Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

De orgelen van de gevoelen

Wereld beest wordt het door de sensaties vastgesteld. Dikwijls overheersende speelt rol elk een orgel van de gevoelen, maar ook andere bij voortduring zabrasyvaiut logementhouder gradom informatie.

Oren sovy, geruisloos vliegend overheen lugom in de maanen avond, gevoelig iedere ritseling vangen in het gras op, en van zijn argus-eyed ogen zal evenmin geringste motie niet verhullen worden. Muis probing rillende usikami rijweg in dik raznotrave, otyskivaet met betrekking tot lucht etenswaar en alle langs vslushivaetsya in de avond tish - niet donesetsya de hetzij gemakkelijke ritseling van sovinykh vleugels. Van de orgelen van de gevoelen helemaal hangt leven en muizen, en sovy af. Als podvedet befaamdheid of zicht, toen grozit directe dood, ander - hongerige dood. Sowieso, van de nageslacht door hem niet langer om uit te voeren. Leven naar nieuwe generatie zal naar leix schenken die, die zal regelen om door te maken, - sovy en muis met verhevigd rond de bande orgelen van de gevoelen, en hun nageslacht zal deze kwaliteiten beerven. Zo van de generatie naar de generatie ottachivaiutsya in de slag voor vyzhivanie sensueele begrippen khishchnika en offert. Daardoor evolutionaire werden werkwijze sovy en muizen eigenaren nauwelijks niet van de meeste vysokorazvitykh de orgelen van de gevoelen totaliter dier tsarstve.

Voor ons met jullie geen elk meere belangrijke gevoel, dan zicht, en enkel beest fantastisch ontberen het bestaan in de donkere wereld van de luchten en aanslagen. Het is begeleidend, de meest van bestaan wezens reageert op hel in dat vorm. Wij willen zeggen, op zemlyanogo geen oog ontfutselen, maar alle het lichaam voelt zonnelicht. Poddetyi lopatoi chervyak totchas zal voelen die ontpopte zich op hel, en pospeshit zarytsya in land, podalshe van hongerige ptichikh ogen en verhite zonnestraalen. Op dierlijk lichtgevend waarnemingsvermogen sosredotocheno voornamelijk in de groeperingen van bijzonder svetochuvstvitelnykh kooi, t. Door hem. In de ogen van. De meest nezateilivye met betrekking tot het oog constructie op lichinok insecten, bijvoorbeeld, op rupsen. Zij gevoel ontsteken en rennend dodenrijk van potentiele vijanden, maar niets elk meer. Ieder eenvoudig oog bestaaatt uit de groepering van svetochuvstvitelnykh kooien, of setchatki situeerden achter onroerend khrustalika welk dient naar haar bescherming en zullen erop lichtgevende straalen focust.


Ingewikkelde ogen

Complex fasetochnye de ogen van volwassene insect bestaanan uit menigte ongedeeld glazkov. Het is zo, het oog van gebruikelijke bee sluit ongeveer 5000 fasetok in, allen van welk omhelst de krokhotnoe veld van de zicht en zal het in primitieve afbeelding reformeren. Van deze talloze eerste beginselen en formeert de mozaic schilderstuk van omringende wereld.

Niettemin ingewikkelde ogen met hun grote veld van bespreken en uitstekende tsvetochuvstvitelnostiu nog schenken geen de onderscheidene afbeelding van de onderwerp. In dit besef van waar elk meere perfect odnokamernye het oog backboned beest (van vist, amfibisch, van reptils, vogelstand en zoogdieren) en zodanig vysokorazvitykh bespozvonochnykh, hoe kalmary en karakatitsy.

