Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Cancroid

Helemaal cancroid - van planktonnoi meliuzgi tot toe gigantische Jap kraba-pauka - ene algemene eigenschap bestaan: Onbuigzaam sochlenennyi buitenst skelet, werknemer door hem door het karkas en bescherming.

RakoobрaзныeCancroid - een van meerdere standen beest erop houden sochlenennym lijkend op naar skorlupu na, door het skelet welk dient niet alleen karkas voor de spieren en inner orgelen door maar ook bescherming van de verwondingen en vijanden. Allemaal deze beest heten door arthropoda, of Artbropoda, daarvandaan die van bevolkende de kinkhoorns van weekdieren - bijvoorbeeld, midii en serdtsevidok - verschillen door beweeglijke sustavchatymi leden.

Hen ekzoskelet hedenen dik orogovevshuiu doek, of kutikulu, chemische compositie welk wordt op verschillend dierlijk ontwaard. Het is zo, op de insecten pantsir houdt algemeen van khitina - van verend rogovogo materieel in. Op vele ruime marinier crustacea vrode krabov en omarov bolstered boven door het calcium khitin zal firma izvestnyakovyi pantsir formeren.


De moeilijkheden van het wasdom

Wasdom werkwijze sopryazhen met aanzienlijke moeilijkheden en zelfs gewaagdheid. Op de beest met inner skelet - bijvoorbeeld, in ons met jullie - gebeente eenvoudig verbouwen zichzelf samen met spieren en inner orgelen. Maar khitinovyi of izvestnyakovyi pantsir chlenistonogogo schepsel verbouwt niet, en conserveert tijdperken eens voor alle verkregene vorm en grootte. En omdat spieren en inner orgelen beest continueren om te verbouwen, aandrang daarbinnen pantsirya ook zal, poosje het niet raspadetsya op de doellatten groeien.

In kutikule er zijnen niet ontzagwekkende stadsdelen gebikt, wanneer aandrang ab intra bekende beperking bereikt. Beneden het oud dospekhami altijd verbergt vers met igolochki kostuum.

Wanneer komt porie om flatteuze strakke kleren, beest vtyagivaet lucht of water, en oud pantsir treskaetsya komende plaats novenkoi briljant kutikule te veranderen. Poosje ze bevroor niet, beest razduvaetsya op welke wijze het is mogelijk sterker. Wegens het dit nieuwe pantsir wil naar een gebetene velikovat logementhouder, en zal plaats voor de nader wasdom verblijven.


Het lichaam constructie

RakoobрaзныeOp enkel arthropoda vrode paukov en insecten het aantal van voeten duidelijk wordt (6 - op de insecten, 8 - op paukov), tussentijd hoe op cancroid in deze materie tsarit compleet raznoboi vastgesteld. Op deze klassikale dierlijke iedere segment van het lichaam is imparted door het eigene paar ledematen, in dan zonder de moeilijkheid te zijn zeker, priglyadevshis naar gebruikelijk mokritse.

Lichaam dit lijkend op naar bronenostsa schepsels bestaaatt uit de ketting van pokrytykh doordringende pantsirem stadsdelen, allen van welk wordt met het paar ledematen ondergebracht. Niettemin niet alle volbrengen zij gelijkaardige functies. Als van lapki eerst zeven segmenten, navolging achter het hoofd, zijn gebruikt voor lopend dat lid het overblijfsel van de 5 prevratilis in dykhatelnye orgelen. Wasem situeerde op laatste segment, zoals, legt orgel osyazaniya, net zo twee dampen rastushchikh op de pet van antennae voor.

Op eerst uitzicht alle delen van lichaam mokritsy schijnen lijkend op, maar, priglyadevshis poblizhe, wij willen zien zes laatste leden vorming khvostovuiu onderdeel, hoe schoof in de voorgaand van zeven "khodilnykh" segmenten in. Op vele cancroid dit karakter elk meere helder wordt uitgesproken, poosje zo veel die "khodilnye" segmenten accrete met het hoofd en zullen golovogrud formeren. Het geval geschiedenis van zodanig constructie is krevetka.

Pantsir dekkend golovogrud, heet shchitkom. Op enkel cancroid, bijvoorbeeld, op krabov, het monding en molteken; Op andere de vorm heeft van zakruglennoi capsule lijkend op naar ustrichnuiu rakushku. Het is niettemin, niettegenstaande alle verschillen, het basisprincipe van de constructie van het lichaam verblijf onveranderd - op iedere segment met betrekking tot een paar ledematen. Als in gemeenschappelijke ongedeeld sroslis zeven segmenten, dan op de beest zullen van zeven tweetallen van de voeten.


