Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Вусатыя кіты

Вусатыя кіты - адны з самых вялікіх жывёл нашай планеты. У іх лік уваходзіць найбуйны насельнік Землі за ўсёй яе гісторыю - галубай кіт.

Вусатыя кітыКіты - цеплакроўныя марскія сысуны, чые продкі жылі на сушы. Яны выразна дзеляцца на дзве групы: зубатые (да якіх ставяцца і дэльфіны) і вусатыя кіты. Падобна сухапутным сысунам, кіты дыхаюць паветрам і выкормліваюць дзіцянятаў малаком.

Вусатыя кіты валодаюць выключнай здольнасцю да адаптацыі. Сярэдняя даўжыня самога вялікага з іх - блакітнага кіта - 26 м пры вазе 150 тон. Існуе важкі чыннік для такіх памераў: тэмпература вады ў акіяне звычайна нашмат ніжэй тэмпературы іх крыві, і таму, як і іншыя якія жывуць у вадзе сысуны, кіты рызыкуюць загінуць ад пераахаладжэння.

Аднак вялікія целы маюць малодшы пляц паверхні адносна сваёй масы, і буйныя жывёлы аддаюць менш цеплыні вадзе, чым невялікія. Ізалявальны пласт варволю дазваляе захоўваць унутраную тэмпературу 36-37°С. У палярнага кіта таўшчыня пласта гэтага тлушча даходзіць да 50 гл. Варволь не мацуецца нерухома да нижерасположенным цягліцам - яна згодлівая як падушка. Гэта дазваляе велізарнаму кіту лёгка перасоўвацца ў вадзе, не ствараючы пры гэтым празмерную турбулентнасць, і дадаткова эканоміць энергію. Тлушч таксама знаходзіцца ў печані і ў вялікай колькасці - у костках.


Сілкаванне

Вусатыя кіты ядуць менш, чым можна было бы чакаць ад такіх гігантаў. Дзякуючы свайму "энергазахавальнаму" целаскладу, кітам для захавання цеплыні трэба адносна невялікая колькасць ежы, а менавіта планктону. Гэтыя якія плаваюць расліны і жывёлы з'яўляюцца найбагатай крыніцай сілкавання для марскіх сысуноў. Аднак, з прычыны мікраскапічнай велічыні планктону, яго цяжка выстарацца ў дастатковым для пражытка колькасці.


Китовый вус

самовар купить пермь

У выніку эвалюцыі ў вусатых кітоў з'явілася адмысловая адукацыя - китовый вус, - які дазваляе ім сілкавацца выключна планктонам. Гэтыя варсіністыя рагавыя пласціны падобныя на шчотку, але дзейнічаюць як сіта, адфільтроўваючы планктон з тон вады, якая выштурхваецца падчас сілкаванняў з рота кіта. Китовый вус утварыўся не з зубоў, а з паднябенных выступаў.

У розных выглядаў вусатых кітоў будынак рота фармавалася па-рознаму, у залежнасці ад выгляду планктону, уваходнага ў іх рацыён. Так вялікія кіты падзялілі рэсурсы акіяна паміж сабой. Блакітныя кіты і ім падобныя, маючы доўгія і тонкія пласціны китового вуса, могуць сілкавацца мяльчэйшымі ракападобнымі ў складзе планктону, такімі як криль.

Самыя вялікія пласціны патрабуюцца грэнландскім і палярным кітам, "якія здымаюць" павярхоўны пласт вады ў пошуках ежы. Блакітныя кіты, фінвалы і сейвалы ўжываюць метад "вялікага глытку", заглынаючы велізарныя колькасці вады з планктонам і атакуючы навалы мікраарганізмаў узбоч або знізу. Некаторыя выгляды кітоў выкарыстаюць абодва прыёму. Пласціны китового вуса цяжкія, таму галава кіта павінна быць якія адпавядаюць памераў, каб несці гэтую вагу. У грэнландскіх кітоў галава займае 40% даўжыні цела, а шыйныя пазванкі зрасліся, каб вытрымоўваць такую нагрузку.