Oрgaны hуcctcIn elk meere vysokorazvitom oog vertrouwd naar ons structuur "khrustalik-setchatka' wordt verbeterd en verhuurt om elk meere onderscheidene afbeelding te winnen. Veel shire en raznoobraznee de pakket van svetochuvstvitelnykh kooien en in de zelve setchatke. Op boven-knarste beest hel binnendringt oog door rogovitsu - bossed "venster" vormend de voorste muur van het oog, - en khrustalik, soepele len, bekwaam om hoek prelomleniya te veranderen. Wegens het dit beweegt fokusirovka, en ongeacht van de afstand op setchatku de onderscheidene afbeelding klopt van de onderwerp. Door het resultaat wordt uitstekende scherpte van de zicht staande zodanig vogelstand, hoe sokol-sapsan, om ondiepte mijnbouw van het hoogtepunt tot toe 100 m te vernemen en met snaiperskoi nauwkeurigheid om opoffering op te schrikken.

De bijvoeglijke bepaling van de meerderheid khishchnikov is en verrekijker zicht. Twee meteen en dichtbij posazhennykh ogen treffen chut verschillende afbeeldingen van aan een en gelijke onderwerp welk in de hersenen gecombineerd, zullen de diepte sensatie uitlenen. Ableness onmiskenbaar vast te stellen afstand tot toe opoffering grote betekenis heeft voor vogel ofs vangst.

Naar Zato hun potentiele mijnbouw - naar dove - wordt genodigd hebben rond bespreken, om bijtijds om vijand te vernemen. Daarvandaan het oog bevinden zich met betrekking tot bokam hoofden verruimende de hoek van de zicht, maar, niet bevoorraden verrekijker verschijning. Gelijke regelmatigheid wordt nagetrokken en op zoogdieren - vergelijken, bijvoorbeeld, wolf en ree.


Tsvetovospriyatie

De kleur van lichtgevende straal is aangewezen op de golf lengte. De meeste kleine lichtgevende golven welk is in staat om persoon, - viooltje, de meest lang - rood te nuanceren. Op enkel beest, bijvoorbeeld, van honden, kleurig zicht developedly slechter, dan in ons, zato op ander het uitkomt vandaan buiten voor verdacht spectrum varieren. Vele insecten (vlinders, beeen) terugwerken weerkaatsten door de kleuren ultrafioletovye straalen, en enkel slangen (boas, gremuchie slangen, boas) "aantreffen" de infra rode straling van de teplokrovnoi offeren aanstekelijk het bijzondere receptors in yamkakh op de lip op. Met hun bijstand gremuchaya slang verneemt in kromeshnoi zwartheid mijnbouw, wordt ernaar en oorzaken metkii staking geselecteerd.


Osyazanie

Als zicht - dit begrip van lichtgevende straalen, dan osyazanie en befaamdheid - deze mechanische reactie van-gevoelige kooien beroeren op uitwendig aggravators in direct contact met vaste materialen, vochten of beneden de luchte aandrang. Voor enkel dierlijk osyazanie is glavneishim van alle gevoelen. Morzhu, vykapyvaiushchemu weekdieren van doen voedingsbodem aan, helpt erbuit om in mutnoi water niet enkel zachte in te werken en gevoelige leder op morde maar ook "usy" samengesteld uit 450 met toegeefl zijnen voor voloskov. Door het net zenuwachtige volokon zij overdracht in de hersenen alles behalve zrimyi de afbeelding van de zeebodem. Gelijke functie maken schilderachtige usy andere zoogdieren en voloski op vele ander bestaan wezens waar. Wij willen zeggen, insecten gevoel niets dichtbij komen bovendrijven de khitinovogo pantsirya, zato uitstekend osyazaiut omringende thema's doordringend voloskami, prorosshimi skvoz kutikulu. Op andere dierlijke deze functie volbrengen zenuwachtige conclusies gesituerd in de in het bijzonder gevoelige stadsdelen van lederen. Het is zo, op primates zelve gevoelige taktilnoi zone zijn konchiki vingers, en op olifants - van konchik slurf. Osyazatelnye receptors ulitki sosredotocheny op konchikakh soepel rozhek, en op bolotnykh vogelstand vrode kronshnepa - op konchike lange snater.


