Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Драпежныя птушкі

Птушыныя драпежнікі - самыя бязлітасныя і майстэрскія паляўнічыя птушынага міру. Сваімі выгнутымі кіпцюрамі і дзюбамі гэтыя зоркія паветраныя асы выпростваюцца з самой разнастайнай здабычай.

Тэрмін "драпежныя птушкі" звычайна ўжываюць да прадстаўнікоў атрада Falconiformes. У гэты буйны атрад уваходзяць амаль тры сотні розных выглядаў, у тым ліку арлы, каршакі, канюки і сокалы. Але калі ўсе яны, без сумневу, ставяцца да ліку драпежнікаў, то шматлікія іншыя птушкі, якія здабываюць пражытак паляваннем, такімі не з'яўляюцца. Скажам, поморник і сорокопут таксама кормяцца ўсякай жыўнасцю, але ні той, ні іншы не лічыцца драпежнікам. Нават сов, з іх вострым зрокам і кіпцюрамі не горш арліных, нельга назваць праўдзівымі драпежнікамі.

Справа ў тым, што ў гэтых птушыных няма адзінай для ўсіх адметнай рысы. У той жа час усе драпежныя птушкі, быўшы ў асноўным пажадлівымі, сілкуюцца практычна ўсімі выглядамі жывёл - казуркамі, птушкамі, гадамі   і   сысунамі.   Іх  магутныя кручкаватыя дзюбы выдатна прыстасаваныя для раздзірання жывога цела.

Акрамя таго, амаль усе драпежныя птушкі актыўна палююць і забіваюць здабычу. Але, у адрозненне ад большасці сваіх пажадлівых субратаў, яны хапаюць ахвяру не дзюбай, а магутнымі кіпцюрастымі лапамі. Відавочным выключэннем з гэтага правіла з'яўляюцца сцярвятнікі, якія сілкуюцца толькі падалкай. Таму і лапы ў іх слабей, і дзюбы часцяком затупленыя на канцы.

У той жа час усе драпежныя птушкі, не выняткоўваючы сцярвятнікаў, актыўныя толькі ў дзённы час. Праўда, некаторыя выгляды накшталт белозобого сокала лётаюць і ў змярканні, але ніхто не палюе ў поўнай цемры. Таму драпежных птушак часта завуць дзённымі драпежнікамі, у адрозненне ад сов, охотящихся па начах.

Драпежныя птушкі распаўсюджаныя па ўсім міры і сустракаюцца на ўсіх кантынентах, акрамя Антарктыкі. Асобныя выгляды здолелі прыстасавацца да самых розных сфер пасялення - ад горных вяршыняў да верасовых пустак, ад трапічных лясоў да заснежанай тундры.


Міграцыя

Шматлікія драпежныя птушкі не жывуць круглы год на адным месцы. Некаторыя навучыліся міграваць, ратуючыся ад суровай зімы, іншыя са зменай часоў года вандруюць з адных паляўнічых угоддзяў у іншыя. Да прыкладу, звычайны осоед і стэпавая пустельга, рацыён якіх багаты казуркамі, улетку часта пералятаюць на поўнач, дзе больш карма. Але з набліжэннем зімы, калі казурак становіцца менш, яны ўслед за сонцам вяртаюцца на поўдзень.


У шлях за здабычай

Драпежныя птушкіНекаторыя драпежнікі, охотящиеся на іншых птушак, вандруюць разам з сезоннай міграцыяй сваёй здабычы. Скажам, чеглок Элеаноры нават адкладае на пазней выводзіны нашчадства, каб птушаняты вылупіліся, калі ў небе іх роднага Міжземнамор'я будзе досыць дробных пералётных птушак. Іншыя выгляды, напрыклад, сокал-сапсан, пералятаюць толькі на некалькі кіламетраў паміж месцамі гнездавання ў горах і зімовымі кватэрамі на ўзбярэжжа.

Падчас пералётаў драпежнікі пазбягаюць шырокіх водных прастор. Справа ў тым, што яны выдатна прыстасаваныя да лунання, але нядосыць цягавітыя, каб падоўгу махаць крыламі. Розныя драпежнікі ў дасканаласці авалодалі амаль усімі прыёмамі вышэйшага пілатажу, і аб манеры палёту або паляванні той або іншай птушкі шматлікае можна пазнаць па форме яе крыла.

