Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Мядзведзі

Калісьці мядзведзі без рахунку вадзіліся амаль ва ўсім Паўночным паўшар'і. Хоць гэта самыя буйныя з наземных драпежнікаў, у рацыёне большасці мядзведзяў мяса -рэдкасць і дэлікатэс.

У сямействе мядзведзяў налічаецца сем асобных выглядаў, якія насяляюць у розных рэгіёнах планеты і адрозніваюцца побач асаблівасцяў. Пры значнай розніцы ў габарытах усе мядзведзі - магутныя камлюкаватыя звяры з кароткімі дужымі нагамі і маленькім хвастом. Шырокія плоскія лапы забяспечаныя пяццю доўгімі і вострымі, як брытвы кіпцюрамі, якія не ўцягваюцца ў падушачкі, як у котак. Усё цела звера пакрыта густым мехам рознай афарбоўкі і даўжыні. Вочы і круглыя вушы параўнальна невялікія для масіўнай галавы. Нос вільготны і блішчалы, як у сабакі.

Звычайна мядзведзь перасоўваецца ўперавалку на ўсіх чатырох, хоць часам можа ўстаць на заднія лапы і пракульгаць некалькі крокаў. Мядзведзь - жывёла стопоходящее, як і чалавек, гэта значыць ідзе на поўную ступню. Калі трэба, ён пераходзіць на галоп і збяжыць з уражлівай хуткасцю - да 50-60 км у гадзіну. Мядзведзі добра лазают, асабліва не вельмі буйныя выгляды, і часта нават спяць на дрэвах. Усе яны ўмеюць плаваць, але белы мядзведзь у гэтым проста прафесіянал.


Сілкаванне

Хоць мядзведзяў адносяць да драпежнікаў, на самай справе ў іх рацыёне значна менш мяса, чым у іншых жывёл гэтага атрада, і вялікую частку "меню" складае раслінная ежа. Іх хутчэй можна назваць усяеднымі прыстасаванцамі, якія ядуць усё, што трапіцца ў лапы. За шматлікія стагоддзі эвалюцыі іх тыповыя для драпежнікаў зубы таксама змянілі форму, прыстасаваўшыся да разнастайнай дыеты.

Выключэнне складае белы мядзведзь. Снежныя прасторы Запаляр'я не цешаць багаццем расліннай ежы, і ён стаў майстэрскім паляўнічым, асабліва на цюленяў. Іншыя мядзведзі сілкуюцца плёнам, ягадамі, клубнямі, цыбулінамі, грыбамі, арэхамі і жалудамі, час ад часу абмешваючы ўсё гэта такімі дэлікатэсамі, як казуркі, мёд і лічынкі дзікіх пчол. Суцэль спатрэбіцца ў ежу дробнае млекопитающее або рэптылія, але пры выпадку несдобровать і авечцы, дзіку або які адбіўся ад статка ласю.

Амаль усе мядзведзі кормяцца днём, праводзячы вялікую частку часу ў пошуках ежы. Валодаючы выдатным нюхам, яны часта ўсаджваюцца на пагорку і прынюхваюцца да доносящимся пахаў.

Увосень мядзведзі, насялялыя ў лядоўнях рэгіёнах - за выключэннем іх белага субрата - узмоцнена нагуливают тлушч перад тым, як запасці ў зімовую спячку. З прыходам халадоў мядзведзь адшуквае зручнае мястэчка для бярлога, куды натаскивает сухую траву, лісце і мох. Для сховішча падыдзе пячора або зацішная расколіна ў скале, але бывае, што мядзведзь і сам выкопвае бярлог.

Зімовы адпачынак мядзведзя нельга назваць сапраўднай спячкай, бо тэмпература яго цела і напаўненне пульса не падаюць, хоць сэрцабіцце запавольваецца. Звер на доўгія тыдні апускаецца ў глыбокі сон, але ў цёплы дзянёк можа прачнуцца і выйсці на пошукі ежы. Праспаўшы каля шасці месяцаў, схуднелы мядзведзь увесну выбіраецца на паверхню.


Размнажэнне

Ва ўмераных і арктычных шыротах гон у мядзведзяў адбываецца звычайна ўвесну. Сама цяжарнасць доўжыцца нядоўга, але паколькі самкі нараджаюць не раней сярэдзіны перыяду спячкі, аплодненае яйка прымацоўваецца да сценкі маткі мядзведзіцы толькі ў кастрычніка-лістападзе. Гэты працэс завуць затрыманай імплантацыяй.

Самкі ўсіх мядзведзяў прыносяць часцей за ўсё дваіх неверагодна маленечкіх дзіцянятаў. Нованароджаныя важаць не больш 200-700 г, сляпыя, беззубы і амаль безвалосыя. Астатак зімы яны праводзяць у бярлогу з маці, сілкуючыся яе тоўстым малаком і хутка падрастаючы. Увесну яны выбіраюцца на сонейка, няўпэўнена тупаючы следам за матуляй.

