Жhcotныe h рacteнhяRacteнhя h fhcotныe Mhр fhcotных h рacteнhйMhр рacteнhй h fhcotных Жhcotныe h рacteнhя


Sm111111

Moerassen

Door algemene term "zabolochennye territorium" naam van grote mnogoobrazie pereuvlazhnennykh of poluzatoplennykh stadsdelen dor - daarbinnen continents alsmede op marinier en oceanisch poberezhiakh. Dit kan delta's en de bottomed-landen van rivieren, drassig callows, mangrovye wouden, torfyaniki en gebruikelijke moerassen zijn.

Zabolochennye territoria neobychaino gunstig voor obitaniya en vruchtbaar. In hun hartelijke slaperige wateren completeren-helemaal vissen, op de vlezige vrucht raznotrave pasetsya thuis vee, en in dik afranselt - paradijs presenteren voor wild dierlijk. Door de rijkdom en varieteit fauna, allereerst, worden verplicht naar de volop begroeiing welk basis legt voor alle alimentaire kettingen voor. De delta's van rivieren en zarosshie door de algen marinier zandplaaten in 15 met de vakanties van produktivnee wereldzee stelen, en mangrovye bosschage - meer dan in 20 tijdperken open. Moerassen lenen buiten 6% vlak aarden dor en treffen naar het buitenland de wereld - van tundry tot toe keerkring.


Solonchakovye moerassen

Solonchakovye moerassen zullen in de bedaard melkovodnykh de afgronden van de sober breedtes formeren, waar met jaren worden van nanosy dichtslibben en klein gestapeld. Deze verbreid landschappen van rechnykh delta's en marine afgronden, otgorozhennykh door arenaceous en galechnikovymi vlechten. Helemaal gevormde solonchakovoe moeras izrezano door het net protokov, met betrekking tot welk worden van prilivnye golf verhuisd, en het plantaardige wereld is aangewezen op klimatisch voorwaardes.

Op aard 6000 km protyanulis solonchakovye de moerassen van De Atlantische kust van Noord-Amerika, alles behalve splosh zarosshie vallisneriei. Veel bogache flora en de fauna van de moerassen bankwezen op de benoorden De Europa van de kustlijn van Noordzee welk in de zomer respectievelijk bevallen oog brindled ostrovkami rose smolevki, van purpere kermeka en solonchakovoi aster. Solonchakovye planten - galofity - uitstekend boeken regelmatige marinier affluxes over.

De meeste verbreid op zodanig territoria plant - tolstolistyi soleros, door de jucy loof manende plant-sukkulent. Het laagte steletsya met betrekking tot land en, zijnde verschuldigd naar ableness om osmoticheskoe aandrang in de doeken te bewegen, kan zout water absorberen. Solonchakovaya aster zout stapelt in het loof van en sbrasyvaet hen, wanneer concentratie bepaalde beperking bereikt. Op deze territoria ine het algemeen gnezditsya de menigte van de vogelstand, in het in het Europa: Krasnonozhki, kuliki-soroki, zhavoronki en gebruikelijk chaiki. Hier dikwijls winter wild gusi. Zwart kazarki worden solonchakovym door sporyshom en marine gras, grijs gusi en gumenniki - van kornevishchami ispolinskogo rieten gevoed. De uitgebreide velden van Canadees rijst op de oostkust USA gul voeden grote kuddeen ovsyanok, krasnokrylykh en risovykh trupialov. Het is tevens, alkali voedingsbodems actief zijn gebruikt voor vypasa thuis vee.


Mangrovye wouden

BoлotaMangrovye wouden typisch voor kuste melkovodia keerkring en subtropikov, waar op alle verhevene klochkakh landen werden palmen Nipa fruticans onderbouwd. Deze wouden met betrekking tot voordeel eigentijds de dikke bosschage van mangrovykh bomen, wortels welk worden in zout water gesoppen. De meeste vysokorazvitye mangrovye wouden, waar wordt tot toe 60 types van mangrovykh bomen, zandplaat de kustlijnen van Southeastern Asia gevormd. Deze eigenaardige bomen ontstellende voorbeelden demonstreren van de aanpassing naar uitwendige voorwaardes. Het is zo, de grote luchtwortelen van rode mangrovogo boom verbouwen rechtstreeks van de stengel hoog boven het water en, slovno ankers, boom houden op zybkoi voedingsbodem achter. Duister mangrovoe boom erop houdt het dikke systeem van de onderzeeboot wortels verblijvend op de diepte tot toe 2 m na. Van hen verbouwen omhoog dykhatelnye wortels - pnevmatofory. Op andere typt gelijke functies maken talrijk kolenchatye otrostki waar. Maturing zaden van rode mangrovogo boom wipen water en totchas puskaiut wortels, om eb niet otnes hen in de zee aan.

