Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Leden en parazity

Gemeenschappen samengestelde uit dierlijke verschillende types, in de natuur treffen niet zo frequent. Als zij schijnen, een van kanten winsten alles, en andere wordt niets niet gekregen; Leix in ongewoone gevallen in bemachtigende ontpopen zich beide compagnon.

Bevolkende hartelijke zeeen tigrovaya haai - besposhchadnyi khishchnik, gereed om en pozhirat alles aan te vallen die zal erop weg zich ontpoppen. Dat udivitelnei die daarvoor zonder alle manier van opaski dikwijls volgen gering duister-en-wit vissen-lotsmany. Wanneer haai poedaet de mijnbouw, vis-lotsman kundig podkhvatyvaet residuen trapezy, maar aanblik in beide, om zelve worden khishchniku op de tand niet geslagen.

Zo'n onderlinge beinvloeding tussen twee types heet kommensalizmom (sotrapeznichestvom), wanneer een van leden (kommensal), alle mee de wacht heeft drijvend poblizhe naar ander (om) te herbergen, in geen geval whereat, niet roeren het gezondheid of manier van leven. Door het voorbeeld die dient gebruikelijk vorobei: Het selitsya terzijde van persoon en bikt wat verblijf na persoon, maar evenmin in de koei afmeting fungeert niet op onze leven. Meestal wij zelfs willen verzaken vorobyshka bediening, wanneer het kan sklevat door obronennye ons kroshki.

Het is begeleidend, kommensalizm treft blij ongewoon, omdat, met betrekking tot ruime rekening, iedere beest, bestaan terzijde van andere, khot hoe-die erop ja vliyaet. Bijvoorbeeld, krysa levens terzijde van persoon, zoals vorobiu, maar poedaet, onze pripasy en infectie circuleert, namelijk bestaanen voor onze rekening. Zodanig houdingen tussen types heten parazitizmom; Betreffende persoon (te herbergen) krysa is parazitom. Daarentegen, hond is een getrouwe vriend van persoon en storozh het domicilie in de uitwisseling voor provender en krov; Zodanig verhoudingen, voordelig voor beide types, heten mutualizmom.

Priglyadevshis naar ptichei kudde, wij willen vernemen porie erin worden de vogelstand van verschillende types ingezameld. Ieder type pernatykh prefereert "de" etenswaar, en alles worden op een territorium gevoed, niet stremen bij elkaar en aanroep naar elkaar op de taal. Whereat zij altijd qui-vive: Dan meer op de kudde van de ogen die hoger boven de kans bijtijds om gaar naar de aanslag van de havik aan te treffen. Vogel, zametivshaya het eerst, de signaal verhuist van de zorg dragen alle zijn sobratiami geherkend; Zij friendlily razletaiutsya of bezeten Defensie vertrekkend khishchnika evenmin met dan.


Mutual benefit

Rachki bevolkende kustmeeren om tropisch rifov, treffen slecht en daarvandaan obzavelis door vrienden - melkovodnymi rybkami gobi aan. Rachki uitwijken respectievelijk vist de usiki en gevoelig werken podragivaniya hun rok - het signaal van de toevalligheid terug. Beantwoording dienst voor de dienst, rachki de monding en geducht kleshnyami echtscheiding voor gobi ukrytiya en samen met rybkami zataivaiutsya erin, wanneer nadert khishchnik.

Zodanig over en weer winstgevende mezhvidovye houdingen naar in de eerst plaats prisushchi marine fauna. Door het andere voorbeeld van wederzijdse winst legt de ankylosis kanker-kluizenaar met khishchnym don anemonom voor. Kluizenaar leent sbroshennuiu door ander weekdier jasen, om te de zachte lichaam verdedigen, en in dat tijdperk verschaffenen zijn als posadochnoi stek bracht met vergiftig shchupaltsami (onder en, beduidt, naar betrouwbaare beschermer) anemonu; Beide marine inwoner worden aaneen, door algemene streven otyskivaya etenswaar en poedaya verhaald die naar welk met betrekking tot smaakvermogen.

Paрtнeры h пaрaзhtыAls vis-lotsman en anemon eenvoudig bouwen wat "oudere kameraad" zelve zal alimentatie verstrekken en koe-dat wil vrijaf dat andere beest gedragen poaktivnei indicerende leden de bronnen van de etenswaar en bevoorradend door hem 'werk' schetsen. De aller tijdene magister van zodanig tactiek is Afrikaan lesnaya ptichka-voskoed.

Hoe comprehensibly van zijn titel, voor het dit ptashki niet niets better wassen en lichinok wilde beeen. Zodanig nest ontdekken en boven geverduidelijkt die silenok prodelat erin motie naar hem derft, voskoed met luide klanken zonder afgesloofd porkhaet om medoeda (deze beest, titel welk ook zelve spreekt voor ons, door de verschijning maant das), bekoort het aandacht en gedragingen pryamikom om, waar lesnoi slastena machtige kogtyami zetsels centesimal en blij vylizyvaet honing vertrekkende schoensmeer en lichinki de van niet naar minder dovolnomu pernatomu geheime-dienst agent te nestelen.


