Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Egels

Stekelige baby ezhika vele bijster nou weten en liefde. Maar vandaan buiten niet alle huisgenoten van egels worden door de weerhaken gewapend. Op gimnurov en volosatykh egels lichaam wordt door de onbuigzaam of zelfs zachte en doordringende kuifen gedekt.

EfhWordt geadministreerd om te nemen in acht die de voornaamstere egels schenen op Land omstreeks 30 mln. Jaren geleden, in oligotsene. Door het eind van volgend miotsenovogo tijdvak, t. Door hem. Omstreeks 5 mln. Jaren geleden, egels rasselilis met betrekking tot alle planeet, behalve Australie, van Zuid Amerika, van Madagascar en landstreek in het Antarctis. Namelijk hieraan tijdvak de versteningen behoren tot van ostanki gigantische volosatogo egel (Deinogalerix). Deze ruime beest door de waarde met de middelmaat hond obital op de bezuiden Italie, en erin ratsion, schijnbaar, liep andere zoogdieren binnen.

Voor laatst 5 mln. Jaren oud egels op wat dat etappe ischezli in Noord-Amerika. In onze dagen zij wijd worden met betrekking tot alle begin in het Europa met South Skandinavii en aankomst Britse eilanden, in Rusland, totaliter Afrika, op Het midden-oosten, in China en Southeastern Asia verbreid. IN De Australie van hen, zato in De nieuw-zeeland grote menigte.

Alle stekelige egels ongeveer zijn gelijk met betrekking tot waarde - de lengte van het lichaam met het hoofd niet meer 20-30 cm - en verdedigde dik iglistym pantsirem. Igolki, en eigenlijk modificeerde voloski, dek van boven en met bokov alle lichaam en het deel van hoofd. Mordochka en briushko zverka bosschage door ruwwe kuifen. In geringste toevalligheid egel met behulp van bijzondere longitudinal en koltsevidnykh spieren wordt totaliter beknot maar niet assailable stekelige bal hebb overeind gaan stond door verschrikkelijke naalden. Door niettemin de iglistym deken zverek, hoe door de borstel, schesyvaet van lesnykh de grassen van hongerige tangstelling en blokh, waarvan als vroeg als kunan niet worden afgeholpen. Ableness om egels op ons lesnykh tangstelling de wetenschappers van stalen om voor de boekhouding dit gevaarlijk parazitov in het vuur-plaatsen van de hersenontsteking te besluiten en tulyaremii te benutten.

Op volosatykh egels de vorm van het lichaam ongeveer zelfde, maar voor de naalden zij worden door de kuifen van verschillend schilderstuk, gustoty en Bill van parcelses - van de onbuigzaam tot toe zacht en doordringend gedekt. Van de gestekeld dependents zij verschillen lang, hoe op krysy, door de staart, pokrytym rogovymi cheshuikami, en meer lijkend op naar zemleroek, dan op egels. Hereto zij provornee en lovchee in de moties, terwijl stekelige egels de voorkeur geven aan worden door ongehaaste sharkaiushchim tree verhaald.

Helemaal egels hekje bespannen mordochki, om suitably was om in dik podleske op zoek naar provender te scharrelen. Befaamdheid erin royementen, en akoestisch gereedschap bijstere inktkoker razvit, hoewel alles behalve helemaal aard van ushki gering en ongeveer. Uitzondering, sommige, stileren ushastye egels, van wiens obrosshie witte voloskami oorschelp noticeably lengtes. Verhevigende befaamdheid, zij, is mogelijk, dienen zverkam want de krijgen van de mijnbouw terug of verbeteren teplootdachu in het verhite klimaat van oorspronkelijke wildernissen. Op bevolkende Azie naar en De Noord-Afrika van verlaten egels oren ook lengtes, dan op hen Europees sobratev. Iglistyi pantsir erin meerdere kleiner, door zodat zacht bont worden gedekt en lagere onderdelen bokov. De naald lengte niet meer 3 cm. Hereto ushastye egels verschillen door fantastische stabiliteit naar sterke zwadders - bijvoorbeeld, naar de zwadder van asp - en peregrevu.


