Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Tsarstvo poot

Bogateishee tsarstvo flora - van verwekker tot toe vertrouwde allen planten verschrikt door de varieteit. Postizhenie het geheimen gedragingen naar de betrekking dat vitaale rol welk planten stuk in onze leven.

Hoewel plantaardig okamenelosti treffen veel minder frequent, dan dierlijk, omdat planten hebben niet evenmin gebeente, van noch skelet, niettemin tot toe onze dagen doshlo is aanzienlijk van de versteningen ostankov lenende onderscheidene afbeelding omstreeks de ontwikkeling van plantaardige wereld. Eerst verlegene waarneembaar verschijnsels levens op Land waren de primitieve vormen van de begroeiing verslindende voedende substanties van de voedingsbodem en dampkringen, en eerst verdienstelijke deze titel beplant, zoals, staal odnokletochnye alg, op welk belangrijkste leven werkwijzen hierine een kooi wekten. Van hen gedragen zich de kin mnogokletochnye organizmy, op welk diverse functies worden door de gedeeld onderdelen of orgelen volbracht.

De lagere koppeling van alimentaire ketting geworden, primitieve algen weg stelden naar de ontwikkeling van fauna open. Zoals de meest van planten, zij voedende substanties produceerden, duister arbeidsvermogen van de zonnelicht.


Twee groeperingen van planten

De wereld van planten traditioneel onderdeel op twee belangrijkste groeperingen: "Ondergeschikte", nietwaar bloeiend planten (algen, varens en mkhi) en "superieur", of bloeiend (orkhidei, bosje en bomen). Het is begeleidende, inner beperkingen in tsarstve planten willekeurige beschikking hebben. Volgens de mening van enkel wetenschappers, de losse types van bestaan wezens het is onmogelijks zeker om evenmin naar de flora toe te kennen, evenmin naar fauna, en daarvandaan hen voortvloeit om losse categorie te onderscheiden door. Ernaar, onder andere, behoren tot verwekker en blauwe-groene algen, de kooien welk worden ontnomen van pitten regelden.

De wereld van de algen veel raznoobraznee, dan het schijnt op eerst uitzicht - van eenvoudigst odnokletochnykh tot toe complex mnogokletochnykh organizmov het type van marine kool. De meest van de algen levens in het water, maar hen netrudno om en in te vernemen wat-nibud rauwe stad op sushe in de vorm van de greenish klopjacht op otsyrevshikh muren of tsvetochnykh gorshkakh.

Eenvoudigste odnokletochnaya alg - khlamidomonada. Ze alle voedende substanties wint van het water en "dobbert met behulp van zhgutikov. Proliferates door middel van de afdeling van kooi.


Spirogira

Op de hogere tree van de ontwikkeling kost Spirogyra, kooien welk zullen lange draden vormen. Namelijk naar de om haar wij moeten door de "bloesem" van stoyachikh waterbekkens. Deze alg zonder de moeilijkheid om beneden de microscoop te studeren, omdat zijn cilindrische kooien vystraivaiutsya in lange kettingen, en plant vergroot in de lengte, maar niet in de lijvigheid. Dit mnogokletochnuiu alg meer markt om door de nederzetting odnokletochnykh organizmov, bestaan na de afdeling in gemeenschappelijke capsule te nemen in acht. Duplication verrijst of vegetativnym (het deel van plant verslechteert nieuw organizm) geformeerd, of sexueel door middel van (in stseplenii twee draden wekt uitwisseling kletochnym door materieel, van gevormde zigospory verbouwt nieuwe draad).

In ruime marine algen zonder de moeilijkheid om ingewikkelde mnogokletochnye planten, aan te leren hoewel met betrekking tot inner constructie zij veel eenvoudiger de sorodichei met het heden steblyami en loof. In enkel landstreken van gebruik in het Groot-Brittannie in de etenswaar groene alg Viva lactuca marinier salat. In de verschillende landen van de wereld door frequente gasten op de tafel brengen tijdperk en andere algen door. IN De saoedi-arabie van agara grondstof verrichten voor de vele types van aanmaak - van voedende omgeving voor de laboratorium culturen tot toe ijsje-room.


