Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Совы

Птушкі гэтага атрада, а прадстаўлены ён амаль 150 выглядамі, жывуць ці ледзь не ва ўсіх прыродных зонах. Пазнаць саву лёгка па некаторых агульных прыкметах, уласцівым большасці з іх.

Лічыцца, што першая падобная на саву птушка жыла ўжо ў познім мезазоі (248-65 млн. гадоў таму назад). У часы насталага за ім эоцена, а ён скончыўся 40 млн. гадоў таму назад, у Еўропе, як лічаць, жыла некалькі выглядаў сов. Але птушкі са знаёмымі нам рысамі з'явіліся ў перыяд ад 10 да 25 млн. гадоў таму назад.


Прыкметы сов

Найпершымі з прыкмет, якія адразу адзначаеш у саве, з'яўляюцца яе буйная галава і пыса з вялікімі круглымі, якія глядзяць наперад вачамі, якую атачае асабовую кружэлку. У сипух асабовая кружэлка мае форму сэрца, але ў звычайных сов ён звычайна круглы. Дзюба кароткі, выгнуты, з размешчанымі ў падставы ноздрамі.

Апярэнне ў гэтых птушак, як правіла, густое і мяккае, хвост прастакутны, а крылы адносна буйныя, круглявыя, прычым у тых выглядаў, якія палююць пад пологом лясы, яны кароткія, а ў якія аддаюць перавага адчыненай мясцовасці або часта здзяйсняльных пералёты - доўгія. У параўнанні з вагай целы крылы ў савы вялікія, так што яна лётае і плануе, не прыкладаючы адмысловых высілкаў і цалкам бясшумна.


Апярэнне

Афарбоўка апярэння ў сов, як правіла, "ахоўная", гэта значыць яно зліваецца з навакольным асяроддзем, дапамагаючы птушцы заставацца незаўважанай падчас дзённага адпачынку. Пёры лясных сов звычайна коричневатые, пры гэтым у выглядаў, насялялых у іглічных лясах, адзначаецца шараватае адценне. Совы - жыхары пустэльняў і іх сваякі, водящиеся на раўніннай мясцовасці, адрозніваюцца больш светлай афарбоўкай: совы ў пустэльні ўжо сапраўды рудыя. За выключэннем рыбных сов, пёры пакрываюць і лапы. Дзякуючы таму, што вонкавыя пальцы ў яе адваротныя, сава аднолькава трывала захоплівае і курасадня, і сваёй ахвяру, а кіпцюры-то ў іх у ўсіх доўгія і вострыя.

СовыСамкі, як правіла, ледзь буйней самцоў, але афарбоўка пёраў у іх практычна аднолькавая. Праўда, у палярнай савы самцы адрозніваюцца снежна-белым апярэннем, а ў іх сябровак яно мае прыкметныя коричневатые пестрины.

Совы валодаюць вострым зрокам і слыхам. Іх вялікія вочы прыстасаваныя для палявання ва ўмовах слабога асвятлення. Часта кажуць, быццам совы добра бачаць у цемры, затое пры святле дня - слаба, але ні то, ні іншае меркаванне не дакладна. Саве, паколькі вочы ў яе глядзяць наперад, як і чалавеку, уласціва бінакулярны зрок, але шырэйшае яго поле дасягаецца дзякуючы здольнасці птушкі паварочваць галаву амаль на 180 градусаў. Вушы ў яе размешчаныя па абедзвюх боку асабовай кружэлкі, прычым у некаторых выглядаў вонкавыя вушы несіметрычныя, гэта значыць адно можа быць на 50% больш іншага, да таго ж і вышэй размяшчаецца. Асабліва вяліка ў усіх сов унутранае вуха. Ды і нейронаў у той частцы мозгу, якая адказвае за слых, у іх значна больш, чым у большасці іншых птушак. Як следства - такі тонкі слых, што некаторыя совы месца знаходжання сваёй здабычы ўмеюць вызначыць у апраметнай цемры, а то і пад пластом снега. Паміж іншым, пэндзлікі на вушах у некаторых выглядаў нічога агульнага са слыхам сов не маюць, але, верагодна, дапамагаюць апазнаваць прадстаўнікоў свайго выгляду.


Звычкі сов

Амаль усе выгляды сов вядуць начную выяву жыцця, за выключэннем дамавіка сыча, шырока распаўсюджанага на поўдні Брытаніі і ў Еўропе, і балотнай савы, сустракаемай па ўсёй Брытаніі і Еўразіі. Два выгляду сов - каршаковая сава і палярная - насяляюць у Арктыцы. Улетку яны звычайна палююць яснымі начамі, а ўзімку аддаюць перавагу некалькім гадзінам дзённага часу сутак.

