Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Вожыкі

Калючага маляняці вожыка шматлікія добра ведаюць і кахаюць. Але далёка не ўсе чальцы сямейства вожыкаў узброеныя калючкамі. У гимнуров і валасатых вожыкаў цела пакрыта цвёрдымі або нават мяккімі і тонкімі валасамі.

ВожыкіПрынята лічыць, што самыя першыя вожыкі з'явіліся на Зямлі каля 30 млн. гадоў назад, у олигоцене. Да канца наступнага миоценового перыяду, т. е. каля 5 млн. гадоў назад, вожыкі рассяліліся па ўсёй планеце, акрамя Аўстраліі, Паўднёвай Амерыкі, Мадагаскара і Антарктыкі. Менавіта да гэтай эпохі ставяцца выкапні рэшткі гіганцкага валасатага вожыка (Deinogalerix). Гэты буйны звер велічынёй са сярэдняга сабаку насяляў на поўдні Італіі, і ў яго рацыён, відаць, уваходзілі іншыя сысуны.

За апошнія 5 млн. гадоў купкоўкі на нейкім этапе зніклі ў Паўночнай Амерыцы. У нашы дні яны шырока распаўсюджаныя па ўсёй Еўропе, пачынальна з Паўднёвай Скандынавіі і сканчаючы Брытанскімі выспамі, у Расеі, ва ўсёй Афрыцы, на Блізкім Усходзе, у Кітаі і Паўднёваўсходняй Азіі. У Аўстраліі іх няма, затое ў Новай Зеландыі вялікае мноства.

Усе калючыя вожыкі прыкладна аднолькавыя па велічыні - даўжыня цела з галавой не больш 20-30 гл - і абароненыя густым іглістым панцырам. Іголкі, а на самай справе перайначаныя валасінкі, пакрываюць зверху і з бакоў усё цела і частка галавы. Мыска і брушка звярка зараснікі грубіянскімі валасамі. Пры найменшай небяспецы вожык з дапамогай адмысловых падоўжных і колцападобных цягліц згортваецца ў амаль непаражальны калючы шар, натапырыўшыся грознымі іголкамі. Аднак сваім іглістым полагам звярок, як шчоткай, счэсвае з лясной травы галодных абцугоў і блыхаў, ад якіх ужо не можа пазбавіцца. Здольнасць вожыкаў збіраць на сябе лясных абцугоў навукоўцы сталі выкарыстаць для ўліку гэтых небяспечных паразітаў у агменях энцефалита і тулярэміі.

У валасатых вожыкаў форма цела прыкладна такая жа, але замест іголак яны пакрытыя валасамі рознай афарбоўкі, гушчыні і фактуры - ад цвёрдых да мяккіх і тонкіх. Ад сваіх калючых сваякоў яны адрозніваюцца доўгім, як у пацука, хвастом, пакрытым рагавымі лускавінкамі, і больш падобныя на землярыек, чым на вожыкаў. Да таго ж яны спрытней і спрытней у рухах, тады як калючыя вожыкі аддаюць перавагу перасоўвацца марудлівым шаркающим крокам.

У усіх вожыкаў вострыя выцягнутыя мыскі, каб зручна было рыцца ў густым падлеску ў пошуках корму. Слых у іх хвацкі, і слыхавы апарат добра развіты, хоць амаль у ўсіх выглядаў вушкі маленькія і круглыя. Выключэнне, зразумела, складаюць вушастыя вожыкі, чые аброслыя белымі валасінкамі вушныя ракавіны прыкметна даўжэй. Абвастраючы слых, яны, магчыма, служаць звяркам для пошуку здабычы або жа паляпшаюць цеплааддачу ў смажаніне клімаце родных пустэльняў. У насялялых у Азіі і Паўночнай Афрыцы пустынных вожыкаў вушы таксама даўжэй, чым у іх еўрапейскіх субратаў. Іглісты панцыр у іх некалькі менш, так што мяккім мехам пакрытыя і ніжнія часткі бакоў. Даўжыня іголкі не больш 3 гл. Да таго ж вушастыя вожыкі адрозніваюцца дзіўнай устойлівасцю да моцных ядаў - напрыклад, да яду гадзюкі - і перагрэву.