Kant-lijn

Op de vissen osyazatelnye receptors worden in het kant-lijnen met betrekking tot lichaam beide leden ingezameld. Kant-lijn - dit kanaal, tyanushchiisya beneden de leder van het hoofd tot toe staart bracht met de toerbeurt van osyazatelnykh receptors onder en geopend buiten door krokhotnymi eenvormig openingen situeerde. In de motie van de vis in het water de geringste beweging van buitenste aandrang dringen de openingen van het kant-lijn en hydraulisch peredaiutsya mee alle kanaal jagende zenuwachtige conclusies binnen.

Wegens deze vis uitstekend de directe omstreken voelt. Ook dichtbij podplyv in de zwartheid naar de sta-in-de-weg, ze zal de uitbouwing van de aandrang voelen en zal terzijde draaien. In de benadering van andere onderwerp - willen zeggen, vijand - het udalennost, waarde, de richting van de motie en zelfs vorm kan worden met betrekking tot golven welk raskhodyatsya van hem in dichte waterige omgeving vastgesteld.


Befaamdheid

De grondbeginsel van de handeling van de orgelen van de befaamdheid ongeveer wat kant-lijn. Akoestische golven - dit, met betrekking tot wezenheid, gelijke beweging van de aandrang van de lucht of wateren. Het wordt zo verkondigd door de motie van de vleugels komarinyi pisk 500 beweging presenteert van de aandrang (van de cycli) in de seconde, t. Door hem. Het aantal keren per tijdseenheid is egaal 500 gerts. Om oor binnengehaalde deze beweging, akoestische golven moeten slaan gehoor kanaal bracht met doordringende vlies - door het oor-rol onder. Ze vibreert in de galm met de beweging van uitwendige aandrang, en deze trillingen naar peredaiutsya de groepering van de receptors, bedekt-boven in het binnenoor.

Op zoogdieren gehoor zenuwen bevinden zich in anfractuous kegelvormige tabakspijp - ulitke. Suzhennyi het eind van deze tabakspijp reageert hierboven aantallen keren per tijdseenheid (hoog noty), en monding - op de laagte een of anders. Net zo indien met de zicht, verschillende beest vernemen de diverse bereiken van de klanken. Walvis verneemt laagte-aantal keren per tijdseenheid akoestische signalen, donosyashchiesya voor de honderden van de kilometers in de wereldzee wateren. Zato vleermuis klanken vangt door het aantal keren per tijdseenheid tot toe 100 ge op. Gerts. De bovengrens van zvukovospriyatiya persoon stileert alles 20 ge. Gerts.


Ekholokatsiya

Vleermuis als naar de gebruiken verhevene gevoeligheid naar hoge aantallen keren per tijdseenheid. Meerderheid dit zverkov inwerkt in de kamer met betrekking tot klinken, bij voortduring verkondigende hoogfrequente poshchelkivaniya en bepalende afstand tot toe sta-in-de-weg en mijnbouwen met betrekking tot gaven signaal weer. Dan hoger boven het aantal keren per tijdseenheid van de impulsen, van de thema's effektivnee werken als systeem.

Het is nieuwsgierig die oren van de meerderheid motylkov worden ingeregeld zodat gevoelig vangen deze ultrazvukovye impulsen op. Vleermuis - hun belangrijkste vijanden, zodat dan eerdere hen zullen, des te better aanhoren.

Op enkel dierlijke geen oren als zodanig, maar zij voelen trillingen overgeboekt door ferme materielen. Slang helemaal dove van anatomisch gezichtspunt, maar het gebeente van zijn kaak en schedels vangst legchaishie sotryaseniya voedingsbodems.