Rachitelnye herbergt

Paрtнeры h пaрaзhtыDe vele types van miers vernamen zelfs meer betrouwbaare methode om de gezinnen door de etenswaar te bevoorraden. Miers liefhebben blok - sakharistuiu vocht, ispuskaemuiu brink en duister groste smoulder, en, voor die, om eenvoudig op zoek voedende samenstelling, beheerste razvodit tliu, zoals die, hoe de farmers van razvodyat koeienen.

Van onbeduidend komkov de miers bevlekt van vozvodyat zemlyanye tabakspijp om steblei planten, waarover wordt tlya gevoed; In deze asielen ze wordt van khishchnykh insecten verbergd, vrode bozhikh korovok of zlatoglazok, en betaalt aan miers padiu, op een regelmatige basis proizvodimoi het van plantaardige sappen. De losse types van miers in de erkentelijkheid symbool beer mee lichinok tli en voor een tijdvak maturations reliably verbergen hen in het eigen nesten.

Enkel types van vlinders ook beheersten om zichzelf in de zegening de liefde van miers naar zoete af te wijken. Hun rups, zoals tle, onderkennen sakharistuiu vocht, inclusief imparted door accuraate lucht feromony. Dit welriekend kokteil zo veroorzaakt miers welk zij waakzaam en revnivo lijfwacht van rupsen - leix drop van priceless vocht dostalas door hem, veeleer dan naar welk-dat andere.

De rupsen van enkel types van vlinders vovsiu gebruik muravinymi zwakheden: Miers zo pianeiut van hen feromonov die zelfs gelaten rupsen poedat de aanbiddelijk smoulder. Better alle ustroilas de rups van vlinder-nebesnitsy: Odurmanennye zijn door fragrances miers zeiken khitruniu in het eigen nest af, waarin ze begint naar het banket op muravinymi lichinkami, niet gevend naar volwassene miers otrezvet en door ugoshchaya hun volgende gedeeltes pianyashchego nektara. Natuurlijk, in zodanig regels van de wedstrijd miers obrecheny op proigrysh; Hen niet evenmin proku van rups, spel betreffende het het hoe het meeste heden parazit.


Krovososy

Elk organizm, beta-orienteerde de logementhouder als de bron van de etenswaar, is parazitom. Parazity brengen tijdperk verschillend - van gribkovykh narostov, issushaiushchikh bomen, tot toe gien, taskaiushchikh vreemd mijnbouw door. Het is begeleidend, woord "parazit" ine het algemeen oorzaken ter herdenking twee categorieen van schepsels: Dat, die selitsya en levens daarbinnen andere organizmov, en die, die, zakrepivshis op dermal deken andere beest, drinkt het bloed.

Ieder parazitiruiushchii organizm haar logementhouder heeft; Deze, minder dikwijls - van twee biologic type, naar binnen gedeputeerdeen welk selitsya parazit. Bijvoorbeeld, tsepen, of banded glist, - koshmarnoe, slovno van de film van de zielsangsten, schepsel tot toe 10 m in de lengte - levens in de slank kishke persoon en zijn soderzhimym gevoed, kan paar jaar leven. Door gelijkmatige tijdsverloopen wurm sbrasyvaet verouderde en razlagaiushchiesya khvostovye de segmenten van het lichaam; Zij worden buiten uitgevoerd en vormen met betrekking tot neskolku sot eieren, met de tijdperk draaiden zich in lichinki glistov. Als hen proglotit koe of varken (afhankelijk van beton typen ketting), de zij van skvoz muur kishechnika dringen het bloed van zodanig tijdelijke logementhouder, om dan ustroitsya in wat-nibud orgel of spieren beest binnen. Als persoon sest slecht provarennoe of prozharennoe aangestoken vlees, van lichinki erin organizme zal volwassene glist vormen, en alle cyclus wordt in het eerst geval herhaald.

Hoe dit noch eigenaardige, persoon zelfs verzaakt wat naar binnen het resideert tsepen, - razve die est meer, om prokormit niet enkel ons maar ook parazita. Voor gelijk better en te zijn kun niet: Dan zdorovei organizm logementhouder die nadezhnei pristanishche. Als parazit zal op de logementhouder ook behoorlijk wat afpakken, en dat wil sterven, wurm, met betrekking tot alle waarschijnlijkheid, zal achter de logementhouder voortvloeien.

Als niet te om door de opoffering van de dood van het eigen logementhouders te vallen, enkel parazity beheersten voorzichtig om de levenscyclus te rekenen. Het is bijvoorbeeld, op vele rupsen parazitiruiut andere insecten; Het is onder andere, mushki genaamd door passagiers, verschuiven in telakh de rupsen van ei. Ontwikkeld van hen lichinki sedaiut vnutrennost rupsen en naar het moment van zijn dood de etappe bereiken van volwassene insect, om dan hebb opening maakten in geblevene capsule, om buiten erop uit te gaan, obzavestis door het geval-wurmen en om nader te ontwikkelen.