Звычкі

Вожыкі вядуць пераважна адасобленая начная выява жыцця, хоць зрэдку бываюць, дзейныя і па раніцах. Ноч напралёт яны занятыя пошукамі корму, а днём адпачываюць і спяць. Нягледзячы на моцныя лапы і кіпцюры, прыстасаваныя да капання зямлі, заходнееўрапейскія вожыкі не рыюць нор, а ўладкоўваюцца на дзённы адпачынак дзе-небудзь у густым ажынніку або прыкаранёвым дупле. Згарнуўшыся ў няшчыльны клубок, вожык спіць у часавым гняздзе з травы і сухога лісця або проста на голай зямлі. Мінуе некалькі дзён, і вожык перабярэцца на новае месца, дзе задаволіць іншае логава. Вушастыя і пустынныя вожыкі будуюць гнёзды ў зацішных шчылінах паміж камянямі, а часам рыюць уласныя норы, пашыраюць жыллё, пакінутыя ранейшымі гаспадарамі або нават займаюць велічэзныя тэрмітнікі, якія не рэдкасць у Цэнтральнай Афрыцы. Ахвотней усіх селяцца ў норах цяжарныя самкі, дзе ўладкоўваюць гнёзды для нашчадства. Гимнуры таксама праводзяць дзень у сховішчах паміж каранямі дрэў, сярод камянёў, у дуплах або пакінутых норах. Звычайны гимнур аддае перавагу сяліцца на багністых глебах па берагах раўчукоў і ў мангравых зарасніках.


Спячка

http://www.h2o-carwash.ru/

У неспрыяльных умовах купкоўкі здольныя ўпадаць у спячку. Еўрапейскія вожыкі звычайна апускаюцца ў глыбокі сон на ўсю зіму, рэагуючы не гэтулькі на холад, колькі на недахоп корму. Некаторыя пустынныя падвіды ўпадаюць у спячку ў самае смажаніну і сухі час года, хаваючыся ад перагрэву ў норах. У гэтым выпадку кажуць не аб зімовай, а аб летняй спячцы. За летнія месяцы заходнееўрапейскі вожык нярэдка таўсцее, ці ледзь не ўдвая, назапашваючы запасы падскурнага тлушча для доўгай зімоўкі. З набліжэннем халадоў ён уладкоўвае цёплую зимовочную нару, абраўшы зручнае мястэчка пад адрынай, у жывой загарадзі або кучы садовага смецця. Гняздо высцілаецца пластом сухой лістоты і трава таўшчынёй да 50 гл і шчыльна ўтрамбоўваецца. Дзякуючы гэтаму ўсярэдзіне пры любых маразах захоўваецца сталая тэмпература, ніколі не апускаючыся ніжэй нуля.


Вясновае абуджэнне

У залежнасці ад запасаў тлушча і наяўнасці корму купкоўкі залягаюць у спячку ў перыяд з пачатку зімы да канца снежня, прычым самцы, як правіла, раней самак. Часамі яны прачынаюцца і нават выходзяць вонкі, але сучаснасць абуджэнне надыходзіць толькі ўвесну, калі цалкам вычарпаюцца тлушчавыя запасы, і тады пошукі корму становяцца іх галоўным клопатам. Цёмнага часу сутак для насычэння курчу бракуе, і ўвесну ён часта трапляецца на вочы ў разгар дня або дае аб сабе шляхта шамаценнем сухой леташняй лістоты.

Гимнуры і насялялыя ў вільготных тропіках звычайныя вожыкі не патрабуюцца ў зімовай спячцы, бо карма ў іх заўсёды ўдосталь. Некаторыя новазеландскія вожыкі залягаюць у спячку на зімовыя месяцы, а жыхары цяплейшых бакоў, як правіла, актыўныя круглы год. Аднак усе яны схільныя ўпадаць у спячку, калі іх выняць з звыклага асяроддзя пасялення.


Сілкаванне

Вожыкі ставяцца да насякомаедных жывёл, і аснову іх рацыёну складаюць разнастайныя казуркі і бесхрыбтовыя. Акрамя такіх прызнаных дэлікатэсаў, як жукі і земляныя чарвякі, заходнееўрапейскія вожыкі ахвотна ядуць гусеніц, вухакрутак, лічынак і шматножак, ласуюцца птушанятамі і яйкамі гнездящихся на зямлі птушак, а пры выпадку не грэбуюць і падалкай. Прыемная разнастайнасць у іх меню ўносяць насенне, ягады, плён і іншая раслінная ежа.

Еўрапейскія выгляды часцей за ўсё селяцца ў пралесках, на ўзлесках лясоў, здзірванелых пустках, у садах і парках. Пустынныя і вушастыя вожыкі сустракаюцца ў самых розных кутках свайго арэала, але, аддаючы перавагу сухія месцы для прылады гнёздаў, пазбягаюць раёнаў з багатымі ападкамі. У пустэльнях, дзе мала казурак, у рацыён вожыкаў уваходзяць, відаць, дробныя грызуны. Гимнуры насяляюць у нізінных трапічных лясах, выдатна плаваюць і акрамя казурак сілкуюцца ракападобнымі, жабамі, малюскамі і нават рыбай.


