Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Алені, жырафы і антылопы

Алені, антылопы і цыбатыя, трохі няскладныя жырафы ставяцца да атрада парнакапытных жуйных жывёл. Спехам праглынутая ежа захоўваецца ў адным з іх чатырох страўнікаў, а пазней адрыгаецца для больш дбайнага перажоўвання.

Усяго ў Еўропе, Паўночнай Афрыцы, Азіі і абедзвюх Амерыках налічаецца 36 выглядаў аленяў. Параўнальна нядаўна яны былі завезеныя ў Аўстралію і Новую Зеландыю.

Алені - адзіныя жывёлы, у якіх на вырастах лобных костак размяшчаюцца галінастыя касцяныя адукацыі, або рогі. За выключэннем аднаго- двух выглядаў, рогі ўпрыгожваюць толькі самцоў. Кожны год старыя рогі спадаюць, а на іх месцы вырастаюць новыя. У перыяд гону, т. е. сезону спарвання, рогі служаць самцам зброяй для паядынкаў за самку. Алені звычайна жывуць буйнымі статкамі, вандруючы з месца на месца ў пошуках корму. Сілкуюцца карай, ныркамі, уцёкамі і лістотай дрэў і хмызнякоў.


Алені Еўразіі

Самыя распаўсюджаныя еўрапейскія выгляды - гэта малая лань вышынёй у карку каля 1 м і велічны высакародны алень, чый рост дасягае 1,2 м.

У дзікай прыродзе лані сустракаюцца на поўдні Еўропы, у Турцыі і дзе-нідзе на северо-захадзе Афрыкі. У Паўночнай Еўропе і Вялікабрытаніі лані жывуць у парках як дэкаратыўныя жывёлы. Высакародныя алені шырока распаўсюджаныя амаль ва ўсёй Еўропе, Северо-Заходняй Афрыцы, дзе іх завуць берберскімі аленямі, і ў Іране. У блізкім сваяцтве з імі складаецца вапити, або амерыканскі высакародны алень.

У Лапландыі і на Крайняй Поўначы Расеі насяляе паўночны алень. Цёплы касматы мех і тоўсты пласт падскурнага тлушча дазваляюць яму выжываць у суровых умовах арктычнай зімы.

Найбуйным прадстаўніком усяго оленьего племя з'яўляецца амаль двухмятровы еўрапейскі лось. Гэты блізкі сваяк амерыканскага лася шырока распаўсюджаны ў Скандынавіі, Усходняй Еўропе і Сібіры, дзе выбірае для пасялення лісцяныя лясы, балоты і тарфянішчы.

З азіяцкіх выглядаў вядомы індыйскі балотны алень, або барасингу. У Індыі, Шри-Ланке, у Паўднёваўсходняй Азіі, Кітаі і на Філіпінах насяляе буйнейшы замбар важкі да 320 кг. Але, мабыць, усіх пераўзыходзіць прыгажосцю алень аксис з яго пакрытай белымі плямкамі рудавата-карычневым кажушком. Ён водзіцца ў Індыі і Шри-Ланке, вандруючы статкамі да 100 і больш асобін.

Маленькі індыйскі мунтжак ростам не перавышае полуметра. Яго часта завуць лающим аленем з-за падобнага на сабачы брэх голасу. Ражкі ў яго кароткія, але ён не без поспеху абараняецца парай вострых іклоў. Гэтак жа невялікі і кітайскі вадзянік алень.

Сапраўднай рэдкасцю стаў алень Давыда. Да 1900 г. ён быў цалкам знішчаны ў родным Кітаі, але, да шчасця, стараннямі герцага Бедфордского ў ангельскім маёнтку Уоберн захавалася невялікі статак, нашчадства якога было са часам разаслана ў шматлікія заапаркі, уключаючы Пекінскі.

АленіРознымі выглядамі аленяў багата і заходняе паўшар'е. Амерыканскі лось прыходзіцца блізкім сваяком амерыканскаму высакароднаму аленю і шмат у чым на яго падобны. Яшчэ адзін вядомы амерыканец - карибу, або паўночны алень. Адрозніваюць два выгляду гэтага жывёлы - лясны і тундравы. Лясныя карибу жывуць у густых лясах Канады і паўночных штатаў ЗША. Тундравыя карибу менш ростам і святлей афарбоўкай, чым іх лясныя субраты. Зімуюць яны ў лясах, а на лета перавандроўваюць у арктычную тундру.

