Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Opylenie

Opylenie - vitaale werkwijze voor alle bloeiend planten, en natuur is aanzienlijk droeg zorg voor die, om het verstreek succesrijk.

Anders dan dier, planten kunan niet worden op zoek naar compagnon verhaald, en door hem het is noodzakelijk om behulp van uitwendige machten (vetra zich te verlaten op, wateren, insecten), om te stuifmeel verplaatsen naar andere plant (of een andere het onderdeel) voor de creatie van nieuwe zaden.

Opylenie zo belangrijk voor plant daarvandaan die van hem hangt het type instandhouding af. En xenogamy - wanneer stuifmeel wordt op ryltse andere bloem overgeboekt, op gelijke plant of andere, van maar gelijk type - kan leiden tot mutatsiyam welk zal helpen dit type better om zich naar de omgeving te adapteren.


Opylenie vetrom

Opylenie vetrom, wanneer nevesomaya stuifmeel wordt met de toeloopen van de lucht overgeboekt, zeer wordt in de natuur verbreid. Zo opylyaiutsya vele bomen, hoe, bijvoorbeeld, eik, yasen en pijnboom, alsmede kukuruza en zlakovye. Opylyaemye vetrom planten moeten de enorme hoeveelheid van de stuifmeel verrichten, om te vergroten kansen zijn popadaniya op ryltse overeenkomstige plant. Stuifmeel moet zeer gemakkelijk zijn, om te "zwemmen" met betrekking tot lucht; Ze alles behalve nevesoma. Als vstryakhnut maturing serezhku oreshnika, van florerende vetku naaldendragende boom of timofeevku lugovuiu, jullie zullen in de lucht de volledige wolk van de stuifmeel aantreffen. Enkel planten hebben krokhotnye antenne puzyrki welk helpen stuifmeel podolshe proderzhatsya op vetru.


Opylenie door de insecten

OпылeнheHet is doorgaans, de bloemen van planten, opylyaemykh door de insecten, zeer lichtend en eigen geducht fragrance. Als losse tsvetochki ook gering, zij worden in sotsvetiya ingedeeld of bevinden zich in de omstreken van raznotsvetnykh loof beneden de titel pritsvetnik, om te veroveren aandacht insecten. "De bloem'en van mexicaan bush puansetii in de uitwerking zijn pritsvetnikom bekorende de aandacht van de insecten naar tamelijk neprimetnym kleuren. Pyltsevye zaadkorrels opylyaemykh door de insecten van de kleuren in het algemeen krupnee en sherokhovatei, dan op kleurt, opylyaemykh vetrom. Zij kunnen plakmiddel zijn, om te klemmen insecten vast.


Aanpassing naar de insecten

OпылeнheOp planten, opylyaemykh door de insecten, kunnen worden uiterst gevate en vernuftige toelatingen van de aanpassing ernaar verricht. Planten met open (bijvoorbeeld, margaritki) of chashevidnymi (ranonkels) door de kleuren worden beslecht zodat kunnen voordeel van de diensten van alle insecten nemen, kunnen zullen dat bee, tor of mier, en op timt zij niet brezguiut en door ondiepe beest helpen, prikosnuvshikhsya naar de bloem. Insect kan stryakhnut stuifmeel van pylnika op ryltse of overdracht zijn op andere bloem. Enkel bloemen zijn elk meer leesbaar en kunnen opylyatsya met behulp van maar een type van insecten. Bloemen liupina, dushistogo goroshka en hun dichtstbijzijnd dependents worden beslecht zodat worden beneden het gewicht van de insect gummend ernaar op "krylyshki", en vrijlating tychinki en ryltsa, trushchiesya omstreeks teltse blijvend ontdekken. Op enkel planten bloemen kunnen opylit maar insecten met lang proboscis, zo als motylki en beeen. Door het voorbeeld van zodanig plant kan yasnotka wit dienen. Om dobratsya tot toe nektara, spryatannogo op de dag van de bloem, naar de insect het is noodzakelijk prosovyvat hoofd intens naar binnen en strak prizhimatsya om lepestku te verlagen.

Op het moment pylnik of ryltse situeerde in opper lepestkakh, prizhimaiutsya naar spinke insect. Op enkel planten met xenogamy in het eerst geval van de bloem schijnt pylnik, en slechts wanneer alle stuifmeel vysypletsya, vyglyadyvaet ryltse, om namelijk het, veeleer dan pylniki, kwam in direct contact met de insect. Opylenie door de insecten - dit principiele item van opyleniya kleuren, niettemin in de keerkring van Australie en Zuid Amerika is blij wordt opylenie door de vogelstand verbreid. Dit voornamelijk kolibri, en dikwijls zij niet meer bumble-bee. Zij lurken nektar gesloten kliuvikom benuttende taal op welke wijze zuiger.


Waterig opylenie

Dit het meeste ongewoone type opyleniya, maar het is belangrijkste voor absolute waterige florerende planten - bijvoorbeeld, zostery (van marine gras). Hen niteobraznaya stuifmeel met udelnym gewicht, overeenkomstige dichtheden van zout water, kan elk diepte doordrijven, poosje zijn zal niet gelijkaardig naar peryshko ryltse bevangen.