Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Bardziej duza panda

Bardziej duza panda - jedna z najbardziej wiedziana, ale takze najrzadsze zwierze na planetuja.

Boльшaя пaнdaGeneral notoriety i kochaja sniskala pande jego glamorous i nietrudno nauczyl sie wygladu. To korenastyi przez uvalen teloslozheniem i wyglad podobny wydac sie. Magistralna farba to mokhnatoi shuby biale, ale lapy, piers, lopatki i ucha - czarnoskory. Tak samo czarnoskory utajenie kleksow male, wszystko ale koshachi glazki od pionowego prorezyami jablka wejrzenia.

Bardzo uzyteczny atrybut pandy podobienstwo duzego palca na pierwszym lapakh. To faktyczne, tej obrosshie beefy podushechkami otrostki zapyastnykh kosci ktora panda sprawnie chwyta provender.

Byc zdolnym postac na prizemistykh buduja lapakh, bardziej duzy pandy, niemniej, zawsze czytuja przesunawszy miejsce na calym cztery razvalistoi, kosolapoi pokhodkoi. W wypadku sciga oni udzielaja na niezgrabnym rys, ale skoro ustaiut i nie opieraja sie bych tempo. Doskonaly verkholazy, oni czesto czytuja wciagnieci na nizszych galeziach drzew w przetrzasnieciu dla provender, oraz w rzedzie prosto odpoczac albo ukrytsya od slepego traf.


Gdzie zyja pandy

Na wole bardziej duza panda styki leix w kilkoma porosshikh chlodne humid lasy alpejskie tereny Srodkowego i Poludnia Porcelana, na wysokosciach od 1200 do 4000 m. Mianowicie tam hoduje ich izliublennoe lakomstvo - bambus. Tlusty teren naturalnego siedliska ich obitaniya uklada dookola 30 000 km, ale czytuje rozwazony ze pandy zyja na okregu nie ponad 6000 km 2. W rodzimych lasach kazda panda obzavoditsya przez wlasne terytorium ktore znaczy na pogranicznych drzewach przez akcentuacj pakhuchikh zhelez. Czasami te terytoria moga czesciowe zbiegaja, ale ogolnie zwierze unikaja siebie przewodnicza odludna droga zycia.

Bardziej duzy pandy - noc zwierze budzace od candlelight do zlamania dnia. Przez dzien oni sen i odpoczywaja, ale nie w trwalym logove, i w ukromnom miasto gdzies wsrod urwisk albo nawet w dwudzielnym drzewie.


Co edyat pandy

Chociaz bardziej duzy pandu atrybut do carnivore, baza jego ratsiona komponuje rosline jadlo, specjalnie jedzie, pobegi i stebli bambusa. Usevshis gdzies w bambusie boscage, zwierze nadlamuje przod lapami mlode rosliny i metodichno poedaet wszystko lakomstvo - listowie, pobegi i stebli. W zegarze czuwania, t. Przez niego. Dookola 16 o'clock per dzien, panda niemal caly czas czytuje zajmowany edoi. Aby trzymaja mase ciala, do niej potrzebowalo nawalu bambusa - czesciowo ze dlaczego ze vegetarianskaya jadlo nie zbyt pozywny, i czesciowo ze dlaczego tamten pokarmowy system pandy nie tak skuteczny, jak na innym travoyadnykh zwierzeciu. Jesli wiekszosc travoyadnykh internalizes obok 80% jadla, tedy panda - wszystko 17%.

Na bok od bambusa, bardziej duza panda pochopno poedaet i inna roslina provender - trawa, kwiecie, griby, klub, odcinki i kora, oraz mielizna ssaki i ryba kto kieruje przydybac. Nie pobrezguet ona i padaliu. Na medvezhii maniera pandy lawa ze schowkiem nabegi i na pszczole gniazduje.


Podwojenie

Pora sparivaniya bardziej duza pand kopytka od marca sredniego jako do  a, i na czasowym zwierzeciu szukaja sie para. Na jednej samicy moze zazadac 4-5 samczykow, ale ze niebawem ze halasliwych sparivanie bylem skladajac, zwierzecy powrotny do poprzedniej odludnej drogi zycia. Po 3-5 miesiacach samica otyskivaet w jaskini albo dwudzielnym cieplym bezpiecznym legowisku. Vysteliv logovo przez listowie i vetkami, ona pomiata do krokhotnogo i aidless niemowle. Czesto na lekkiej postaci dvoe i nawet troe medvezhat, ale oni potrzebuja takiej troski i uwagi ktora samica ogolnie vykarmlivaet, obrekaya reszta na smierci.


Niemowleta pandy

Boльшaя пaнdaPandy postac na lekkim slepym, wszystko ale golasie i wazeniu nie bardziej 150 g. Pierwszego trzy tygodnia samica niemal caly czas usadawia, nie laszujace niemowle od pierwszej poly i prizhimaya chado do soskam. Niemowle skoro dorasta. Pod koniec pierwszego miesiaca on ma otrastaet futro z czarnoskorym otmetinami, i po jeszcze fortnight otwarte wejrzenie. Zeby obrocic to poczynania tylko od trzech miesiecy, i do iz mamasha stale nosi to na sie.

Od 5 niemowlecia miesiecy udziela na bambusie provender, i jeszcze w miesiacu to otluchaiut od piersi. Na wieku 1-1, 5 lat stare niemowle opuszcza macierz i rozpoczyna niezalezne zycie. Bardziej duzy pandy dokonuja puberty do szesciu lat, i samicy rozhdaet niemowlecia kazdego 2-3 roku. Nalezny do powolny tempoes podwojenia bardzo trudnego dopiac podwyzszajace numerowego bardziej duzy pand w naturalnym polozeniu.


Bacznosc

Dla relatywnie krotkiego terminu po temu jak otwierac tego typu liczba bardziej duza pand tyl byla skracana tamtym zwierzeciem oficjalnie przypisywanym do liczby typow rezydujacych na ostrzu zaginiecia. Jazn soboi, panda byla odwazana przez wartosciowe okhotnichim trofeum, ale glowny powod jego vymiraniya stawal blanking lasow - jego naturalnego otoczenia. Jak wynik na malych terytoriach byl trzymany mielizna razroznennye grupy pand ze nieuchronnie kapelmistrzuje do inbridingu i oslabiajacy aspectual genetycznego funduszu.

Hereto wiedzial iz bambus rosliny, zalezacy typ, gina kazdy 40-120 lat starych. W poprzednim czasie trwania, kochuya jak do wielkich terytoriow, pandy naturalny perebiralis tam, gdzie bylem bardziej bambusa. Teraz marszruty ich wedrowki czesto superceded przez ludzkie osadnictwo albo rolnicze ugodiami.

Slepy traf, navisshaya nad bardziej duzym pandami, przez ten symbol wszechswiatowego funduszu natury ochrona, rozciekawiane wszystko nad swiatem, i od konca 1950 lat chinski rzad podejmuje miary jak do ich ochrony. W alpejskich terenach czytuje stworzywszy 32 terenu krajobrazowego znaczenia dla pand z najbardziej zyczliwym polozeniem dla nich obitaniya. Podaje sie za studnie panstwowy naukowy srodek rozwijajace i uprawomocniajace programy jak do podwyzszajacych liczby do i etiud pand w naturalnym polozeniu.

Jak do robionej prognozy razu, do 2000 roku w naturze nie musi zeby pozostac zadna jedna szklanica pandy. Jakkolwiek istnieja nadzieja ktora beda winnym do miedzynarodowych wysilkow to cudowne zwierze czytuje trzymane w rodzimych alpejskich lasach.