Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Сланы, трубказубы і даманы

У міры захавалася толькі два выгляду сланоў - афрыканскага і яго трохі меншы індыйскі субрат. Але ў гэтага магутнага жывёлы ёсць двое непадобных на яго далёкіх сваякоў. Гэта афрыканскі мурашкаед (трубказуб) і падобны на труса даман.

Сланы - самыя буйныя і цяжкія насельнікі нашай планеты. Яны жа з'яўляюцца ўладальнікамі самых доўгіх зубоў, самых доўгіх насоў і, мабыць, самой дужай памяці сярод усіх жывёл Сланы, якіх часта завуць "лагоднымі волатамі", вельмі ранімыя і эмацыйныя. Чальцы аднаго сямействы заўсёды вельмі прывязаныя сябар да сябра. Нажаль, з-за біўняў, знакамітай слановай косткі, сланы сталі аб'ектам бязлітаснага палявання, паставілай іх на грань вымірання.


Рэкардсмены вагі

СланыАмаль чвэрць агульнай вагі слана - а самец афрыканскага слана можа важыць больш 6000 кг - прыходзіцца на галаву. Гэта масіўная канструкцыя, абцяжараная яшчэ і адмысловай прыладай для прыёму ежы - магутнымі жавальнымі цягліцамі, карэннымі зубамі, хобатам і біўнямі.

Біўні - гэта падоўжаныя верхнія разцы. З іх дапамогай слон падрывае карані і здзірае з дрэў кару. У шлюбны перыяд яны служаць самцам зброяй у паядынках. У адрозненне ад звычайных зубоў, біўні растуць у слана ўсё жыццё. У аднаго састарэлага афрыканскага слана выгнутыя ў дугу біўні выраслі да 3 з лішнім метраў.

Галава слана трымаецца на кароткай, дужай, але маларухомай шыі. З-за гэтага ён не можа дацягнуцца ротам да зямлі. Падчас эвалюцый гэты недахоп быў восполнен доўгім мускулістым атожылкам - зрослай верхняй губой і носам, т. е. хобатам. Гэты дзіўны орган забяспечаны тысячамі цягліц і здольны выконваць самыя розныя функцыі - зрываць плён, уцягваць ваду з вадаёма, абрываць галінкі і вырываць з коранем дрэвы. Хобат абачліва ўлоўлівае пахі і дакрананні, і з яго дапамогай сланы вывучаюць незнаёмыя прадметы, прывітаюць суродзічаў і нават пагладжваюць патэнцыйных палавых партнёраў.

Свая велічэзная вага слон нясе з незвычайнай грацыяй, раўнамерна размяркоўваючы вагу на дужыя ногі. Слон, як і конь, ідзе на пальцы. Яны шырока расстаўленыя і падтрымліваюцца пругкай кіпрай тканінай круглай падэшвы. Сама падэшва пакрытая тоўстым пластом скуры, якая стала абнаўляецца па меры зносу. Нягледзячы на нязграбны выгляд, слон вельмі рухомы і здольны перасоўвацца амаль па любой мясцовасці - ад багністай багны да стромкіх горных схілаў, амаль не пакідаючы слядоў на камяністай глебе. Гэты гігант добра плавае і перапраўляецца праз рэкі і азёры, карыстаючыся хобатам як дыхальнай трубкай.


Афрыканскія і індыйскія сланы

Ёсць увесь два выгляду сланоў - афрыканскі і індыйскі (азіяцкі). Лягчэй усяго іх адрозніць па памерах (афрыканскія сланы нашмат буйней і цяжэй) і па велічыні вушэй і біўняў. У індыйскага слана больш выпуклы чэрап.

За тысячагоддзі ўсім сланам, асабліва афрыканскім, прыходзілася прыстасоўвацца да розных умоў жыцця. Калі амаль уся суша была пакрытая лясамі, усе яны былі ляснымі насельнікамі. З зменамі клімату змяняўся аблічча зямлі, і ў нашы дні сланы жывуць у лясах і саванах. Стэпавага слана можна сустрэць нават у сахеле - рэгіёне Афрыкі да поўдня ад Сахары. Лясныя сланы засяляюць шырокія рэгіёны - ад Заходняй Афрыкі да басейна Конга. Большасць індыйскіх сланоў жыве ў лясах, але некаторыя сустракаюцца на раўнінах і ў балотах.


