Жывёлы і расліны Расліны і жывёлы Мір жывёл і раслін Мір раслін і жывёл Жывёлы і расліны


Кажана

Кажана дзіўныя сысуны, якія авалодалі мастацтвам палёту, - сустракаюцца паўсюль, акрамя палярных раёнаў і высакагор'яў.

Вядома, што кажана жывуць на Зямлі ці ледзь не 50 млн. гадоў. Навукоўцы знайшлі амаль цэлы шкілет продка кажана, вядомага як икарониктерис, і датавалі знаходку перыядам эоцена. Гэтыя істоты даўжынёй 8 гл практычна не адрозніваюцца ад сучасных кажаноў, таму заолагі так і не змаглі прыйсці да канчатковай высновы аб іх паходжанні і, у прыватнасці, адкуль у іх развілася здольнасць лётаць. Лічаць, аднак, што кажана адбыліся ад якія пражывалі на дрэвах насякомаедных.


Вонкавы выгляд кажаноў

Нягледзячы на тое, што кажана вельмі адрозніваюцца сябар ад сябра памерамі і вонкавым выглядам, па ўсім відаць, што яны - кажана і нішто іншае. Цела кажана пакрыта шэрсткай, якая заўсёды мае больш светлае адценне на брушку. Размах крылаў вар'іруе ад 15 гл ці ледзь не да 2 м, а якія толькі формы не прымаюць гэтыя рукі-крылы! Зрэшты, хоць доўгія і вузкія, хоць кароткія і шырокія - крылы кажаноў заўсёды маюць адзін і тое ж будынак.

Перадпакоі канечнасці кажана вельмі добрае развітыя; яе кароткія плечы моцныя, а вельмі доўгае перадплечча фармуецца ўсяго толькі адной прамянёвай косткай. Вялікае палец перадпакоя канечнасці сканчаецца кручкаватым кіпцюром, а іншыя (вельмі доўгія) пальцы падтрымліваюць перапонкі крылаў, размешчаных па баках. Форма цела і даўжыня хваста залежаць ад прыналежнасці асобіны да таго або іншаму выгляду. Костистый выраст, званы шпорай, дапамагае шматлікім выглядам разгортваць крылы да самога хваста.

Кажана лётаюць з дапамогай перепончатых крылаў, якія рухаюцца сінхронна з заднімі канечнасцямі. Крылы, перапонкі якіх уяўляюць сабой падвойны пласт скуры, забяспечаныя цягліцамі і эластычнымі жыламі, у стане супакою, шчыльна прижимающими іх да цела.


Звычкі

Хоць кажана дзеляцца на мноства выглядаў і пражываюць у розных прыродных умовах, звычкі ў іх на здзіўленне падобныя. Амаль усё вядуць начную выяву жыцця, а днём спяць, павісшы ўніз галавой. Гнёздаў кажана не ўюць.

Большасць кажаноў жыве групамі; самотная выява жыцця ўласцівы ўсяго толькі некалькім выглядам.

КажанаУзімку мышы ўладкоўваюцца для спячкі ў зацішных месцах, а ў цёплы сезон хаваюцца для спарвання і выкармливания дзіцянятаў. Кажана часцей за ўсё жывуць у пячорах, закінутых шахтах, расколінах і ў дуплах дрэў. Ім таксама вельмі па душы старыя хаты. Буйныя кажана, якія сілкуюцца садавінай, кахаюць вісець на галінах дрэў.

Падчас адпачынку мыш грунтоўна заляцаецца за сваёй знешнасцю і дбайна выхайвае крылы, грудзі, брушка.

Рухомасць мышэй, калі яны не лётаюць, залежыць ад выгляду: некаторыя практычна бездапаможныя і бездапаможныя ў сваіх спробах перамяшчацца, іншыя жа, склаўшы крылы, нядрэнна лазают і нават могуць пусціцца подскакам, а асобныя выгляды кахаюць разгойдвацца, нащупывая кіпцюрамі мястэчка поудобней.


Зімовая спячка ў кажаноў

У зонах умеранага клімату з наступам халадоў кажанам усё цяжэй знаходзіць ежу. Таму некаторыя выгляды пералятаюць у цяплейшыя боку, але асноўная маса залягае (а дакладней, завісае) у зімовую спячку.

Зімуюць кажана ў месцах, дзе іх ніхто не патрывожыць, дзе няма скразнякоў, дзе можна трывала ўчапіцца, і ёсць куды схавацца, дзе тэмпература не падае ніжэй нуля і досыць вільготнае паветра.