Chemische gevoelen

Oрgaны hуcctcWij zelden verstaan dat lucht respectievelijk is holle onbeduidende chemische delen welk voor enkel beest niet minder informatief, dan afbeeldingen zijn of klanken. Slang, okhotyashchayasya in het gras, toe lucht toetst door biforked taal welk verhuizingen binnengehaalde delen naar bijzondere receptor in oppere lucht genaamd door de orgel Yakobsona. Analyserende hun chemische compositie, slang onmiskenbaar vyslezhivaet offeren.

Hond ook priniukhivaetsya om (naar en thema's), vtyagivaya door de neus vitaiushchie chemische delen te ventileren. Voor haar lucht is de hoofdkenmerk van omringende wereld, en zelfs met de sorodichami ze communiceert met behulp van luchten latende de "bezoekende kaart" op iedere fonarnogo colonne.


Feromony

Lucht is in staat om sterke sexuele signalen te verplaatsen, en vele vrouwtjes luchten benutten voor de aantrekking van manspersonen. Deze chemicalien genaamd feromonami, dikwijls raznosyatsya vetrom en worden door manspersonen op grote afstanden opgevangen. Het is zo, vrouwelijke tutovogo shelkopryada makelijen feromon bombikol, en manspersoon vangt het lijkend op naar antennae door de receptors op. Zij gevoelig worden naar strikt bepaalde substantie ingeregeld, en, nauwelijks het tegenwoordigheid in de lucht, insect aandrangen naar de lucht bron bemerkt.

Met de reuk samenstel van bewegende delen in de velen skhozh samenstel van bewegende delen vkusovykh sensatie - met dat verschil welk chemische delen worden in de vochten opgelost en worden slechts in de mond gevoeld. Verhevigde vkusovoe waarnemingsvermogen treft hoogstens onverwachte beest portie betrouwbaare bescherming van vergiftige etenswaar. Het is zo, pauk dikwijls krab en zullen ongepaste mijnbouw verlammen, maar, nauwelijks otvedav zijn, totchas verkwist vandaan.


Elektromagnetische gevoelen

Omstreeks beroeren-gevoelige systemen enkel beest wij zeer nevelige afbeelding hebben. Gewetene dat haai wordt door, allereerst, door accuraate reuk geleid. Maar op de dichtbegroeid distantieren ze verneemt geomvat door de vrees opoffering met betrekking tot zwak elektrosignalam zijn zenuwachtig volokon. Hen opvangt "batareika" van bemanden met studenistoi de menigte van de receptors in het hoofd haaien, poosje op enkel ondiepte typt deze orgelen zelfs kan wanordelijke elektrische rangen bedevilling van ruime haaien genereren.

Met betrekking tot enkel voortekenen, haaien benutten dit systeem en voor de vermogen tot plaatsbepaling in de wereldzee, door wat dat afbeelding zamykayas op het magnetische veld van Land (magnetisme en elektriciteit - gelieerd phenomena). Gelijkaardige orgelen, schijnbaar, dienen navigatsionnymi apparata naar de walvissen en vogel ofs rijstrook.


Inner gevoelen

Beest slechts reageert niet op omringende wereld. De orgelen van de gevoelen van node naar hem en om te controleren eigen lichaam - om evenwicht te conserveren, om in de kamer in te werken, om pijn, geeuwhonger, afgebeuld, vrees en vele andere te voelen.

Vele functies worden automatisch volbracht, zonder analyse verstonden. Buiten verstond controle wet en enkel samenstel van bewegende delen van het begrip van uitwendige wereld. Wij vooralsnog weten niet, hoe wordt gedragend buiten de informatie vergast. Het is begeleidend, sudya tenminste met betrekking tot de mogendheid van vergd met het dit draaien op uitzicht computers uit, netrudno om te presenteren, wat uitgebreide stadsdelen van de hersenen zijn bezet door de decodering van sumburnogo de toeloop van beroeren-gevoelige signalen confronterende hen en koppelend in de integrerende schilderstuk van omringende wereld - of die, dan deze wereld wordt naar onze orgelen van de gevoelen gepresenteerd.