Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Dinozavry

Protsarstvovav op Het land 160 miljoen jaren oud, dinozavry ischezli van de planeet persoon omstreeks 65 miljoen jaren geleden.

Wetenschappelijk cognition omstreeks dinozavrakh worden voornamelijk van op de basis bestuderingen okamenelostei - prevrativshikhsya in de stenig van de versteningen van ostankakh planten of beest gevormd. Paleontologi (deskundigen, les oeroude levensvormen) flegmatieke zichzelf is blijje onderscheidene inzicht in de oorsprong dinozavrov, hun anatomie, manier van leven, de varieteit van de types, naar de omstreken, duplication en verbreiden in prehistorical wereld.

Met betrekking tot de ondiepe barsten van okamenelykh uitbeent deskundigen kan rechter omstreeks myshechnom gereedschap dinozavrov, en met betrekking tot het type van los gebeente - omstreeks die, dan smachtte oeroud yashchery. Het dichte examen van de schedel dinozavra inzichten in omstreeks de waarde van de hersenen en de voeden van reptil. Omstreeks baby's dinozavrov zal de versteningen van ei vertellen. Het is waar meer moeilijk om lezend naar andere veronderstellingen - bijvoorbeeld te vernemen, was op oeroude reptils volosyanoi deken van en wat kleur was hun lederen.


Tijdvak dinozavrov

Alle geschiedenis van Land van zijn verschijning ongeveer van 4500 miljoen jaren geleden schift op de tijdperken. Tijdvak dinozavrov omhelst de better half mezozoic, of middelmaat, tijdperken. Ze in zijn zwenk bestaaatt uit drie tijdvakken - triasovogo (256-208 mln. Jaren geleden), iurskogo (208-146 mln. Jaren geleden) en melovogo (146-65 mln. Jaren geleden zijn).

Reptils bestond op Land anderse tot toe verschijning dinozavrov. Op het begin triasovogo tijdvak de menigte scheen van nieuwe types, bijvoorbeeld, bystronogie kinodonty ("sobakozubye"), okhotivshiesya op nepovorotlivye kuddes travoyadnykh beest. Op drevneishikh reptils lapy bevond zich met betrekking tot bokam tulovishcha, hoe op de meerderheid modern yashcherits.

Pрohcхofdeнhe fhзнhHen op de wijziging kwamen arkhozavry ("ascendant yashchery"). Een klassikaal van deze reptils onderscheidde van de anderen constructie van het lichaam - hun lid zetelde overeind beneden tulovishchem. Het is zoals, vandaar en neemt begon die succesrijke skeletnaya constructie welk wij vernemen op hun zaaden - dinozavrov ("benard yashcherov"). Door het eind van triasovogo van het tijdvak met betrekking tot land als vroeg als razgulivali eerst eigentijds dinozavry. Echter bloem van hun tijdvak prishelsya op melovoi tijdvak, wanneer nummer en de varieteit van de types van deze reptils Apogee bereikte.

Op de dag vandaag wetenschappers onderkenden overheen 1000 types dinozavrov welk duidelijk verdelen op twee groeperingen - travoyadnykh en carnivorous yashcherov onder.


Zauropody

Afmeting dinozavrov teetered van baby-khishchnika kompsognatusa door de waarde niet meer petukha tot toe gigantisch zauropod ("yashcheronogikh"). Dit waren travoyadnye velikany met grote tulovishchem, gering hoofd en lang, hoe op zhirafa, nek latend dobratsya tot toe lakomykh listochkov op het loof van de bomen. Gelijkaardig te spijkert door voorste gebit zij obryvali gebladerte van de vertakkingen, en maken bot basisprincipe razzhevyvali hen.

Diplodok ("dubbel yashcher") bereikt 26 m in de lengte en 11 Tonnen woog. Brakhiozavr ("yashcher met het hands") was lengte 28 m, hoogtepunt 13 m en woog 100 Tonnen - stolko, hoeveel 16 Afrikaan olifanten. Brakhiozavry aten slechts planten en om te doormaken, moeten sedat per etmaal buiten de Ton van het loof zijn. In de skeletten van enkel versteningen zauropodov waren worden grote Stones in dat plaats gevonden, waar moet zijn om zheludok te zetelen. Het is schijnbare, zij hielpen erbuit izmelchat bar vetki en loof in de werkwijze van de vertering.