Griby

Caрctco рacteнhйOp gribov niet khlorofilla, naar aidant groene planten moeten zonne arbeidsvermogen in voedende substanties reformeren, daarvandaan zij of dode doeken biken, of leven ten koste van andere levend organizmov.

Enkel griby kan worden slechts beneden de microscoop gezien. Ander - merkwaardig door van niet gewapend oog. Triufel die in de vele landen van de wereld wordt izyskannym delikatesom, ook grib beschouwd. Griby verschillen van de monding mnogoobraziem vormen - van de helder mukhomorov tot toe nebroskoi pleseni op laudatory korst.

Besta op gribov andere, zeer zuure rol is een zij zijn vozbuditelyami de vele ziektes van de planten (van fitoftoroz aardappels) en beest (epidermofitiya stopen). Het is begeleidende, andere aard grondstof legen voor waarde drugs, incluis van izvestneishego antibioticum penitsillina voor.

Vele griby proliferate met behulp van krokhotnykh kooien, of kwestie welk zonder de moeilijkheid raznosyatsya vetrom. Op enkel types met het dit uitdraaien op uitzicht bestaan gify (nitevidnye vyrosty onder het vlak van) welk versmelten, verrichten genetisch materieel. In gunstige voorwaardes ervan zal formeren vegetativnoe lichaam welk kwesties gooit in de omgeving weg.


Lichens

Caрctco рacteнhйLichens - dit, met betrekking tot wezenheid, wonende griby en odnokletochnye algen, hoewel resultaat dit simbioza van niet lijkend op naar haar ouderpaar. Lichens verbouwen waar niet beneden de macht naar prizhitsya andere planten - op naakte afgronden, arboraceous stengels of in vybelennykh zon schedels pogibshikh beest. Zij treffen van veel noordwaarts en iuzhnee elk andere planten, en in de Himalaya verbouwen op de hoogtepunten elk meer 5600 m. Lichen, daardoor simbioza alg en griba, is een van de meeste succesrijke voorbeelden mutualizma, van of over en weer winstgevende deelgenootschap.


Mkhi en pechenochniki

Bryophyta (mkhi en pechenochniki) - deze primitief boven-grond beplant. Hen stebli, loof en wortels veel eenvoudiger met betrekking tot constructie, dan gelijkaardige onderdelen zijn van superieure planten. Niet arboraceous doeken, zij zijn altijd zeer klein, en anders dan superieur sobratev hebben geen speciale kooien gedragend water en voedende substanties. De meest van deze planten prefereert selitsya in vochtige schaduwrijke plaatsen, hoewel vele mkhi zijn in staat door de maanden om drought te weerstaan. Op mkhov en pechenochnikov is blijje ingewikkelde levenscyclus. Vybroshennye door volwassen beplanten kwesties prorastaiut nederzettingen van de vrouwtje gevormd en manspersoon beplant (op enkel types op een plant op gelijke tijdperk bestaan en vrouwtje, en manspersoon reproduktivnye orgelen). Vormde mannelijke kooien "podplyvaiut" naar vrouwelijk yaitsekletke met behulp van bijzonder zhgutikov. Deze fase van duplication altijd verrijst in vochtige omgeving. Andere plantensoort ontwikkelt van oplodotvorennoi yaitsekletki, of sporofita (inclusief disputeert). Het is uiteindelijke, kwesties worden bepoederd, en alle cyclus begint opnieuw.


Pteridofity

In de groepering Pteridopbyta varens lopen, khvoshchi en plauny binnen. Arboraceous varens kunnen verbouwen tot toe de afmeting van boom presenteren. Helemaal deze planten er zijnen stebli, kornevaya systeem en diverse met betrekking tot loof vormen, maar zij nooit tsvetut.

Varens - dit de meeste ruime stand plaunov welk, niet wezen mkhami, vneshne lijkend op ernaar. In onze dagen zij, net zo khvoshchi, eigentijds malochislennuiu de groepering van planten.