Zwevend en dreifuiushchie

Met uitzondering mokritsy, bijna alle crustacea leven in waterige omgeving. Polzaiut met betrekking tot marinier of rechnomu bodem, andere worden naar de stones aangebracht, maar menig is eenvoudig dreifuiut adrift in talloze gemeenschap van de zelfde ondiepte beest en planten welk heet planktonom. Namelijk zo leven de enkele de meest primitief rachki, bijvoorbeeld, zhabronogi. Deze obitateli tijdelijke presnykh waterbekkens van hen door 20 en elk meer duidelijk geordende eerste beginselen tulovishcha, allen van welk wordt met het eigene tweetal van listovidnykh leden ondergebracht, weerhielden mnogosegmentnoe de constructie van het lichaam van de oeroud primogenitors. Alle leden, wezen min of meer lijkend op, de menigte volbrengen van de functies. Zhabronog dobbert onder door het hoofd verdraaiing in gemeenschappelijke ritme alle nozhkami, en talrijk resnichki otfiltrovyvaiut van het water van het deel van de etenswaar. Wanneer zhabronog springt alle lapkami back op, etenswaar met het water toeloop stekeligheden op kleverig stratum op voorste lapkakh welk en meubileren naar zijn in de mond. Gelijke leden wet hoe zhabry verslindende zuurstof van het water skvoz doordringend kutikulu. Daarvandaan zhabronogi en hen rodichi listonogi heten "zhabronogimi", of Brancbiopoda.

Ander zhabronogie schouwen alle anders zo. Pantsir (shchitok) minuut in het water levend bloshki, of dafnii bevolkende waterplassen en plassen, dekt bijna alle zijn lichaam vertrekkend gebekend slechts hoofd. Zijn lapki wet hoe zhabry, wegens wat dafniya ook wordt naar de afdeling zhabronogikh toegekennen, maar wordt ze, van grebkami het machtige tweede tweetal van antennae, progonyaya rijke door de etenswaar water skvoz pokrytyi peristymi shchetinkami filtruiushchii het gereedschap van de leden verhaald.


Alle op het type

Doorzichtige buitenste shchitok dafnii verhuurt om alle zijn inner orgelen aan te treffen, incluis vyvodkovuiu camera, bij wie ontwikkelen zich ikrinki. Dafnii, net als meerderheid cancroid, van - raznopolye schepsel, maar vrouwtje totaliter is in staat om nageslacht zonder sparivaniya, in zogenaamde werkwijze partenogeneza uit te voeren. Met de vooruitgang van de voorjaar, wanneer water is rijke door provender van en voorwaarde voor het wasdom en duplication ideaal, bevolking dafnii in het waterbekken accuraat vergroot en houdt alles behalve geheel van de vrouwtjes in. Zato tegen het eind zomer en in de herfst van de veranderde voorwaardes van het leven zal por naar toenemend van het aantal van manspersonen uitlenen. Sparivayas met de vrouwtjes, zij oplodotvoryaiut ikrinki, paardenstal naar vysykhaniiu en vrieskou en bekwaam om in de winter van, door te maken wanneer alle bevolking vymiraet. Navolging in de voorjaar van van hen schijnen lichinki, en alle cyclus wordt in het eerst geval herhaald.

In elk presnovodnom waterbekken zonder de moeilijkheid om menigte klein elementair crustacea met rastushchimi met betrekking tot bokam lang antennae te vinden. Dit veslonogie - de leden van talrijke stand welk vormt overheen 8400 types.


Voed skvoz filter

De better half van jaar marinier veslonogie rachki eten andere planktonnymi beest, maar in het seizoen van "vesennego bloesem" mikroskopicheskogo fitoplanktona zij schakelaar in filtratsionnoe voeden, zagrebaya rijke door provender water door het tweede tweetal van antennae en protsezhivaya zijn skvoz kozhistoe resheto leden modificeerde.

Ongeveer in ditmaal zij snel proliferate, en, met betrekking tot enkel inschattingen, op de gedeelte veslonogikh rachkov het is noodzakelijk van belangrijkste massa de wereld reserve van dierlijke proteine. Zij zijn de belangrijkste bron respectievelijk de voeden van de meerderheid andere marinier obitatelei.

Niet dobberen alles veslonogie vrijelijk in dikkere wateren. Enkel - bijvoorbeeld, karpovye vshi - zonder het ongeval prevratilis in parazitov voedde door het bloed van de logementhouders en wapende kriuchkovatymi lapkami, om nenarokom niet otvalitsya van kormushki. Walvissen door ook donimaiut de rachki-parazity lengte tot toe 30 cm. Andere types verschillen door zelfs meer smal specialization en worden op zhite in rybikh zhabrakh, kormyas door het bloed circulerend in doordringende zhabernykh doeken beslecht.