Днём большасць сов адпачываюць у аблюбаваным месцы - на галінцы, у расколіне, на ўступе скалы, а то і пад падстрэшкам даху закінутага хаты. Ёсць выгляды, якія ўладкоўваюць гнёзды ў паглыбленнях грунта, а ёсць і такія, што жывуць у норах.

Амаль усе совы - птушкі аселыя, гэта значыць усё жыццё жывуць у адным месцы, аднак бываюць сярод іх і пералётныя выгляды. Некаторыя сипухи, сустракаемыя ў Цэнтральнай і Паўднёвай Еўропе ўлетку, на зіму адлятаюць на поўнач трапічнай Афрыкі або ў іншыя раёны Міжземнамор'я. Балотная сава таксама да зімы мігруе на поўдзень. Вандраваць з нажытку месцы шматлікіх сов - напрыклад, каршаковую і вялікую шэрую - можа прымусіць недахоп ежы.

Аселых сов адрознівае характэрныя паводзіны, звязанае з абаронай уласнай тэрыторыі: яны агрэсіўна ставяцца да спроб яе парушыць кім-альбо, а асабліва іншымі драпежнымі птушкамі.


Гукі

Ознакомьтесь с квартирами в строительных компаниях Петербурга и звоните.

Совы - птушкі вельмі гаваркія. Рэпертуар іх крыкаў уключае значна больш гукаў, чым знаёмае ўсім вуханні. Самец неясыти звычайнай крыкам папярэджвае парушальнікаў тэрыторыі, суправаджае заляцанне за самкай і прадвесціць сваё вяртанне ў гняздо з ежай для выбранніцы і птушанят. Акрамя таго, у яго досыць шырокі рэпертуар. Адмысловая гаварлівасць уласцівая совам у перыяд размнажэння. Вядома, што каршаковая сава ў такі час за адну ноч можа падаваць голас 600 раз. Крыкі ў яе самыя разнастайныя: адны, па апісанні, падобныя на плач дзіцяці, іншыя нагадваюць рогат - рэзкі і кплівы. З еўрапейскіх сов вераб'іны сыч, мабыць, самы маленькі, аднак не самы маўклівы: у яго ўражлівы набор тэрытарыяльных сігналаў і розных ажыўленых посвистов. Птушаняты ў большасці выглядаў, калі галодныя, паведамляюць аб гэтым хуткім чириканием, пстрыканнем і ціўканнем.


Рацыён сов

Выбираем плитку - плитка porcelanite. Плитка от 115 руб.

Совы сілкуюцца, за малым выключэннем, жывой здабычай. Часам бачылі, што яны ўжываюць і падалка, але ўсё жа здавальняць свой апетыт савы аддаюць перавагу паляваннем. Іх рацыён, невялікія адрозненні ў якім залежаць ад асяроддзя пасялення, уключае і дробных сысуноў - мышэй, полевок, землярыек, пацукоў, леммингов, трусаў, горных зайцаў, і дажджавых чарвякоў, розных казурак, невялікіх змей і іншых гадаў, і рыбу, і ракападобных. Бывае, што сава на паляванні можа забіць маладога аленяня, шматлікія з іх нападаюць на іншых птушак і нават на дробных сов. Пугачы, як вядома, могуць з'есці вожыка, навучыўшыся, перш чым брацца за мяса, здымаць з яго шкуру і іголкі.


Паляванне

СовыЯе спосабы залежаць ад самой здабычы. Казурак сава ловіць на лёце, а вось калі ў рацыёне ёсць рыбнае - як у паўднёваафрыканскай рыбнай савы, - тады яна, пасеўшы на тоўстай галінцы зблізку воды, будзе пільна сачыць, не ці выдасць рабізна, змешчаную ў глыбіні рыбу, каб затым бясшумна спикировать і схапіць улоў кіпцюрамі. Можа яна паляваць на крабаў і на іншых дробных ракападобных, водящихся ў берагавой лініі.

Пераважная большасць начных паляўнічых выглядвае сваю здабычу, нячутна кружачы над вызначаным сектарам, на якія яны дзеляць свае ўгоддзі, дзе здзяйсняюць сістэматычную лоўлю. Або жа, недвижно седзячы ў зручным месцы - на галінцы або слупе, - выглядваюць ахвяру на зямлі: ні найменшы рух землярыйкі або полевки не выслізне ад іх вострага зроку і найтонкага слыху. Еўрапейскім выглядам патрабуецца ў дзень ежы 16-48% ад вагі ўласнага цела.

Выключэннем, відаць, з'яўляюцца сипухи, у якіх запатрабаванне ў ежы вышэй. Паміж іншым, калі супастаўляць колькасць съедаемого з памерам птушкі, нямала дробных сов дадуць форы буйнейшым выглядам.


Размнажэнне сов

Мабыць, самы прыкметны ўплыў на то, калі совы прыступаюць да размнажэння, аказваюць наяўнасць ежы і пераважныя пагодныя ўмовы: калі ежы шмат, размножвацца птушкі пачынаюць раней і адкладаюць больш яйкаў, калі недахоп, то ў муры будзе ў лепшым выпадку адно-два яйка.