Усе вусатыя кіты мігруюць. Але гэтае не бязмэтнае тулянне, а марудлівае, добра спланаванае ў часе вандраванне паміж збытнымі ежай лядоўнямі водамі Арктыкі і Антарктыкі і месцамі выводзін нашчадства ў трапічнай зоне. Вусатыя кіты размножваюцца толькі раз у два-тры гады. Падчас родаў самцы дапамагаюць некалькі "павітух" - кітоў яе зграі, якія падтрымліваюць дзіцяня, калі ён з'яўляецца на святло, і выносяць яго на паверхню, каб ён мог зрабіць свой першы глыток паветра. У нованароджанага китенка яшчэ няма тоўстага пласта варволю, і ён пакуль не ўмее правільна дыхаць і плаваць. Китовый маладняк сілкуецца матчыным малаком і хутка расце. Аднак дарослым асобінам у трапічных водах ежы мала, і яны змушаныя пасціцца да прыходу лета. Да гэтага часу ў маладых кітоў ужо з'яўляецца ахоўны пласт варволю, дастатковы для выжывання ў лядоўнях водах планктонных паш.


Горбач

Музыка і акрабат - незвычайная характарыстыка для кіта даўжынёй 14-17 метраў і вагай 65 тон. Аднак навукоўцы сабралі велізарную фанатэку такіх песень: доўгія серыі стогнаў, мыканні, скрыгату, хрюканья і ціўканні, якія могуць гучаць на працягу 10-15 хвілін, а потым паўтарацца шмат гадзін запар.

У кожнай папуляцыі горбачей свая адмысловая песня, якая развіваецца і змяняецца з кожным годам. Яна перадаецца па вадзе на адлегласць да 185 км. дазваляючы горбачам падтрымліваць сувязь.


Паўднёвы кіт

У паўднёвых кітоў няма спіннога плаўніка і гарлавых разор, але ёсць зацвярдзеласці на галаве і поруч дыхала. У міры іх засталося не больш 2000. Яны жывуць на малых глыбінях і мігруюць узімку да цёплых экватарыяльных вод для выводзін нашчадства.

Самкі кормяць дзіцянятаў малаком на працягу гады і яшчэ 2-3 гады прыглядаюць за імі падчас марудлівых вандраванняў па акіянах.


Шэры кіт

Шэрага кіта можна часта назіраць зблізку берагі. Улетку ён мігруе да месцаў кармлення ў Арктыцы, дзе дзякуючы доўгім сонечным дням вырастае велізарны "ураджай* мікраарганізмаў. Шэрыя кіты сілкуюцца на мелкоколепную абцякальную форму. Пад падбародкам знаходзіцца шэраг разор, або гарлавых зморшчын, якія цягнуцца да бруха. Калі кіт набірае поўны рот вады, зморшчыны распростваюцца, каб змясціць улоў. У блакітнага кіта даволі грубіянскае шчацінне китового вуса, і сілкуецца ён амаль выключна крилем - креветкоподобными рачкамі, прысутнымі ў водах Антарктыкі ў перыяд паўднёвага лета. Яны настолькі наядаюцца крилем, што ім няма галечы сілкавацца ў вадзе чарвякамі, малымі ракападобнымі і малюскамі, насялялымі на акіянскім дні. Пераворваючы бакавымі рухамі дновыя адкладанні, яны засмоктваюць вялікія колькасці бесхрыбтовых разам з глеем, пяском і галькай.


Галубай кіт

Вусатыя кітыЯк і ўсё полосатиковые. галубай кіт, нягледзячы на свае памеры, мае загадай час міграцыі або наведванні месцаў выводзін нашчадства.

Блакітныя кіты жывуць да 80 гадоў. Бязлітаснае знішчэнне ў мінулым прывяло да таго, што цяпер яны з'яўляюцца знікаючым выглядам. Палавая сталасць у іх надыходзіць, калі дойна іх цела дасягае 23 м. Самкі прыносяць нашчадства разоў у тры гады. Калі не абараніць асноўны прадукт сілкавання блакітных кітоў - криль - ад забруджвання, ці наўрад можа быць адноўленая іх ранейшая колькасць.