Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Вялікія коткі

Гэтых імклівых і лютых забойцаў, выдатна ўмелых высочваць і даганяць ахвяру, можна назваць самымі ўдачлівымі паляўнічымі жывёлы царствы.

Усяго ў прыродзе налічаецца шэсць разнавіднасцяў вялікіх котак. Гэта прыналежныя да адной групы (пантэры) леў, ягуар, тыгр, леапард і снежны барс, а таксама асобны выгляд - гепард.

Коткі жывуць на Зямлі ўжо больш 25 млн. гадоў. Адным з самых ранніх і самых вядомых прадстаўнікоў сямейства каціных быў шаблязубы тыгр, які меў іклы даўжынёй звыш 20 гл. Гэтыя велізарныя звяры палявалі на буйных траваедных жывёлах, імгненна забіваючы іх ударамі магутных іклоў.

Паміж вялікімі коткамі шмат адрозненняў. Да прыкладу, львы, тыгры і леапарды рыкаюць, а ягуары, снежныя барсы і гепарды - не. Большасць вялікіх котак есць лежучы; снежныя барсы кормяцца седзячы. У усіх вялікіх котак, акрамя гепарда, уцягвальныя кіпцюры.

Усе вялікія коткі - пажадлівыя драпежнікі. Большасць з іх палююць у адзіночку, але львы выходзяць на лоўлю групамі. Адна або дзве ільвіцы пудзяць присмотренную ахвяру і заганяюць яе прама ў лапы якія стаіліся ў засадзе суродзічам.

Вялікія коткіЛёваў - адзіны прадстаўнік сямейства, кіроўны па-сучаснасці грамадскае жыццё ў складзе груп, або прайдов. У прайд уваходзіць да 12 самак, звязаных паміж сабой сваяцтвам, і да пяці-шасці самцоў. Важаком і бацькам большасці дзіцянятаў з'яўляецца самы буйны і моцны самец. Самцы значна буйней самак, а іх галава і плечы пакрытыя густой касматай грывай, якая надае ім яшчэ больш вялікі выгляд. Грыва таксама абараняе горла, калі самцу прыходзіцца ўступаць у бойку, абараняючы тэрыторыю прайда. Палююць толькі самкі, здабываючы пражытак для ўсёй сям'і. Сілкаванне львоў разнастайна - ад зебр і тураў да мышэй і змей.

Усе самкі прайда могуць у адзін час вырабіць на святло 3-4 дзіцянятаў, якіх выкормліваюць і гадуюць усё разам. Прыкладна з трох месяцаў ільвяняты пачынаюць, ёсць мяса, але яшчэ тры месяца сілкуюцца і матчыным малаком.


Самая буйная котка

Самая буйная котка - тыгр. Існуе некалькі падвідаў гэтага жывёлы, прычым усе яны знаходзяцца пад пагрозай. Адзін з іх, усурыйскі тыгр, з'яўляецца самым буйным прадстаўніком каціных на зямлі, і яго вага можа дасягаць 300 кг. Ён насяляе ў лядоўнях рэгіёнах Расеі, і ад суровых маразоў яго ратуе тоўсты пласт падскурнага тлушча. У тых баках выстарацца пражытак няпроста, і ў пошуках здабычы гэты драпежнік-адзіночка здольны пераадольваць вялікія адлегласці. Тоўстае футра ўсурыйскага тыфа мае чырванавата-жоўтую афарбоўку і часцяком святлей, чым у іншых яго суродзічаў. Белы колер у яго шкуры дапамагае тыгру заставацца непрыкметным у сібірскіх снягах.

Найболей распаўсюджаным і вядомым выглядам з'яўляецца індыйскі (бенгальскі) тыгр. Тыгры-самцы раўніва ахоўваюць сваю тэрыторыю і звычайна вядуць адасобленую выяву жыцця, а самкі мірна ўжываюцца з самцамі і іншымі самкамі. Падобна большасці іншых вялікіх котак, тыгр пазначае межы сваёй тэрыторыі мочой і папярэджвае іншых тыграў аб сваёй прысутнасці, здзіраючы кару з драўняных ствалоў.

Валодаючы велізарнай сілай, тыгр здольны забіць жывёлу, значна буйнейшае, чым ён сам - да прыкладу, азіяцкага тура. Злавіўшы і забіўшы ахвяру, тыгр зацягвае яе ў якое-небудзь зацішнае месца, дзе і прымаецца за трапезу. Калі здабыча досыць вялікая, тыгр будзе прыходзіць на кармленне некалькі начэй запар. Недоеденное тыгр закопвае ў сухое лісце і ахоўвае здабычу, пакуль зноў не проголодается. Паляванне - занятак стомнае, таму 80% дзённага часу тыгры праводзяць у пасіўным адпачынку, каб захаваць запас энергіі. Па начах яны выходзяць на паляванне, хаваючыся ў высокай траве і неўзаметку падкрадаючыся да ахвяры пад полагам цемры. Па раніцах і вечарам тыгры старанна прыводзяць сябе ў парадак, вылізваючы поўсць, як гэта робяць хатнія коткі. У адрозненне ад іх, тыгры кахаюць ваду і часта не прочкі поплавать.


