Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Арангутаны

Паступовае знікненне трапічных лясоў Азіі пагражае існаванню двух прадстаўнікоў сямейства чалавекападобных малп - палахлівага, адасоблена які жыве орангугана і статкавага гібона.

Арангутан і гібон ставяцца да сямейства малп. Усе яны вядомыя як азіяцкія малпы, паколькі засяляюць мацярык і выспы Паўднёваўсходняй Азіі. Хупавыя гібоны ўяўляюць малых чалавекападобных малп, а велічны арангутан - буйных.


Арангутан

Хоць існуе ліць адзін выгляд арангутанаў, дзве іх папуляцыі - на Барнэа і Суматры - адрозніваюцца сябар ад сябра. Суматранский арангутан мае меней масіўны целасклад, больш бледную афарбоўку, доўгую поўсць і выцягнутая асоба.

Арангутан значна перавышае па памерах гібонаў. Цела яго пакрыта доўгімі, рудымі, калматымі валасамі, асоба незаросшее; толькі дарослыя самцы на Суматры "носяць" доўгія бароды. Дарослыя самцы амаль удвая буйней самак, а вялікія мясістыя нарасты па баках асобы ў выглядзе "бакенбардаў", высокі тлушчавы грэбень на верхавіне галавы і вялікі гарлавы мяшок, які ўзмацняе і без таго гучны крык самцоў, робяць іх знешнасць яшчэ больш дзіўнай.

З дапамогай сваіх доўгіх рук і ног арангутан перасоўваецца ў кронах дрэў. Аднак значная вага зніжае яго рухомасць, вызначаючы спосаб руху. Выцягнуўшы руку, ён хапаецца за суседнюю галінку і пачынае люта набліжацца яе, разгойдваючы ўсё дрэва, пакуль не ўхопіцца за галінку, досыць дужую, каб вытрымаць яго вага. Дзякуючы сваім кручкаватым пальцам ступні арангутана больш нагадваюць рукі. Па дрэве ён перасоўваецца на карачках, абхапляючы галінку нагамі і рукамі.

Асаблівасць арангутана як прымата складаецца ў тым, што ён жыве амаль адасоблена; доўгая прыхільнасць захоўваецца толькі паміж самкай і яе адзіным дзіцянём. Дарослы самец вызначае сваю тэрыторыю. Арангутаны часта выходзяць за межы сваіх участкаў. Сустрэўшыся выпадкова, дарослыя асобіны імкнуцца не заўважаць адзін аднаго, хоць часам паміж імі ўспыхваюць разлютаваныя і надзвычай шумныя сутычкі.


Будаўніцтва гнязда

АрангутаныАрангутан вядзе дзённую выяву жыцця. Нягледзячы на сваю вагу, вялікую частку часу ён праводзіць на дрэвах, нават калі будуе сабе на ноч гнязда з лісця і дубцоў. Для гэтага ён спачатку згінае і сплятае некалькі дужых галін. Часам перад сном арангутан пакрывае дубцамі галаву. З векам самцы праводзяць усё больш часу на зямлі, магчыма, з-за вагі, які робіць іх нязграбнымі, абцяжарваючы рух у кронах дрэў.

Амаль увесь свой дзень арангутан заняты спажываннем ежы. Масіўныя сківіцы дазваляюць яму разгрызать шкарлупіну садавіны, якім ён аддае адмысловую перавагу. Сілкуецца арангутан таксама лісцем, арэхамі, уцёкамі, драўнянай карай, казуркамі, а акрамя таго, птушынымі яйкамі і дробнымі сысунамі.

Вялікія разумовыя здольнасці дапамагаюць арангутанам запамінаць месцы, дзе ў розны час года плодоносят дрэвы. Арангутаны марнуюць больш часу на сілкаванне, чым гібоны, але пакрываюць пры гэтым за дзень значна малодшыя адлегласці.

На тэрыторыі дарослага самца насяляюць таксама некалькі самак. Калі адна з іх выяўляе палавую ўспрымальнасць, абодва партнёра на працягу прыблізна некалькіх тыдняў трымаюцца разам, перыядычна спарваючыся. Як толькі самка зацяжарыць, партнёры растаюцца і больш не маюць паміж сабой нічога агульнага. Такім чынам, самцы спарваюцца з некалькімі самкамі.