Вегетарыянцы

Быўшы траваеднымі, сланы ахвотна ядуць любы раслінны корм - траву, лісце, сцеблы, плён, кветкі, галінкі, ствалы і нават карані дрэў. У дзень слану патрабуецца да 225 кг карма, які ён з'ядае прыкладна за 16 гадзін.

Ваду - а яе трэба шмат - слон п'е з дапамогай хобата. Афрыканскі слон можа за адзін прысест уцягнуць у хобат да 5 л воды. Спачатку ён уцягвае ваду ў хобат і зачыняе яго, затым падносіць кончык хобата да рота і выдзімае туды змесціва. Маленькія сланяняты п'юць ваду ротам, абыходзячыся першы час без хобата.


Вандроўцы

У пошуках вады і нищи слон кожны дзень праходзіць шмат кіламетраў. У Афрыцы падчас сухога сезону цяжка адшукаць ваду, і сланы здзяйсняюць доўгія пераходы, каб дабрацца да вадапою. Кожны год яны прыходзяць у адно і тое ж месца і ніколі не забываюць, дзе ёсць вада. Індыйскія сланы жывуць у 1устых лясах, дзе клімат мякчэй, і таму ім няма галечы пускацца ў далёкія падарожжы.

Дарослыя самцы жывуць асабняком або групамі з некалькіх асобін, а самкі з дзіцянятамі - у шматлікіх сем'ях. Кожнай групай правадырнічае старая самка, звязаная сувяззю сваяцтва са ўсімі дарослымі чальцамі сям'і, і ўжо занадта старая, каб мець сваё нашчадства. Валодаючы вялікім досведам, яна вырашае, куды статку ісці, чым карміцца, дзе піць ваду і дзе адпачываць. Дарослыя самцы ненадоўга наведваюць статак, каб спаравацца з самкамі, але не ўдзельнічаюць у выхаванні дзіцянятаў. Часам яны ўступаюць сябар з сябрам у смяротныя паядынкі за права спаравацца з самкай.


Цяжарнасць

Цяжарнасць самкі афрыканскага слана доўжыцца 22 месяца (індыйскага - 21). Звычайна на святло з'яўляецца адзін дзіцяня. Вага нованароджанага каля 100 кг, рост не больш 1 м. Першыя два года жыцця сланяня сілкуецца матчыным малаком, навучаючыся тым часам карыстацца хобатам, пакуль не навучыцца шчыкаць траву і хмызняк. Дасягнулых мякінай сталасці (у веку каля 14 гадоў) маладых самцоў выганяюць з статка, каб не дапусціць іх спарвання з чальцамі свайго сямейства. Самкі застаюцца ў статку на ўсё жыццё і прыглядаюць за малянятамі, пакуль ім не прыйдзе сітавіна заводзіць сваё нашчадства.


Сямейная сувязь

СланыРоднасныя сувязі ўсярэдзіне груп вельмі моцныя, і ўсё дапамагаюць гадаваць і абараняць сланянятаў. Часам пры сустрэчы сланы збягуць сябар да сябра, гучна трубячы ў знак прывітання. Калі ўсё добра, сланы падбадзёрваюць адзін аднаго гулкім басавітым буркатаннем. Але пры найменшай пагрозе яны змаўкаюць, а дарослыя атачаюць малянят шчыльным кольцам, уберегая іх ад небяспекі.

Вельмі кранальна рэагуюць сланы на смерць свайго суродзіча. Часта яны падоўгу каштуюць у мёртвага цела, чапаючы і пагладжваючы яго хобатам, а часам нават спрабуюць закапаць яго ў зямлю. Відаць, што маці загінулага сланяня хвалюецца сучаснасць гора. Нярэдка яна падбірае цела мёртвага дзіцяня, выносіць яго ў зацішнае месца і не пакідае некалькі дзён.


