоў у год. Дзіцяняты - ад аднаго да васьмі - з'яўляюцца на святло ў адмыслова ўладкованым гняздзе.


Долгоног

Адзіны чалец гэтага сямейства - долгоног - насяляе ў пяшчаных, парослых рэдкай травой полупустынях Усходняй і Паўднёвай Афрыкі. Гэты ўладальнік доўгіх задніх канечнасцяў і пухнатага хваста больш падобны на маленькага кенгуру і перасоўваецца такімі жа доўгімі скачкамі - да 3 м і больш.

Долгоног жыве ў нары, выкапанай у мяккім пяшчаным грунце. Яе глыбіня рэдка перавышае 80 гл, затое агульная даўжыня падземных хадоў часцяком дасягае 45 м. У адрозненне ад іншых норных грызуноў гэтага падатрада, долгоног не ўладкоўвае ў нары гнездавой камеры, затое ў ёй прадугледжана некалькі вынахадаў і шляхоў адступу, якія дапамагаюць ратавацца ад змей і мангустов.

Быўшы начнымі жывёламі, долгоноги з наступам змяркання выходзяць з нор папасвіцца на сакавітай траве. Як правіла, яны кормяцца побач з жыллём, асабліва ў светлыя месяцовыя ночы, калі драпежнікі іх бачаць як на далоні. Хоць у сябе ў норах яны жывуць, як на сялібах, дзелячы іх толькі з нашчадствам, але пасуцца часта групамі, верагодна, для большай бяспекі.

Спарванне ў долгоногов адбываецца ў любы час, і самкі могуць да трох разоў у год прыносіць па адным дзіцяню пасля 11-тыднёвага выношвання. Нованароджаны цалкам пакрыты поўсцю, важыць каля 300 г (вага дарослага жывёлы - 3-4 кг), добра бачыць і адразу жа здольны перасоўвацца. Да 6-7 тыдняў ён застаецца ў нары, сілкуючыся матчыным малаком, а затым выходзіць на паверхню і пачынае карміцца самастойна.