Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Fiziologiya poot

Planten bij voortduring zullen zonnelicht in de arbeidsvermogen reformeren en, daarmede, zijn belangrijke koppeling in het leven ketting omvattende alle planeet.

Planten - deze levende "chemische fabriek'en, waar toe ingewikkelde reacties weken. Verzorger deze reacties gazoobmen maakt duidelijk onze planeet toepasbaar levenslang. De meest van planten - van krokhi-podsnezhnika tot toe boom-velikana - zeer gelijkaardig met betrekking tot inner constructie, niettegenstaande razitelnye uitwendige verschillen. Gedragend systeem, met betrekking tot welk rouleren substanties voeden van en substantie-tussenpersonen, presenteert net gedragende puchkov omvattende wortels, stebli en loof.


De kooien van poot

In gedragend puchkakh er zijnen van twee belangrijkste type van kooien. Met betrekking tot kooien xilemy, hoe met betrekking tot kanalen, boven van de wortels klimt water en mineraal brine. En kooien floemy dienen voor de verscheping van de producten fotosinteza in de plaatsen, waarbinnen hen behoefte schijnt. Dit twee type van gedragende kanalen worden tonchaishim door de stratum van de kooien van cambium onderverdeeld, een kant welk produceert het eerst type van kooien, en andere - seconde. Op arboraceous alle wasdom beplanten in de lijvigheid verrijst voor de rekening van de cambium welk voltrekt van maar meteen drie verschillend type van kooien - nieuwe kooien xilemy van inner kant, kooien floemy - van de buitenzijde en de kooi van de zelve cambium approviander groeit van het dit stratum samen met boom wasdom. In planten verrijzen van drietal principiele werkwijze - fotosintez, adem en transpiratsiya, of wasem.


Fotosintez

Hoewel plant en ontleent aan voedingsbodem voedende substanties, niettemin zichzelf zij niet boven dan kirpichiki, voor het beddengoed welk in nieuwe molekuly noodzakelijke werkwijze fotosinteza.

Khlorofill - dit molekula volbrengend alle werk met betrekking tot de eideling van het koolstof dioxide en wateren op de zuurstof van en suiker (carbo-hydrates). Het 'aan het "werk winkel" - khloroplasta, in ruimere boelen verblijvend in de bijzondere kooien van het loof. Namelijk schilderen zij de meest van planten in vertrouwd naar ons brink kleur. Zelfs burye, rood of serovatye loof vormen khlorofill, is ongedeeld behalve het het hier zijn heden en andere pigmenty. Slechts planten-parazity, vrode poviliki of gribov, vormen niet khlorofilla en moeten ten koste van arbeidsvermogen geproduceerd door andere planten bestaan.

fhзhoлoghя рacteнhйDe chemische vergelijking van de conversie van het water (van de voedingsbodem) van en koolstof dioxide (van de lucht) in de zuurstof en suiker is blij is eenvoudig; En alle tijdperk-consumerend werk met betrekking tot eideling en synthese nieuw molekul maakt khlorofill waar. Geproduceerde whereat suiker is, met betrekking tot wezenheid, de vorm van potentiele chemicalie arbeidsvermogen.

Zonnelicht is een stimulator van chemische reactie in molekulakh khlorofilla, daarvandaan zonder de rechtvaardige voorraad van het water, van het koolstof dioxide en opheldering het wasdom van plant wordt omlaag vertraagd.


Adem

Als fotosintez in de zwartheid onmogelijke, dan werkwijze van de adem en de eideling van de suiker in de tegenwoordigheid van de zuurstof vergezeld van verlossend van de arbeidsvermogen, verrijst op elk tijdperk van vierentwintig uren. Whereat plant onderkent koolstof dioxide en isparyaet vlagu. Wanneer van prikhodom zwartheid fotosintez ceases, volume onderkennen door de plant van het koolstof dioxide overtreft de volume van potreblennogo zuurstof.

Niettemin in globale toonladders deze werkwijze principiele rol speelt in de formatie van de chemische compositie van de dampkring, en van prikhodom nieuwe dag lucht opnieuw maakt verwerking fotosintezom door.


Transpiratsiya

Transpiratsiya - werkwijze, bij wie vlaga bezwijmt van het vlak van het loof door onbeduidende porien, of ustitsa. In de conjunctie met kornevym aandrang ze vertoogt vsasyvanie wateren van de voedingsbodem en zijn ter sprake brengen om toe te laat.

In de hoge vochtigheid van de lucht wasem wordt omlaag, en de behoefte van plant in waterhoudende verminderings vertraagd. Zato in verhite wijdlopige weersgesteldheid plant isparyaet meer vlagi en, als niet naar uvyanut, behoeftes aanvullend polive. Planten stelden levenslang in verhite dorre boorden bij, of over het algemeen hebben geen gebladerte (hoe de meest van cacti), of erin modificeerden loof kleiner ustits, bekwaam hereto dicht om te sluiten, om te weerhouden kostbaar vlagu.