Увосень кажана стала ядуць, запасячы тлушч на зіму, а спаць, уладкоўваюцца ў кастрычніку або лістападзе ў залежнасці ад тэмпературы, наяўнасці корму і краявідных асаблівасцяў. Мышы збіраюцца групамі і спяць, павісшы ўніз галавой і атуліўшыся крыламі.


Сілкаванне кажаноў

Амаль усё кажана насякомаедныя, але ў кожнай свае перавагі: хто кахае мошак і матылёў, хто - жучкоў і павучкоў, хто ловіць стракоз, а хтосьці ласуецца драўнянымі лічынкамі.

Часцей за ўсё кажана хапаюць здабычу на лёце, наганяючы казурак у паветры. Некаторыя выгляды навучыліся працаваць крыламі як сеткай або як лопасцямі, подгребая казурак бліжэй да рагавой адтуліны, а некаторыя складаюць хваставую перапонку і, нібы падхватнікам, ловяць ёю свае ахвяры або складаюць туды паляўнічыя трафеі. Ядуць яны таксама на лёце, хоць некаторыя выгляды, кіроўныя больш мерная выява жыцця, пасля палявання ўладкоўваюцца для грунтоўнай трапезы ў аблюбаваным месцы.


У тропіках

Да трапічных выглядаў прыналежаць крыланы (лятучыя сабакі, копьенос і лятучыя лісіцы). У адрозненне ад кажаноў, яны дасягаюць параўнальна буйных памераў. Самыя буйныя з крыланаў - лятучыя лісіцы. Здольнасць да эхолокации усталяваная толькі ў лятучых сабак. У шматлікіх выглядаў хвост адсутнічае. Вочы добра развітыя, зрок вострае, а зубы практычна ў усіх крыланаў растительноядного тыпу. Трапічныя выгляды кажаноў сілкуюцца плёнам, што нядзіўна, бо ў смажаніне і вільготным клімаце садавіна спеюць круглы год. Ядуць яны і зеляніна, і казурак, якія трапляюцца ў тым жа плёне. У Еўразіі галоўны аматар плёну - лятучая лісіца, а ў Новым Святле - копьенос.

Гэтыя выгляды кажаноў таксама сілкуюцца кветкавым пылком і нектаром, чым спрыяюць размнажэнню цэлага шэрагу раслін. Мышы, якія сілкуюцца колерамі, часцей за ўсё сустракаюцца ў тропіках і адрозніваюцца доўгай, вузкай галавой і доўгай мовай - каб лягчэй пілося з кветкавага кубачка.


Пажадлівыя кажана

Пажадлівых выглядаў кажаноў трохі; у іх вялікія і вострыя зубы, а ежай ім служаць мышы і іншая чацвераногая драбяза, а таксама дробныя птушкі.

viega трап

Ёсць у прыродзе нават два выгляду кажаноў, якія сілкуюцца рыбай. Іх буйныя магутныя заднія канечнасці забяспечаныя неверагодна вострымі кіпцюрамі, якія пры слізгаценні мышы над воднай роўняддзю пратыкаюць рыбу нібы восцямі. Лятучаму рыбалову па зубах здабыча даўжынёй да 8 гл; трапіўшыся, рыбка адпраўляецца наўпрост у рот драпежніка. Тры выгляду крывасмактальных кажаноў засяляюць амерыканскі кантынент - ад Мексікі на поўначы да Аргентыны на поўдні. Зрабіўшы вострымі разцамі, надрэз на скуры ахвяры, яны прыпадаюць да ранке і высмоктваюць з яе кроў. У сліне крывасмокаў утрымоўваецца адмысловае рэчыва, якое перашкаджае згортванню крыві, але звычайна колькасць высмактанай крыві не небяспечна для ахвяры рукокрылого вампіра. Зрэшты, заўсёды існуе небяспеку інфікавання ранки: вядома, што кажана пераносяць узбуджальнікаў шаленства.


Уласныя ўгоддзі

У большасці кажаноў ёсць свае тэрыторыі, дзе яны палююць, часта лётаючы адным і тым жа маршрутам.


КажанаЗдольнасць да эхолокации

З усіх кажаноў толькі ў лятучых лісіц ёсць вочы, здольныя хоць нешта ўбачыць у цемры; пры гэтым усё кажана выдатна палююць па начах. Знаходзіць здабычу ім дапамагаюць выдатна развітыя нюх, слых і здольнасць да эхолокации - дзіўны і дасканалы дарунак прыроды.

Папросту кажучы, кажан дзейнічае як радар. Носам або ротам яна выдае нячутныя для чалавека гукі ва ўльтрагукавым дыяпазоне частот. Гэта кароткія імпульсы частатой 20-120 килогерц і працягласцю ад 0,2 да 100 мілісекунд, па сваіх параметрах моцна якія адрозніваюцца ў прадстаўнікоў розных сямействаў. Іх хвалі, адлюстроўваючыся ад прадметаў, вяртаюцца, нібы рэха. Улоўліваючы такія сігналы, кажан арыентуецца ў прасторы і вызначае памеры, месцазнаходжанне і шчыльнасць навакольных яе прадметаў.