Povadki

Egels gedragen zich inzonderheid eenzame avond manier van leven, hoewel nu en dan tijdperk brengen, abuzz en met betrekking tot utram door. Avond naprolet zij zijn bezet door de zoeken van provender, en door de dag houden rust en slapen. Niettegenstaande de geducht lapy en kogti stelden voor de opgraving landen bij, zapadnoevropeiskie egels niet van roiut konijnenholen, en worden op dagelijkse recreatie ergens in dik ezhevichnike of prikornevom duple beslecht. Svernuvshis in van niet dichte klubok, ezhik slaapen in tijdelijke nest van het gras en dor loof of ongedeeld op naakt land. Zal meerdere dagen verstrijken, en egel pereberetsya op nieuwe plaats, waar zal andere logovo afrekenen. Ushastye en verlaten egels nesten bouwen in ukromnykh openingen tussen Stones, en op de tijdperken roiut eigen konijnenholen, ontluiken domicilies, verlieten door voormalige logementhouders of zelfs lenen enorm termitniki die van niet zeldzaamheid in Central Africa. Okhotnee alle selyatsya in de konijnenholen zwangere vrouwtjes, waar nesten beslechten voor de nageslacht. Gimnury ook gedrag dag in de asielen tussen de wortels van de bomen, tussen de stones, in duplakh of konijnenholen verlieten. Gebruikelijk gimnur prefereert selitsya op drassige voedingsbodems met betrekking tot de kustlijnen van de bochten en in mangrovykh bosschage.


Spyachka

In nadelige voorwaardes egels zijn in staat vpadat in spyachku. Europese egels in het algemeen onderdompeling in het diep alle winter beslapen, reagiruya niet stolko op de koude, hoeveel op de provender afwezigheid. Enkel woestijn podvidy vpadaiut in spyachku in de meeste verhite en dorre tijdperk van jaar van peregreva in de konijnenholen verbergd. In dit geval spreken niet omstreeks de winter, en omstreeks de zomer spyachke. Voor de zomermaanden zapadnoevropeiskii egel dikwijls tolsteet, chut hetzij niet vdvoe stapelende de reserves van podkozhnogo vet voor dolgoi zimovki. Met de benadering van de koudes het afrekent hartelijk zimovochnuiu konijnenhol handige stad beneden de barak, in de heg naar of de opper van sadovogo garbage gekozen. Nest vystilaetsya door de stratum van dorre gebladerte en grassen door de lijvigheid tot toe 50 cm en dicht utrambovyvaetsya. Wegens het dit daarbinnen in elk vrieskouen voet bij stuk houdt permanente temperatuur, nooit lopend onderaan nul.


Vesennee weken

Vertrouwende de reserves van het vet en de tegenwoordigheid van provender egels zalegaiut in spyachku in het tijdvak van het begin van de winter naar het eind van De december, poosje manspersonen zijn, doorgaans, eerdere vrouwtjes. Door timt zij weken en zelfs uitgekomen buiten, maar presenteren kielzog bewandelt op maar in de voorjaar van, wanneer helemaal worden vetzucht reserves, en dan de zoeken van provender geworden hun door diepst concern vermoeid. Het donker tijdperk van vierentwintig uren voor de verzadiging naar egel derft, en in de voorjaar ervan dikwijls wordt op de ogen in razgar van de dag geslagen of zal uitlenen omstreeks zichzelf moeten van shurshaniem dorre proshlogodnei gebladerte weten.

Gimnury en obitaiushchie in vochtige keerkring gebruikelijke egels moetanan word spyachke, voor provenders erin altijd vdovol niet overwinteren. Enkel novozelandskie egels zalegaiut in spyachku op winterachtige maanden, en de inwoners van elk meere hartelijke boorden, doorgaans, actiefs het hele jaar. Niettemin alle zij zijn verslaafd vpadat in spyachku, als hen moeten van gewoonlijke omstreken uitdagen.


Voed

Egels schrijven aan insectivorous beest toe, en de basis van hen ratsiona componeren diverse insecten en bespozvonochnye. Terzijde van zodanig erkennene delikatesov, op welke wijze torren en zemlyanye wurmen, zapadnoevropeiskie de egels gewillig van poedaiut rupsen, ukhovertok, lichinok en mnogonozhek, banket op ptentsami en eieren gnezdyashchikhsya op het land van de vogelstand, en indien niet brezguiut en padaliu. Prettige varieteit in hun menu zaden lopen, bessen, vruchten en anderen groste etenswaar binnen.

Europese types meestal selyatsya in pereleskakh, op opushkakh wouden, porosshikh door het gras pustoshakh, in de tuinen en parkeert. Woestijn en ushastye egels treffen in de meeste verschillende ugolkakh de natuurlijke groeiplaats, maar prefererende dorre plaatsen voor het apparaat van de nesten, gebieden ontduiken met overvloedig sediments. In de wildernissen, waarin weinig insecten, in ratsion egels komen binnen, schijnbare, ondiepe knaagdiers. Gimnury bevolken callows tropische wouden, uitstekend dobberen en terzijde van de insecten eten cancroid, lyagushkami, door weekdieren en zelfs vis.


Waar zamorit chervyachka?