Часцей за ўсё ў дзікай прыродзе сустракаецца грацыёзны белахвосты, або віргінскі, алень, насялялы ў Паўночнай Амерыцы, Балівіі, ва ўсіх трох Гвианах і Пяру. Рост гэтага жывёлы не перавышае 1 м. У заходніх рэгіёнах Паўночнай Амерыкі водзіцца падобны на яго чернохвостый, або асліны, алень з доўгімі, як у мула, вушамі. І тыя, і іншыя адрозніваюцца манерай высока падскокваць на збягу.

Карычневы і чырвоны алені мазама водзяцца ў трапічных шыротах. У блізкім сваяцтве з імі складаецца самы маленькі ў міры чылійскі алень пуду. Яго вышыня ў карку не перавышае 30 гл. Найбуйным у Паўднёвай Амерыцы з'яўляецца балотны алень вышынёй да 1,2 м.


Размнажэнне

Штогод усіх дасягнулых мякінай сталасці самак апладняе важак статка. Пасля цяжарнасці, якая доўжыцца ў розных выглядаў ад 25 да 40 тыдняў, самка нараджае аднаго- двух дзіцянятаў. Звычайна самкі вырабляюць нашчадства ў якім-небудзь зацішным кутку, і, перш чым далучыцца да статка разам з маці, дзіцяняты яшчэ некалькі тыдняў хаваюцца ў хованцы.


Антылопы

Антылопы адрозніваюцца ад аленяў полымі і пазбаўленымі атожылкаў прамымі рогамі. Сямейства антылоп дзівіць шматстатнасцю формаў і памераў. Рост некаторых волатаў, напрыклад, каны, дасягае 2 м. Але ёсць і маляняты - скажам, вышыня ў карку карлікавай антылопы складае толькі каля чвэрці метра. Амаль усе антылопы жывуць у Афрыцы, толькі некалькі выглядаў - у Азіі. А так званая амерыканская антылопа, або вилорог, нягледзячы на назоў, не з'яўляецца блізкім сваяком антылоп. І самцы, і самкі гэтага сямейства носяць рогі, але ў адрозненне ад аленяў не скідаюць іх кожны год. На турнірах у сезон спарвання самцы антылоп падобна аленям карыстаюцца рогамі як зброяй.

Некаторыя выгляды антылоп жывуць у лясах, на горных схілах або на балотах, але большасць вандруе велізарнымі статкамі па прасторах сухіх саван Усходняй і Паўднёвай Афрыкі. Пры найменшай пагрозе ўвесь хутканогі статак дружна ратуецца ўцёкамі. Амаль у ўсіх антылоп шкура пакрытая кароткай, аднатонна афарбаванай поўсцю розных адценняў шэрага або рудавата-бурага колераў. Адрозніваюць чатыры асноўных групы антылоп: винторогие куду і бушбоки; дукеры; шаблярогія, або конскія, антылопы; газэлі.

У групу бушбоков і куду, самцы якіх упрыгожаныя спіральна закручанымі рогамі, уваходзіць і род оленебыков. Куду - досыць рослае жывёла з падобнымі на лейцар рогамі, насялялае ў парослых хмызняком саванах. Тутака ж пасуцца статкі самой буйнай з афрыканскіх антылоп - каны. Вышыня ў карку самца гэтага выгляду складае каля 1,5 м. Параўнальна невялікія бушбоки аддаюць перавагу лясам. Іх памяранцава-карычневыя бакі размаляваныя яркімі папярочнымі палосамі.

Да групы винторогих прыналежаць і два азіяцкіх выгляду. На адчыненых раўнінах Індыі водзіцца антылопа нильгау з кароткімі канічнымі ражкамі, а ў густым падлеску трапічных джунгляў жыве маленькая четырехрогая антылопа - па ісце, адзіны ўладальнік чатырох рогаў.

Антылопы-дукеры, уцякаючы ад паляўнічых або драпежнікаў, збіваюць пагоню з таўку, чаргуючы шырокія зігзагі з боку ў бок з высокімі прыскокамі. Гэтыя антылопы водзяцца ў лясах і хмызняковых зарасніках Цэнтральнай і Паўднёвай Афрыкі.