Rasprostraniteli zarazy

Door de aanleidingen van vele ziektes dienen mikroorganizmy, parazitiruiushchie op andere beest. Het is bijvoorbeeld, slaperige ziekte oorzaken parazit proliferated in sliune Afrikaan vliegen tsetse. Wanneer tsetse bijt koe of andere teplokrovnoe beest, parazit stekeligheden organizm roman logementhouder, waar proliferates erin centrale zenuwgestel uitdaging typisch voor termed ziekte dommelen. Organizm-logementhouder verzwakt, maar protyanet anders paar jaar.

Besmettelijke ziektes verbreiden meerdere anders zo. Boleznetvornye mikroorganizmy berekenen van een gastheer van andere door. Het meeste voorspellende voorbeeld is chumnaya palochka Pasteurella pestis. Tussen krys deze staafvormig bacterie raznosyat blokhi. Zarazivshiesya krysy dokhnut, hun nummer wordt beknot; Blokhi zoek, kogo nu om te bijten, en beginnen om alle geslagen op hun weg teplokrovnykh, met persoon te bijten. Consequenties kunnen benard zijn: Epidemie 1348-50 gg., Kwam in de geschiedenis hoe "Zwarte dood" binnen, krimpte aantal van inwoners Engeland vdvoe en utikhla slechts daarvandaan in die blokham werd niet op kogo om de basilisk knauwen te dirigeren.


Blokhi en tangstelling

Wanneer onze ver primogenitors van stalen om in de grotten, ernaar van zverinykh konijnenholen potyanulis blokhi, te leven om dan door de eeuwen van kishet vokrut persoon. Boekende pest krysinye blokhi indien persoon bijten, hond en zelfs thuis vogel: Napiutsya bloed en uskachut in ukromnoe stad.

Tangstelling lijkend op naar paukov, maar pomenshe hen; bik Zij slechts door het bloed, hoewel volwassene kleshch kunnen tot toe 7 jaren oud zonder edy leven. Alle dat tijdperk het pojidaet, wanneer naar hem zal enkel teplokrovnoe naderen. Als beest of persoon zal zich ontpoppen toerbeurt, kleshch prytko vzberetsya erop, vopetsya door stekelige mond in het lichaam van de opoffering, napetsya zijn bloed en slezet, om ubratsya vosvoyasi.

Het is begeleidend, kleshchikha zal op de opoffering van de dagen acht-negen opknopen, poosje bloat tot toe afmeting nabukhshei boon en zal niet niet verslechteren, om te houden meerdere Duizend van eieren aan. Naar manspersoon kleshcha, niet gerekend door de voortzetting van kin, tamelijk meerdere uur, om worden verzadigd. Zodoende, voor alle leven op kleshcha misschien van het alles 3 of 4 trapezy, wat naar hem totaliter khvatit en voor ons, en voor de nageslacht.

Anders dan herbergen tangstelling, vshi alle langs het gedrag op het lichaam van obliubovannogo. Het is eigen, op vele zoogdieren en pernatykh "svoi'vshi, op andere organizmakh niet trof. Geweten twee type menselijk vshi. Op enkel vshei razvilis vreemde khvatatelnye orgelen stelde voor de betonnene types van volosyanogo strijkend bij, en als zodanig insect zal utsepitsya voor vreemde haren verlangen of sherstinku, dan niet kan worden achtergehouden en zal verschieten.

Alles dermal parazity niet enkel verplaatsen infectie maar ook donimaiut de logementhouders door permanente knauwen dragende de irritaties van lederen. Op de tijdperken op de bijstand strazhdushchim gekomene andere beest.


Poedateli parazitov

In Afrikaan savanne op gedoornde pasushchikhsya beest alle mee zijn seated kleine bevallige vogelstand, prozvannye volokliuyami. Hun dieet houdt exclusief van parazitov, van vrode tangstelling of mushinykh lichinok welk zij vyklevyvaiut van de wol ruim kopytnykh in. Het is natuurlijk, tolstokozhie zijn dankbaar pichugam voor accorded diensten en nooit sgonyaiut hen.

Lijkend op mezhvidovye houdingen vorm en in marine dieptes, waar spel in de rollen chistilshchikov rybki en rachki vyedaiut parazitov van cheshui en leder ruim, op de tijdperken van zeer khishchnykh vissen. Ine het algemeen onderzeeboot chistilshchiki sosredotachivaiutsya in bepaalde plaatsen op het koraal polipov, waar genodigd hebben de reinigen van de vis priplyvaiut afar. Tijdens zo noodzakelijke procedure het is noodzakelijk om predatory povadki te deprimeren: Verschrikkelijk voor veerkrachtige meliuzgi marinier okun staat doordringend en iurkomu "uborshchiku" zaplyt naar zichzelf in de mond, waar die zaglotnet zhabernykh parazitov en doest de residuen van de etenswaar verblijvend in mezhzubnykh openingen toe. Het is moeilijke zich te denken de elk meere indruk maken op schilderstuk van doveritelnykh partnerskikh houdingen tussen sterk en zwak!