De talrijke bevolking van mangrovykh wouden bijstere inktkoker adapteerde zich naar het leven op de landsgrens tussen bewateren en gummend. In de verwikkeling van slaat en vetok gevoel thuis rybki ilistye pryguny en manyashchie kraby aan. Pryguny rezvo polzaiut met betrekking tot vocht tine, izvivayas door alle lichaam en portie zichzelf geducht grudnymi plavnikami. Met de vooruitgang van afflux zij sterk tseplyaiutsya voor mangrovye wortels benuttend met het dit draaien op uitzicht prisoskoi van srosshikhsya aaneen analnykh plavnikov uit, en tijdens eb verhuizing bij elkaar signaleert door de moties spinnykh plavnikov. Ilistoe melkovode - indigeen votchina manyashchikh krabov. Voor keer van de eb zij erop gaan van de konijnenholen op bovenaards uit. Op manspersonen kleshnya nesorazmerno groot, en zij bekoren het sexuele compagnon of mededingers schrikken. In mangrovykh de wouden van Azie krabami en andere bespozvonochnymi biken diverse beest en vogelstand, incluis zamelende mijnbouw op melkovode makaki-kraboedy, alsmede aist, lyagushki-kraboedy en aquatische slangen.

Beforetime mangrovye wouden bezet grote pleinen breidend vandaan buiten op de noord. Versteningen de zaden van mangrovykh bomen kunnen worden zelfs in Essexkikh moerassen hieromtrent van Londen gevonden. Dit beduidt die 60 mln. Jaren geleden in deze boorden verbouwden dikke mangrovye wouden.


Presnovodnye moerassen

BoлotaIn de diepte van continents dikwijls treffen callows en verkhovye presnovodnye moerassen, van de moeras en topi. Van de elkander zij verschillen door de hoogte van het water, kislotnym of door alkalized ondergrond en de beschikking van de begroeiing.

Als zabolochennye callows voor de zomer podsykhaiut, dan hoogte van het water in gebruikelijke moeras min of meer permanent. Het is doorgaans, de alkalized ondergrond van pereuvlazhnennykh callows dient voedend omgeving voor rijke flora, incluis voor petrushki, bolotnoi orkhidei en podmarennika. De typische planten van zabolochennykh callows in schappelijke breedtes - ranselt en zodanig vlagoliubivye types, hoe kaluzhnitsa bolotnaya, gele lis en bolotnaya orkhideya af. Op gebruikelijke moerassen begroeiing povyshe - rietene, rogoz, ozernyi rietene, Afrikaan biblus en enkel types van bomen.

Wereld ruimst bolotnaya systeem Everglades nationaal park in Florida toestand bezet plein 28 ge. Km2. In de brakwaters zijn zuiden okonechnosti zelfs verbouwen mangrovye wouden. Op beskrainikh zarosshikh zwaard-gras moerassen gaan geblazd over ondiep ostrovki, obliubovannye door zodanig tropische planten, op welke wijze palmen, mahonie en gouden fikus. In de winter van, wanneer de waterspiegel drop, bolotnaya zhivnost perebiraetsya poblizhe naar slaperig protokam of diep gnezdovym grachten, vyrytym door alligators. Van ondiepe zoogdieren hier worden enot, aquatische konijn, nerts, vykhukhol, vydra en rys gedreven. Talrijke ptiche bevolking wordt grijs en wit tsaplyami, aistami en pelikanami gepresenteerd. De meest van de vogelstand wordt door de vis en amfibisch gevoed. Zmeesheika wijd raspakhivaet vleugels voor prosushki en zonder het stuk hout slaat vis lange en hekje hoe kinzhal door de snater. Korshun-slizneed, anders dan andere khishchnikov, wordt ulitkami verstrekkende hen van rakushki doordringende kriuchkovatym snater gevoed.