У групу шаблярогіх уваходзіць вялікі лік буйных і сярэдніх жывёл. Асобай вядомасцю карыстаюцца два выгляду гэтай групы - конская і чорная антылопы, чые доўгія вушы робяць іх падобнымі на канёў. Яны жывуць статкамі: конскія - на адчыненых прасторах да поўдня ад экватара, а чорныя - у Цэнтральнай і Ўсходняй Афрыцы. Заслугоўваюць згадванні яшчэ два выгляду - балотны і вадзянік казлы. Абодва трымаюцца паблізу ад вады, дзе хаваюцца ад драпежнікаў, з-за чаго іх часта завуць балотнымі антылопамі.

Да ліку буйных прадстаўнікоў гэтай групы ставяцца орикс, або сарнабык (невялікая папуляцыя ориксов насяляе і ў Саудаўскай Аравіі), даўганосыя бубалы, або каровіны антылопы, з іх падобнымі на ліру рогамі, і знакамітыя антылопы хілю. Бубалы і хілю ў багацці водзяцца ў саванах і не адрозніваюцца асобай прыгажосцю, вонкава нагадваючы мешанку паміж канём і турам.

У адрозненне ад бубалов і гну, газэлі здаўна лічацца прызнанымі прыгажунямі сярод антылоп. Гэтыя стройныя хутканогія жывёлы выдатна прыстасаваныя да жыцця ў смажанінах засушлівых рэгіёнах Афрыкі і Азіі. Да іх прыналежаць спрингбок, у выпадку небяспекі подпрыгивающий на 2 м, импала, якая перасоўваецца доўгімі скачкамі, і винторогая гарна, не дасведчаная сабе роўных у бегу ва ўсёй Індыі.


Жыраф

Шасцімятровага жырафа - самога высокага з сысуноў - лёгка пазнаць па доўгіх падгалістых нагах і яшчэ даўжэйшай шыі. Высокі рост і няскладны выгляд робяць яго, на першы погляд, даволі лёгкай здабычай, аднак ён здольны развіваць хуткасць да 50 км/гадзіна і разбіць ворага магутным ударам ног. Аднаго ўдару задняга капыта досыць, каб забіць льва. Кароткія ражкі жырафа, у адрозненне ад оленьих рогаў, служаць яму ўсё жыццё, аднак непаўторны каларыт яго абліччу надае плямістая залаціста-карычневая афарбоўка.


Выява жыцця жырафа

ЖырафыЖырафы водзяцца ў шматлікіх рэгіёнах Афрыкі, аддаючы перавагу высокотравье парослых хмызняком саван, дзе досыць іх упадабанага корму - лістоты акацый і мімоз. А бо ў саванах дрэвы растуць дробнымі астраўкамі, жырафы вандруюць да месцаў кармлення невялікімі групамі да 30 асобін, якія складаюцца з некалькіх самак з дзіцянятамі і важака.

Самцы нярэдка ладзяць сутычкі за права спаравацца з самкай, а само спарванне адбываецца ў любы час года - перыяду гону ў жыраф не існуе. Падчас паядынку дуэлянты абменьваюцца цяжкімі ўдарамі галавой - яна, дарэчы, важыць да 45 кг - і доўгімі шыямі. Пасля 4-месячнай цяжарнасці на святло з'яўляюцца дзіцяняты, якія ўжо праз 20 хвілін здольныя стаяць на нагах. Працягласць жыцця жыраф - да 30 гадоў.

У жырафа ёсць толькі адзін сваяк - окапи. Гэтае жывёла настолькі ўтойліва, што еўрапейцы ўпершыню ўбачылі яго толькі ў 1901 г. Окапи насяляе ў трапічных лясах Цэнтральнай Афрыкі, яго рост у карку дасягае 1,5 м, а ад жырафа яго адрознівае карацейшая спусцістая шыя. Колер поўсці - чырванавата-буры з крэмавымі палоскамі на нагах. У самцоў растуць падобныя на жирафьи ражкі. Окапи жывуць групамі, якія складаюцца звычайна з аднаго самца і двух самак з дзіцянятамі.