Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Гіены

Гіены жывуць па ўсёй Афрыцы, на Блізкім Усходзе і ў Індыі. Хоць гіены вядомыя як здыхлятнікі, да іх выгляду прыналежыць адзін з самых майстэрскіх і дасканалых драпежнікаў.

Гіены эвалюцыянавалі да сучаснага выгляду ў канцы миоцена (9±3 млн. гадоў таму назад). Іх продкі ставіліся да сямейства виверровых, і першыя прадстаўнікі выгляду гіен вонкава былі падобныя на виверр, або циветт. Ужена той стадыі развіцця ў іх былі дужыя зубы, здольныя разгрызці костку. І сёння такія зубы з'яўляюцца адметнай рысай аднаго з цяпер існых выглядаў. У плейстацэне, які пачаўся каля 2 млн. гадоў назад, існавала жывёлу, вядомае пад назовам пячорнай гіены. Яно было ўдвая больш самой буйнай з цяпер якія жывуць гіен.


Выгляды

ГіеныПлямістая гіена - самая буйная і самая распаўсюджаная ў Афрыцы. Асяроддзе пасялення ў яе вельмі разнастайная - пустэльні, хмызнякі, лясы на тэрыторыі ўсёй Афрыкі да поўдня ад Сахары, за выключэннем крайняга поўдня і басейна ракі Конга. На гэтай жа тэрыторыі жывуць і два іншых выгляду гіен. Мех у плямістай гіены доўгі і цвёрды, колеры хакі або светла-карычневы з цёмнымі плямамі няправільнай формы. Кончыкі лап і хваста і пыса - цёмна-карычневыя або нават чорныя, а на шыі і плечах - кароткая цвёрдая грыва.

Бурая гіена займае самую невялікую тэрыторыю, але, падобна, здольная выжываць амаль у любым арэале пасялення. Яна сустракаецца ў пустэльні, на ўчастках, здзірванелых і хмызняком, у лесе і на ўзбярэжжа Паўднёвай Афрыкі. Яе цёмна-карычневы мех нашмат даўжынь яе і больш кудлаты, чым у плямістай гіены. Асабліва густы ён на плечах і на спіне. Таму гіена выглядае буйней, чым яна ёсць на самай справе.

Паласатая гіена - самая маленькая з трох выглядаў - жыве паўночней сваіх суродзічаў. Яна аддае перавагу адчыненую мясцовасць на ўсходзе і поўначы Афрыкі, на Блізкім Усходзе, у Аравіі, Індыі і на юго-захадзе былога Савецкага Звяза. Яна рэдка пасяляецца далей, чым за Да) км ад вады. У яе шэры або светла-карычневы мех, качыны і кудлаты, з папярочнымі цёмна-карычневымі палосамі, а на спіне - цвёрдая грыва даўжынёй да 20 гл.

У усіх гіен плечы вышэй задняй часткі цела, і хрыбетнік размяшчаецца не раўналежна зямлі, а пад значным кутом. У іх подпрыгивающая качающаяся хада, таму што яны - иноходцы. У плямістых гіен вушы закругленыя, а ў бурых і паласатых - завостраныя.


Выява жыцця гіены

Хоць гіен часта можна сустрэць днём, яны больш актыўныя ў змярканні і ў цёмны час сутак, а днём аддаюць перавагу адпачываць у логаве або поруч яго. Хата гіены ўладкоўваюць альбо, пашыраючы норы іншых жывёл, альбо знойдучы зацішнае месца сярод скал або ў лесе. Гіены вельмі прывязаныя да сваёй тэрыторыі, зорка ахоўваюць прастору вакол логавы, а таксама лічаць сваім буйнейшы паляўнічы ўчастак. Памеры гэтага ўчастку могуць значна вар'іравацца, яны залежаць ад колькасці і даступнасці ежы. Гіены пазначаюць межы знасі тэрыторыі вылучэннямі з анальных залоз і араматычных залоз паміж пальцамі лап, а таксама мочой і фекаліямі. Самыя развітыя анальныя араматычныя залозы - у бурай гіены. Яна вылучае два выгляду сакрэту - белую і чорную пасту, якімі пазначае галоўнай выявай траву.