Некаторыя выгляды сов утвораць пару адзін раз і на ўсё жыццё, самцы жа іншых кожны год падшукваюць сабе новай самку. Мала сов уюць сабе гнёзды самі, значна гушчару яны займаюць пустуючае жыллё іншых птушак, выкарыстаюць дуплы ў дрэвах або іншыя натуральныя паглыбленні. Некаторыя выгляды ўладкоўваюць гнёзды з пучкоў травы і саломы. Афрыканская балотная сава гняздуецца на зямлі, у хадах, праведзеных у расліннасці. Пустынныя выгляды адкладаюць яйкі звычайна ў норы, кінутыя грызунамі.


Адкладванне яйкаў

Абраўшы месца для гнязда, сава можа адкласці ў яго з інтэрвалам у некалькі дзён ад аднаго да 14 яйкаў. У параўнанні з курынымі авальнымі яйкамі, у сов яны маюць круглейшую форму. У адрозненне ад шматлікіх іншых птушак, самка пачынае выседжванне, як толькі адкладзе першае яйка, таму птушаняты проклевываются з прамежкам у некалькі сутак і, калі прыходзіць цяжкая сітавіна, вылупившиеся пазней птушаняты галадаюць у то час, як старэйшым дастаецца ўся ежа. Працягласць выседжвання ў розных выглядаў складае ад 24 да 36 сутак. На яйках сядзіць толькі самка, а ежу ёй у гэты перыяд прыносіць самец.

Дзіцяняты нараджаюцца бездапаможнымі, з зачыненымі мяккім пушком вачамі і вушамі. Яго, перш чым у іх пачнуць з'яўляцца сапраўдныя пёры, зменіць другасны пуховы полаг - мезоптиль. Вочы, як правіла, адчыняюцца на другі тыдзень. Ежу ў гняздо - мышэй і полевок - спачатку прыносіць толькі самец, а самка не пакідае малянят, засцерагаючы іх ад пераахаладжэння. Але па меры іх росту павялічваецца і іх апетыт - і тады самка таксама пачынае ляцець паляваць.

Птушаняты вырашаюцца абрацца з гнязда ў залежнасці ад выгляду на 3-Ю тыдзень жыцця. У гэты час шматлікія з іх не вельмі ўмеюць або жадаюць лётаць, таму могуць яшчэ некалькі тыдняў заставацца непадалёк ад гнязда. Да размнажэння яны гатовыя прыкладна ў падгадаваным веку.


Сипухи

Сипухи водзяцца амаль ва ўсіх кутках планеты, адрозніваючыся самым шырокім сярод наземных птушак арэалам распаўсюджвання. Мабыць, як ні адна іншая сава, сипуха селіцца зблізку чалавека, вельмі часта выбіраючы ў якасці дзённай курасадні або гнёзды даху свіранаў, адрын, спусцелых хат або царкоўныя вежы.

У еўрапейскай - белагрудай - сипухи найпрыгожае пухнатае апярэнне на спіне мае афарбоўку жаўтлява-карычневую, з залацістым адлівам і сера-белымі плямамі. Ніжняя частка птушкі - белая, часам з жаўтлявым адценнем на грудзі, спярэшчаная чорнымі крапинками, а сэрцападобны асабовы авал і ўнутраная частка крылаў афарбаваныя ў чысты белы колер.

Рацыён сілкавання сипухи складаецца з дробных грызуноў, але яна можа хапаць прама з гнязда і невялікіх птушак, такіх як вераб'і, або кажаноў - калі атрымоўваецца іх злавіць. Гэтая начная паляўнічая можа, калі прыходзіць зіма або трэба карміць птушанят, адпраўляцца на паляванне і днём. Здабычу яна адносіць да гнязда і тамака з'ядае.

Сезон размнажэння ў Еўропе звычайна пачынаецца ў феврале-сакавіку, прычым не рэдкасць і два кодлы. Даўгаватыя па форме яйка, а ў муры іх можа быць 4-7, размяшчаюцца ў зручным месцы дзе-небудзь на даху або ў дуплаватым дрэве. Гнёзды сипуха сама не ўе, але затое высцілае аблюбаванае месца харчовымі катышками або займае звітае іншымі птушкамі гняздо. Выседжванне доўжыцца некалькі дзён і ў гэты час аб сілкаванні самкі клапоціцца самец. Калі жа птушаняты пачынаюць проклевываться, ён, падвойваючы свой спрыт, укладвае ў боку гнязда адразу некалькі тушак грызуноў. Пасля таго, як птушаняты вывяліся, самка дробніць шкарлупіну і часта яе есць. Пакуль малянятам не выканалася 7-8 тыдняў яны гнязда не пакідаюць.