Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Niedzwiedz

Kiedy tamten niedzwiedz bez rachunku byl kierowany wszystko ale w calej hemisferze Polnocy. Chociaz to najbardziej szklanica od nad ziemia khishchnikov, w ratsione wiekszosc nosi rarytas miesa i delikates.

W rodzinie niedzwiedzia czytuje zawarte siedmiu oddzielnych typow ktorych mieszkaja rozne okolice planety i differ przez halas osobliwosci. W znaczacej roznicy w rozmiarach caly niedzwiedz - mocny korenastye zwierzeta z krotkim czerstwe feet i maly ogon. Szeroki bemol lapy czytuja przystopowany z 5 dlugim i szulerem, jak brzytwy kogtyami ktore nie naciag do podushechki, jak na kotach. Cale cialo zwierzecia czytuje nakrywane przez grube futro roznego malarstwa i dlugos. Wejrzenie i okragle ucha relatywnie male dla masywnej glowy. Nos humid i brylancik, jak na psie.

Ogolnie mis czytuje przesuniety miejsce vrazvalku na calym cztery, chociaz czasami moze vstat na buduja lapy i prokovylyat kilka krocz. Poniescie - zwierze stopokhodyashchee, jak i osoba, mianowicie stupaet na dokompletowuja stopu. Jesli potrzebne, to udziela na galop i biegania z wrazajaca szybkoscia - do 50-60 kmph. Niedzwiedz zupelnie dobrze lazaiut, specjalnie niezbyt duze typy, i czesto nawet sen na drzewach. Wszystko oni m zeby spuscic, ale bialy mis w tym naturalny fachowiec.


Nadanie

Chociaz niedzwiedz przypisuja do khishchnikam, faktycznie w nich ratsione wiel mniejsze mieso, niz na innym zwierzecym tym odlaczeniu, i polowa "jadlospis" komponuje roslinne jadlo. I pierwej moga byc nazwane vseyadnymi prisposoblentsami, poedaiushchimi to wszystko czytuje utrafiane lapy. Dla wielu stuleci rozwoju ich typowych dla khishchnikov kes zbyt zmieniany ksztalt przystosowawszy sie do roznolitej diety.

Wyjatek uklada bialy mis. Snezhnye obszary Zapolyaria nie prosze przez obfitosc rosliny jadlo, i to zostalo sprawnym hunterem, specjalnie na tiulenei. Inny niedzwiedz jedza plon, jagody, klubnyami, przez bulwy, gribami, przez orzechy laskowe i zoledzie, teraz i znowu sdabrivaya wszystko ze takie delikatesami, jak owady, miod i lichinki dzikus mucha. Calkowicie sgoditsya w karmowym mialkim ssaku albo reptil, ale w wypadku do nesdobrovat i owcy, do dzikiego knura albo odszedlem od pasci do losia.

Niemal caly niedzwiedz czytuja odzywiany przez dzien dyrygentura polowa czasu w przetrzasnieciu dla sestnogo. Owning doskonale powonienie, oni czesto czytuja posadzeni na prigorke i priniukhivaiutsya do donosyashchimsya zapach.

W autumn niedzwiedzia mieszkajace chlodne okolice - wyklucza dla nich bialy sobrata - ciezki-handedly nagulivaiut tluszcz przed vpast zima spyachku. Od prikhodom mis chlodow otyskivaet wygodne miasto dla legowiska, gdzie nataskivaet sucha trawa, listowie i mech. Dla woli schronienia bezposrednio dla jaskini albo ukromnaya rasshchelina w urwisku, ale spedza czas tamten mis i jazn vykapyvaet legowisko.

Zimowy wolny czas misia to niemozliwe odezwac sie prezent spyachkoi, dla temperatury tego cialo i napolnenie puls nie kapia, chociaz serdtsebienie czytuje spowalniany. Zwierze na dolgie nurki tygodni w glebokim snie, ale w cieplym denek moga obudzic sie i zeby pogasnac na rewizjach sestnogo. Prospav obok szesciu miesiecy, otoshchavshii mis w skoku gasnie na powierzchni.


Podwojenie

W umiarkowanych i arktycznych wolnos gon na niedzwiedziu powstaje ogolnie w skoku. Jazn beremennost kopytka chwile, ale gwoli samicy rozhdaiut nie bardziej rannej sredniego okresu spyachki, oplodotvorennoe jajko czytuje dodawane do sciany matki medveditsy tylko w pazdziernikowym-listopadzie. To nazwisko procesu zatrzymywalo sie implantatsiei.

Samice calego niedzwiedzia przynosza przewaznie dvoikh poza wiara krokhotnykh niemowleta. Newborn wazenie nie bardziej 200-700 g, slepy, bezzuby i wszystko ale bezvolosy. Pozostalosc zimy oni prowadza w legowisku z macierza jedzenie jego tluszcz mleczny i skoro podrastaya. W skoku oni gasna na solnyshko, z diffidence przez semenya sladem dla mamashei.

