Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Вялікая панда

Вялікая панда - адно з самых вядомых, але і самых рэдкіх жывёл на планеце.

Вялікая пандаШырокую вядомасць і каханне набыла пандзе яе абаяльная і лёгка вядомая знешнасць. Гэты камлюкаваты непаварацень целаскладам і вонкавым выглядам падобны на мядзведзя. Асноўны колер яго касматага футра белы, але лапы, грудзі, плечы і вушы - чорныя. Такія жа чорныя плямы хаваюць маленькія, амаль каціныя вочкі з вертыкальнымі прарэзамі зрэнак.

Вельмі карыснай адметнай рысай панды з'яўляецца падабенства вялікага пальца на перадпакоях лапах. На самай справе, гэта аброслыя мясістымі падушачкамі атожылкі запясцевых костак, якімі панда спрытна хапае корм.

Умеючы стаяць на прысадзістых задніх лапах, вялікія панды, тым не менш, заўсёды перасоўваюцца на ўсіх чатырох валюхатай, клышаногай хадой. У выпадку пагоні яны пераходзяць на нязграбнай рысь, але хутка стамляюцца і не вытрымоўваюць узятага тэмпу. Выдатныя верхолазы, яны часта залазяць на ніжнія галіны дрэў у пошуках корму, а таксама каб проста адпачыць або атуліцца ад небяспекі.


Дзе жывуць панды

На волі вялікая панда сустракаецца толькі ў нешматлікіх парослых лядоўнямі вільготнымі лясамі горных раёнах Цэнтральнага і Паўднёвага Кітая, на вышынях ад 1200 да 4000 м. Менавіта тамака расце іх упадабаны ласунак - бамбук. Агульны пляц арэала іх пасялення складае каля 30 000 км, але лічыцца, што панды жывуць на ўчастку не больш 6000 км2. У родных лясах кожная панда абзаводзіцца ўласнай тэрыторыяй, якую адзначае на памежных дрэвах вылучэннямі пахкіх залоз. Часам гэтыя тэрыторыі могуць часткова супадаць, але звычайна жывёлы пазбягаюць адзін аднаго, вядучы адасобленую выяву жыцця.

Вялікія панды - начныя жывёлы, якія не спяць з змяркання досвета. Днём яны спяць і адпачываюць, але не ў сталым логаве, а ў зацішным мястэчку дзе-небудзь сярод скал або нават у дупле дрэва.


Што ядуць панды

Хоць вялікай панду адносяць да пажадлівых жывёл, аснову яе рацыёну складае раслінная ежа, асабліва лісце, уцёкі і сцеблы бамбука. Пасеўшы дзе-небудзь у бамбукавых зарасніках, звер адломлівае перадпакоямі лапамі маладыя расліны і метадычна есць увесь ласунак - лісце, уцёкі і сцеблы. У гадзіны няспання, т. е. каля 16 гадзін у дзень, панда амаль увесь час занятая ежай. Каб захаваць масу цела, ёй патрабуецца велізарная колькасць бамбука - збольшага таму, што вегетарыянская ежа не занадта пажыўная, а збольшага таму, што стрававальная сістэма панды не так эфектыўная, як у іншых траваедных жывёл. Калі большасць траваедных засвойвае каля 80% ежы, то панда - усяго 17%.

Акрамя бамбука, вялікая панда ахвотна есць і іншы раслінны корм - траву, кветкі, грыбы, клубні, карэньчыкі і кару, а таксама дробных сысуноў і рыбу, якіх атрымоўваецца злавіць. Не пагрэбуе яна і падалкай. На мядзведжы манер панды ўладкоўваюць набегі і на пчаліныя гнёзды.


Размнажэнне

Сезон спарвання вялікіх панд доўжыцца з сярэдзіны сакавіка па траўні, і ў гэты час жывёлы шукаюць сабе пару. На адной самку могуць прэтэндаваць 4-5 самцоў, але як толькі шумнае спарванне адбылося, жывёлы вяртаюцца да ранейшай адасобленай выявы жыцця. Праз 3-5 месяцаў самка адшуквае ў пячоры або дупле цёплы бяспечны бярлог. Выстелив логава лісцем і галінкамі, яна нараджае маленечкага і бездапаможнага дзіцяня. Часта на святло з'яўляюцца двое і нават трое медзведзянятаў, але яны патрабуюць такі клопаты і ўвагі, што самка звычайна выкормлівае аднаго, выракаючы астатніх на згубу.


Дзіцяняты панды

Вялікая пандаПанды з'яўляюцца на святло сляпымі, амаль голымі і важаць не больш 150 г. Першыя тры тыдня самка амаль увесь час сядзіць, не выпускаючы маляня з перадпакояў лап і прыціскаючы дзіця да саскоў. Дзіцяня хутка расце. Да канца першага месяца ў яго адрастае мех з чорнымі меткамі, а праз яшчэ дзве тыдня адчыняюцца вочы. Хадзіць ён пачынае толькі з трох месяцаў, а да таго матуля стала носіць яго на сабе.

З пяці месяцаў маляня пераходзіць на бамбукавы корм, а яшчэ праз месяц яго адлучваюць ад грудзей. У веку 1-1,5 гадоў дзіцяня пакідае маці і пачынае самастойнае жыццё. Вялікія панды дасягаюць палавы сталасці да шасці гадам, і самка нараджае дзіцяня кожныя 2-3 гады. З-за павольных тэмпаў размнажэння вельмі цяжка дамагчыся павелічэнні колькасці вялікіх панд у прыродных умовах.


Ахова

За параўнальна кароткі тэрмін пасля адкрыцця гэтага выгляду колькасць вялікіх панд настолькі скарацілася, што жывёла афіцыйна аднеслі да ліку выглядаў, змешчаных на грані знікнення. Само сабой, панда лічылася каштоўным паляўнічым трафеем, але галоўным чыннікам яе вымірання стала высечка лясоў - яе прыроднага асяроддзя пасялення. У выніку на невялікіх тэрыторыях захаваліся дробныя разрозненыя групы панд, што непазбежна вядзе да инбридингу і паслабленню краявіднага генафонду.

Да таго ж вядома, што бамбукавыя расліны, у залежнасці ад выгляду, гінуць кожныя 40-120 гадоў. У ранейшыя часы, вандруючы па велізарных тэрыторыях, панды проста перабіраліся туды, дзе было больш бамбука. Зараз жа маршруты іх міграцыі часта перакрытыя чалавечымі селішчамі або сельскагаспадарчымі ўгоддзямі.

Небяспека, навіслая над вялікімі пандамі, гэтым знакам Сусветнага фонду аховы прыроды, абудзіла цікавасць ва ўсім міры, і з канца 1950-х гадоў кітайскі ўрад прадпрымае меры па іх абароне. У горных раёнах створана 32 запаведніка для панд з найболей спрыяльнымі ўмовамі для іх пасялення. Дзейнічае таксама дзяржаўны навуковы цэнтр, распрацоўвальны і претворяющий у жыццё праграмы па павелічэнні колькасці і вывучэнню панд у натуральных умовах.

Па зробленым аднойчы прагнозе, да 2000 году ў прыродзе не павінна было застацца ні адной вялікай панды. Аднак ёсць надзея, што дзякуючы міжнародным высілкам гэтае выдатнае жывёла захаваецца ў родных горных лясах.