Productief ecosysteem

Een van de meeste productieve ecosystemen in de wereld zijn zarosshie biblus de callows van de moeras in het veld Sedd op de bezuiden De soedan - izliublennoe obitalishche travoyadnogo de reus van hyppo, gewicht welk 2,5 Tonnen bereikt. In waterhoudend begemoty worden kuvshinkami, en op de avonden uitgekomen op dor popastis op travke gevoed. Voor de avond hyppo is in staat om omstreeks 140 kg brink te eten. Deze blagodushnye velikany chistyat waterbekkens van de uitspatting van de begroeiing en gul water bemesten door de barak-yard mest. In Afrikaan moerassen worden lichi gedreven en sitatungi, wiens breed kopyta niet gelaten provalivatsya in vloeiende vuiligheid. En in de moerassen van Zuid Amerika leeft de meeste ruime knaagdier-vegetarianets - vodosvinka. Oog, oren en nozdri deze royementen plovtsa posazheny in het hoofd van het hoofd, hoe op hyppo welk totaliter beantwoordt de afbeelding ervan bestaan.


Leven met betrekking tot seizoen

In rechnykh bottomed-landen (en enkel moerassen) leven kielzog na de uitzakking van overvloedige regentijd, maar wanneer ondiepe waterbekkens peresykhaiut, zdeshnie obitateli moeten worden geadapteerd te vers conditioneert. De echtelijke tijdvakken van vele types vallen met de beweging van de hoogte van het water samen. Met prikhodom pavodka de stormachtige wasdom begint van alle vormen van de begroeiing, en samen met het - insecten en vissen. Tijdens het dorre seizoen van plant verongeluken, naar en vis nekuda devatsya van peresykhaiushchikh luzhits. Dan-die bewandelt op chered vogelstand en andere beest naar het banket aan darovym ulovom en om nageslacht uit te voeren.

Moeras van hen door min of meer permanente hoogte van het water - het allene type van pereuvlazhnennykh landen, waar onderverdeling pogibshei begroeiing verrijst door de afzwakking tempoes, en dode planten stratum achter stratum draaien zich in de turf. Moerassen zullen in lage temperaturen, hoge zuurgehalte, de kaalheid van voedende substanties, de tegenwoordigheid van stoyachei water naar en het gebrek aan zuurstof formeren. eenmalig werd beschouwd die torfyaniki boventoon voeren in de hoge breedtes van de noord halfrond, maar zij worden tegenover de wereld, er toe keerkring verbreid. Hun schromelijke gebied stileert niet minder 500 mln. Hectares.

Uitgebreide moerassen er zijnen in Ierland en North Caledonia. Dit porosshie vereskom en pushitsei beskrainie topi met meer dan door 30 types sfagnuma. Bolotnye planten met goed gevolg adapteerden zich naar de omgeving met the limited boel van voedend mineraal substanties. Bijvoorbeeld, rosyanka en puzyrchatka de reserves completeren ten koste van insecten en rachkov ving lange kleverige voloskami of bedekt-boven beneden het water puzyrkami op.


De betekenis van de moerassen

Achter cheerless en vlakte bolotnym landschap verbergt een van de meeste waarde ecosystemen van onze planeet. Vruchtbaar en bijstere inktkoker uvlazhnennye voedingsbodems zullen hoge oogsten uitlenen. Het is bijvoorbeeld, in Kleine onschatbare economische betekenis heeft de inner delta van rivier Niger. Tijdens jaarlijkse pavodkov de rijke voedende substanties van het water overloop op de plaatsen 20 ge. Km2, oroshaya stsementirovannye door drought daalt. Beefy groene weien bevoorraden door provender overheen 2,5 mln. Koeienen, schaap en geiten. Alle overheen de plaats wordt Canadees vijg, sorgo en gierst verbouwd. Rijke door provender hartelijke wateren dienen nerestilishchem voor tweederde door alle verbruikbare ons van de vis.