Samozashchita

Vele travoyadnye dinozavry op zoek naar provender werden door de groeperingen verhaald. Geregeld bezoeken zij sbivalis in ruimere kuddes, om uspeshnee worden buiten van khishchnikov geslagen. Zo gedroegen, willen zeggen, tritseratops verdedigende haar baby's. Indien valt volwassene bijzonder omcirkeld molodnyak ongeveer aan als nu dit olifanten maken.

Het is begeleidend, vele "pacific" dinozavry ook werden behoorlijk gewapend. Tritseratops deksels in de gevecht zoals nosorogu en getande vijand door twee grote accuraate toeteren gesituerd in lobnoi aanbetalingen ryla. Pinakozavry tegenstander bedwelmde door de stakingen zwaar benig narosta op konchike staart. Andere travoyadnye yashchery, vrode stegozavra, werden toerbeurten ruime benige plastin mee gedoornde verdedigd en hekje khvostovymi breeuwt.


Tirannozavr

Zagnutye naar binnen accuraat gebit khishchnykh dinozavrov gelaten traan opoffering op de doellatten, en lange hekje kogti verzweeg zijn op de plaats.    12-metrovyi tirannozavr ("yashcher-geweldenaar') was de meest ruim van carnivorous dinozavrov en gewogen meer van 8 Tonnen. Het zagnutye gebit bereikt 16 cm in de lengte - alles behalve met de palm van de persoon.

Meerderheid carnivorous yashcherov, incluis tirannozavra, werden op twee achterk voeten verhaald, en beduidt, konden gauw in de jacht achter de mijnbouw rennen. In het hoofd tulovishcha kleine voorste leden verbleef. Zij beeindigd door de vergelijkbaarheid van klein "handelt" met twee kogtistymi vingers per. Wetenschappers niet vertrouwelijkheid hebben in die, hoe tirannozavr gebruikt voorste lapami, maar het kan worden verondersteld, door die hen het mijnbouw achterhield. Volgens de mening van enkel deskundigen, zij dienden yashcheru gering, maar door sterke leuningen, met behulp van welk het klom achterk lapy na slapen of recreatie. Besposhchadnyi killer - velotsiraptor, wiens noemen "behendige dief" bedoelt, - viel kleine zoogdieren aan of dinozavrov een van de lange achterk voeten, evenwicht conserveren met behulp van staart, en rukten mijnbouw lang serpovidnymi kogtyami.

Niettegenstaande de afmeting, dinozavry kon zeer snel worden verhaald. Dlinnonogie "strausovye" dinozavry rende op een snelheid tot toe 50 km/uur. Tyazhelovesy, vrode 35-toon apatozavra, verhuisde op een snelheid olifants, en nepovorotlivyi 100-toon brakhiozavr niet waarschijnlijk kon 4 km/uur overtreffen.

Om zich te verroeren, zauropodam waren noodzakelijke sterke voeten. Zwichtende tree "met pyatki op de vinger's", napodobie menselijk, eiste de ook nog ruimere uitgaven van de arbeidsvermogen, en door zodanig tree ruim dinozavr niet zashel vandaan ervandoor op. Zauropody eerder breli, dan schreed. Om te vertogen massief tulovishche, hun lid moet stupat alle vliegtuig podoshvy zijn. Daarvandaan tussen pulkt en "pyatkoi" erin verbleef vet orogovevshii cilinder, hoe op podoshve tijdgenoot olifants.


Zorgzame ouderpaar

Dolgoe tijdperk werd beschouwd die dinozavry gebouwde nesten en hielden eieren aan. Maar hoe werd molodnyak verbouwd, verbleef puzzel er toe 1978 jaar, wanneer in de toestand Montana (USA) werd nest met pasgeborenen en yaichnoi skorlupoi gevonden. Enkel baby's waren lengte tot toe 1 m, hoewel de lengte van ei overtrof niet 20 cm. Gevonden dinozavriki waren ook groot, om te zijn pasgeboren, beduidt, zij bleven in de nesten anderse dolgoe tijdperk na de verschijning op hel.

Op het terrein van deze deze wetenschappers bedroeg de conclusie dat ouderpaar woonde naar baby's bij totdat, poosje die niet podrastali markt, om te dragen zorg voor zelf. Op vele gevonden in De montana van baby's werden gegumd gebit - beduidt, ouderpaar van vykarmlivali hen in de nest, op welke wijze vogels.