Het vel constructie

Hoogstens van de vlak beplant van het vel tamelijk groot, om doeltreffend om zonnelicht te benutten, en zelve zij worden op steble of in de tweetallen vriend tegen vriend, of mutovkami (opoyasyvaiut door stebel cirkel) zodoende, gesteld beschikbaar om iedere listok minimaal zatenyal de lagere buren. Planten, privykshie om in het dodenrijk te leven, verschillen nesorazmerno door de monding loof, bekwaam om het maximum van de zonnelicht op te vangen. Het is tevens, planten zijn in staat om gebladerte af te wijken en zelfs te dirigeren wasdom om te zonnen. Zodanig wijziging van het wasdom beneden de handeling van de zonnelicht heet fototropizmom.

Vandaan buiten geenszins beplant loof worden naar de gezwind mergence van de gassen en gazoobmenu ondergebracht. In de gebladerte van vele teneliubivykh de werkwijze typt van de diffusie protekaet afzwakking. Het is begeleidend, te zichzelf aanplant dit niskolko schaadt niet, voor hun wasdom hangt niet stolko van de zonnelicht, hoeveel van het koolstof dioxide af. Zij algemeen beknoten wasem vlagi en, consistent met, kleinere behoefte fotosinteze. Van overbodige wasem loof worden epidermisom onderscheidende voskopodobnoe substantie - kutin verdedigd. Met betrekking tot vlak epidermisa gaan geblazd over talrijke ondiepe porien ustits, zijndee verschuldigd waartegen plant handelt de werkwijze van de mergence van de gassen en wasem vlagi.

Fotosintez verrijst voornamelijk in palisadnykh kooien. Zij gelijk gesituerd hebben beneden epidermisom en bezwangerd khloroplastami overeen. Sredinnyi stratum listovoi plastinki - dit gubchatyi mezofill, bij wie, hoe op tijdelijke opslag, worden producten fotosinteza voor de verzending in andere delen van plant opgeslagen.


Voed

Water wordt door de wortels in de werkwijze van osmoticheskoi diffusie geabsorbeerd. Ze verbreidt met betrekking tot plant deels door middel van osmoticheskikh werkwijzen, en deels met betrekking tot kapillyaram infiltrerend in alle kletochki de er toe zelve top van hoge boom.

Terzijde van aanvaardbaar van de lucht van het koolstof en gedragend met waterhoudend van vodoroda en zuurstof, aan te plant noodzakelijk voor het wasdom vele andere chemicalie eerste beginselen zijn stikstof, fosfor, magnesium, ijzer, calcium en kalium, alsmede de lange lijst van andere eerste beginselen in mikroskopicheskikh doseringen. Planten manifesteren bepaald izbiratelnost absorberend van de voedingsbodem ergens toe meer, en ergens toe kleiner in de werkwijze van nadobnosti, zelfs als alle voedende substanties zetelen in de voedingsbodem met de uitspatting.


Constructie materieel

Geproduceerd in de werkwijze van fotosinteza suiker (carbo-hydrates) de ketting van chemische reacties verstreken, wordt in alle anderen noodzakelijke plant van de substantie gereformeerd. Nader hun weg onwaarheden door floemu gedragend puchkov in alle doeken en de orgelen van plant.

Arbeidsvermogen dikwijls wordt in de vorm van de zernyshek stijfmiddel (opgeslagen als kapnut iodom op de schijf rauw kartofeliny bevatte erin stijfmiddel, pocherneet - beduidt, op deze plant de reserves van de arbeidsvermogen worden in klubnyakh) gestapeld.

Anders dan dier, op planten loopt ingewikkelde zenuwgestel weg, daarvandaan hun reactie worden gormonami, t aangemoedigd. Door hem. Door de substanties welk worden in een deel van plant, en wet - in andere geproduceerd. - bijvoorbeeld, gibberelliny - hun wasdom bevorderen, andere, vrode abstsizovoi zuren, het deprimeren. Dit zuur zal de onderrichting van otdelitelnogo stratum tonkostennykh aanmoedigen, losjes van kooien situeerde in cherenkakh loof en rijpe vruchten, en die beneden de handeling vetra en zwaartekrachten drop op land.


Karlikovost

Gibberellovaya zuur - dit gormon, bekwaam om het wasdom beschikking te veranderen. Bijvoorbeeld, kan worden karlikovoe plant podrasti in het hoogtepunt, vozdeistvuya erop gibberellinom veroorzaakt. Andere substanties, omgekeerd, maken uitwerking karlikovosti op ine het algemeen hoge types. Dit gormony dikwijls zijn gebruikt voor de receptie hoge of bantam en compacte planten.