Дзе замарыць чарвячка?

У пошуках корму курчу дапамагаюць выдатны нюх і слых. У сваіх еженощных падарожжах звярок стала прынюхваецца да пахаў і здольны ўчуць чарвяка на глыбіні да 3 гл. Вострымі кіпцюрамі ён імгненна раздзірае зямлю і дабіраецца да злапомнай ахвяры. Астатні час вожык, сапучы і пафыркваючы, шумна капаецца ў сухой лістоце, у зялёных загарадзях, на лясных узлесках або ў волкіх нізінах, то і справа, прыслухваючыся, не ці зашамаціць паблізу які-небудзь жучок.


Здаровы апетыт

Вожыкі заўсёды гатовыя чым-небудзь падмацавацца, але калі прыходзіць час запасіць тлушч перад заляганнем у спячку, ператвараюцца ў сапраўдных абжораў. Не назапасіўшы досыць тлушчы, звярок не зможа заснуць і ці наўрад перажыве зіму. За ноч вожык у сярэднім праходзіць да 3 км у пошуках корму, прычым самцы абыходзяць вялікую тэрыторыю, чым самкі.

Сківіцы вожыка ўладкованыя так, што ніжнія разцы, нібы шуфлік, падбіраюць казурку і падаюць яго да верхніх. Ніжнія разцы параўнальна тупыя, затое вострыя верхнія выдатна прокусывают здабычу.


Размнажэнне

У залежнасці ад месца пасялення купкоўкі размножваюцца ў розны час года, а жыхары тропікаў - нават круглы год. У некаторых выглядаў не больш аднаго приплода ў год, іншыя - у тым ліку заходнееўрапейскі вожык - могуць даваць і два кодлы.

Першы шлюбны перыяд заходнееўрапейскага вожыка звычайна надыходзіць у красавіку, неўзабаве пасля абуджэння ад спячкі. Пустившийся ў начныя падарожжы самец спарваецца з любой добразычлівай да яго самкай. Спачатку ён здзяйсняе некалькі кругоў вакол якая спадабалася сяброўкі, пасля чаго партнёры, шумна пыхкаючы і сапучы, пераходзяць да справы. На гэтым усе шлюбныя адносіны сканчаюцца, а праз 31-35 дзён самка прыносіць нашчадства ў адмыслова ўладкованым гняздзе.


Важычаняты

ВожыкіУ кодле бывае ад 2 да 7 малянят. Важычаняты народзяцца сляпымі, голымі і цалкам бездапаможнымі. Будучыя іголкі толькі грудкамі пазначаныя на ружовай скуры, каб не траўміраваць маці пры родах. Аднак ужо праз некалькі гадзін у важычанят адрастаюць спачатку белыя і мяккія іголкі, а праз трое сутак - цёмныя. У двухтыднёвым веку белыя іголкі цалкам хаваюцца ў масе цёмных. Патурбаваная ў першыя гадзіны пасля родаў матуля можа з'есці сваё нашчадства. Але калі ўсё праходзіць шчасна, маленькія важычаняты хутка растуць і развіваюцца. Праз дзвюх тыдня ў іх адчыняюцца вочы, а мыска і брушка пачынаюць абрастаць валасамі.


Два кодлы за лета

Да канца трэцяга тыдня жыцця на змену малочным зубам у важычанят вырастаюць сталыя, і яны гатовыя вынікаць за матуляй у паходах за кормам. Яшчэ тры-чатыры тыдня яна будзе карміць іх малаком, а затым папросту выганіць з гнязда.

Калі першая кодла быў у траўні, то ў канцы лета вожычыха суцэль можа прынесці другі приплод. Аднак дзіцянятам, якія з'явіліся на святло ў перадпачатку восені, значна цяжэй выжыць, чым іх старэйшым братам, у якіх у запасе цэлых тры месяца, каб падрасці і назапасіць тлушч на зіму. Пераходзячы на ўласную збажыну, юныя важычаняты важаць каля 250 г - у дзесяць разоў больш, чым пры нараджэнні, але каб перажыць зіму, яны павінны важыць не менш 400 г. Новае пакаленне дасягне палавы сталасці толькі ў наступным годзе, у 11-месячным веку.

У вушастых вожыкаў бывае толькі адзін приплод у годзе з ліпеня па верасні. У кодле звычайна 4-7 дзіцянятаў, якія з'яўляюцца на святло ў адмысловай гнездавой камеры, уладкованай у найглыбейшым і прахалодным кутку падземнай нары. Цяжарнасць у розных выглядаў доўжыцца ад 30 да 59 дзён. У приплоде звычайных і малых гимнуров, як правіла, налічаецца не больш двух-трох дзіцянятаў.