Мядзведзяў часта завуць пустэльнікамі, і дарослыя самцы сапраўды жывуць асабняком, збіраюцца няўжо што ў месцы агульнага кармлення. Але першыя два-тры гады жыцця медзведзяняты трымаюцца пры маці, у якой за гэты час з'яўляецца новае нашчадства. Таму дарослыя самкі вялікую частку жыцця праводзяць разам са сваімі атожылкамі.


Белы мядзведзь

Белы мядзведзьНа шырокіх тэрыторыях Расеі, Нарвегіі, Грэнландыі, Канады і ЗША раскінуліся ледзяныя прасторы Запаляр'я. Менавіта тут знаходзіцца суровая радзіма белых мядзведзяў - найбуйных прадстаўнікоў свайго сямейства.

Лацінскі назоў гэтага звера азначае "марскі мядзведзь", і часцей за ўсё яго можна сустрэць тамака, дзе скаванае лёдам моры сустракаецца з сушай. Гэтыя хвацкія плывуны і нырцы пачуваюцца ў вадзе як хаты, плаваюць са хуткасцю да 20 км/гадзіна і здольныя знаходзіцца пад вадой да 2 хвілін. Энергічна якія плывуць белых мядзведзяў бачылі ў 300 з лішнім кіламетрах ад сушы. У вадзе іх абараняе ад холаду тоўсты пласт падскурнага тлушча і воданепрымальнае футра. Густы мядзведжы мех з ледзь жаўтлявым адценнем выдатна зліваецца з заснежанай мясцовасцю і складаецца з шчыльна го падшэрстка і доўгіх асцюкоў. Нават падэшвы лап пакрытыя поўсцю, дазваляючы мядзведзю ўпэўнена ісці па слізкім лёдзе. Ён падарожнічае з дрэйфуючымі паковыми льдамі на пляцы звыш 50 тыс. км2.

Галоўнай ежай белым мядзведзям служаць цюлені, асабліва кольчатые нерпы. Мядзведзь падкрадаецца да тюленьей лежні, подкарауливает здабычу ў лункі або падплывае пад вадой да адпачывальніка жывёле і магутным рыўком прабіваецца скрозь тонкі лёд.

Толькі цяжарныя самкі ўладкоўваюць бярлог на зіму, выкопваючы глыбокую нару ў прыбярэжных снеговых наносах. Маленечкія медзведзяняты з'яўляюцца на святло ў снежне-студзені, але толькі праз тры месяца выходзяць разам з маці на паверхню.


Буры мядзведзь

Хоць буры мядзведзь даўно знік у шматлікіх месцах ранейшага пасялення, гэта ўсё яшчэ самы шматлікі выгляд з усяго сямейства. Ён насяляе ў Паўночнай Амерыцы, Канадзе, на поўначы Еўропы і ў Расеі, але месцамі сустракаецца і паўднёвей - у Мексіцы, Іспаніі, Турцыі, Іране і ў Гімалаях. Невялікая папуляцыя бурых мядзведзяў жыве і ў Японіі.

Гэты выгляд налічае самы большы лік падвідаў, адзін з якіх - які карыстаецца благой рэпутацыяй паўночнаамерыканскі гризли. Іншы падвід - кадьякский мядзведзь - супернічае з белым кузенам за тытул найбуйнага наземнага драпежніка. Афарбоўка меха розных падвідаў вагаецца ад светла-палевого, чырванаватага, чорна-бурага, папялістага або серабрыстага да бурага з сівізной, як у гризли, ад чаго той і атрымаў свой назоў (grizzled па-ангельску азначае "з сівізной").

Усе бурыя мядзведзі ўтульней усяго пачуваюцца ў лясах, выходзячы з іх толькі ў пошуках пражытка, прычым іх меню разнастайна, як, мабыць, ні ў каго з суродзічаў. Напрыклад, канадскія бурыя мядзведзі - выдатныя рыбаловы, прычым гэтае ўменне не перадаецца па спадчыне, а асвойваецца кожным мядзведзем зноўку.


Чорны амерыканскі мядзведзь

Гэты самы нізкарослы, але самы шматлікі мядзведзь Паўночнай Амерыкі насяляе ў лясах амаль на ўсёй тэрыторыі кантынента і сустракаецца больш за ў 20 штатах ЗША. Дзякуючы невялікай вазе, ён часта і ахвотна лазает па дрэвах.

Нягледзячы на назоў, афарбоўка яго футра вагаецца ад белага або серабрыстага да светла-карычневага або шакаладнага, а часамі ссінячы-чорнага. Канец пысы звычайна светла-жоўты.

Гэты абсалютна ўсяедны звер часта ўладкоўвае рэвізіі смеццевых бакаў у амерыканскіх нацыянальных парках і рабаўніцкія набегі на стаянкі турыстаў. У астатнім яго меню залежыць ад часу года і месцы пасялення. У паўночнай частцы арэала яго ўпадабанымі ласункамі з'яўляюцца дробныя грызуны, ласяняты і ласось.