Levende korst

Zelfs better adapteerden zich naar de buitenzijde voorwaardes diverse types usonogikh rachkov welk door grote nederzettingen obzhivaiut onderzeeboot Stones en toplyaki op de kustlijnen van alle zeeen van de wereld. Op eerst uitzicht marine eikels lijkend op naar weekdieren-bliudechek. Op de zelve materie dit rachki, izbravshie sidyachii manier van leven op de stones en protsezhivaiushchie etenswaar van omringend waterhoudend.


Gevaarlijke omstreken

Leven op marine kustlijn - materie zeer onveilig. Elk zdeshnii obitatel misschien broken door de golven priboya, razdavlen per de avontuur door geblazde omlaag stenige of ongedeeld vysokhnut tijdens eb. Daarvandaan hier zal niet betrouwbaare bescherming ontberen. Marine eikel dit probleem besliste, otrastiv op de pet de kutikuly meerdere firma calcareous plastinok vorming aaneen kinkhoorn in de vorm van de kegel. Zelve kinkhoorn namertvo wordt naar de onderzeeboot afgrond aangebracht, en beest bikt skvoz gering opening in zijn top, zagrebaya etenswaar van het water door zes dampen kriuchkovatykh borstelig nozhek. Voor keer van de eb rachok vtyagivaet nozhki en dicht sluit kinkhoorn meerdere plastinkami, om te weerhouden daarbinnen water.

Marine eikels zijn androgynes. Voor duplication iedere gebaard rachok lange tabakspijp benutt, door welk introduceert naar spermu de buren, en dat opslag oplodotvorennye eieren daarbinnen jasen, poosje van hen niet razoviutsya mikroskopicheskie en zeer behendig lichinki-naupliusy. Ieder nauplius wordt in volnoe zeil in dikker planktona doorgestuurd, waar buiten de maand levens en bikt eerder hoe veslonogii rachok. Volgend het wordt naar de afgrond en prevrashchaetsya in volwassene osedluiu osob aangebracht.

Beweeglijke larval etappe van de ontwikkeling heeft voor de gebaard rachkov grote betekenis, voor met zijn bijstand verrijst van rasselenie alle type. Deze etappe van hun leven naam door ook "dispersive fase". Door gelijk systeem benutt menigte andere betreffende malopodvizhnykh cancroid, met de kankeren, kraby en omary. Lichinki-naupliusy alle deze types enige tijd stranstvuiut in gushche planktona, totdat osyadut op de zeebodem, om te wisseling beginnen in volwassene osob.

Zoals veslonogim rachkam, vandaan buiten niet alle gedeputeerdeen van de afdeling usonogikh beantwoorden aan gemeenschappelijke klassieke structuur. Wij willen zeggen, marinier utochki gedrag ongeveer zelfde manier van leven, maar hen plastinchatye rakushki verbouwen op kleine stebelkakh en, niet betrouwbaare bescherming, kunan niet zonder waterhoudend leven. Door anderse ruimere eigenaardigheid verschillen usonogie rachki-parazity vrode Sacculina carcini. Hen lichinki at voorop vrijelijk dobberen in dikkere wateren, maar volwassene bijzonder worden naar krabu aangebracht en lanceren "wortel's erin lichaam etende de sappen van de logementhouder.


Polzuny en shchelkuny

De verpletterende meerderheid van crustacea behoort subclass Malasostrasa incluis het een aantal van wijd gewetene afdelingen aan: Mokrits, tolstogolovok, krevetok, omarov en krabov. Enkel van deze beest zijn in staat om te dobberen, maar vele eigen fors khodilnymi voeten en leven of op sushe, of op marinier of rechnom dag. Deze omstandigheid gelatene de enkele types om tot toe zeer vnushitelnykh afmeting te verbouwen. Deze don beest onbeheerde etenswaar filtrerend van het water en organische residuen biken, enkel staal actiefs khishchnikami. Whereat op vele razvilis machtig kleshni, bekwaam om af te pakken en om mijnbouw te rukken.

Helemaal boven-knarste en marinier mokrits behoorlijk wat generaal in de verschijning en povadkakh. Dit mnogosegmentnye en mnogonogie musorshchiki marine kust en rauw ugolkov dor. Marine mokritsy - met betrekking tot voordeel waterige beest regelend om zich naar vyzhivaniiu hoger boven de hoogte van afflux te adapteren. De leden van hun achterk segmenten prevratilis in zhabry slaand het eigen bespreken van het water, poosje zij zijn bezet door de zoeken van provender langs de schrap priboya. Zij behoefte permanent uvlazhnenii, maar verongeluken, gedurende lange tijd okazavshis beneden het water.


Mokritsy

Anders op de stap voorwaarts werden in de ontwikkeling mokritsy vooruitgegaan. Eindelijk rasstavshis met waterige omgeving, zij nog behoefte permanent uvlazhnenii, daarvandaan altijd selyatsya in rauwe plaatsen. Adem zij zhabrami precies als hun marinier dependents, maar dykhatelnaya systeem moet worden alsmaar de doordringende film van het water gedekt, bij wie wordt zuurstof opgelost. Aan het einde leden van enkel types mokrits werden primitieve dykhatelnye tabakspijpen gevormd, in vochtige omgeving welk wordt opgelost gedragend zuurstof.