У усіх драпежных птушак доўгія шырокія крылы з магутнай пад'ёмнай сілай. Да прыкладу, кондары, грыфы і арлы могуць амаль без высілкаў падоўгу парыць ва ўзыходзячых струменях нагрэтага паветра. Дзень за днём яны праводзяць на крыле, метадычна абследуючы наваколлі ў пошуках корму. Адзін з самых дзіўных крылатых драпежнікаў - арол-блазан. Размах крылаў дарослага блазна дасягае амаль 2 метраў, але ў палёце, ён здаецца амаль бясхвостым. Змушаны аблятаць велізарныя пляцы ў пошуках падалкі, блазан здольны развіваць хуткасць да 80 км/гадзіна. Рэзкая змена кірунку дасягаецца зменай кута нахілу крыла на манер марскіх птушак. Блазан умела карыстаецца найменшым рухам паветра, абмяжоўваючыся рэдкімі ўзмахамі крылаў.


Навальніца вераб'ёў

Драпежныя птушкіУ такіх драпежнікаў, як каршак-перапёлачнік, якія б'юць здабычу ў лёт, як правіла, карацейшыя, закругленыя крылы і доўгія хвасты. Такая форма цела дае аптымальнае спалучэнне хуткасці і манеўранасці. Часта перапёлачнік віхурай праносіцца ўздоўж жывой загарадзі, пудзячы птушыную дробязь, і адным вокамгненным ударам выхоплівае і забівае ахвяру. Але самыя майстэрскія майстры паветранага палявання - гэта сокалы. Сярод драпежных птушак ім няма роўных па хуткасці палёту. Часта пішуць, што сокал-сапсан у пагоне за здабычай здольны развіць хуткасць да 300 км/гадзіна. Сапсан амаль заўсёды атакуе ахвяру - звычайна галубячы або турчыка - зверху, пікіруючы з вышыні 15-18 м і наносячы кіпцюрамі смяротны ўдар. Як і каршак-перапёлачнік, ён здольны на лёце вокамгненна схапіць і забіць дробнай птаху. Буйнейшай здабычы, забітай адной толькі сілай удару, ён дазваляе зваліцца на зямлю. Аднак у актыўным палёце тытул сакалінага чэмпіёна па хуткасці прыналежыць, відаць, звычайнаму чеглоку. Хупавыя, скошаныя назад крылы гэтага мініятурнага драпежніка дазваляюць яму збіваць на лёце ластавак і беражанак.


Пустельга

Пустельга, мабыць, самая вядомая з усіх птушыных драпежнікаў, не прочкі пры выпадку збіць на лёце дробнай птаху. Але гушчару яна звяртаецца да прыёму, даламу ёй мянушка "windhover" ("парылая на ветры"). Амаль недвижно завісшы ў небе на шырока расхінутых востраканцовых крылах і веерам распусціўшы хвост, яна выглядвае ў траве полевок і іншую жыўнасць. Хуткасць палёту яна выдатна приноравливает да хуткасці сустрэчнага ветра. Запрыкмеціўшы ахвяру, пустельга складае крылы і каменем абвальваецца на яе з неба з выпушчанымі кіпцюрамі. Дасканалае ўменне асачыць, схапіць, забіць і адразу пажраць яшчэ жывую здабычу ператварыла большасць драпежнікаў у грозных паляўнічых. Але каб не адымаць, сябар у сябра пражытак, розныя выгляды драпежных птушак прытрымваюцца розных меню. Свая "спецыялізацыя" ёсць нават у якія сілкуюцца падалкай сцярвятнікаў. Да прыкладу, вушастыя грыфы здольныя сваёй цяжкай дзюбай рассякаць тоўстую шкуру буйных жывёл і адрываць кавалкі самога цвёрдага мяса. Затое белагаловыя сипы, вычакаўшы, калі туша будзе выкрытая, ядуць вантробы.

Невялікі егіпецкі сцярвятнік навучыўся расколваць струсіныя яйкі, кідаючы ў іх камяні. А востры, хоць і не такая дужая дзюба дапамагае яму падбіраць з'едкі іншых, буйнейшых субратаў.


Дармовы пачастунак

Сцярвятнікі - не адзіныя аматары падалкі. Мала хто з птушыных драпежнікаў выпусціць выпадак пабаляваць на дармовщину. Але ў большасці сваім яны актыўна палююць і забіваюць здабычу падараваным прыродай зброяй - дзюбай і кіпцюрамі. І падобна сцярвятнікам, усвоившим розныя спосабы кармлення, каб не супернічаць, сябар з сябрам, кожная ловчая птушка палюе па-свойму. Больш таго, паколькі самкі часцяком значна буйней самцоў, памяншаецца нават суперніцтва паміж крысамі. Скажам, самкі каршака-перапёлачніка часта палююць за драздамі і тоўстымі галубамі, тады як мяльчэйшыя самцы ловяць сініц і ўюркоў.