Плямістыя гіены, мабыць, самыя сацыяльныя з усіх гіен. Яны жывуць вялікімі групамі, або кланамі, у якіх можа налічацца да 80 асобін. Часцей за ўсё клан складаецца з 15 жывёл. Самка гіены больш самца і займае якое вяршэнствуе становішча, што нячаста сустракаецца сярод драпежнікаў.

Цырымонія прывітання ў абодвух падлог і ўсіх вякоў даволі складаная - кожнае жывёла ўздымае заднюю лапу, каб іншае магло панюхаць яго геніталіі. Яны таксама падтрымліваюць кантакт крыкамі і іншымі гукамі, з якіх толькі нешматлікія ўлоўлівае чалавечае вуха. У гіен гучны выразны голас, іх можна пачуць за некалькі кіламетраў. Часам плямістай гіену завуць смеющейся з-за яе крыку, падобнага на рогат. Бурыя гіены вядуць больш адасобленая выява жыцця. Яны жывуць сем'ямі з 4-6 асобін, а палююць у адзіночку. У знак прывітанні бурыя гіены таксама абнюхваюць адзін аднаго, галаву і цела, ощетинивая пры гэтым грыву, але яны вырабляюць значна менш розных гукаў.


Сілкаванне

ГіеныДа нядаўняга часу лічылася, што ўсе гіены - здыхлятнікі і сілкуюцца астаткамі трупаў жывёл, забітых іншымі драпежнікамі. Апынулася, аднак, што плямістая гіена, дзякуючы свайму востраму зроку, выдатнаму нюху, а таксама сацыяльнай выяве жыцця - адзін з самых майстэрскіх і небяспечных драпежнікаў.

Плямістая гіена можа паляваць у адзіноце, але часта пераследвае здабычу зграяй. Гіены развіваюць хуткасць да 65 км/гадзіна таму могуць дагнаць такіх жывёл, як зебра і антылопа хілю. Яны хапаюць ахвяру за ногі або за бакі і трымаюць яе мёртвай хваткай, пакуль яна не зваліцца. Тады ўся зграя накідваецца па яе і ў літаральным сэнсе слова раздзірае на кавалкі. Гіена можа з'есці 15 кг мяса за адзін прысест. Часцей за ўсё яны пераследваюць антылоп неўзабаве пасля таго, як у тых з'явіліся на святло дзіцяняты, таму што маляняты ўяўляюць сабой лёгкую здабычу.

Сківіцы плямістай гіены - адзін з самых магутных сярод усіх драпежнікаў. Імі яна можа адпудзіць нават льва і тыгра і без працы разгрызці самыя буйныя косткі тура. Стрававальная сістэма гіен уладкованая так, што здольная пераварваць косткі. Іх спаражнення белага колеру з-за высокага ўтрымання кальцыя з з'едзеных костак.

Сілкаванне плямістай гіены залежыць ад месца яе пасялення і часу гады. У меню гіены ўваходзяць насарог, львы, леапарды, сланы, туры і ўсе выгляды антылоп, якія жывуць у арэале іх пасялення, а таксама казуркі, рэптыліі і трохі трава. Яны ядуць любую падалку, якая сустракаецца ў іх на шляхі, а часам рыюцца ў адкідах поруч чалавечага жылля. На забітай ахвяру заўсёды шмат прэтэндэнтаў, таму жывёлы адрываюць ад трупа як мага большы кавалак і отбегают з ім у бок, каб хто-небудзь не вырваў мяса ў іх з зубоў.