Fototropizm - deze natuurlijke opzuiging van plant omhoog, naar de zonnelicht. Geotropizm - de reactie van plant op aardse zwaartekracht, t. Door hem. Het wasdom van de wortels onder. Khemotropizmom reactie noemen op de chemicalie stimuli, bijvoorbeeld, auxin. Gormon auxin belangrijke rol speelt in regulyatsii de koers van het wasdom van de diverse orgelen van plant. Vertrouwende de positie van plant, stijfmiddel wordt in verschoven die het onderdeel uitdaging auxin worden in de wortels of pobegakh gestapeld.

Concentratie auxina verminderings van de top om te wroeten, en hoewel, op de hele, het zullen wasdom aanmoedigen, niettemin behoefte van verschillende orgelen in auxine vandaan ervandoor is niet gelijk. In de uitspatting auxina in dat orgel het wasdom zelfs wordt omlaag vertraagd. Als om plant horizontale, dan auxin wil agglomeraat op de bodem te begiftigen. Wegens het dit wordt het wasdom van de top pobega - t versneld. Door hem. Plaats, waar auxina allermeest (en plant is cambered omhoog). Zato in de zelve bodem, op de wortel, wasdom wordt omlaag, en stebel opnieuw poniknet vertraagd.


Fototropizm

Beneden de termen van eenvormige uitreiking auxina met betrekking tot alle doeken, pobeg zullen rechtopstaand omhoog verbouwen, maar whereat zelve gormon zal naar het agglomeraat op adumbral kant beginnen. Wegens het dit hier wordt het wasdom van de kooien versneld, en pobeg zal zwenken om te ontsteken. In dit verschijnsel fototropizma (opzuiging te ontsteken) het is mogelijke razglyadet handeling gormona, wijs controlerende de motie van plant na de zon.

Gelijk auxin de onthulling bijdraagt van de knoppen aangeschoten van ontsteken of temperaturen. Warmte versnelt wasdom ieder lepestka enerzijds, en als gevolg bloem wordt ontbonden. Op enkel planten aangeschoten van koude gelijke werkwijze verrijst in het antoniem orde.

De ableness van vele planten vitsya of tseplyatsya voor de houders ook is aangewezen op de uitreiking gormonov. Nauwelijks usik dushistogo goroshka houder beroert, gormony totchas worden overgeboekt integendeel zijdelings van jagend zijn wasdom beplanten, en usik intussen obvivaetsya om de houder.

Substanties-tussenpersonen hengsel ook formeren en kustistost planten. Geproduceerd rastushchimi door het loof auxin raznositsya door de sappen in alle het overblijfsel van de orgelen van plant, waar kan wasdom zijdelings pobegov dringen. Dan nader van de top dat zwakkere handeling auxina, naar en iedere orgel wordt optimaal voor het wasdom boel gekregen. Omdat in hoge concentratie dit gormon kan dringen ontwikkeling pobegov situeerde achter de hoofdzaak van het wasdom, zij zullen niet met belangrijkste steblem wedijveren. Maar als dit stebel zal aanbreken of zal (geschaad worden of sadovnik prishchepit het voor stimulyatsii het wasdom van de zijtaken), hoogte auxina zal verbuigen en wil stopen om de ontwikkeling van de knoppen gesituerd onderaan het oude punt van het wasdom te dringen. Volgend nieuw pobegi zal beginnen om meer auxina te verwerkelijken en, in zijn zwenk, zal vestigen de controle tiranniserende ontwikkeling situeerde achter pobegov. Dit verschijnsel naam top (top) dominirovaniem.


De hel macht

fhзhoлoghя рacteнhйOntsteek niet enkel sleutelrol speelt in de werkwijze van fotosinteza maar ook bloesem controleert. De tijdsduur van de dag en avond akkoorden ook bepaalde invloed op het wasdom. Sadovye en indoor bloemen bedroegen ons vanwaar verhite equatorial landen (dag is gelijkmatige avonden), ander - van hoge breedtes met lange zomer dagen en winter avonden. De planten van hoge breedtes, privykshie lichtgevende dag te continueerden, naam door de planten van lange dag.

Als hen pereselit in schappelijke breedtes, toen dit zonder mankeren wordt naar op de bloesem gezegd. Bijvoorbeeld, delfinium - de plant van lange dag, en daarvandaan van tsvetet op de beginnende zomer (wanneer de tijdsduur van lichtgevende dag vergroot), om zaden hadden tijd vyzret tot toe de vooruitgang van de koudes. Zato gostia van verhite Mexico georgina - de plant van kleine dag welk begint tsvesti met de herfst benadering.