Крылаты рыбалоў

Цікаўнымі анатамічнымі асаблівасцямі вылучаецца кагалу. У яе не толькі вострыя, як іголкі, кіпцюры, але нават падушачкі на лапах маюць шурпатую ігольчастую паверхню, дапамагаючы ўтрымаць па-майстроўску выхапленую з вады рыбу. Своеасаблівасць кагалы і ў тым, што адзін палец на лапе мае рухомы сустаў, дзякуючы чаму два пальца загнутыя наперад, а два - назад, каб лепш утрымліваць слізкай рыбину.

У большасці драпежных птушак тры пальца на лапах глядзяць наперад, а адзін назад, і хоць усе яны забяспечаныя вострымі кіпцюрамі, менавіта задняе палец наносіць ахвяры кінжальны "удар літасці". У драпежнікаў, охотящихся на іншых птушак, лапы і кіпцюры звычайна даўжэй, каб зручней хапаць ахвяру, тады як у афрыканскага сокала-мышалова, лаўца наземнай здабычы, забяспечаныя двума суставамі лапы, дазваляюць выбавіць ахвяру з найглыбейшай шчыліны.


Шлюбныя рытуалы

Шматлікія крылатыя драпежнікі дэманструюць цуды вышэйшага пілатажу і ў спробах паланіць партнёра. Гэтыя паветраныя шоў, звычайна якія суправаджаюцца ўзбуджанымі крыкамі, часта падобныя на неабыякае паляванне, калі адна птушка налётае на партнёра, нібы на здабычу. Некаторыя сокалы ўладкоўваюць парныя палёты, пры якіх адзін губляе прынадны кавалачак, а іншы на лёце яго падхапляе. Закаханая парачка можа нават сашчапіцца кіпцюрамі і разам куляцца ў паветры ледзь не да зямлі, расчапіўшыся ў самы апошні момант і зноў узнімаючыся ў вышыню. У сезон спарванні драпежныя птушкі часта становяцца раўнівымі вартавымі сваёй тэрыторыі, выганяючы ўсіх супернікаў. Часам няпрошаны госць таго жа выгляду можа быць забіты і з'едзены буйнейшай самкай якая ўгрунтавалася тут пары.

Спосабаў і месцаў гнездавання гэтулькі жа, колькі і выглядаў. Шматлікія драпежнікі гняздуюцца на прыродных узвышэннях, скажам, на ўступах скал, або нават у чужых гнёздах. Іншыя будуюць уласныя велізарныя неахайныя гнёзды, як правіла, на верхавіне высокага самотна стаялага дрэва.


Маладняк

Лік яйкаў у муры можа вагацца ад 1 да 6, прычым, чым буйней птушка, тым менш яйкаў. Наседжванне заўсёды пачынаецца адразу жа, таму, калі ў муры некалькі яйкаў, птушаняты з'яўляюцца на святло ў розны час.

У параўнанні з большасцю іншых птушак, птушаняты драпежнікаў развіваюцца параўнальна павольна. Ежу птушанятам здабываюць абодва бацькі, але корміць іх звычайна толькі самка. Першы час карм для малянят раздзіраюць кавалачкамі бацькі, але па меры росту птушаняты вучацца рабіць гэта самі. Оперяются птушаняты таксама павольна. Спачатку яны вельмі нязграбныя, і першыя палёты часцей за ўсё сканчаюцца падзеннем. У выніку бацькам яшчэ доўга прыходзіцца карміць сваіх атожылкаў пасля першай спробы сіл. Дарослыя, відаць, навучаюць птушанят навыкам палявання, прыносячы ім жывую здабычу і лецячы, прочкі, а злавіць яе птушаня павінен сам. Толькі засвоіўшы ўсе неабходныя навыкі і навучыўшыся самастойна паляваць, малады драпежнік здабывае канчатковую незалежнасць.


Ці ведаеце вы?

  • Совы, з іх вострымі дзюбамі і кіпцюрамі, усё жа не складаюцца ў сваяцтве з драпежнымі птушкамі. Прынята лічыць, што совы адбыліся ад птушак тыпу леляка, тады як продкам драпежнікаў лічыцца нейкі прататып бусла.
  • Дробную здабычу драпежнікі звычайна заглынаюць цалкам. Іх выключна канцэнтраваны страўнікавы сок здольны растварыць нават косткі ахвяры, а поўсць і пёры пазней срыгиваются ў выглядзе камячкоў.
  • Сокал-сапсан - самая распаўсюджаная ў міры птушка.
  • Пальмавы грыф адрозніваецца ад іншых субратаў тым, што ў яго рацыён уваходзіць шмат расліннай ежы - у асноўным, пальмавых арэхаў - і дохлай рыбы.
  • Вастрыня зроку пустельги прыкладна ў восем разоў вышэй чалавечай.
  • Самы буйны крылаты драпежнік - андский кондар, размах крылаў якога перавышае 3 м.
  • Самы маленькі - карлікавы сокал, велічынёй 16 гл, т. е. не больш берасцянкі.