Малады арангутан

Пасля амаль девятимесячной цяжарнасці самка нараджае аднаго дзіцяня. Спачатку ён увесь час чапляецца за яе поўсць, затым перасоўваецца побач, пакуль па заканчэнні трох гадоў маці не адбярэ яго ад грудзей. Аднак ён не растаецца з маці, пакуль у яе не з'явіцца іншае дзіцяня. Звычайна перыяд паміж деторождениями доўжыцца пяць гадоў. Самкі вырабляюць нашчадства амаль да 30-летняга веку.

Юнакі адлучаюцца, каб усталяваць межы ўласнай тэрыторыі. Але бо яны яшчэ толькі выходзяць з юнацкага веку, то часта гуляюць, утворачы няўстойлівыя групы, пакуль не дасягнуты поўнай сталасці ў 10-15 гадоў.

Адмысловае адрозненне спелага самца - уражліва гучны працяглы крык, перад якім арангутан звычайна абломвае з дрэў галіны і шпурляе іх на зямлю. Сам крык пачынаецца серыяй нізкіх гукаў, гучнасць якіх, паступова ўзрастаючы, дасягае максімуму і пераходзіць у перарывістага роў перад тым, як зноў зваліцца да нізкай танальнасці. Гэтым крыкам, якія доўжацца ад адной да трох хвілін, арангутан апавяшчае наваколлі аб межах сваіх валадарстваў і, магчыма, заклікае самак.


Гібоны

Відавочна адрозныя выгляды гібонаў эвалюцыянавалі ад агульнага продка, існавалага каля мільёна гадоў таму назад. З дзевяці выглядаў гібонаў, або малых чалавекападобных малп, восем прыкладна аднолькавага памеру, хоць яны значна адрозніваюцца па колеры. Іх участкі пасялення не супадаюць. Дзявяты выгляд, сиаманг, буйней і сустракаецца ў той жа геаграфічнай вобласці, што і два іншых выгляду - гібон лар і хуткі гібон.


Сіла рук

АрангутаныГібоны маюць рысы, агульныя для ўсіх чалавекападобных малп: доўгія рукі, параўнальна доўгія тонкія ногі, адсутнасць хваста, густая і доўгая поўсць, асоба цемнаскурае і безвалосае, - хоць выправа вертыкальная, і пыса меней выцягнутая. З дапамогай сваіх доўгіх моцных рук гібоны перасоўваюцца па галінах дрэў з узрушаючай хуткасцю. Гэты спосаб руху вядомы як "брахиоторный". Гібоны "лётаюць" паміж галінамі, часам падаленымі сябар ад сябра метраў на 15, як быццам ледзь дакранаючыся іх. Доўгія пальцы малп, нібы гаплікамі абхапляюць кожную галінку. Спрытныя гібоны бегаюць па найтонкіх галінках, балансуючы толькі на задніх нагах. Але найболей адметнай асаблівасцю гібонаў з'яўляецца іх дзіўная "песня", якой яны, звычайна досвіткам, апавяшчаюць лясы.


Жыццё сям'і

Усе гібоны з раніцы да вечара вядуць актыўную выяву жыцця, адпачываючы ў самыя смажаніны паўдзённыя гадзіны, а ўначы спяць на галінах дрэў, звычайна пабудаваўшы сабе ўтульнае гняздо з лісця і дубцоў.

Большасць выглядаў гібонаў жывуць сямейнымі групамі, якія складаюцца з самца, самкі і да чатырох дзіцянятаў. Відавочна, часцей за ўсё гібоны паруются на ўсё жыццё. Самцы гібонаў Клосса практычна не падтрымліваюць блізкіх кантактаў з групай: спяць асобна, а падчас руху трымаюцца ззаду або ўзбоч ад самкі і дзіцянятаў.

Кожная група мае сваю тэрыторыю, у межах якой яна спіць і корміцца і якую абараняе ад замахаў іншых груп. Усталявана, што на 1 км2 лясы звычайна прыходзіцца ад двух да чатырох сямейных груп. У гэтых межах малыя гібоны праходзяць за дзень 1-1,5 км, а вялікі сиаманг пакрывае толькі палову гэтай адлегласці.

Значную частку актыўнага часу сутак гібоны праводзяць, сілкуючыся або перасоўваючыся паміж дрэвамі ў пошуках ежы. Падобна арангутанам, яны аддаюць перавагу спелую садавіну і правяраюць іх на сталасць, як людзі, - абмацваючы вялікім і паказальным пальцамі.