Afgelegene relaties mokrits, ravnonogie of bokoplavy, - dit ine het algemeen marinier beest, obitaiushchie op de dag of parazitiruiushchie op ander crustacea naar of vis. Anders dan kon meerderheid cancroid, erin niet planktonnoi etappe van de ontwikkeling lichinok, en wegens deze een groepering van deze afdeling - mokritsy - poselitsya op sushe.

Een van types ravnonogikh heet presnovodnoi krevetkoi, hoewel zelfs noticeably onderscheidt van aanwezig krevetki met zijn srossheisya golovogrudiu, door bijstere inktkoker ontwikkelden tweetal kleshnei en vier dampen van de fors khodilnykh voeten. Met betrekking tot het algemene aantal van leden eigentijds krevetki en hun dependents heten dekapodami of desyatinogimi. In deze groepering komen krevetki, kankeren, omary en kraby binnen.

In dichte vergelijkbaarheid met desyatinogimi houdt kril - planktonnoe krevetkopodobnoe schepsel, in talloze boelen bevolkend zuiden zeeen ongeveer als veslonogie rachki in de noord een of anders in. Kril bikt fitoplanktonom (mikroskopicheskimi door de algen) welk ruimschoots proliferates beneden de rond de-klok zon van Antarctische polaire zomer. Hoe veslonogie rachki op de noord, het de belangrijkste bron legt van dierlijke proteine in de omgeving de obitaniya voor.

Als kril dobbert in overheade grondlaagen zee, dan desyatinogie cancroid razgulivaiut met betrekking tot bodem of kuste schrap, leix nu en dan puskayas, vplav. Het is bijvoorbeeld, bestaan krevetki, obliubovavshie voor de behuizing arenaceous stranden situeerden onderaan het geslacht van afflux, waarin zij worden vybroshennymi op de kustlijn door organische residuen gevoed. Hen kleshni bosje alles behalve van daarom kostuums in de etenswaar, incluis met malkami en andere ondiepte rachkami. Nieuwsgierige bevolkende tropische zeeen krevetki-chistilshchiki. Zij hoe zapravskie lakei dienen ruime rybiny kuisende hen van parazitov. Potentiele klanten snel hen vinden tussen de stones en korale bosschage met betrekking tot helder brindled schilderstuk.


Belangrijkste - bijtijds smytsya

Gebruikelijk krevetka dobbert met behulp van 5 tweetallen rastushchikh van briushka leden, maar in de noodzakelijkheid van snelle ontsnapping terstond back slaat door de staking van veeroobraznogo staart aan. Gelijk gekomen gebruik burly omary en presnovodnye kankeren, voor machtig okamenelye pantsiri dit tyazhelovesov gelaten door hem behouden niet drijvend op plavu. Vet kutikula omara hetten haalt alles behalve niet assailable, maar tussen desyatinogikh bestaan en minder types verdedigden. Wij willen zeggen, kankeren-kluizenaaren dierevel zacht briushko in de kinkhoorns van marine weekdieren, izognuv het met betrekking tot de vorm van de domicilie. Waarheid, in de werkwijze van het wasdom naar de kanker het is noodzakelijk om nieuw, roomier appartement te vernemen. Het huis kluizenaar achterhoudt op zichzelf speciaal adapteerden leden en in geringst gevaar wordt verbergd naar binnen toegang enorm recht kleshnei afgeschermd.

Op de meerderheid krabov tamelijk ferm briushko nog wordt beneden de monding pantsirem golovogrudi gedraaid. Wegens dit centrum van de zwaartekracht smeshchaetsya voorwaarts en het blijkt juist boven de voeten kraba latend naar hem moet evenwicht better, houden dan omaru. Het is hereto bokom verhaald, krab verreweg effektivnee de leden benutt, voor namelijk zo hen meer handig om zich te verroeren. Daardoor krab verschrikt door de briskness rennende veel snellere velen sorodichei, en beduidt, en om naar hem gemakkelijker door te maken.

De vele types van crustacea tleven zeebodem voor, kormyas door organische residuen of bejagen, maar enkel, vooral brink kraby, kraby-bangmakerijen en manyashchie kraby, dikwijls treffen en aan land. Koe-die zelfs geregeld worden op sushe onderbouwd. Boven-knarste kraby ademen als mokritsy lossende zuurstof in de film vlagi dekkend zhabry. Maar hen lichinki - net zo lichinki marinier sorodichei - dobberen in planktone, daarvandaan voor de voerend van de nageslacht zij terugkomst in de zee.