Bijzondere betekenis de moerassen hebben van de keerkring en subtropikov, waar de vroege etappe weken van de ontwikkelingen van eetbare weekdieren en kankeren. Mangrovye bomen de belangrijke bron legen van de spant, vooral in Southeastern Asia voor. In zabolochennykh de wouden van De indonesie verbouwen de bomen van tsenneishikh tropische rassen, en bolotnaya palm Nipa fruticans plaatselijke bevolking bestelt door de vruchten, suiker, azijn, sterke drankjes en voloknom. In de noord halfrond turf elk meere 2000 jaren oud is gebruikte op welke wijze brandstof. IN Ierland 40% elektrische arbeidsvermogen makelij zeven werkende de turf van de mogendheid haltes.


Toepassing beest

Niet minder belangrijke natuurlijke zijn hulpbron de gedeputeerdeen van bolotnoi fauna meubilerende persoon de ruimere varieteit van de producten - van het vlees en shkur tot toe honing en ptichikh of cherepashikh eieren. IN De el salvador plaatselijke inwoners inzamelen eieren arboraceous utki welk dienen waarde belkovoi toevoeging ernaar niet rijke ratsionu. De diversified fauna van de moerassen bekoort steeds meer vriendinnen van de natuur, waarbij vele arme landen beduidende inkomens winnen van het toerisme. Nedostupnost vele moerassen voor persoon maakt duidelijk hun verantwoorde toevlucht voor ongewoone en verdwijnende types, bijvoorbeeld, voor yaguara, obliubovavshego uitgebreide moerassen Pantanal op de bezuiden Brasilia, en sibirskogo zhuravlya, ruime bevolking welk winters op de kustlijnen van de plas Poyan in South China.

Moerassen volbrengen principiele reglementaire functies spel hoe groot gubki, filters van en zeemkleurigere zone handhavend algemeen waterig evenwicht. Stapelend water, zij verhoeden pavodki en gelaten toegeefl zijnen voor direct toegankelijk op de oprichting van het mannelijk lid van kostbare stuwen en pondages.

Bolotnaya begroeiing en mangrovye wouden consolideren kust lijn en verslapen van udarnuiu moshch shtormovykh golven, niet uitgaande razmyvaniya kustlijnen. Dikke filters torfyanikov vangen stikstof op en fosfornye mesten welk worden in de voedingsbodem gestapeld of worden door de wortels van planten geabsorbeerd. Door zodanig methode wordt water gekuist en wordt eutrofikatsiya (perenasyshchenie door de stikstof en fosforom dragende de menigte-toonladder ontwikkeling van de algen) van de waterbekkens verhoed. Precies ook dik kornevoi door het systeem van bolotnykh planten worden opgevangen en yadokhimikaty.


De annihilation van de moerassen

Van de eeuw in de eeuw mensen unresting de moerassen tapten van in de oorzaak generaal voortgang af. Dit was maakte in de doelen van obviation van zodanig ziektes, hoe malyariya, of drooglei landen waren gebruikt in landelijke economie of industrie. De andere aanleiding van de vooruitgang op de moerassen was dat feit welk tweederde van de bevolking van Land sosredotocheny op marinier poberezhiakh en in de bottomed-landen van rivieren. Bijvoorbeeld, in USA wordt overheen 50% moerassen gedrooglegd, en wat werden weerhouden, wordt serieuze schade veroorzaakt. Overvloedige territorium in de toestand Louisiana zijn bezet solonchakovymi door de moerassen, maar waarna, als in de beginneling 1900 gg. In deze boorden werd olie, hier proryli dik canalization welk in de combinatie met ameliorative werken veroorzaakte nepopravimyi afbreuk naar krevetochnym zandplaaten in Mexicaan afgrond gevonden.

Serieus postradali mangrovye wouden op iugo de-naar het oosten van Azie. Vyrublennye bomen worden in de chip geexporteerd in De japan verwerkt, en op raschishchennykh territoria worden rybovodcheskie landgoed gemaakt of wordt ditching van landen beneden landbouwkundig ugodia gedraagd. Met 1920 met betrekking tot 1980 gg. Filippijn verloren van 65% de mangrovykh wouden.