Чорны гімалайскі мядзведзь

Некалькі менш свайго заходняга субрата чорны гімалайскі мядзведзь. Ён жыве ў горах і лясах усёй Аади - ад Ірана да Карэі і Японіі. Яго лацінскі назоў Selenarctos азначае "месяцовы мядзведзь" і адбываецца ад белай меткі на грудзі ў форме паўмесяца. Афарбоўка густога футра звычайна чорная, аднак сустракаюцца бурыя і рудаватыя звяры.

Гэты выдатны верхолаз часта ўзбіраецца за кормам на дрэвы і, заломліваючы галінкі з плёнам і лісцем, укладвае іх у падабенства гнязда. Відаць, толькі насельнікі паўночных бакоў зімуюць у бярлогах, дзе ў гэты час выводзяць нашчадства. Паўднёўцы могуць ненадоўга ўпадаць у спячку або спускаюцца з гор і круглы год вядуць актыўную выяву жыцця.

Самы дробны з усіх малайский мядзведзь жыве ў лясах Паўднёвага Кітая, М'янмы, Барнэа і выспаў Інданэзіі. Гэты ўладальнік чорнага гладкага футра атрымаў мянушку сонечнага мядзведзя не гэтулькі з-за звычак (бо гэта начны звер), колькі з-за памяранцавай меткі на грудзі ў форме паўмесяца. Днём ён звычайна адпачывае або спіць на лежню, уладкованым у галінах дрэва ў 2 з лішнім метрах ад зямлі.

Такі жа ўсяедны, як усё, малайский мядзведзь атрымаў мянушку "медолиз" з-за адмысловай прыхільнасці да гэтага ласунка. Адшукаўшы пчалінае гняздо, ён разломлівае яго магутнымі кіпцюрамі і здабывае адтуль мёд і лічынак, не звяртаючы ўвагі на ўкусы раз'юшаных гаспадароў.

У мяккім клімаце малайский мядзведзь не ўпадае ў спячку і спарваецца ў любы час года. Маляняты з'яўляюцца на святло ў густых зарасніках трапічнага лесу. Лічаць, што гэтыя мядзведзі-неразлучники утвораць пары на ўсё жыццё.


Губач

Насялялы ў лясах Індыі і Шри-Ланки губач таксама дзейны па начах і, відавочна, мае толькі аднаго палавога партнёра.

Ад сваіх субратаў ён адрозніваецца кудлатым цвёрдым футрам. Яго вострая бялёсая пыса амаль пазбаўленая футравага полага і сканчаецца надзвычай рухомымі вуснамі. Доўгія кручкаватыя кіпцюры дазваляюць яму падоўгу вісець на галінах уніз галавой, падобна гультаю, завошта яго і завуць "мядзведзь-гультай".

Пры ўсёй разнастайнасці рацыёну галоўнай стравай 1убача з'яўляюцца тэрміты. Якія стульваюцца ноздры, полае неба і адсутнасць некалькіх перадпакояў зубоў -вось і ўсё прынады для паглынання гэтых казурак. Парыў тэрмітнік, губач спачатку з сілай выдзімае пыл і бруд,   а   затым   усмоктвае   казурак скрозь выцягнутыя вусны. Бярлог служыць яму не для зімоўкі, а толькі для хованкі. На Шри-Ланке губачи выводзяць нашчадства ў любы час года, а ў Індыі сезон спарвання доўжыцца з красавіка па чэрвені.


Очковый мядзведзь

Далей усіх на поўдзень забраўся очковый мядзведзь, насялялы ў Андах (Паўднёвая Амерыка) ад Венесуэлы да Чылі. Свой назоў ён атрымаў дзякуючы светла-жоўтым палоскам вакол вока і носу.

Очковый мядзведзь лічыцца самым вялікім вегетарыянцам у сямействе і сілкуецца нават даволі цвёрдымі раслінамі. Быўшы добрым верхолазом, ён корміцца і адпачывае на галінах дрэў. У зімовую спячку гэты мядзведзь не ўпадае, а ў студзені выводзіць нашчадства ў надзейна накрытым земляным гняздзе.

Усе мядзведзі спрадвеку былі аб'ектамі актыўнага палявання - дзеля мяса, для продажу ў зверинцы і проста дзеля забавы. Тлушч і жоўць мядзведзя выкарыстаюць у медыцыне, шкуру - на дываны. Аб'ектам здабычы заўсёды служыў галоўнай выявай буры мядзведзь, але ў нашы дні шматлікім выглядам таксама пагражае поўнае знікненне, бо месцы іх пасялення руйнуюцца няўмольнай хадой цывілізацыі.

Чорны амерыканскі параўнальна шматлікі ў сваім арэале, хоць у мінулым таксама быў аб'ектам актыўнага палявання. Беламу мядзведзю адзін час пагражала поўнае знішчэнне, але ў 1970-е гады ён быў узяты пад абарону ва ўсім арктычным рэгіёне, і за апошні час яго папуляцыя павялічылася. Губач таксама пакуль па-за небяспекай, хоць месцы яго пасялення ўсё інтэнсіўней асвойваюцца чалавекам.