Бурыя і паласатыя гіены - меней агрэсіўныя паляўнічыя. Гушчару яны сілкуюцца падалкай, адшукваючы яе з дапамогай вострага нюху. Палююць яны ў адзіночку і парамі. Часцей за ўсё іх здабычай становяцца дробныя хрыбетнікі, а таксама сямейнікі ягняты і казляняты. У іх рацыён уваходзяць таксама казуркі, яйкі, садавіна і гародніна. Калі гіена знаходзіць вялікую тунгу, яна можа адгрызці кавалак пабольш і схаваць яго ў зацішным месцы, каб паабедаць ім у наступны раз. Бурыя гіены сілкуюцца таксама выкінутай на бераг мёртвай рыбай і трупамі марскіх  жывёл.

Час, якое гіены марнуюць на паляванне і пошукі пражытка, залежыць ад даступнасці ежы. Бурыя гіены марнуюць на пошукі ежы па 10 і больш гадзін у суткі.

Размножваюцца гіены ў любы час года, аднак найбольшая колькасць малянят з'яўляецца на святло ў перыяд з жніўня па студзені. Плямістыя гіены спарваюцца з чальцамі свайго жа клана, у бурых - самец-вандроўца спарваецца з самкай, якая жыве ў групе, якая сустрэлася яму на шляхі. Цяжарнасць доўжыцца ў бурай гіены 110 дзён. Кодла часцей за ўсё складаецца з двух шчанюкоў. Роды адбываюцца ў нары - вялікай яме на адчыненай мясцовасці, здзірванелай (частка такога ландшафту бачная на фатаграфіі). Некалькі самак збіраюцца ў адной нары і разам вырабляюць на святло нашчадства. У адрозненне ад практычна ўсіх драпежнікаў, цёмна-карычневыя щенята нараджаюцца з адчыненымі вачамі. Акрамя таго, у іх ужо ёсць зубкі. У выпадку неабходнасці щенята могуць бегаць адразу пасля з'яўлення на святло.

Усе щенята застаюцца ў нары пад наглядам адной або двух самак. Яны падыходзяць да паверхні зямлі, каб маці магла пакарміць іх малаком, але ў мэтах бяспекі не выходзяць з нары, пакуль ім не выканаецца каля 8 месяцаў. У гэтым веку яны адпраўляюцца з мамай на паляванне або на пошукі ежы. Гіены ніколі не прыносяць здабычу ў нару, каб драпежнікі не змаглі вызначыць месцазнаходжанне сховішча па моцным паху падалкі. Плямы з'яўляюцца ў 4 месяца. У год-паўтара щенят "адлучваюць ад грудзей".

У бурых і паласатых гіен перыяд цяжарнасці карацей - 90 дзён. Кодла бурай гіены складаецца з двух щенят, паласатай - з пяці. У абодвух выглядаў щенята нараджаюцца сляпымі і безабароннымі, вочы адчыняюцца ў іх праз дзвюх тыдня. У сямейных групах бурых гіен карміць маляня малаком можа не толькі маці, але любая з самак. Пасля таго як шчанюкам выканаецца тры месяца, усе чальцы сямейства будуць насіць ім пішчу ў нару.

Да канца першага года маці перастае карміць шчанюкоў малаком, але яшчэ некалькі месяцаў яны застаюцца ў сямействе.


Захаванне выгляду

У першай палове XX у. гіен лічылі шкоднікамі, небяспечнымі для насельнікаў запаведнікаў, і знішчалі. Гэты выгляд быў практычна знішчаны на поўдні ПАР. Дзякуючы калектыўнаму паляванню і сацыяльнаму размеркаванню ежы, плямістыя гіены больш паспяхова процістаялі агрэсіі чалавека, чым два іншых выгляду, і захаваліся ў большай колькасці.

Бурыя і паласатыя гіены ў шматлікіх рэгіёнах знаходзяцца на грані знікнення. Чалавек практычна вынішчыў іх, таму што яны наносяць шкоду яго хатняй гаспадарцы. Яшчэ адным чыннікам памяншэння колькасці выгляду з'яўляецца актыўнае засваенне чалавекам новых земляў і канкурэнцыя з больш прыстасаваным выглядам - плямістымі гіенамі.