Niedzwiedz czesto nazywaja sie przez eremitow, i dorosle samczyki naprawde zyja osobnyakom, osiadaja razve ze w miejscu general kormezhki. Ale pierwszego dwa-trzy roku zycia medvezhata jedzenie na morzu w macierzy, na ktory wewnatrz tamten czas ukazuje sie nowa potomnosc. Iz dlaczego dorosle samice polowa postepku zycia razem z latoroslami.


Bialy plodza

Beлый medcedьNa obszernych terytoriach Rosji, Norwegia, Grenlandia, Kanady i USA raskinulis lodowate obszary Zapolyaria. Mianowicie tutaj rezyduje surowy rodina bialy niedzwiedz - najbardziej duzy przedstawiciele rodziny.

Lacinski tytul tego zwierzecia znaczy "marynarke mis", i przewaznie to moze byc spotkane gdzie przez skovannoe lod morskie lica wycierajace. Te odwolania plovtsy i nyryalshchiki dotyk sie w wodzie jak domy, packa na szybkosci do 20 km/godzina i zdolna rezydowac pod wode do 2 minut. Energiczno plyvushchikh bialy niedzwiedz patrzal w 300 z szczuplymi kilometrami od obeschniecia. W wodzie ich broni przeciw zimna tlusta warstwa podkozhnogo tluszcz i vodoottalkivaiushchaya shuba. Grube medvezhii futro z chut zoltawy cien pierwszorzednie laczy z zasnezhennoi miejscowosc i sklada gesto odchodzenia podsherstka i dlugiego ostei. Nawet podoshvy pola czytuja nakrywana przez welne pozwalajaca misiowi ufnie stupat jak do sliskiego lodu. To rozjazd z dreifuiushchimi pakovymi ldami na miejscach nad 50 kawalkami. Km2.

Przez magistralne jadlo bialo nosi serw tiuleni, specjalnie annulate nerpy. Poniescie podkradyvaetsya do tiulenei lezhke, podkaraulivaet gornictwo na lunki albo podplyvaet pod wode do odpoczywajacego zwierzecia i przez mocna dziarskosc probivaetsya skvoz delikatny lod.

Jedyne brzemienne samice osiedlaja legowisko na zimie, vykapyvaya glebokiej jamie w przybrzeznym snegovykh nanosakh. Krokhotnye medvezhata postac na swietle w grudniu-styczen, ale jedyny przez trzy miesiaca wychodzil wzdluz z macierza na powierzchni.


Buryi mis

Chociaz buryi mis dawno zalozony ischez w wielu miejscach formierz obitaniya, to jak jeszcze najliczniejszy typ od calej rodziny. To mieszka ameryka Polnocy, do Kanady, na polnocy Europy i w Rosji, ale przez styki miejsc i iuzhnee - w Meksyku, Hiszpanii, Indyku, Iranie i w Himalajach. Mala ludnosc burykh niedzwiedz zyje i w Japonii.

Ten typ comprises najbardziej bardziej duza liczba podvidov, jedna z ktory - uzywana przez zla reputacje severoamerikanskii grizli. Inny podvid - kadiaxkii mis - walczy z bialym bratem cioteczny dla tytulowego listka najbardziej duzego nad ziemia khishchnika. Malarstwo futerkowe rozne podvidov kolebletsya od swiatla-palevogo, rudawy, cherno-burogo, popiolowy albo argent do burogo z prosediu, jak na grizli, od co ze i otrzymywany tytul (grymasil w angielskim znaczy "z prosediu").

Wszystko burye niedzwiedz uiutnee dotyk wszystko sie w lasach kropiacych ich tylko w przetrzasnieciu dla alimentow, poki ich jadlospis roznolity, jak, pozhalui, zaden na kogo od sorodichei. To dla przykladu, kanadyjczyk burye niedzwiedz cudowny fishermen, poki ta zdolnosc nie peredaetsya jak do dziedzictwa, i panuje przez kazdego misia znowu.


Czarna Amerikanka nosza

To najbardziej bantam, ale najliczniejszy mis ameryki Polnocy mieszka lasy cale ale na calym terytorium kontynentu i stykow bardziej niz w 20 USA stanow. Nalezny do malego ciezaru, tego czesto i pochopno lazaet jak do drzew.

Despite tytul, okras to shuby kolebletsya od bielu albo argent do leszczyny albo shokoladnogo, i somewhile sinoczarnej. Koniec mordy ogolnie lekki bursztynowy.

To absolutnie vseyadnyi zwierze czesto osiedla audity musornykh kartony w Amerikance narodowe parki i grabitelskie nabegi na fiakierskim-szeregu turystow. W reszcie tego jadlospis zalezny na czasie roku i miejsc obitaniya. W czesci polnocy naturalnego siedliskowego tego izliublennymi lakomstvami mielizna rodents, losyata i losos.