Біўні сланоў

Біўні - адзіная крыніца слановай косткі, матэрыялу, які заўсёды высока шанаваўся чалавекам. Даўней, да з'яўлення аўтамабіляў і вінтовак, слана было вельмі складана не то што забіць, але нават асачыць. Аднак з з'яўленнем аўтамабіля людзі без працы сталі заганяць сланоў і расстрэльваць іх з бяспечнай адлегласці. Велізарная колькасць сланоў было забіта дзеля слановай косткі, і неўзабаве гэтыя выдатныя жывёлы апынуліся на грані поўнага знікнення. У 1979 г. у Афрыцы налічалася каля 1,3 млн. сланоў. Да 1989 г. браканьеры скарацілі гэтую лічбу прыкладна да 600 тыс. Якая расце ва ўсім міры трывога за будучыня гэтых жывёл прывяла да ўводзін у 1989 г. міжнароднай забароны на гандаль слановай косткай, які даў адчувальныя вынікі. Попыт на слановую костку рэзка зваліўся, кошты знізіліся, гандаль рэзка скарацілася. У 1995 г. у Афрыцы па-ранейшаму налічалася каля 600 тысяч сланоў. Лёс індыйскага слана склалася меней спрыяльна. У цяперашні час у дзікай прыродзе (першым чынам, у Індыі) захавалася не больш 35-54 тысяч сланоў - галоўнай выявай, з-за знішчэнні асяроддзя іх прыроднага пасялення. Яшчэ 16 тысяч прыручылі і выкарыстаюць на розных працах па ўсёй Азіі.


Нечаканыя сваякі

Сёння слон - адзінае на зямлі траваеднае жывёла з хобатам. Мільёны гадоў назад планету засяляла каля 350 выглядаў proboscidae (т. е. жывёл, мелых хобат). Іх нашчадкамі і далёкімі сваякамі сланоў з'яўляюцца цяперашнія ламанціны і марскія каровы.

Аднак у гэтага волата ёсць два значна бліжэйшых сваяка. Гэта афрыканскі мурашкаед (трубказуб) і даман. І сланы, і трубказубы, і даманы ставяцца да "прымітыўным капытным". Іх кіпцюры са часам распляскаліся і ператварыліся ў пазногці, але не сталі капытамі. Адгэтуль іх назоў "прымітыўныя".


Даманы і трубказубы

Даманы - гэта падобныя на трусаў звяркі з кароткімі вушкамі і хвастом. Яны жывуць у Афрыцы і на Блізкім Усходзе. Большасць з іх памерам з зайца, а некаторыя - з невялікага сабаку.

У драўнянага дамана, які жыве на дрэвах у афрыканскіх лясах, лапы выдатна прыстасаваныя для лазания. Ён вядзе адасобленую начную выяву жыцця.

Хмызняковыя і горныя даманы жывуць на скалістых грудах восточноафриканских раўнін. Часам яны жывуць змяшанымі групамі з некалькіх сот асобін, узначаленых буйнымі самцамі. Даманы маюць зносіны сябар з сябрам крыкамі і свістам. Падчас кармлення старэйшына сядзіць дзе-небудзь на камені, назіраючы за наваколлямі. Пры з'яўленні небяспекі вартавы папярэджвае астатніх, і ўся зграйка адразу кідаецца наўцёкі.

Падобны на парася трубказуб вядзе адасобленую выяву жыцця ў саванах Цэнтральнай і Паўднёвай Афрыкі. Самец трымаецца асабняком і сустракаецца з самкай толькі для спарвання. Самка звычайна жыве разам са сваім адзіным атожылкам. Трубказуб сілкуецца мурашкамі і тэрмітамі, выкопваючы здабычу выцягнутым вузкім лычыкам. Гэтае палахлівае жывёла можа мінуць больш 10 км у пошуках мурашыных гнёздаў або тэрмітнікаў, кіруючыся вострым слыхам і надзвычай адчувальным нюхам.

Доўгія і вострыя кіпцюры служаць яму выдатнай шанцевым прыладай. Выкапаўшы ў тэрмітніку ямку магутнымі ўдарамі лап, трубказуб засоўвае туды рухомы лычык і злізвае казурак доўгай, вузкай і ліпкай мовай. Трубказубы - выдатныя грабары. Гэты звер здольны вырыць метровы тунэль значна хутчэй, чым група ўзброеных лапатамі грабароў. Пры выглядзе гіены, леапарда або льва ён імгненна выкопвае ў зямлі яму і закопваецца ў яе з галавой. Зрэшты, часам трубказуб атакуе ворага, наносячы ўдары магутным хвастом і перадпакоямі лапамі.