Op zoek naar provender naar egel bijstand uitstekende rieken en befaamdheid. In de ezhenoshchnykh stranstviyakh zverek alsmaar priniukhivaetsya naar de luchten en in staat uchuyat wurm op de diepte tot toe 3 cm. Hekje kogtyami het terstond rukt land en dobiraetsya tot toe zlopoluchnoi opoffering. Het overblijfsel van de tijdperk egel, sopya en pofyrkivaya, noisily delft in dorre gebladerte, in groen izgorodyakh, op lesnykh opushkakh of in rauw callows, constant, prislushivayas, niet zashurshit hetzij hierine roep wat-nibud zhuchok.


Gezonde hongerigheid

Egels klaar altijd overeenzijnen iets worden versterkt, maar wanneer komt tijdperk om vet voor het beddengoed in spyachku op te potten, draaien zich in het heden obzhor. Tamelijk vette niet gewonnen, zverek niet kan en niet waarschijnlijk perezhivet winter inslapen. Voor de avond egel op een gemiddelde verloven tot toe 3 km op zoek naar provender, poosje manspersonen door ruimere territorium-verstrijken, nezheli vrouwtjes.

De opening van egel worden beslecht zodat lager reztsy, slovno sovok, kiezen insect en het verhuizen naar oppere een of anders. Lagere reztsy vergelijkenderwijs maken bot, zato hekje bovenste uitstekend prokusyvaiut mijnbouw.


Duplication

Afhankelijk van plaats obitaniya egels proliferate in de verschillende tijdperk van jaar, en de inwoners van de keerkring - zelfs het hele jaar. Op enkel types niet meere priploda per annum, andere - incluis zapadnoevropeiskii egel - kan naar schenken en twee broeden.

Eerst echtelijk tijdvak zapadnoevropeiskogo egel algemeen bewandelt op in De april, eerstdaags na het kielzog van spyachki. Pustivshiisya in de avond stranstviya manspersoon sparivaetsya met elk benignant naar hem door vrouwelijk. In het eerst geval het meerdere cirkels begaat om priglyanuvsheisya girlfriend, na wat leden, noisily puffing en sopya, spelen materie toe. Op deze alle echtelijke houdingen beeindigen, van en na 31-35 dagen vrouwtje nageslacht brengt in speciaal beslechte nest.


Ezhata

EfhIn broeden tijdperk brengt van 2 tot toe 7 baby's door. Ezhata worden blinde, naakt en helemaal hulpeloos bevallen van. Aankomend igolki door leix gezwelen worden op rose lederen gestempeld, als niet te om moeder in de wet van de levering te benadelen. Niettemin als vroeg als door meerdere uur op ezhat otrastaiut in het eerst geval wit en zacht igolki, van en na troe vierentwintig uren - donker. In dvukhnedelnom verouderen witte naalden helemaal verbergen in de menigte donker. Potrevozhennaya in eerst klok na de wet van de levering mamasha kan de nageslacht bikken. Maar als allemaal verloven zonder het ongeval, gering ezhata snel verbouwen en ontwikkelen zich. Door twee weken erin stelen ogen open, en mordochka en briushko beginnen obrastat door de kuifen.


Twee broeden voor de zomer

Door het eind van de derde week van het leven op de wijziging naar het gebit van het kalf op ezhat verbouwen permanent, en zij zijn gereed om voor mamashei in de campagnes achter provender voor te tvloeien. Anderse drie-vier weken ze zal hun door de melk, en dan poprostu vygonit van de nest voeden.

Als voorop broeden was in de mei, van toen tegen het eind zomer ezhikha totaliter kan seconde priplod apporteren. Naar echter baby's schenen op hel in preddverii daling, veel meer moeilijk om door te maken, dan hen vlierstruik bratiam, op welk van achter volledige drie maand, om podrasti en om vet op winterachtig te winnen. Doorschuiving op eigen brood, jeugdig ezhata wegen omstreeks 250 g - in tien keer meer af, dan in de geboorte, maar om perezhit winter, zij moeten niet kleiner 400 g afwegen. Nieuwe generatie zal rijpheid slechts volgende jaar, in 11-maandelijkse leeftijd bereiken.

Op ushastykh egels brengt tijdperk maar priplod in jaar van De juli met betrekking tot September door. In de broeden in het algemeen van 4-7 baby's die schijnen op hel onder andere gnezdovoi camera gevestigd in zelve diep en winderige ugolke ondergrondse konijnenhol. Beremennost op verschillende types voorgaanden van 30 tot toe 59 dagen. In priplode gebruikelijke en gering gimnurov, doorgaans, wordt niet meere twee-drie baby's gevormd.