Czarnoskory gimalaiskii plodza

Kilka mniejszy zachod sobrata czarnoskory gimalaiskii mis. To zyci w gorach i lasach wszystko Aadi - od Irana do Korei i Japonii. To lacina tytul Selenarctos znaczy "ksiezyce mis" i powstaje od bielu otmetiny na sercu w ksztalcie polumesyatsa. Malarstwo grube shuby ogolnie czarne, jakkolwiek spotykaja sie burye i auburn zwierzeta.

Ten doskonaly verkholaz czesto vzbiraetsya tyl provender na drzewach i, zalamyvaya vetki z plonem i odchodzi, i lozek w podobienstwie gniazda. To pozorne, jedynego obitateli skrzydla polnocy zima w legowiskach, gdzie na potomnosci wyniesienia czasu. Iuzhane moze nenadolgo vpadat w spyachku albo schodza od gor i calego postepku roku czynna droga zycia.

Najbardziej mielizna od wszystko malaiskii wyzywa w lasach Poludniowej Porcelany, Mianmy, Borneo i wyspy Indonezji. Ten wlasciciel czarnoskory gladkie shuby otrzymywane przezwisko misia slonecznosci nie stolko naleznej do povadok (dla tego zwierzecia nocy), il naleznej do pomaranczi otmetiny na sercu w ksztalcie polumesyatsa. Przez dzien to ogolnie odpoczywa albo sny na lezhbishche przeniesione galezie drzewa w 2 z szczuplymi metrami od ziemi.

Tak samo vseyadnyi, jak wszystko, malaiskii mis otrzymal przezwisko "medoliz" nalezny do szczegolnej sklonnosci dla tego lakomstvu. Otyskav pszczola gniazduja, to razlamyvaet to mocne kogtyami i dostaje od tam miodu i lichinok, nie tokarska uwaga na kawalkach razyarennykh tlumow.

W miekkim klimacie malaiskii mis nie vpadaet w spyachku i sparivaetsya kiedy rok. Postac niemowlat na swietle w grubym boscage tropikalnego lasu. Przypuszczajcie iz ten niedzwiedz-nerazluchniki utworzy pary na calym zyciu.


Gubach

Mieszkajac lasy Indii i Shri-lanki gubach zbyt abuzz na nocach i, jawnych, ma jedynego jednego plciowego towarzysza.

Od sobratev tego differs lokhmatoi sztywnego shuboi. To szuler albescent morda wszystko ale czytuje pozbawione mekhovogo koc i konce przez nader ruchome usteczka. Dlugi kriuchkovatye kogti pozwalaja do niego podolgu zeby zawisnac na galeziach ponizej przez glowe, lubia lenivtsu, dla co to i nazwisko 'mis-lenivets".

W calej rozmaitosci ratsiona magistralny bliudom 1ubacha biale mrowki. Smykaiushchiesya nozdri, puste niebo i nieobecnosc kilku pierwszego kesa tutaj i cale noclegi dla poedaniya te owady. Naruszenie termitnik, gubach w pierwszym przykladzie z sila vyduvaet proch i brud, i wtedy absorbuje owady skvoz elongate usteczka. Serwy legowiska do niego nie dla zimovki, i jedynego dla ukrytiya. Na Shri-lanke gubachi wynosza potomnosc kiedy roku, i w porze Indii sparivaniya kopytka od kwietnia jak do czerwca.


Ochkovyi plodza

Dalej wszystko na poludniu zabralsya ochkovyi nosza mieszkajace Andy (Ameryka poludniowa) od Wenezueli do Chile. Tytulowe to otrzymalo nalezny przypalic bursztynowe bandy okragle wejrzenie i nos.

Ochkovyi mis czytuje rozwazony najbardziej wielki vegetariantsem w rodzinie i je rowny rad przez sztywne rosliny. Byc dobrym verkholazom, to czytuje odzywiane i odpoczywa na galeziach drzew. Zima spyachku ten mis nie vpadaet, i w styczniowej potomnosci wyniesien w solidnie ukrytom zemlyanom gniazdo.

Caly niedzwiedz starozytno byl obiektami czynnego polowania - w behalf miesa, dla sprzedazy w zverintsy i naturalny w behalf rozrywkowy. Tluszcz i zhelch korzysc misia w medycynie, shkuru - na dywanach. Przez obiekt przemyslu zawsze odsiedzial glownie buryi mis, ale w naszych dniach duzo pisze na maszynie zbyt grozit dokompletowuja zaginiecie, dla miejsc ich obitaniya czytuja niszczony nieublagany postupiu cywilizacja.

Czarna Amerikanka relatywnie mnogochislen w naturalnym siedlisku, chociaz w obok zbyt byla obiektem czynnego polowania. Bialo poniesc jeden czas grozilo dokompletowuja zniszczenie, ale w 1970 latach to podleglo brane ochronie w calej arktycznej okolicy, i ostatnio to ludnosc wzrosla. Gubach zbyt poki zewnatrz slepy traf, chociaz umieszcza to obitaniya wszystko intensivnee panuja przez osobe.