Гэты прыбор гэтак дасканалы, што некаторыя кажана "бачаць" правады дыяметрам меней 1 мм, а мышы-рыбаловы - паднятую рыбай рабізна на вадзе.


Размнажэнне ў кажаноў

Амаль усе выгляды кажаноў вырабляюць нашчадства разоў у год. У большасці на святло з'яўляецца толькі адзін маляня, у асобных выглядаў - па двух, а волосатохвост - буры кажан (адзіны кажан з 4 саскамі), якая жыве на поўдні Канады і ў Цэнтральнай Амерыцы, - за раз нараджае траіх, а то і чацвярых дзіцянятаў.

У тропіках кажана нараджаюць у любы час года, а ва ўмераных кліматычных зонах спарванне адбываецца ўвосень або ў зімовы перыяд, каб маляняты з'явіліся на святло ўвесну.

І самцы, і самкі кажаноў сярэдняй паласы не ўтвораць пар і часта змяняюць партнёраў. Часам нашчадства зачынаецца на зимовье: самец пачынае круціцца, падпаўзае да найблізкай самкі і скрозь сон спарваецца з ёй.


Правільны разлік

У самцоў сперма фармуецца ўлетку і, ужо патрапіўшы ў арганізм самкі, захоўвае жыццяздольнасць да 7 месяцаў (такога больш не назіраецца ні ў каго з сысуноў). Як следства, апладненне ў кажаноў не адбываецца да наступу самога спрыяльнага для нараджэння нашчадства моманту.

У некаторых выглядаў кажаноў яйкаклетка апладняецца адразу пасля спарвання, але пападае ў матку некаторы час праз. Паспяванне плёну (перыяд ад зачацця да нараджэння) займае ў розных выглядаў ад 1,5 да 10 месяцаў, у залежнасці ад часу спарвання. Прачнуўшыся ад зімовага сну, самец адразу шукае сабе самку, і неўзабаве самкі (часам - тысячамі) збіраюцца ў калоніі для вытворчасці на святло і выкармливания дзіцянятаў.


Нараджэнне малянят у кажаноў

Звычайна кажана нараджаюць дзіцянятаў днём. Нараджаючы, самка часам вісіць галавой уніз, але гушчару мацуецца да верхняй або бакавой паверхні сховішча галавой уверх. З'явіўшыся на святло (прычым нагамі наперад, чаго больш не назіраецца ні ў каго з сысуноў), мышаня пападае ў складзеную кайстрай хваставую перапонку маці.

Самка вылізвае сляпога і безвалосага дзіцяня, а ён у гэты час тонка попискивает, і па гэтым піску маці зможа пазнаць яго сярод тысяч іншых мышанятаў. Цікава, што практычна бездапаможныя дзіцяняты кажаноў пры нараджэнні маюць вагу, роўны палове вагі маці.

З моманту з'яўлення на святло дзіцяня сілкуецца малаком маці; тэрмін гадавання залежыць ад выгляду кажана. Даўжэй усяго - цэлых 9 месяцаў - выкормлівае нашчадства кажан-вампір.


Клопат аб нашчадстве

Насякомаедныя мышы пакідаюць нашчадства ў калоніі і ляцяць на паляванне. Вярнуўшыся, яны без усякай працы прымудраюцца знайсці свайго маляня ў велізарнай копошащейся кучы.

У выпадку небяспекі маці ляціць, выносячы з сабой немаўля, приценившегося малочнымі зубамі да саска, а нагамі і пальцамі перадпакояў канечнасцяў - да яе поўсці.

Маляняты вельмі хутка развіваюцца; іх вока адчыняюцца на 3-10-й дзень, а шэрстка расце з першага тыдня. Неўзабаве яны ўжо тупаюць і лазают, а першы палёт здзяйсняюць праз 3-5 тыдняў - у розных выглядаў па-рознаму. Да прыкладу, буйныя лятучыя лісіцы не могуць узляцець да 3 месяцаў.

Маці вучаць сваіх дзяцей лётаць і паляваць. Дзіцяня лічыцца паспелым у веку 4 месяцаў, хоць поўсць яшчэ отросла не цалкам. Поўная сталасць наступіць толькі праз 2 гады.

Жывуць кажана ад 5 да 10 гадоў, зрэдку дажываючы да 20. Лётаюць яны на досыць далёкія адлегласці - часам за дзень ім прыходзіцца пераадольваць да 50 км.