Schijn alle nieuwe getuigenissen wat enkel ruime types dinozavrov waren zhivorodyashchimi, zoogdieren verkiezen. Omdat vele dinozavry alsmaar werden op zoek naar provender overgeboekt en van de vijanden geredden, erin zou niet zijn tijdperk om eieren en door weken, en die en maanden, dozhidatsya verschijningen van en vzrosleniya nageslacht aan te houden. Het is hereto, de meeste ruime gevondene ei dinozavra overtreft niet 30 cm in de lengte. Vylupivshiisya ervan baby was leix niet verreweg meer en moet zijn, zeer snell om te verbouwen, om te bereiken afmeting volwassene bijzonder.


Eerst okamenelosti

In 1822 jaar Gideon Mentsll gevonden in kamenolomne graafschappen Sussex elk grote gebit. Hun gelijkenis met het gebit iuzhnoamerikanskoi yashcheritsy iguany aangetekend, het dogadalsya die versteningen gebit behoren reptil, en verzon voor haar titel iguanodon, t. Door hem. "Iguanozubyi".

Pрohcхofdeнhe fhзнhVersteningen ostanki dinozavrov vernemen alles behalve in alle ugolkakh wereld en op alle continents, incluis landstreek in het Antarctis. Meestal worden gebeente en gebit, t geslagen. Door hem. De eerste beginselen van het skelet welk veel kleiner wijken voor onderverdeling, dan zachte doeken.

Seconde plaats de kentekenen bezeten van de voetspooren. Geregeld bezoeken vernemen hen op footpaths gelegen dinozavrami in zachte voedingsbodem. Met betrekking tot voetspooren kunnen worden plaatsen rasseleniya yashcherov en die op kogo okhotilsya vastgesteld. Versteningen de kentekenen van traceert naam overig okamenelostyami.

Koprolity (okamenevshie exkrementy dinozavrov) prepariruiut en vorsen hiernaast met soderzhimym kishechnika en door zheludochnymi Stones, om te verduidelijken boven, dan at oeroud yashchery. Werden gevonden en de kentekenen van de leder dinozavrov.

Maar niemand weet niet, van wat kleur waren dinozavry, omdat leder razlagaetsya ook gezwind, niet hebben tijd okamenet. Volgens de mening van enkel wetenschappers, khishchnye yashchery had Defensie schilderstuk latend door hem moet met de ligging, versmelten om onmerkbaar podkradyvatsya naar de mijnbouw. Ander reptils, bijvoorbeeld, travoyadnye, waren zo veel groot die kon vrezen niet khishchnikov, en, is mogelijk, had helder schilderstuk, om te bekoren van osobei tegengestelde seks.

Tegen het eind melovogo van het tijdvak, omstreeks 65 miljoen jaren geleden, dinozavry vymerli. Op deze rekening meerdere theorieen bestaat. Is akkoord gaan een daarvan, nedaleko van Land voorgekomene de ontploffing van ster, okutavshei planeet door de basilisk straling.


Plotselinge dood

Worden op de schiereiland Yucatan in Mexico voetspooren gigantisch kratera navodyat op de voorstelling omstreeks de buil met Het land van groot lucht-stenig vergezeld van machtige ontploffing gevonden. Vzmetnuvshiesya in de dampkring de dikke bewolking van het stof op meerdere maanden verhulde zon en alles behalve helemaal leven vernietigde op de planeet.

Andere wetenschappers veronderstelen die dinozavry vymerli vanwege de wijzigingen van het klimaat. De maar juiste oorzaak van hun dood wij, schijnbaar, zullen niet op de Griek calends aanleren.


Weet jullie?

  • Wat zelve woord "dinozavr" (als Naar-Grieks "benard yashcher"), voor het eerst toegepaste arts Richard Owen in 1841 g.
  • Wat kampioen-tyazhelovesom tussen geweten dinozavrov is ultra-zavr, wiens ostanki waren voor het eerst worden in 1979 g gevonden. Met betrekking tot enkel inschattingen het 130 Tonnen woog.
  • Wat de meeste ruime ei dinozavra werd in Frankrijk gevonden. Er was waarde mee de bal voor regbi en verschoof zauropodom, gigantisch gipselozavrom.
  • Van alle wel eens brandend op Land beest op stegozavrov was de meeste kleine hersenen betreffende algemeen lichaam gewicht. In 2-toon gewicht naar en 6-metrovoi lengte yashchera het hersenen was waarde als klein als met notenhouten.