Утойлівыя паляўнічыя

Леапарды з'яўляюцца самой распаўсюджанай разнавіднасцю вялікіх котак, і гэтым яны абавязаныя ўменню прыстасоўвацца да асяроддзя пасялення і корму. Гнуткае, пругкае цела гэтага элегантнага звера пакрыта блішчалым і мяккім плямістым мехам. Малюнак плям у кожнага леапарда непаўторны, і па ім можна беспамылкова адрозніць кожнай асобіну. Сустракаюцца леапарды з цалкам чорным мехам, якіх звычайна завуць чорнымі пантэрамі. Шкура ў іх таксама плямістая, проста плямы не так прыкметныя. Часцей за ўсё чорныя пантэры сустракаюцца ў Паўднёваўсходняй Азіі, дзе цёмны мех выдатна маскіруе іх у густых зарасніках. Яны больш агрэсіўныя, чым астатнія леапарды.

Вялікія коткіЛеапарды - самыя ўтойлівыя з усіх вялікіх котак, і асачыць іх вельмі цяжка. І самцы, і самкі леапардаў - гэта смяротныя машыны-забойцы, значна меней пераборлівыя ў ежы, чым любыя іншыя каціна. Іх здабычай могуць быць газэлі, шакалы, страўсы, бородавочники і нават чарапахі. Леапард падоўгу адпачывае, разваліўшыся на бруху дзе-небудзь у зацішным кутку.

Снежны барс жыве ў лядоўнях кліматычных зонах на вышыні ад 3000 да 4000 м. Узімку ён спускаецца з гор у даліну. Палюе ён па начах на самых розных сысунах - ад газэляў да зайцаў. У снежнага барса вялікія перадпакоі лапы, кароткія перадпакоі ночы і магутная грудная клетка, што дазваляе яму лёгка скакаць па скалах. Доўгі хвост дапамагае зверу захоўваць раўнавагу.

Дымчаты леапард вонкава вельмі падобны на вялікіх котак, але цалкам не ўмее рыкаць. Ён не з'яўляецца блізкім сваяком леапарда, але навукоўцы лічаць яго злучным звяном паміж вялікімі і малымі коткамі.

Ягуар - вельмі рэдкі і ўтойлівы звер, насялялы ў джунглях Цэнтральнай і Паўднёвай Амерыкі. Мускулісты і дужа збіты, з прыгожым, як у леапарда, плямістым мехам, ён проста створаны для палявання. Аднак для доўгай пагоні ў яго бракуе цягавітасці, таму ён бярэ здабычу цярпеннем і сілай. Кормам яму служаць іншыя насельнікі джунгляў, напрыклад, гультаі і вадасвінкі. Ягуара адрознівае адмысловая сіла хваткі. Параўнальна кароткія сківіцы стульваюцца магутнымі мускуламі, што дазваляе яму прокусывать, разгрызать, раздзіраць і разжоўваць косткі і жывыя тканіны. Падобна іншым вялікім коткам, ягуар палюе ў змярканні. У пошуках здабычы ён здольны пераадолець некалькі кіламетраў, спыняючыся толькі перад воднымі перашкодамі, і не грэбуе нават рыбай і чарапахамі.

Гепард - самае хуткае сухапутнае жывёла нашай планеты. Сваю здабычу -хутканогіх газэляў і антылоп - ён пераследвае са хуткасцю 80 км у гадзіну, а пры неабходнасці павялічвае яе да 112 км у гадзіну. Зрэшты, доўга ўтрымліваць такую хуткасць гепард не можа. Калі ахвяры атрымоўваецца пазбегнуць яго кіпцюроў хоць бы секунд 20, ён здаецца і кідае пагоню. Дагнаўшы ахвяру, гепард узлятае ў скачку і валіць яе з ног. Каб паваліць буйнае жывёлу, патрабуецца моцны рывок кіпцюрамі за крыж або бок. Упалай ахвяру гепард прыціскае лапамі да зямлі і перагрызае ёй горла. Пасля гэтага ён вырывае мяса кавалак за кавалкам і есць здабычу за адзін прысест. Гепарды сілкуюцца толькі той здабычай, якую самі злавілі і забілі. Яны грэбуюць мёртвымі, хай нават толькі што забітымі жывёламі. Пры ўсім гэтым яны даволі нясмелыя і саступаюць забітую здабычу такім буйнейшым коткам, як львы і леапарды.

Дзіцяняты гепарда цалкам безабаронныя і нярэдка становяцца ахвярамі львоў, леапардаў і іншых драпежнікаў. Небяспека можа зыходзіць і ад іх уласных суродзічаў. Калі гатоваму да спарвання самцу гепарда сустрэнецца самка, ён можа літаральна ўзяць яе ў закладніцы. Знаходзячыся ў  палоне самца, яна не можа карміць дзіцянятаў, і тым пагражае галодная смерць. Часам крыкі галодных малянят прыцягваюць іншых драпежнікаў, якія преспокойно іх пажыраюць.