Bloeiend poot

Meer alle naar ons worden bloeiend planten kennismaakt. Tussen deze is meest landbouwkundig, van decoratieve culturen en bomen. Waarheid, hun bloemen dikwijls nevzrachny, en golosemennykh (incluis naaldendragende bomen), strikt zeggend, vovse zullen niet bloeiend een of anders oproepen. Maar alle golosemennye en pokrytosemennye, t. Door hem. Getrouw tleven bloeiend, proliferate door de zaden en achter ongewoone uitzonderingen sushe voor. Niet naar de bloeiend planten voor duplication wordt vochtige omgeving genodigd hebben.


Golosemennye

Golosemennye - dit drevneishaya de groepering van bestaande vandaag planten welk proliferate door eigentijds zaden. Secundair wasdom verrijst erin totaliter normaal, en, narashchivaya jaarlijkse beugels, seyanets met de tijdperk verbouwt in gebruikelijke boom. Naar golosemennym houden en de meest hoog in de wereld bomen - kaliforniiskie sekvoii stand. Echter bloemen erin is blij primitief, en zaden zullen in shishkakh formeren.

Van naaldendragende de meeste gewetene pijnboom en el, maar bestaan en andere types, bestaan voornamelijk in de keerkring. Het is bijvoorbeeld, sagovniki, meere lijkend op naar de palmen of varens, verbouwen slechts in tropische wouden. De duplication van naaldendragende rassen verrijst met behulp van stuifmeel welk wordt vetrom met manspersoon op de stamperbloemen (shishki) overgeboekt. Op enkel types oplodotvorenie leent blijje dolgoe tijdperk. Het is bijvoorbeeld, op sosen verstrijkt jaar en meer, totdat van zernyshko stuifmeel prorastet en soletsya met vrouwelijke kooi. Maturing zaden vallen van shishek en dikwijls raznosyatsya vogelstand af.


Pokrytosemennye

De bloemen van deze planten zonder de moeilijkheid worden geherkend, als zodanig, en zaden, anders dan naaldendragende rassen, worden in specifiek geval geconcludeerd. Dit type bestaaatt uit odnodolnykh en dvudolnykh planten. De meerderheid van shirokolistykh bloeiend planten schrijft aan dvudolnym (t toe. Door hem. Heb twee semyadoli). Op odnodolnykh planten maar semyadolya, hoewel deze onderscheidende manifest slechts in prorastanii zaden. Odnodolnye verbouwen niet breadthwise, daarvandaan alle arboraceous planten - bomen en bosje - zijn dvudolnymi. Niettemin enkel odnodolnye - bijvoorbeeld, agavy verbouwen en in de lijvigheid kleine stebel lijkend op naar arboraceous stengel geformeerd.

Naar odnodolnym planten vele grassen behoren tot, graanen en enkel decoratieve planten, bijvoorbeeld, lilii.


Verwekker

Verwekker zijn de meeste veelvuldige vorm van plantaardig leven - treffen in marinier en presnoi water, in lucht, om te verontreinigen en zelfs stof nemen. Van ander beplant zij verschillen door de toerbeurt van de eigenaardigheden en eigentijds van komochek protoplasm, maakten in ontzagwekkende capsule samengestelde uit proteine, veeleer dan van cellulose (hoe op andere planten). Zij vormen niet khloroplastov, daarvandaan leix enige zijn in staat buiten vleermuis moeten voedende substanties, en meerderheid - dit saprofity of parazity produceren. De enkele dobberen (in het water of bloed) met behulp van een of meerdere zhgutikov, en alle zij gaan uiterst klein - over 0.0001 mm in de diameter.

Verwekker proliferate door middel van afdeling nadvoe. Protoplasm onderdelen op twee onderdelen, alle vormt de half van aanvankelijke pit. Door 20-30 minuten van hen verbouwen vers gereed naar de afdeling bijzonder, en in gunstige voorwaardes een bacterie kan van allemaal voor 10 uur leven uitlenen naar de honderden van de miljoenen mikroorganizmov!

Enkel verwekker wijd zijn gebruikt door persoon. Met hun bijstand vervaardiging slivochnoe boter en kazen, zij grondstof legen voor fabricage van vele antibiotica (bijvoorbeeld, streptomitsina) voor. De kleine groepering van verwekker diverse ziektes veroorzaakt, vooral alimentair otravleniya.