Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Лятучыя сысуны

Кажана - адзіныя сысуны, якія авалодалі мастацтвам актыўнага палёту. Але ёсць яшчэ тры не якія складаюцца ў сваяцтве групы сысуноў, здольных планаваць у паветры на значныя адлегласці. Гэта - вавёркі-палятухі, якія лётаюць поссумы (фалангеры) і шерстокрылы.

Шматлікія з якія жывуць на галінах дрэў сысуноў, у тым ліку вавёркі і малпы, ліха пераскокваюць з дрэва на дрэва, не жадаючы падвяргацца поджидающим на зямлі небяспекамі. Такая стратэгія безадмоўна дзейнічае ў густым лесе, але што рабіць у рэдкалессе? З гэтай задачай паспяхова зладзіліся лятучыя сысуны, у якіх паміж перадпакоямі і заднімі канечнасцямі ёсць скурыстыя перапонкі.


Вавёркі-палятухі

Самым вядомым лятучым сысунам з'яўляецца вавёрка-палятуха. Арэал пасялення гэтага звярка ахапляе Паўночную Амерыку, Еўропу і Азію, а два сямейства засяляюць і Афрыку.

Большасць палятух вельмі малыя, не больш 135 мм у даўжыню (плюс, як і ў усіх вавёрак, доўгі пухнаты хвост). Палятухі аддаюць перавагу сяліцца ў лясах, уладкоўваючы жыллё ў выдзеўбаных дзятламі або натуральных дуплах дрэў. Асноўны іх рацыён складаецца з кары, нырак, лісця і насення, а на зямлі яны ахвотна ласуюцца грыбамі і ягадамі. Не быўшы строгімі вегетарыянцамі, некаторыя выгляды палятух разнастаяць сваё меню птушынымі яйкамі, казуркамі і іншай дробнай жыўнасцю. У адрозненне ад звычайнай вавёркі, убачыць палятуху ў лесе досыць цяжка, бо на кармленне яна выходзіць толькі па начах. Перад пачаткам планавання палятуха залазіць на верхавіну дрэва, рэзка адштурхваецца і, расправіўшы скурыстыя перапонкі паміж лапкамі, плыўна парыць у паветры. Рулём ёй служыць пухнаты хвост.

Перад пасадкай звярок рэзка выкідвае канечнасці наперад і прызямляецца на ўсё чатыры лапкі. Паколькі месца прызямлення заўсёды ніжэй месцы старту, палятуха зноў залазіць наверх для працягу вандравання. Далёкасць пералёту можа быць рознай, дакументальна зафіксаваныя адлегласці да 100 м.

Еўраазіяцкая вавёрка-палятуха, па ісце, з'яўляецца сібірскім выглядам і не сустракаецца заходней Латвіі і Фінляндыі. Гэты звярок вельмі малы, затое значна буйнейшы выгляд насяляе ў некаторых рэгіёнах Азіі, у тым ліку ў Індыі.

Вавёркі-палятухі Паўночнай Амерыкі дзеляцца на два сямейства - паўднёвых і паўночных палятух. Знешнасцю і звычкамі яны вельмі падобныя на сваіх еўраазіяцкіх сваякоў, але некалькі саступаюць ім па велічыні.

Два сямейства афрыканскіх палятух аб'яднаныя агульным назовам - чешуехвостые вавёркі. Ад насельнікаў Паўночнай Амерыкі і Еўразіі яны адрозніваюцца месцам мацавання перапонкі да канечнасцяў - не ў запясцевага, а ў локцевага сустава. Налічаюць некалькі выглядаў гэтых звяркоў.


Якія лётаюць лемуры

Лятучыя сысуныЯкія лётаюць лемуры (шерстокрылы) адрозніваюцца ад палятух і лемуров, і да іх часта ўжываюць мясцовыя назовы - кулуго або кобего. Гэтыя звяркі водзяцца на Філіпінах, у Інданэзіі, Малайзіі і на поўдні Кітая.

Парыць у паветры шерстокрылу дапамагае больш дасканалая, чым у вавёркі, перапонка, якая злучае шыю, кончыкі пальцаў і хвост, і, пералятаючы з дрэва на дрэва, шерстокрыл падобны на маленькі дыван-самалёт. Быўшы значна буйней большасці палятух, гэты звярок велічынёй усё жа не больш коткі. У самак мех шэрага колеру, а ў самцоў - шакаладнага. Шерстокрылые сілкуюцца плёнам, лісцем, насеннем і ночками. Кормяцца яны, падобна астатнім лятучым сысунам, па начах, а днём адсыпаюцца, павісшы дзе-небудзь на галінцы ўніз галавой, сапраўды кажана. І гэтак жа, як у кажаноў, самка шерстокрыла прыносіць толькі аднаго дзіцяня. Падчас палёту маляня вісіць у матулі на грудзі, моцна ўчапіўшыся ў мех. Шерстокрылы здольныя пераадольваць у паветры адлегласці да 136 м.


Якія лётаюць поссумы

Лятучыя сысуныЯкія лётаюць поссумы - сумчатые жывёлы, насялялыя ў Аўстраліі і Новай Гвінеі. На вавёрак-палятух яны падобныя не толькі лятальнай перапонкай, але і доўгім пухнатым хвастом, а таксама вельмі густым і прыгожым мехам.

Адрозніваюць тры групы якія лётаюць поссумов. У першую ўваходзяць самыя дробныя поссумы-медоеды, або цукровыя поссумы, названыя так за іх каханне да салодкага. У гэтых малянят вагай не больш 130 г шэрыя спінкі, а на грудзі - белыя манішкі.  У Новай Гвінеі асобны падвід утвораць папуасские медоеды. Назіральнікі не раз заўважалі, як яны на лёце спрытна хапаюць матылькоў.

У блізкім сваяцтве з медоедами складаюцца буйнейшыя якія лётаюць поссумы і желтобрюхие палятухі. Яны здольныя рэгуляваць кірунак палёту з дапамогай хваста.

Другая група - гэта сумчатые поссумы-пігмеі, або перьехвостые поссумы, названыя так за падобны на птушынае пяро хвост. Адзін выгляд жыве ў Аўстраліі, іншы - у Новай Гвінеі. Абодва яны велічынёй з мыш і сілкуюцца кветкавым нектаром і казуркамі.

У трэцюю групу ўваходзіць адзін выгляд - вялікі які лётае поссум, вага якога дасягае 1,5 кг. Ён водзіцца на ўсходзе Аўстраліі і з'яўляецца даволі блізкім сваяком каалы. Рацыён гэтага самога буйнага з усіх сумчатых поссумов складаюць лісце і ныркі эўкаліптаў.