Акрамя садавіны, гібоны ядуць лісце і ў невялікіх колькасцях казурак і павукоў, якія забяспечваюць іх некаторымі жывёламі вавёркамі. Ежу, гібоны збіраюць рукой, звісаючы на іншай руцэ з галінкі. Розныя выгляды гібонаў засяляюць розныя тэрыторыі, бо калі бы гэтыя тэрыторыі супадалі, то выглядам прыйшлося бы дужацца паміж сабой за ежу. Сиаманг, аднак, суіснуе на сваіх тэрыторыях з малымі гібонамі, таму што за дзень ён есць значна больш лісця. Гэта дае яму магчымасць заставацца і карміцца на больш абмежаваным участку, у то час як малыя гібоны дабегаюць да самых яго меж, збіраючы садавіну з самых тонкіх і гнуткіх галінак, якія ніяк не вытрымалі бы вагі цяжэйшага сиаманга.


Маці і дзіцё

Гібоны спарваюцца кожныя два-тры гады і пасля сямі- восьмимесячной цяжарнасці самка нараджае аднаго дзіцяня. Некаторы час маляня стала трымаецца за грудзі маці, якая, тым не менш, носіцца паміж дрэвамі ў пошуках ежы. Першы год маці дбайна засцерагае дзіця і стала корміць грудзьмі. У самім пачатку другога года яна адлучвае яго. У трохгадовым веку маладыя гібоны ўжо перасоўваюцца самастойна, хоць усё яшчэ ў складзе сямейнай групы. Прыблізна ў шэсць гадоў яны ўжо зусім дарослыя, але звычайна праходзіць яшчэ пару гадоў, перш чым яны адлучаюцца ад групы і пачынаюць шукаць сабе партнёра.


Спеў як сродак зносін

"Спеў" - жыццёва важны элемент сацыяльных паводзін гібонаў. Песні выконваюцца кожны дзень альбо з рознымі інтэрваламі да пяці дзён і гучаць звычайна досвіткам ад дзесяці хвілін да двух гадзін. У большасці выглядаў гібонаў гэта дуэт самца і самкі дадзенай сямейнай групы. З векам моладзь таксама часам прымае ўдзел у сямейным спеве. У некаторых выглядаў, асабліва ў сиамангов, маюцца вялікія гарлавыя мяшкі, якія падчас спеву раздзімаюцца і дзейнічаюць як рэзанатары.


Сольны спеў

Гукі, якія выдаюцца гібонамі, вельмі разнастайныя па тоне і характару: тут і віск, і брэх, і пошчакі, і свіст, і булькат, і ціўканне. Кожны выгляд адрозніваецца своеасаблівымі крыкамі. Звычайна самка і самец, пасеўшы на галінцы, пачынаюць, як усе вялікія спевакі, з "распевки". Затым яны напераменку спяваюць гарманічным дуэтам.

У некаторых выглядаў, асабліва ў гібонаў Клосса, практыкуецца сольны спеў; тое, што вядома як "вялікая песня", выконвае самка. Звычайна, узлезшы на вяршыню дрэва, яна пачынае спяваць перад самым світанкам. Калі спеў дасягае кульмінацыі, яна імчыцца паміж дрэвамі, на ходу зрываючы лісце і дубцы. Астатнія чальцы групы таксама пачынаюць насіцца па галінках, абрываючы лісце. Спеў ператвараецца ў сучаснасць сямейнае шоў. Крыкі гэтых малп, відавочна, разнастайныя па сваім прызначэнні. Несумнеўна, што, з аднаго боку, гэтая абвестка суседніх груп аб уласнасці на тэрыторыю і яе межах, а з іншай - аб сувязі паміж самцом і самкай. Акрамя таго, песня самкі, відавочна, папярэджвае іншых самак, магчыма якія шукаюць партнёра, што гэты самец ужо заняты.


Ахова

Існаванне ўсіх выглядаў азіяцкіх малп знаходзіцца пад пагрозай. У мінулым іх адлоўлівалі ў вялікіх колькасцях для таго, каб прыручыць або аддаць у музей. Пры гэтым дарослых нярэдка забівалі, каб завалодаць малянятамі, а тыя часта гінулі па дарозе да месца іх утрымання.

Аднак сёння галоўная пагроза зыходзіць ад сталага разбурэння іх родных джунгляў і трапічных лясоў. Нажаль, найбольшай рызыцы, відавочна, схільная буйная чалавекападобная малпа - арангутан. Як сведчаць назіранні, апынуўшыся нехаця на больш абмежаванай тэрыторыі, дарослыя асобіны становяцца больш агрэсіўнымі па стаўленні сябар да сябра, а ўзровень заляцання і ўзнаўлення падае.